EasyJet är ett av Europas mest framgångsrika lågprisflygbolag, särskilt känt för sin ikoniska orangea färg och effektiva drift. Med en blygsam start på Luton Airport utanför London har flygbolaget vuxit till en jätte inom flygindustrin och förbinder nu över 150 destinationer i 35 länder med mer än 1 000 rutter.
Vi har själva flugit med EasyJet otaliga gånger mellan Danmark och Storbritannien för att besöka familj, och vi har alltid varit mycket nöjda med deras transparenta affärsmodell och fina service. EasyJet är på inget sätt lyxigt, men de är pålitliga, och man får vad man betalar för.
Med en flotta på över 340 flygplan och över 16 000 anställda är EasyJet idag Europas näst största lågprisflygbolag sett till antal passagerare. De överträffas endast av konkurrenten Ryanair. År 2023 hade de över 80 miljoner passagerare, och siffrorna ser ut att bli bättre och bättre.
Detta framgår av företagets notering vid London Stock Exchange, där EasyJet är en del av det prestigefyllda FTSE 100-indexet, som omfattar Storbritanniens 100 största företag.
EasyJets framgång bygger på en enkel affärsmodell som fokuserar på effektivitet. Det gäller allt från deras snabba vändningstider på flygplatserna till deras smidiga bokningsprocess online. Som kund råder det ingen tvekan om att det är ett lågprisflygbolag, men det fungerar.
År 2019 lanserade EasyJet sitt Holidays-koncept med paketresor till mer än 100 destinationer i Europa. Här skiljer de sig från konkurrenterna genom att erbjuda prisgaranti, fördelaktiga avbetalningslösningar och god flexibilitet att göra ändringar.
Förresten, när easyJet skrivs med liten “e”, påminner formen av namnet om ett flygplan sett från sidan. Det är rätt smart, tycker vi!
EasyJets historia började 1995, när den grekisk-cypriotiske entreprenören Sir Stelios Haji-Ioannou grundade företaget med ett lån på 5 miljoner brittiska pund från sin far. Inspirerad av amerikanska Southwest Airlines framgångsrika lågprisaffärsmodell startade EasyJet blygsamt med två leasade Boeing 737-flygplan och 70 anställda.
De första rutterna gick från London Luton Airport till Edinburgh och Glasgow. Redan året efter öppnade flygbolaget sin första internationella rutt till Amsterdam, vilket satte dem i direkt konkurrens med etablerade bolag som British Airways och KLM. Expansionen markerade början på en aggressiv tillväxtstrategi som skulle visa sig omvandla den europeiska flygmarknaden.
EasyJets europeiska äventyr började på allvar med etableringen av EasyJet Switzerland. Genom att ta över en del av det schweiziska bolaget TEA Basle och flytta huvudkontoret till Genève flygplats, skapade EasyJet sin första bas utanför Storbritannien.
Uppköpet av konkurrenten Go Fly blev också en avgörande milstolpe. Förutom att ge EasyJet tre nya viktiga baser i Storbritannien (Bristol, East Midlands och Stansted) utökade det även flottan avsevärt. Senare övertog de delar av Air Berlins verksamhet, vilket stärkte flygbolagets position på den tyska marknaden och cementerade EasyJets status som ett av Europas ledande lågprisflygbolag.
EasyJets flotta består enbart av flygplan från Airbus A320-familjen, vilket bidrar till större operativ effektivitet och lägre kostnader för underhåll och träning. Detta är en markant förändring från flygbolagets tidiga dagar då de flög med Boeing 737-flygplan.
I dag har EasyJet 30 baser spridda över Europa. London Gatwick är den största och mest trafikerade. Andra viktiga baser inkluderar Milano Malpensa, Berlin Brandenburg, Paris Charles de Gaulle och Genève.
EasyJet opererar totalt på över 1 000 rutter, som förbinder både större städer och populära semesterresmål i 35 länder. Till skillnad från många andra lågprisflygbolag har företaget generellt en strategi att fokusera på större flygplatser nära stadskärnor.
Brexit medförde stora strukturella förändringar för EasyJet. 2017 etablerade flygbolaget ett nytt europeiskt huvudkontor i Österrike under namnet EasyJet Europe, vilket säkerställde deras rätt att flyga inom EU. Tillsammans med EasyJet UK och EasyJet Switzerland ger denna struktur maximal flexibilitet i det stora nätverket och säkerställer fortsatt tillgång till den viktiga europeiska marknaden.
Redan från början har EasyJet varit ledande inom att effektivisera luftfarten. Deras turnaround-tid är en av de snabbaste i branschen. Det är den tid det tar att tömma ett flygplan på passagerare, städa det, fylla på med nya passagerare och förbereda för nästa avgång.
