Norwegian anses vara ett av Europas främsta lågprisbolag och är ett av de mest välkända i branschen. Flygbolaget, som har sitt huvudkontor i Fornebu i Oslos utkant, är känt för sin effektiva verksamhet och sina plan med den iögonfallande röda nosen.
Vi har själva flugit med Norwegian flera gånger, både till destinationer i Europa och USA. Varje gång har vi varit nöjda med både deras service och priser.
Därför är vi också lite ledsna över att de lagt ner sina långdistansflygningar eftersom de verkligen pressade priserna på marknaden och gjorde det möjligt för folk att ta sig till fjärran destinationer utan att behöva tömma plånboken.
Norwegian Air Shuttle grundades i januari 1993 och började som ett regionalt flygbolag. De etablerades i kölvattnet efter norska Busy Bee som gick i konkurs 1992.
I nästan 10 år flög Norwegian Air Shuttle endast med 3-6 Fokker 50-plan på rutterna mellan Bergen, Haugesund och Trondheim. Hela affärsidén kretsade kring att erbjuda norrmännen pålitliga flygresor till schyssta priser.
Först 2002 beslutade Norwegian att bli ett lågprisflygbolag. Med introduktionen av nya Boeing 737-plan började Norwegian expandera snabbt och lade till nya rutter och destinationer, både inom Norge och till europeiska destinationer.
Det visade sig vara ett lysande drag och på kort tid etablerade sig Norwegian som ett av de ledande lågprisflygbolagen i Europa.
Under de kommande åren växte Norwegian stadigt och lade till långdistansflygningar till en rad destinationer i USA, Karibien och Asien.
I början av 2020-talet genomgick Norwegian en omfattande förenkling av sin struktur och fokuserar nu på de korta och medellånga rutterna runt om i Norden och Europa. Norden har åter blivit kärnområdet i flygbolagets strategi, och de ser de nordiska länderna som sin hemmamarknad.
När Norwegian köpte upp Widerøe 2024 blev det en historisk vändpunkt för norskt flyg och skapade en stark utmanare till SAS. Widerøe lever visserligen vidare som dotterbolag under eget namn, men sammanslagningen har stärkt båda bolagens ställning och öppnat nya dörrar inom den nordiska flygbranschen.
Norwegian är ett starkt nordiskt varumärke med en tydlig skandinavisk identitet. Planen är lätta att känna igen med sina vita flygkroppar och karakteristiska röda nosar, medan stjärtarna pryds av porträtt av berömda skandinaviska personligheter.
Dessa detaljer hyllar historiska figurer och kulturella ikoner från Norge, Danmark och Sverige och framhäver Norwegians stolthet över sina skandinaviska rötter.
Som ett av de yngsta flygbolagen i Europa har Norwegian en av de mest moderna flygplansflottorna, bestående av Boeing 737-800 och Boeing 737 MAX 8. Just Boeing 737-800 har varit en nyckelfaktor i bolagets expansion och framgångar och passar perfekt för deras inriktning på kortare flygningar i Norden och Europa.
I sin strävan att modernisera flottan och höja reseupplevelsen satsade Norwegian på Boeing 737 MAX 8-maskiner. Den första av dessa högteknologiska maskiner levererades 2017, men redan året därpå blev samtliga plan världen över markbundna av säkerhetsskäl.
Det skulle dröja närmare två år innan de fick lyfta igen, men idag är de tillbaka i tjänst på Norwegians mest populära rutter.
Tidigare opererade Norwegian även långdistansflygningar med de mäktiga Boeing 787 Dreamliners, och vi hade själva glädjen att flyga en sådan till New York. Dessa maskiner togs dock ur bruk 2021 när Norwegian bestämde sig för att satsa på kortare sträckor för att stärka sin ekonomi.
Norwegian har satt sin prägel på flygindustrin genom flera tekniska innovationer. Ett exempel är att de 2011 blev första flygbolaget att erbjuda Wi-Fi ombord på rutter inom Europa.
2015 höjde de standarden ytterligare genom att som första flygbolag erbjuda direktsänd TV ombord på sina Europalinjer. Detta gav resenärerna möjlighet att följa nyheter, sport och underhållning i realtid under flygningen.
Norwegian har mottagit åtskilliga utmärkelser för sitt nytänkande och höga standarder inom flygbranschen.
