Wizz Air är ett ungerskt flygbolag med tydlig lågprisprofil och med sin främsta bas i Budapest. Bolaget är särskilt starkt i östra Europa men växer snabbt och erbjuder flyg till både kända och lite ovanligare destinationer i Europa, Nordafrika och främre Asien.
Wizz Air har byggt ett välkänt varumärke genom sina låga baspriser och kampanjer som gör det möjligt att boka biljetter till riktigt bra priser. Även från ett svenskt perspektiv har Wizz Air många populära linjer, inte bara från Stockholm utan även från Göteborg, Malmö och Växjö.
Det är svårt att inte gilla Wizz Air om man älskar att resa. Priserna till Europas storstäder och andra populära destinationer gör att man har råd att åka fastän man inte tror det. Tycker man om att fynda och inte är rädd för att vara flexibel med resedatumen, går det ofta att hitta biljetter hos Wizz till en bråkdel av vad traditionella flygbolag tar betalt.
Vid starten 2003 var Wizz Air ett förhållandevis litet flygbolag. Det stora lyftet kom 2012 när det ungerska nationella flygbolaget Malev gick i konkurs och Wizz Air kunde ta över både linjer och en hel del av Malevs resurser.
Wizz Air har det vanliga upplägget för lågprisbolag: utgångspriset för själva flygresan är mycket lågt men allt därutöver kostar extra och marknadsförs som produkter du kanske vill unna dig. Till exempel är ”sitta tillsammans” en sådan produkt. Men om man vill flyga billigt och accepterar denna affärsidé finns också uppsidan att du kan utforma din resa i detalj genom alla tillval man kan göra.
Det finns fler fördelar med Wizz Air. Det är enkelt att boka hos dem, deras webbplats eller app är båda påfallande användarvänliga. Wizz Air är kända för sin moderna och väl underhållna flotta och nya plan betyder en bekväm resa.
Till skillnad från en del andra lågprisbolag har Wizz Air också en hyfsat bra kundtjänst, med goda möjligheter att snabbt få hjälp. De erbjuder dessutom en hel del flexibilitet om du skulle behöva ändra din resa, vilket ger trygghet när man bokar.
Destinationerna hos Wizz Air är väl värda att räkna upp eftersom samtliga linjer både till när och fjärran kommer med Wizz Airs förmånliga prisprofil som verkligen öppnar upp möjligheter för budgetmedvetna reslystna.
Wizz Air är ungerskt med huvudkontor och största basen i Budapest. Men idag har bolaget 16 olika baser som deras flyg utgår ifrån, alla i östra Europa. Linjekartan med destinationer utökas kontinuerligt och får en allt mer attraktiv bredd.
Nu kan man resa med Wizz Air till i stort sett samtliga europeiska länder med några få undantag. Dessutom ingår länder som Marocko, Egypten och Turkiet i nätverket, liksom alla länder i Kaukasus och de flesta i Mellanöstern. Man har även tre destinationer i Centralasien samt drömresmålet Maldiverna i sin växande portfölj.
Wizz olika bokningsalternativ skiljer sig ganska mycket från bokningsklasserna hos de reguljära fullprisbolagen. Alternativen är detaljerade och har många namn men lite förenklat man säga att det finns fyra huvudval.
Wizz Basic är enbart det låga pris du ser. Med denna biljett kan du bara ta med ett bagage som får plats under ditt säte. Wizz Smart inkluderar 10 kilo handbagage och prioriterad check-in och boarding. Wizz Go inkluderar 20 kilo incheckat bagage men förvånande nog inget 10 kilo handbagage.
Wizz Plus slutligen har 32 kilo incheckat bagage, 10 kilo handbagage, prioriterad check-in och boarding samt full flexibilitet vad gäller att ändra bokningar.
Lägg märke till att alternativen inte riktigt följer det vanliga mönstret med en trappstegshöjning av förmåner för ett allt högre pris samt att Wizz inte har någon egentlig business class, enbart säten med extra benutrymme på de första fyra raderna, en förmån som också kostar extra.
När det gäller bokning hos Wizz Air finns det ett par ovanliga tjänster som jag rekommenderar att man tittar på. En tjänst heter Prislås. Det innebär att du kan låsa det pris du ser på flygbolagets webbplats eller app i upp till 48 timmar.
Väldigt användbart om man letar efter bästa priset till en destination där antalet flygstolar håller på att sälja slut. Prislås gäller dock inte senare än sju dagar innan avresan.
En annan speciell möjlighet är ”Flexibel resepartner” där man kan boka upp till nio biljetter utan passagerarnas namn och bestämma namnen först tre timmar innan avgång.
Observera att husdjur inte är tillåtna på Wizz Airs flygningar. Enda undantaget är ledarhundar för synskadade passagerare. Vill man flyga med Wizz och ta med sig sitt husdjur till resmålet måste man anlita en extern fraktfirma som kan hantera djurtransporter på ett säkert sätt.
Jag gillar den automatiska incheckningen Wizz erbjuder, vilken sker 50 timmar före avgång. Allt som krävs är att man går med på det när man köper resan. På kortare resor där val av säte är mindre viktigt känns automatisk incheckning klart praktiskt.
Wizz Air uppmanar till online check-in och hela proceduren går snabbt och utan krångel. Tänk på att det kostar extra att checka in på flygplatsen om man reser med Wizz Smart. Online-check-in stänger tre timmar före avgång.
Om något går fel så finns alltså Wizz Airs överraskande bra kundtjänst. Det har hänt att det uppstått problem som kräver ändringar i sista stund och även om Wizz Air är ett lågprisbolag har de ett fungerande system för att lösa oklarheter omgående via telefon eller online.