Tiden är avgörande för lågprismodellen, eftersom det innebär att varje flygplan kan genomföra fler flygningar per dag. Trots det tycker vi inte att vi har känt oss stressade när vi har flugit med EasyJet. Vi har heller aldrig upplevt några bagageproblem eller förseningar som varit värda att nämna.
På den digitala fronten har EasyJet också varit innovativa. Som ett av Europas första flygbolag erbjöd de fullt digitaliserad bokning och incheckning. Appen ger passagerarna full kontroll över resan; med allt från hantering av bokning och boardingkort till realtidsspårning av bagage och löpande flyguppdateringar.
EasyJet har dessutom medverkat i två TV-serier: “Airline” (1999–2007), som bland annat följde flygbolagets dagliga drift på London Luton Airport, och “EasyJet: Inside the Cockpit” från 2017, som gav en unik inblick i EasyJets pilotutbildningsprogram med voiceover av Stephen Fry.
Ibland kan EasyJets priser verka för bra för att vara sanna, och faktum är att det första priset du ser sällan är det pris du faktiskt betalar.
Precis som hos många andra lågprisflygbolag är EasyJets billigaste biljetter nedskurna till ett minimum. Deras Standard-biljett inkluderar endast en liten väska som får plats under sätet framför och systemet tilldelar dig en plats automatiskt.
Standard Plus-biljetter inkluderar istället ett större handbagage som får väga 15 kg med mått upp till 56 x 45 x 25 cm, samt val av sittplats längst fram och Speedy Boarding. Speedy Boarding innebär att du får gå ombord på flyget som en av de första. Om du uppgraderar din biljettklass till Essentials får du möjlighet att checka in en väska på upp till 23 kg och själv välja sitt säte.
Flexi är den dyraste biljettklassen där du får alla tre väskor inkluderade: en liten väska under sätet, ett stort handbagage och ett incheckat bagage. Det inkluderar även möjlighet att välja en plats längst fram, gratis flygändringar, gratis ruttändringar, användning av EasyJet Plus Bag Drop, Fast Track Security, en kupong för att köpa mat och dryck ombord samt Speedy Boarding.
Om man flyger med EasyJet mer än ett par gånger om året kan det löna sig att bli medlem i flygbolagets betalda medlemskap EasyJet Plus. Mot en årlig avgift ger medlemskapet tillgång till en rad förmåner som endast erbjuds EasyJet Plus-medlemmar eller som man måste uppgradera sin biljettklass för att få.
Förmånerna inkluderar bland annat Fast Track Security, som finns tillgängligt på många flygplatser, och Speedy Boarding. Detta garanterar att du får plats med det större handbagaget i flygplanets bagagehylla.
Medlemskapet inkluderar även gratis platsval, som omfattar främre raden och säten med extra benutrymme. Det finns möjlighet att välja ett tidigare flyg samma dag utan extra kostnad, och en rabatt på 10 % ges på mat och dryck ombord.
Med EasyJets Price Promise erbjuds ett värdebevis som kompensation om du hittar din EasyJet-biljett till ett billigare pris på hemsidan eller i appen. Som en sista fördel ger EasyJet Plus också tillgång till en dedikerad Bag Drop-disk, så att du kan undvika köerna på flygplatsen.
EasyJets Flight Club är flygbolagets (lite hemliga) lojalitetsprogram, som inte använder traditionella poäng eller bonusar. Istället blir frekventa resenärer, som har flugit tillräckligt mycket med EasyJet under ett år, kanske inbjudna att bli medlemmar. Du kan alltså inte själv anmäla dig; det krävs en exklusiv inbjudan.
Det finns fler fördelar med att vara medlem i Flight Club. En av de mest speciella fördelarna är att du får tillgång till en särskild EasyJet-hotline – lite som en concierge-service med exklusiva kreditkort.
Dessutom får du EasyJets prisgaranti, deras Price Promise samt obegränsade ändringar av biljetten. EasyJets prisgaranti innebär att om du hittar en motsvarande biljett billigare hos ett annat flygbolag, täcker EasyJet prisskillnaden. De ger till och med 10% av skillnaden extra som ett värdebevis.
Namnet Flight Club är självklart en referens till Chuck Palahniuks roman med nästan samma namn. Här är både den första och andra regeln att man inte pratar om klubben… Så hemlig är dock inte Flight Club, men det verkar som att EasyJet inte erbjuder några nya medlemskap just nu.
EasyJet har ett särskilt fokus på att göra flygresor enklare för familjer med barn. När man reser med barn under fem år erbjuder flygbolaget tidig boarding, och man kan ta med två stycken barnutrustning, som barnvagn eller bilstol, gratis.
