KLM Royal Dutch Airlines är Nederländernas stolthet och världens äldsta flygbolag. Det välkända flygbolaget verkar fortfarande under sitt ursprungliga namn och erbjuder passagerare möjligheten att resa till spännande destinationer över hela världen.
Oavsett om man har en plats i Economy, Premium Comfort eller Business är KLM känt för sin pålitlighet och höga servicenivå. Vi uppskattar verkligen KLM, och vi förstår varför flygbolaget har mottagit flera priser som “Bästa Europeiska Flygbolag” och för deras utmärkta kundservice.
Med huvudkontor på Amsterdam Schiphol Airport har KLM haft en central roll inom europeisk luftfart i över 100 år.
1930-talet var en banbrytande tid för KLM då de var de första att öppna flygrutter till både Asien och Karibien. Före andra världskriget var deras rutt till Batavia (Jakarta) i Indonesien världens längsta reguljärflygning. Ett decennium senare infördes New York i deras linjenät – en sträcka som de har flugit i omkring 80 år och som än idag är en av KLM:s mest populära översjöiska rutter.
KLM erbjuder idag ett omfattande linjenät med över 150 destinationer världen över där de skapar goda förbindelser till många av världens mest populära destinationer.
Deras destinationer sträcker sig över sex kontinenter och med närvaro på tre av Sveriges flygplatser – Göteborg, Linköping och Stockholm är det ett praktiskt flygbolag för svenskar som vill uppleva världen. KLM flyger även från Köpenhamn, Billund och Aalborg.
KLM:s flygplan med de ikoniska blå och vita färgerna är lätta att känna igen och representerar deras elegans i luften.
Flottan består av en modern samling av flyg från både Airbus och Boeing som täcker hela deras linjenät. På de kortare europeiska rutterna används deras dotterbolag KLM Cityhopper. Dessa är mindre regionala flyg, främst Embraer-flyg, som är bra för de korta förbindelserna inom Europa. KLM Cityhopper bidrar till att effektivisera förbindelserna för resenärer som reser via Amsterdam Schiphol och vidare ut i världen.
På de längre internationella rutterna använder KLM större flygplan som Boeing 777, 787 Dreamliner och Airbus A330. Det är bekväma flygplan som vi också har flugit över Atlanten med till både USA, Karibien och Centralamerika.
En sak vi gillar med KLM är att deras flygningar från Danmark till Centralamerika ofta avgår på morgonen. Det betyder att vi kan hålla oss vakna hela flygningen. På så sätt kan vi njuta av de trevliga filmerna, äta god mat, landa på destinationen på kvällen, gå till sängs och nästan bli av med jetlagen direkt.
Fram till för ett par år sedan hade KLM endast två kabinklasser: Economy och Business. Men nu kan de även välkomna passagerare i en uppgraderad Economy-klass, nämligen Premium Comfort.
Inom varje klass kan du välja mellan tre priskategorier: Light, Standard och Flex. Dessa kategorier har olika fördelar som flexibilitet, sittval och incheckat bagage – och det gäller alla kabinklasser.
Light-biljetterna är de billigaste, men kommer med färre fördelar. Om du flyger på Economy eller Premium Comfort med en Light-biljett ingår inte incheckat bagage. Även med en Business Light-biljett får du bara en incheckad väska på 32 kilo och har inte tillgång till KLM:s exklusiva lounger – en förmån som annars ingår i Business Standard och Business Flex-biljetterna.
Precis som många andra flygbolag visar KLM alltid det billigaste Economy Light-priset när man söker efter en resa. Därför kan man bli en smula besviken när man upptäcker att priset stiger avsevärt om man vill ta med incheckat bagage och tvingas välja Standard-priset som inkluderar detta. Den känslan har vi åtminstone ofta haft.
Tips: Det kan rekommenderas att använda momondos prisassistent när du söker efter biljetter. På så sätt får du priser som inkluderar den typ av bagage du reser med.