Jag måste också säga att Wizz Air-appen är riktigt användbar, vilket man inte kan säga om alla lågprisbolagens appar. Jag behöver bara logga in och följa anvisningarna för att få mitt boardingkort på mobilen. Det ger en skön känsla av att vara förberedd inför resan utan att behöva skriva ut pappersbiljetter.
WIZZ Discount Club är ett bonusprogram där man får vissa förmåner billigare genom att betala ett paketpris för dem. De finns i tre olika utföranden och dessutom med extra bra priser för grupper och familjer.
Wizz berättar gärna hur mycket du sparar i WIZZ Discount Club men de stora besparingarna ligger i tilläggstjänster som måste köpas, om än billigare. Personligen håller jag mig ganska likgiltig inför att ”spara” genom att köpa mer förmåner.
WIZZ Discount Club ingår för övrigt i Wizz Membership, ett begrepp som samlar andra varianter av lojalitetsprogram. Man har till exempel flera olika årspass där de mest förmånliga passen heter MultiPass och AllYouCanFly, vilka kan ge stora besparingar.
Ett AllYouCanFly-pass ger möjligheten att betala en fast, mycket låg summa för ett obegränsat antal flyg under ett år. Enda haken är att man måste boka dessa platser tidigast tre dagar innan avgång då flygbolaget vill utnyttja sina tomma flygstolar när man använder passet.
Wizz Air är för tillfället inte med i någon flygbolagsallians. Deras produkt är för specialiserad och intrimmad på prisvärda resor och de har valt bort lounger och business class, vilket gör det svårt att ingå i en allians där man samarbetar inte minst kring de lite lyxigare sidorna av flygresandet.
Med de låga priser Wizz Air onekligen kan erbjuda har man valt att inte satsa på underhållningssystem ombord på sina flygplan. Det man har ifråga om förströelse är ett trevligt ombordmagasin som innehåller reportage om destinationer i flygbolagets nätverk. Det är med andra ord nödvändigt att ta med sig en egen enhet med skärm om man vill titta på film under flygningen.
Med Wizz Airs tydliga lågprisprofil bör man inte förvånas över att inga måltider ingår i biljettpriset hos dem. Man har en ganska välförsedd meny till försäljning ombord med smörgåsar, pasta, soppor och andra lätta rätter som håller en mätt. Det finns även snacks, kakor och godis. Utbudet av drycker är varierat och den som vill ha öl, vin eller cocktails hittar ett antal lockande alternativ.
Även servicen hos Wizz kan sägas följa bolagets profil där man inte ska glömma att man som passagerare betalat väldigt lite för resan. Kabinpersonalen är effektiv och gör alltid ett bra jobb, vilket är fullt tillräckligt på en kort resa genom Europa.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter. Hitta fler perspektiv i våra användarrecensioner nedan.
Billigaste rutten | 145 kr |
---|---|
Mest populära rutten | BUD till CPH |
Kortaste flighten | 1 tim 20 min |
Längsta flygningen | 5 tim 20 min |
Varje passagerare kan ha med sig ett litet handbagage ombord på flygplanet. Du kan max checka in 6 stycken väskor och dessa får som mest väga 32 kg vardera. Kostnaden för större handbagage och incheckade väskor beror på flygrutten. På hemsidan kan du använda dig av kalkylatorn för bagageavgifter för att avgöra om det incheckade bagaget kommer att medföra extra avgifter. Incheckat bagage får mäta högst 149 cm x 119 cm x 171 cm. En hopfällbar barnvagn kan tas med utan extra kostnad på planet medan en större kan behöva checkas in. Om ditt bagage är försenat eller saknas ska du anmäla detta direkt vid ankomst till din destination. På den ankommande flygplatsen finns det alltid en disk för reklamerat eller borttappat bagage.
Extra bagage kan köpas till för en avgift som du antingen betalar på flygplatsen eller när du förbokar ditt extra bagage online. Totalt kan du ha med dig upp till sex väskor. Om din väska väger för mycket tillkommer en kostnad på ungefär 200 kronor. Det är således en bra idé att väga dina väskor innan din resa för att undvika onödiga avgifter.
Du kan endast avbeställa din biljett och få full ersättning för resan om du har en Plusprisbiljett eller om du har köpt tjänsten WIZZ Flex.
Ja, Wizz Air har 6 veckovisa flyg inbokade att avgå från Stockholm Arlanda.
Larnaca, Jerevan Zvartnots internationella och London Luton är de mest populära flygplatserna som Wizz Air frekvent flyger till under året.
Du kan kontrollera flygstatusen för Wizz Air genom att använda momondos flygspårning. Ange antingen flygnumret eller namnet på flygplatsen, välj datum och tid (om applicerbart) och klicka på knappen för flygspårning. Vi visar dig information om flygstatus för Wizz Air i realtid, inklusive ankomst- och avgångstider och gatenummer. Du kan också ringa Wizz Air på 0900 111 2029 eller besöka deras webbplats på wizzair.com.
Med 0 stopp och ett pris på 223 kr per biljett är att flyga från Gdańsk-Lech Wałęsa till Ålesunds, Vigra det billigaste alternativet för internationella tur- och returflyg med Wizz Air. Det billigaste internationella flygalternativet vi kunde hitta med Wizz Air var att flyga från Gdańsk-Lech Wałęsa till Oslo Sandefjords, Torp. Detta är ett enkelflyg för 145 kr och innefattar 0 stopp.
Wizz Air kräver att ditt bagage är inom följande mått: 55x40x23 cm för handbagage, 40x30x20 cm för personliga väskor och 171x149x119 cm för incheckade väskor.