Swiss International Airlines är det största flygbolaget i Schweiz. Alplandet Schweiz är känt för kvalitet och stabila och välskötta Swiss utgör inget undantag. Med sin moderna flygplansflotta och gedigna service känns Swiss alltid lika pålitligt som ett schweiziskt urverk.
Swiss är ett relativt nytt bolag. Du minns rätt om du kommer ihåg ett flygbolag som en gång hette SwissAir. Det bolaget gick i konkurs 2002 men återuppstod samma år som enbart Swiss och har därefter framgångsrikt stigit till skyarna.
Swiss Airlines flyger till över 100 destinationer och deras linjenätverk kännetecknas av en stor geografisk spännvidd. Europa, Nordamerika, Mellanöstern och Asien är man starka på, men man flyger till i stort sett hela världen.
Tillsammans med den genomgående höga kvaliteten lockar det breda linjenätverket mig att ofta välja Swiss. Flygbolagets tre stora baser Zurich, Geneve och Basel ligger ju verkligen mitt i Europa och inbjuder till bekväma anslutningar vare sig jag ska resa nära i Europa eller betydligt längre bort.
Swiss ägs av tyska Lufthansa och delar därför med dem lojalitetsprogrammet Miles & More samt medlemskapet i flygbolagsalliansen Star Alliance. Detta innebär inte minst att man med Swiss har tillgång till Star Alliance-lounger över hela världen, vilket är en enorm fördel om man flyger business class med Swiss.
På sina tre schweiziska baser har man även de egna loungerna Swiss Alpine Lounge. Jag har besökt Swiss Alpine Lounge i Zürich, en förhållandevis anspråkslös lounge, men vilsam och fridfull. Inredningen går ovanligt mycket i trä och vill nog ge associationer till en schweizisk alpstuga. Ihop med de schweiziska delikatesserna som står framdukade fungerar det hursomhelst bra, loungen känns snudd på hemtrevlig och mysig.
En sak jag älskar med Swiss är den fräscha känslan man uppnår i ombord. Swiss skiner när man klivit på planen. Man ser till att de mesta ser nytt och obrukat ut, alltifrån säten och bagagehyllor till andra interiörer. Bekväma Airbus A330 och Boeing 777 tillhör mina favoriter när det gäller långflygningar och Swiss har många av dessa modeller.
Swiss Airlines använder sig av fyra bokningsklasser: Economy, Premium Economy, Business och First. Men valmöjligheterna stannar inte där. Bolaget har ett ingående system vad gäller det personliga utformandet av den bokningsklass man vill flyga med.
Om du väljer att flyga Economy har du inte mindre än fyra sorts Economy att välja på: Economy Light, Economy Classic, Economy Green och Economy Flex. När det gäller Business Class har man på motsvarande sätt tre olika underklasser: Business Saver, Business Green, Business Flex.
Ibland kan det kännas lätt oöverblickbart med alla dessa klasser. Att reda ut alla detaljer som skiljer bokningsklasserna åt i detta omfångsrika bokningssystem kräver noggrann läsning på hemsidan. Men rent allmänt kan man säga att det är ändamålsenliga alternativ man ställs inför. Oavsett om man vill resa billigt eller med mycket bagage kan man man nästan alltid hitta den slags resa man letar efter.
Alla de tre business-klasserna kommer inte oväntat med ett stort paket av förmåner och fördelar. Maten i dessa klasser slår sig faktiskt in i toppskiktet av världens flygbolag. Temat med eleganta inredningsdetaljer i trä följer med från bolagets lounger till de välutrustade sätena i business class. Den som vill kan fantisera om att sitta i en egen alpstuga uppe i luften men man kanske ska vara tacksam för att kabinens väggar och golv inte är gjorda av trä.
