airBaltic är Lettlands största flygbolag som har sin bas i Lettlands huvudstad Riga. Man kan säga att airBaltic utmärks av sin höga servicenivå på övervägande korta resor. Trots att airBaltic är ett lågprisflygbolag får de ofta välförtjänt beröm för sin utmärkta service ombord.
Med rätt enkla medel får de oss passagerare att känna att vi betalat mer för våra biljetter än vad vi faktiskt gjort. Det där svårfångade lilla extra är något airBaltic är bra på att förmedla. Läs denna personliga genomgång av airBaltic skriven av en av våra reseexperter.
airBaltic är ett av de mer prisvärda flygbolagen runt Östersjön, och detta utan att tumma på kvaliteten. Särskilt för kortare flygningar i Europa är de ofta ett lockande och konkurrenskraftigt alternativ. Och såklart, säkerheten på flygbolagen i EU är generellt mycket hög, vilket även gäller airBaltic.
airBaltic karaktäriseras av ett jättelikt linjenätverk. De kan erbjuda flygresor till 34 destinationer i Afrika, 293 destinationer i Europa, 21 destinationer i Nordamerika och 11 destinationer i Syd- och Centralamerika. Många av dessa linjer är dock code-share flygningar. Man är också känd i norra Europa som en pålitlig leverantör av charterflyg till olika aktörer som hyr in airBaltics flygplan och personal.
Om du bor i Sverige så erbjuder airBaltic direktflyg från både Stockholm och Göteborg till flera spännande destinationer, särskilt i Baltikum och vidare till städer som Riga, Vilnius och Tallinn, men även längre bort till destinationer som Dubai eller Tel Aviv.
Det finnas tydliga skandinaviska rötter hos airBaltic. Företaget startades 1995 som ett bolag som samägdes med SAS, men det är numera friköpt och helägt av den lettiska staten. Sedan SAS:s dagar i bolaget kvarstår starka band till Skandinavien i airBaltics linjenätverk: bolaget har många flyg till Stockholm, Köpenhamn och Oslo.
Eftersom airBaltic är baserat i Riga ger de bra anslutningar via sitt nav till andra destinationer i Europa, Asien och till och med Nordamerika. Om du planerar att fortsätta din resa till andra delar av världen, kan airBaltic vara ett smidigt val för den första delsträckan.
Det är lätt att sy ihop sin egen resa med airBaltic. Bolaget erbjuder många olika nivåer av biljetter, inklusive alternativ för extra bagage eller avbokningsskydd, något som kan vara viktigt om du vill ha mer flexibilitet i din resa. Det bör också nämnas att airBaltic alltid har generöst med benutrymme även i Economy class. Så om du gillar att resa enkelt, effektivt och utan att tömma plånboken, kan airBaltic vara ett bra val.
airBaltic har följande fem bokningsklasser: Economy Basic, Economy Classic, Economy Flex, Business Experience och Business. Bokningarna går dessutom att trimma ytterligare för att ge alla resenärer den flexibilitet var och en behöver.
Economy Basic passar bra om man vill ha lågt biljettpris och är beredd att resa lätt. Här ingår bara själva flygresan och handbagage, allt annat kostar extra. Economy Classic tillåter en incheckad väska på 23 kilo. Lägg märke till att du måste checka in online i dessa billiga Economy-klasser. Incheckning på flygplatsen kostar 30 €.
Economy Flex erbjuder fler förmåner än Basic och Classic, som två incheckade väskor och prioriterad incheckning och boarding. Men framför allt är biljetten ombokningsbar fram till ett dygn innan avgång.
De båda business-klasserna hos airBaltic har förstås flest förmåner, exempelvis incheckning av två stycken väskor, prioriterad incheckning och boarding, de bästa platserna ombord, ett tomt säte bredvid, bättre mat och dryck samt tillgång till lounger.
Skillnaden mellan Business Experience och Business är främst att den lite billigare Experience-biljetten har avgifter på namnändring, ombokning och avbokning, vilket Business inte har. Man ska dock inte förvänta sig en fullskalig business class med fällbara jättesäten hos airBaltic som trots allt är ett lågprisbolag med kortare flygningar.