Om du däremot uppgraderar till Standard eller Flex börjar fördelarna bli mer intressanta. I både Economy och Premium Comfort inkluderar Standard en incheckad väska på 23 kilo, medan Flex ger dig två. Med Flex får du även bättre villkor när det gäller ändringar och avbokningar, vilket ger dig mer flexibla resealternativ.
Beroende på rutt och säsong kan du förvänta dig att en Business-biljett är mellan 3 och 6 gånger dyrare än en Economy-biljett hos KLM.
Dessutom kan du på vissa avgångar även hitta priskategorin Standard Plus under Economy. För ett par tusenlappar extra får du tillgång till bättre säten samt en plats längre fram i planet, vilket gör att du kommer på och av flyget först.
Eftersom vi främst väljer att lägga våra pengar på upplevelser på destinationen istället för komfort ombord har vi tillbringat mest tid i KLM:s Economy-klass. Det är fina kabiner med bra komfort och utmärkt service. Sätena är ergonomiskt designade med gott om benutrymme, och det är möjligt att hitta underhållning på de individuella skärmarna som finns i sätena framför på långdistansflygen.
Premium Comfort är KLM:s nyare initiativ. Det är en liten känsla av Business Class – utan att riktigt vara det. Det finns mellan 21 och 28 säten helt separerade från de andra kabinerna i en 2-4-2 säteskonfiguration. Här erbjuds cirka 20 cm extra benutrymme och sätena kan fällas ner nästan 10 cm mer än Economy-sätena.
Som resenär på Premium Comfort får du en mer exklusiv mat- och dryckesupplevelse och en känsla av Business Class-lyx eftersom du får samma kudde, filt och brusreducerande hörlurar. Och med SkyPriority inkluderat i din biljett får du också prioriterad ombordstigning och snabbare åtkomst till ditt bagage vid ankomst.
Observera att det är en stor skillnad på att flyga Business Class inom Europa och att flyga Business Class på långdistansrutterna.
På Business inom Europa får du inte mycket för din uppgradering, eftersom det inte är så stor skillnad på sätena jämfört med Premium Comfort. Om sätena är i en 3-konfiguration vid fönstren hålls det mittersta sätet ledigt, men på vissa flygningar är det en 2-konfiguration och då sitter du lika tätt som i Economy. Så om du inte har en mycket lång mellanlandning som kan göra loungetillgången mer värdefull rekommenderar vi inte att uppgradera inom Europa.
På långdistansflygningarna är det däremot något helt annat. Här handlar det om en Business Class som de flesta nog föreställer sig: Breda säten i individuella kabiner, där det är möjligt att fälla ned sätet helt och där du kan njuta av en förstklassig meny samt utsökta viner och likörer.
När vi har flugit med KLM har det främst varit på deras rutter över Atlanten. Här har vi alltid upplevt en hög grad av professionalism och vänlighet från personalen. Oavsett hur många timmar vi är i luften anstränger sig KLM för att säkerställa en bra upplevelse ombord, och det märks på både servicen, maten och underhållningen.
Storleken på skärmarna varierar något beroende på vilken kabinklass du reser på. Skärmarna i Premium Comfort och i Business är något större än i Economy, vilket såklart gör dem bekvämare att se filmer eller serier på.
När det gäller maten märker vi också skillnaderna mellan klasserna. I Business serveras menyerna på vackert holländskinspirerat keramikporslin, vilket ger måltiden en mer exklusiv prägel. Maten är också av högre kvalitet och serveras som flera rätter. I Premium Comfort och Economy är den enklare men fortfarande välsmakande.
Oavsett bokningsklass ingår all mat, snacks och dryck och på flygningar över Atlanten serveras vanligtvis två måltider ombord. Första gången efter start och andra gången strax innan landning.
KLM ingår i SkyTeam, en global allians mellan 20 flygbolag. Tillsammans erbjuder de resenärer möjlighet att samla både XP och Miles när de flyger till spännande destinationer över hela världen.
I SkyTeams lojalitetsprogram Flying Blue finns det två olika poängtyper: XP (Experience Points) och Miles.