Incheckning online är alltid det bekvämaste alternativet och något som rekommenderas om man har möjlighet. Hos Swiss kan man checka in 23 timmar innan avgång i bolagets app. Då kan man också ladda ner sitt boardingkort direkt till telefonen. I övrigt följer man alla standardprocedurer vad gäller check-in för internationella flygbolag.
Många flyg med Swiss innebär mellanlandning i Zürich. Jag gillar absolut att mellanlanda här. Zürich flygplats är extremt välordnad och precis lagom stor för att kännas överblickbar men har ändå ett stort utbud av faciliteter. Att byta plan här känns alltid enkelt och jag protesterar inte särskilt högljutt när flygplatsen vill skryta om att kalla sig ”Europe’s Leading Airport”.
Med Miles&More tjänar man poäng varje gång man flyger med Swiss, Lufthansa och deras många samarbetspartners. Även bokningar av vissa hotell och hyrbilar samt många andra inköp ingår i programmet. De poäng man tjänar går att använda till flygbiljetter, uppgraderingar och köp i Lufthansas butiker Worldshop på flygplatser och online.
Miles&More-programmet har ett antal olika kreditkort kopplade till sig, vilka skiljer sig mellan länder. Korten samlar poäng efter transaktion och gör det enklare att räkna ihop de intjänade poängen på Miles&More-kontot. Miles& More har vuxit till ett helt system av olika sätt att intjäna förmåner och att spendera dem. Bäst överblick får man på Miles&Mores app eller hemsida.
Swiss är medlem i Star Alliance, världens största flygbolagsallians med 34 olika samarbetspartners som delar incheckningskoder och bonusprogram med varandra. Några kända medlemmar i Star Alliance är Air Canada, All Nippon Airways, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa, SAS, Thai Airways och United Airlines. Genom medlemskapet har man som resenär med Swiss i Business Class tillgång till Star Alliance-lounger över hela världen.
Ombord-underhållningen är ett område där Swiss briljerar. Med över 200 filmer och 250 tv-program är det liten chans att jag känner mig uttråkad på ett Swiss-flyg, i synnerhet inte när film-utbudet uppdateras varje månad. Det är inte heller fråga om ett smalt urval av action-filmer utan många slags genrer finns, även drama, tv-serier och dokumentärer.
Swiss kids heter ett urval för barn där all underhållning för unga resenärer är samlat. Att använda wi-fi medan man flyger går bra och hastigheten är mer än godkänd, synd bara att Swiss tar rejält betalt för tjänsten.
På europeiska flyg ingår tyvärr inga måltider med Swiss, bara en flaska vatten och en bit schweizisk choklad. Däremot kan man betala för mat från en meny där höjdpunkterna framför allt är den smakliga chark-brickan samt müslin med yoghurt och färska bär. På interkontinentala flyg ingår två måltider som ligger klart över genomsnittet. Även i Economy kan man då runda av maten med en selektion schweiziska ostar.
Allt som serveras på planen är producerat i Schweiz, vilket Swiss med all rätt är stolta för. Det nya kulinariska konceptet Swiss Saveurs har jag inte hunnit pröva men innebär att utvalda nya regionala godbitar och specialiteter samlas på en och samma meny vid sidan om.
Vegetariska alternativ finns på alla menyer och är skapade av Zürich-baserade Hiltl, världens äldsta vegetariska restaurang. På en resa med Swiss var mitt resesällskap laktovegetarian och nötallerigisk. Vi trodde det skulle bli svårt att få lämplig mat, men det var verkligen inget problem. Man har hela 18 olika maträtter som möter olika specialbehov och preferenser hos enskilda passagerare. Dock måste dessa specialrätter självklart beställas i förväg.
Servicen på flygen med Swiss är lätt att berömma. Någon som håller i Swiss teambuilding-kurser måste göra något väldigt rätt. Bemötandet man får brukar nämligen vara väldigt vänligt från hela besättningen och inte bara en gång utan varje gång jag flugit med Swiss. Känslan av personalen faktiskt uppriktigt är glada för att hjälpa till är svår att fejka.