Jag rekommenderar alltid att checka in online eftersom det ger fördelar, bland annat kan man välja var man vill sitta i planet. På airBaltic kan man checka in online 24 timmar innan avgång. Flyger du Economy Basic eller Classic måste du som sagt checka in online för att slippa en avgift på 30 €.
Flyger du däremot Economy Flex eller airBaltics business-klasser kan du checka in upp till fem dygn i förväg. Ladda samtidigt ner airBaltics egen app till din telefon. Genom appen ges fler möjligheter och bättre överblick vad gäller det mesta med bokningen. Appen är också den absolut bekvämaste vägen att få sitt boardingkort inför resan.
På flygplatsen är airBaltic så gott som alltid anslutet till de självbetjäningskiosker som brukar finnas för egen check-in och utskrift av bagagetaggar. Annars kan du göra en manuell incheckning vid en bemannad disk, vilket hursomhelst kan vara nödvändigt om du har särskilda behov eller specialbagage.
Det är viktigt att inte glömma att det är flygplatserna, inte flygbolagen, som har tidsregler för när incheckningen av bagage stängs. Vanligtvis handlar det om en timme eller 40 minuter. Men jag kollar alltid detta för att slippa obehagliga överraskningar.
airBaltic har ett eget bonus- och lojalitetsprogram som heter airBaltic Club. Upplägget påminner mycket om andra bolags lojalitetsprogram då man får poäng för varje euro man lägger ner på resor och inköp hos airBaltic.
Dessutom får man poäng per euro från inköp hos KLM och Air France samt andra partners, som hotellbokningssidan booking.com och hyrbilsfirmor som Sixt och rentalcars.com. Därefter kan man spendera de intjänade poängen på nya airBaltic-flygresor, uppgraderingar av bokningsklasser, köp hos nämnda partners och mycket annat.
Precis som hos andra liknande lojalitetsprogram finns även ett system med medlemskap som har olika nivåer. Efter 30 flygningar på ett år med airBaltic uppnås Executive Level som ger ett visst urval extra förmåner och efter 60 flygningar uppnås VIP Status med ännu bättre förmåner.
AirBaltic har ett mycket väl utvecklat nätverk av codeshare-överenskommelser där man samarbetar med 24 andra flygbolag vilket möjliggör att man kan starta sin resa med airBaltic och nå över 300 destinationer världen över. Dessutom har airBaltic ett ännu större antal så kallade Interline Partners – en vanlig överenskommelse som innebär att två flygbolag ger varandra rätt att boka säten på flyg med båda bolagen.
Med sin tydliga profil som prisvärt lågprisbolag med korta och mellanlånga flygningar inom främst Europa känns det följdriktigt att airBaltic inte erbjuder någon inflight-underhållning på personliga skärmar. Det som finns är små gemensamma skärmar som fälls ner från taket och där man visar flyginformation och ibland barnfilmer. Jag råder till att ta med en bok eller ladda ner filmer på din egen enhet om du vill bli underhållen under airBaltics flygningar.
Det ingår inga måltider eller drycker i flygningarna med airBaltic om man inte flyger i business class. Däremot kan man beställa mat från en meny mot betalning både innan eller under flygningen vilket fungerar över förväntan. Jag måste säga att maten överlag och särskilt den som går att förbeställa förvånar positivt på airBaltic. Det som serveras smakar oftast riktigt bra och i detta avseende höjer sig airBaltic över de flesta andra lågprisbolag.
Bolaget har också den lite roliga inställningen att resandet är fest och något värt att fira, vilket ju är helt sant. Därför kan man beställa in blommor, champagne och finchoklad om man inte vill nöja sig med maten. Dessutom är servicen av kabinpersonalen alltid väldigt vänlig och ibland rentav hjärtlig. Något som förstås betyder mycket för ens reseupplevelse.
airBaltic har den vanliga policyn precis som de flesta flygbolag har kring att resa med husdjur. Det vill säga att de djur som är tillåtna är katter och hundar. För att ta kunna ta med djuret in i kabinen måste det väga 8 kilo eller mindre och fraktas i en låda eller bur som går att stänga. Djur som är tyngre än 8 kilo måste transporteras i lastutrymmet. Vidare krävs det att man har alla papper klara för att föra in djuret i det land man ska resa till.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter. Hitta fler perspektiv i våra användarrecensioner nedan.