Miles kan du tjäna in genom att flyga, hyra bil eller boka hotell. Dina intjänade Miles kan användas till olika belöningar som uppgraderingar, bonusresor, extra bagage eller hotellvistelser. XP är det system som bestämmer din status i Flying Blue-programmet och intjänas när du flyger med KLM eller någon av deras partners i SkyTeam-alliansen.
Vid registrering börjar du på första nivån, Explorer. När du har samlat 100 XP under ett år avancerar du till Silver. Därifrån kan du avancera till Gold, Platinum och Flying Blue Ultimate. Ju högre status du får, desto fler förmåner ingår, som till exempel prioriterad ombordstigning, extra bagage eller loungetillgång.
Vi ser fördelarna med att samla Miles och XP i Flying Blue-programmet eftersom det går relativt snabbt att nå nästa nivå för den som ofta reser med KLM eller SkyTeam-partners. Som exempel samlade vi nyligen var 42 XP under vår tur- och returresa till Brasilien.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter. Hitta fler perspektiv i våra användarrecensioner nedan.
Billigaste rutten | 402 kr |
---|---|
Mest populära rutten | DUB till CPH |
Kortaste flighten | 1 tim 05 min |
Längsta flygningen | 2 tim 45 min |
Oavsett vilken typ av biljett du har köpt ingår alltid ett handbagage som du får ha med dig in i kabinen. För de flesta biljetter, med undantaget economy light, ingår även ett incheckat bagage i biljettpriset. Det incheckade bagaget får som mest väga 23 kg, reser du däremot i business class kan du checka in 2 stycken väskor till en vikt av 32 kg vardera. När du reser med barn kan du alltid ha med dig en hopfällbar barnvagn på din flygning utan extra kostnad. Om den får plats i bagageförvaringen i kabinen kan du ta med den ombord, annars checkar du in barnvagnen. Om ditt bagage inte dyker upp på bagagebandet på den ankomstflygplatsen ska du genast informera personalen. Du kan även anmäla försenat bagage online via flygbolagets hemsida. I det fall du har kvarglömda föremål på flygplanet ska du kontakta personalen på ankomstflygplatsen då allt som hittas på planet lämnas över till flygplatsens hittegodsavdelning.
Om du har för tungt eller för mycket bagage med dig kan du tvingas köpa till ett extra bagage på flygplatsen. Om du istället gör detta online, mer än 24 timmar innan flygets avgång, kan du spara mellan 20 procent till 50 procent av denna kostnad. Inom Europa kostar ett förbokat extra bagage ungefär 250 kronor medan flygplatsens pris är cirka 350 kronor. En god idé är därmed att planera ditt bagage i tid.
Huruvida du kan avboka din biljett och få pengarna tillbaka beror på villkoren för den biljettyp du har köpt. Om villkoren godkänner avbeställningar kan du ansöka om ersättning på flygbolagets hemsida.
Ja, KLM har 185 veckovisa flyg inbokade att avgå från Stockholm Arlanda.
Amsterdam Schiphol, Berlin Brandenburg och Köpenhamn Kastrup är de mest populära flygplatserna som KLM frekvent flyger till under året.
Du kan kontrollera flygstatusen för KLM genom att använda momondos flygspårning. Ange antingen flygnumret eller namnet på flygplatsen, välj datum och tid (om applicerbart) och klicka på knappen för flygspårning. Vi visar dig information om flygstatus för KLM i realtid, inklusive ankomst- och avgångstider och gatenummer. Du kan också ringa KLM på +46 858 799 757 eller besöka deras webbplats på klm.com.
Med 0 stopp och ett pris på 993 kr per biljett är att flyga från Kuala Lumpur Intl till Jakarta Soekarno Hatta Intl det billigaste alternativet för internationella tur- och returflyg med KLM. Det billigaste internationella flygalternativet vi kunde hitta med KLM var att flyga från Madrid-Barajas till Amsterdam Schiphol. Detta är ett enkelflyg för 402 kr och innefattar 0 stopp.
KLM kräver att ditt bagage är inom följande mått: 55x35x25 cm för handbagage, 40x30x15 cm för personliga väskor och 158 cm för incheckade väskor.