Swiss ställer upp de vanliga reglerna för att resa med husdjur. Liksom många andra flygbolag måste ditt husdjur vara hund eller katt, minst 12 veckor gammal och väga högst åtta kilo för att medföras i kabinen. Varje passagerare får ta med sig högst två djur varav det ena i kabinen. Ditt husdjur är välkommet in i SWISS lounger, men får inte vandra runt på egen hand.
Något du bör vara uppmärksam på är de hårda reglerna för att föra in husdjur i Schweiz. Djuret kommer kontrolleras av tullen och skulle man besluta att inte släppa in det i landet måste det omedelbart sändas tillbaka till avresedestinationen och detta på din bekostnad.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter. Hitta fler perspektiv i våra användarrecensioner nedan.
Billigaste rutten | 502 kr |
---|---|
Mest populära rutten | BRU till MAD |
Kortaste flighten | 0 tim 55 min |
Längsta flygningen | 2 tim 40 min |
Oavsett vilken typ av biljett du har köpt får du alltid ha med dig ett handbagage ombord på planet. Hur många väskor du får checka in beror på vilken biljettyp du inhandlat. Om du har en Light biljett ingår inget incheckat bagage. Om du har en Economy Classic eller Flex biljett får du ha med dig 1 incheckad väska på 23 kg. Flyger du i business class kan du medföra 2 bagage på 32 kg vardera. Alla väskor får som max mäta sammanlagt 158 cm (längd + höjd + bredd). Reser du med barn under fyra år kan du ta med en hopfällbar barnvagn utan extra kostnad. Om ditt bagage är försenat ska du anmäla detta direkt på flygplatsen. I de flesta fall hittas bagaget inom 24 timmar. Du kan få ersättning för utlägg du behöver göra på grund av att ditt bagage är försenat. Beroende på i vilken klass du reser varierar ersättningen från cirka 1 000 kronor till 3 000 kronor. Tänk på att spara alla kvitton då du måste redovisa dessa för att kunna erhålla eventuell ersättning.
Om du har extra bagage eller om din väska väger mer än vad din biljettyp tillåter medför detta en extra kostnad. Om din incheckade väska är större än tillåtna 158 cm tillkommer en avgift på ungefär 1 000 kronor. Om väskan är tyngre än tillåten vikt, men inte överskrider 32 kg, tillkommer en kostnad på cirka 500 kronor. Köper du till extra bagage i förväg online betalar du en lägre avgift, ungefär 450 kronor, per väska.
Om din biljett går att avbeställa anges det när du loggar in på hemsidan och du kan i detta fall avboka och ansöka om återbetalning online.
Ja, SWISS har 3 veckovisa flyg inbokade att avgå från Stockholm Arlanda.
Zürichs internationella, Genèves internationella och Fribourg är de mest populära flygplatserna som SWISS frekvent flyger till under året.
Du kan kontrollera flygstatusen för SWISS genom att använda momondos flygspårning. Ange antingen flygnumret eller namnet på flygplatsen, välj datum och tid (om applicerbart) och klicka på knappen för flygspårning. Vi visar dig information om flygstatus för SWISS i realtid, inklusive ankomst- och avgångstider och gatenummer. Du kan också ringa SWISS på +46 8 58 77 04 45 eller besöka deras webbplats på swiss.com.
Med 0 stopp och ett pris på 971 kr per biljett är att flyga från Genèves internationella till Pristina det billigaste alternativet för internationella tur- och returflyg med SWISS. Det billigaste internationella flygalternativet vi kunde hitta med SWISS var att flyga från London Heathrow till Genèves internationella. Detta är ett enkelflyg för 502 kr och innefattar 0 stopp.
SWISS kräver att ditt bagage är inom följande mått: 55x40x23 cm för handbagage, 40x30x10 cm för personliga väskor och 158 cm för incheckade väskor.