Billigaste rutten | 212 kr |
---|---|
Mest populära rutten | TLL till CPH |
Kortaste flighten | 0 tim 45 min |
Längsta flygningen | 2 tim 40 min |
Flygbolaget har ett lojalitetsprogram där du med hjälp av din biljett på ett Air Baltic-flyg, köp ombord på flyget och olika samarbetspartners som hotell, hyrbilskedjor och långtidsparkering kan samla poäng. Poängen kan du sedan använda för att boka Air Baltic-flyg, lägga till extra bagage eller köpa presentkort. Beroende på hur mycket du reser kan du vara berättigad till fler förmåner. För att få tillgång till dem ska du samla stämplar i airBaltic Clubs mobilapp. Med stämplarna kan du tjäna in en gratis resa och nå en högre medlemsnivå, så som Executive eller VIP för ännu fler förmåner. Exempel på det kan vara prioriterad ombordstigning, mer bagage och gratis uppgradering till Business Class.
I ekonomiklass får du ta med dig 8 kg handbagage, fördelat på två väskor. En väska får ha maxmåtten 55x40x23 cm och den andra 30x40x10 cm. När du ska resa med ett Air Baltic-flyg får du välja vilken prisnivå du vill att biljetten ska ligga på. Det i sin tur påverkar hur mycket bagage får checka in. För incheckat bagage finns det tre nivåer, som sträcker sig från inget incheckat bagage via standardnivån på en incheckad väska á 23 kg till business class-nivån där du tillåts ta med två väskor som tillsammans får väga max 46 kg. Medlemskap i lojalitetsprogrammet ger tillgång till extra förmånliga bagageregler som kan tillåta upp till 94 kg incheckat bagage.
Det är tillåtet att ta med ditt husdjur ombord på ditt Baltic Air-flyg men det finns en gräns för hur många djur som tillåts på samma flyg. Om du ska flyga med ditt husdjur måste du kontakta flygbolaget i förväg. För att flyga inom EU-länder krävs ID-märkning i form av ett chip, djurpass och vaccination mot rabies. Små katter och hundar får resa med medföljande husse eller matte i kabinen, så länge de inte väger mer än 8 kg tillsammans med sin bur. Buren i sin tur får inte vara större än 55x40x23 cm (längd x bredd x höjd). Djuret ska kunna stå och röra sig obehindrat i sin bur och får inte tas ut under resan.
Ja, airBaltic har 10 veckovisa flyg inbokade att avgå från Stockholm Arlanda.
Tallinn Ulemiste, Riga Intl och Vilnius är de mest populära flygplatserna som airBaltic frekvent flyger till under året.
Du kan kontrollera flygstatusen för airBaltic genom att använda momondos flygspårning. Ange antingen flygnumret eller namnet på flygplatsen, välj datum och tid (om applicerbart) och klicka på knappen för flygspårning. Vi visar dig information om flygstatus för airBaltic i realtid, inklusive ankomst- och avgångstider och gatenummer. Du kan också ringa airBaltic på +371 67006006 eller besöka deras webbplats på airBaltic.com.
Med 0 stopp och ett pris på 547 kr per biljett är att flyga från Vilnius till Riga Intl det billigaste alternativet för internationella tur- och returflyg med airBaltic. Det billigaste internationella flygalternativet vi kunde hitta med airBaltic var att flyga från Riga Intl till Vilnius. Detta är ett enkelflyg för 212 kr och innefattar 0 stopp.
airBaltic kräver att ditt bagage är inom följande mått: 55x40x23 cm för handbagage, 40x30x10 cm för personliga väskor och 100x80x50 cm för incheckade väskor.