De har prisats för både sin marknadsföring (Freddie Awards) och sin kundservice. Dessutom har de så sent som hösten 2024 återigen utsetts till Europas bästa lågprisflygbolag vid Danish Travel Awards.
Skytrax har också flera gånger utnämnt dem till Nordens bästa lågprisflygbolag, och de har upprepade gånger prisats för sin punktlighet. Norwegian har även belönats med fyra stjärnor av APEX och utsetts till Europas ledande lågprisbolag vid World Travel Awards.
Norwegian har flera strategiskt placerade baser i Europa som gör det möjligt för flygbolaget att erbjuda ett brett utbud av destinationer med billiga direktflyg. Utöver huvudbasen i Oslo har Norwegian andra viktiga baser i Norden, däribland i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Bergen. Dessa baser ger oss skandinaver smidig tillgång till populära resmål i hela Europa.
Norwegian knyter idag samman 74 destinationer i 25 europeiska länder, plus fyra utanför Europa: Dubai, Marocko, Egypten och Turkiet.
Inom Norden har Norwegian ett särskilt välutvecklat linjenät, vilket underlättar resandet mellan Danmark, Norge, Sverige och Finland.
Om du planerar en längre resa kan Norwegian vara ett fantastiskt sätt att ta dig en del av vägen. Vi har själva upplevt hur deras stora linjenät i Europa öppnar upp för många möjligheter att kombinera med andra flygbolag och nå avlägsna destinationer.
Vi rekommenderar dock att du ser till att ha gott om tid till ditt flygbyte – tre timmar, om inte mer. Du måste nämligen hämta ut ditt bagage och checka in det igen. Men det öppnar också för möjligheten att passa på att spendera några dagar i den europeiska storstad där du mellanlandar.
Norwegian erbjuder en flexibel och transparent prisstruktur som gör det enkelt för resenärer att välja en biljett som passar deras behov och budget.
Flygbolaget är känt för sin smidiga lågpriskalender, som vi själva tycker är mycket enkel och överskådlig. Den är till stor hjälp när vi ska planera våra resor och hitta de bästa erbjudandena.
Den enklaste biljetten, LowFare, omfattar bara en mindre väska på max 10 kilo som ska få plats under stolen framför. Den här biljettklassen passar dig som reser lätt och vill minimera kostnaderna.
Med LowFare+ får resenärer större flexibilitet. Här ingår både en väska under stolen och en kabinväska – men den totala vikten får fortfarande inte överstiga 10 kilo.
I priset ingår även platsbokning och en incheckning av bagage upp till 23 kilo. Vi brukar oftast välja LowFare+ eftersom vi vanligtvis checkar in bagage och gärna vill ha koll på våra platser innan vi kliver ombord.
För maximal flexibilitet och flest förmåner finns Flex-biljetterna. Här får du ha med dig en väska under stolen och två kabinväskor med sammanlagd vikt på upp till 15 kilo, plus två incheckade väskor på vardera 23 kilo.
Dessutom är Fast Track tillgängligt på utvalda flygplatser, och både platsval och möjlighet till återbetalning ingår.
Med Flex-biljetterna kan du ändra namn och resedatum utan kostnad, men eventuell prisskillnad får du själv betala. I övriga prisklasser tas en avgift ut för sådana ändringar.
Norwegian skiljer sig från andra flygbolag med sin raka prismodell utan olika kabinklasser. Det betyder att du inte kan välja mellan business, premium eller economy.
På Norwegians två flygplanstyper är kabinen inredd med en 3-3-säteskonfiguration i hela planet. Passagerare med Flex-biljetter kan fritt välja platser i hela kabinen utan extra kostnad, medan LowFare+ biljetter ger möjlighet till gratis platsval längre bak i planet. Vill du sitta längst fram eller på platser med extra benutrymme får du betala extra.
Generellt har vi upplevt att sätena är bekväma och passande för ett lågprisbolag. Även om komforten inte är i lyxklass har vi varit nöjda både på kortare Europalinjer och på de få långresor vi hann göra med Norwegian.
När det kommer till mat och dryck bjuder Norwegian inte på något gratis ombord. Du kan köpa snacks och dryck, och på flyg som är längre än två timmar kan du beställa en måltid. Detta passar väl in i deras prisstruktur där du bara betalar för de tjänster du önskar.