På Standard-biljetten tilldelas säten vanligtvis slumpmässigt, men EasyJet prioriterar att familjer sitter tillsammans. För att öka chanserna är det en bra idé att checka in så tidigt som möjligt.
Incheckning öppnar 30 dagar före avgång, och EasyJet rekommenderar själva att man som familj checkar in senast en vecka innan. Om man vill vara helt säker på att sitta tillsammans kan man betala för att välja säten i förväg.
Tyvärr är det inte möjligt att resa med husdjur när man flyger med EasyJet. Varken i kabinen eller i lastutrymmet. Däremot får man ta med sig en servicehund på de flesta rutter om den är tränad och ackrediterad av Assistance Dogs International eller International Guide Dog Federation.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter. Hitta fler perspektiv i våra användarrecensioner nedan.
Billigaste rutten | 145 kr |
---|---|
Mest populära rutten | LGW till MAD |
Kortaste flighten | 1 tim 05 min |
Längsta flygningen | 4 tim 25 min |
Du kan alltid ha med dig ett kostnadsfritt handbagage ombord på planet. Alla passagerare kan även köpa upp till tre extra incheckade bagage. Dessa extra bagage får max väga 20 kg styck, alternativ kan du köpa till extra vikt upp till 32 kg. Inga väskor över 32 kg kan checkas in utan måste skickas som flyggods. En incheckad väska som förbeställts online kostar mellan cirka 150 kronor till 300 kronor beroende på flygrutten. Om du köper till en extra incheckad väska på flygplatsen är priset istället ungefär 400 kronor. Om du reser med barn får du ta med dig en hopfällbar barnvagn ombord på planet utan någon extra kostnad. Om du inte hittar ditt bagage när du landat ska du anmäla att ditt bagage är försenat vid den ankommande flygplatsens bagagedisk. Väskorna hittas oftast inom ett dygn och skickas sedan till önskad adress. Om ditt bagage av någon anledning inte hittas ersätts du för värdet på din packning.
Om du har för mycket bagage när du kommer till flygplatsen tvingas du köpa till extra bagage i tillägg till de väskor du tillåts ha med dig enligt din biljett. Detta kostar ungefär 400 kronor. För övervikt är avgiften ungefär 100 kronor per kilogram, väska eller flight. Försök istället att planera hur mycket bagage du kommer att ha med dig så att du kan köpa till eventuella extra väskor i förväg.
Inom de första 24 timmarna efter din bokning har du möjlighet att avbeställa din biljett till en kostnad på ungefär 250 kronor. När det första dygnet passerat är det inte längre möjligt att avbeställa biljetter med flygbolaget.
Nej, easyJet flyger för närvarande inte från Stockholm Arlanda. Om du fortfarande vill flyga med easyJet kan du boka ett flyg från Köpenhamn Kastrup, vilket är en annan närliggande flygplats. Om du fortfarande är inställd på att flyga från Stockholm Arlanda kan du överväga att flyga med Air France istället.
Paris Charles de Gaulle, London Gatwick och Milano-Malpensa är de mest populära flygplatserna som easyJet frekvent flyger till under året.
Du kan kontrollera flygstatusen för easyJet genom att använda momondos flygspårning. Ange antingen flygnumret eller namnet på flygplatsen, välj datum och tid (om applicerbart) och klicka på knappen för flygspårning. Vi visar dig information om flygstatus för easyJet i realtid, inklusive ankomst- och avgångstider och gatenummer. Du kan också ringa easyJet på +44 330 365 5454 eller besöka deras webbplats på easyjet.com.
Om du vill flyga inrikes med easyJet är det billigaste tur- och returalternativet att flyga från London-Stansted till Belfast Intl för 402 kr. Detta billiga flyg med easyJet innebär 0 stopp. Om du inte har något emot att boka enkelbiljetter för inrikesflyg med easyJet är det billigaste alternativet att flyga från Belfast Intl till London Luton med 0 stopp för 201 kr.
Med 0 stopp och ett pris på 324 kr per biljett är att flyga från Prag-Václav Havel till Basel EuroAirport Swiss det billigaste alternativet för internationella tur- och returflyg med easyJet. Det billigaste internationella flygalternativet vi kunde hitta med easyJet var att flyga från Palma de Mallorca till Liverpool John Lennon. Detta är ett enkelflyg för 145 kr och innefattar 0 stopp.
easyJet kräver att ditt bagage är inom följande mått: 56x45x25 cm för handbagage, 45x36x20 cm för personliga väskor och 275 cm för incheckade väskor.