Tidigare var Norwegian kända som pionjärer inom underhållning med direktsänd TV på skärmarna ombord. De skärmarna är borta nu. Så vårt tips är att förbereda dig genom att ladda ner filmer, musik eller serier på din egen enhet eller ta med en bra bok.
Norwegian Reward är bolagets lojalitetsprogram där du som stamkund samlar CashPoints som sedan kan användas för att betala flygbiljetter, extra bagage och andra tjänster.
Programmet är mycket användarvänligt och ger bra valuta för pengarna eftersom du både kan tjäna in och använda dina poäng på kommande resor.
I slutet av 2024 presenterade Norwegian ett nytt bonussystem kallat Spenn. Med Spenn kan resenärer tjäna in bonusar dagligen, och de intjänade Spenn kan användas till en rad tjänster, inklusive betalning av flygresor, hotellvistelser, extra bagage, prioriterad boarding och mycket mer.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter. Hitta fler perspektiv i våra användarrecensioner nedan.
Billigaste rutten | 178 kr |
---|---|
Mest populära rutten | KRK till CPH |
Kortaste flighten | 0 tim 45 min |
Längsta flygningen | 4 tim 05 min |
När du flyger med Norwegian ingår alltid ett handbagage i biljettpriset. Hur mycket Incheckat bagage du tillåts ha med dig på din resa varier efter vald biljettyp. Med LowFare ingår inga incheckade väskor men med LowFare+ och uppåt kan du checka in ett bagage på högst 20 kg. Reser du med barnvagn eller annat specialbagage kan du hyra packlösningar på flera flygplatser. För att kunna tillgodoräknas ersättning vid försenat bagage måste detta anmälas direkt på ankomstflygplatsen.
Extra bagage, utöver handbagage och incheckad väska som eventuellt ingår i din biljett, liksom bagage som överskrider 20 kg medför en kostnad på 95 kr per kilo och per sträcka. Vet du med dig att du reser med tungt bagage är det därmed en god idé att lägga till en extra incheckad väska vid bokningstillfället, och således undvika höga kostnader.
Önskar du avboka en flygbiljett kan du göra detta inom 4 timmar efter köpet. För att avbeställa en biljett ringer du antingen kundcenter eller avbokar online. Du kan också köpa till ett avbeställningsskydd vid bokningstillfället. Avbeställningsskyddet kostar 110 kr per person och du kan då avboka din resa fram till 30 minuter innan flygets avgång. För att erhålla återbetalning vid sjukdom behöver du skicka in ett läkarintyg. Ansökan om återbetalning och inskickning av dokument görs via hemsidan.
Ja, Norwegian har 13 veckovisa flyg inbokade att avgå från Stockholm Arlanda.
Stavanger Sola, Trondheim Værnes (TRD) och Oslo, Gardermoen är de mest populära flygplatserna som Norwegian frekvent flyger till under året.
Du kan kontrollera flygstatusen för Norwegian genom att använda momondos flygspårning. Ange antingen flygnumret eller namnet på flygplatsen, välj datum och tid (om applicerbart) och klicka på knappen för flygspårning. Vi visar dig information om flygstatus för Norwegian i realtid, inklusive ankomst- och avgångstider och gatenummer. Du kan också ringa Norwegian på +46 (0)770 45 77 00 eller besöka deras webbplats på norwegian.com.
Om du vill flyga inrikes med Norwegian är det billigaste tur- och returalternativet att flyga från Tromsö Tromso/Langnes till Alta för 848 kr. Detta billiga flyg med Norwegian innebär 0 stopp. Om du inte har något emot att boka enkelbiljetter för inrikesflyg med Norwegian är det billigaste alternativet att flyga från Stockholm Arlanda till Umeå med 0 stopp för 413 kr.
Med 0 stopp och ett pris på 469 kr per biljett är att flyga från Stavanger Sola till London Gatwick det billigaste alternativet för internationella tur- och returflyg med Norwegian. Det billigaste internationella flygalternativet vi kunde hitta med Norwegian var att flyga från Riga Intl till Stockholm Arlanda. Detta är ett enkelflyg för 178 kr och innefattar 0 stopp.
Norwegian kräver att ditt bagage är inom följande mått: 55x40x23 cm för handbagage, 33x25x20 cm för personliga väskor och 250x112x79 cm för incheckade väskor.