Weekendresor Rom: Vid ett besök i Rom kan det vara bra att ha en tanke på vad man vill hinna med redan på förhand och sedan planera dagarna utifrån det. Här kommer ett förslag på ett tänkbart upplägg.
Tips som är bra att veta före avfärd
- Rom kan vara riktigt varmt på sommaren, så ett besök till staden i september eller oktober eller någon av vårmånaderna kan därför vara ett bättre val. Då ligger temperaturen mer på svenska sommarnivåer med en maxtemperatur runt 25 °C. Besöker du Rom vintertid ligger temperaturen på 12–13 °C.
- Högsäsongen i Rom är i juli och augusti och det är då alla turister kommer. Vill du slippa köer vid alla sevärdheter ska du välja en annan tidpunkt på året.
- Hotellen i centrala Rom kan vara ganska dyra. Vill du bo billigare kan du boka ett hotell i någon av Roms förorter, därifrån kan du enkelt ta dig in till staden med lokalbuss eller tunnelbana. Tänk då på att noga kontrollera tidtabellen för att ha koll på när den sista bussen eller tunnelbanan går tillbaka för dagen.
- Funderar du på att hyra bil i Rom? Tänk då på att trafiken är väldigt hetsig i Rom och det krävs en hel del av föraren både för att klara av den typen av körning och för att trivas med det.
- Rom är en gångvänlig stad där de flesta sevärdheter ligger inom nära gångavstånd från varandra. Att betala för taxi, buss eller tunnelbana är därför inget måste om du befinner dig i innerstaden.
Weekendresor Rom: Att göra i Rom dag för dag
Dag 1, eftermiddag
Efter ankomst till hotellet kan det vara skönt att landa lite innan det riktiga turistandet tar fart. Börja med att packa upp väskorna och unna dig en stunds vila. Ge dig därefter ut på stan och slå dig ned på ett fik. Där unnar du dig en äkta italiensk latte macchiato eller cappuccino tillsammans med en cannoli, eller varför inte lite italiensk gelato? Fiken på de största turiststråken kan dock ha riktigt höga turistpriser, så kan du hitta ett fik som ligger lite mer undanskymt kan priserna vara bättre.
När du är klar med ditt fikande fortsätter du med att vandra runt och känna in staden. Testa både att gå på stadens shoppinggata och på mindre sidogator, på så sätt får du uppleva även de typiska Lady och Lufsen-kvarteren med färgglada fönsterluckor och tvättlinor som hänger mellan fasaderna.
Se till att alltid ha en karta över Rom i bakfickan när du vandrar runt så du då och då kan kolla om det finns någon sevärdhet i närheten av platsen du befinner dig. På så vis kan du vara säker på att se Fontana di Trevi och spanska trappan som är sevärdheter som helt enkelt måste ses i Rom.
Dag 1, kväll
När kvällen kommer är det dags att utforska det historiska Rom. Börja med att besöka det antika templet Phanteon som ligger vid Piazza della Rotonda och som sedan 600-talet fungerat som kyrka, då med namnet Santa Maria ad Martyres. Phanteon är det antika Roms bäst bevarade byggnad, och byggdes mellan år 115 och 125 efter Kristus. Redan år 27 före Kristus byggdes en tempelbyggnad på platsen, men av den återstår idag väldigt få spår och den omnämns endast i en inskription.
Phanteon har ett maffigt yttre med stora kraftiga pelare. Byggnadens inre är minst lika mäktigt med en stor kupol som har en occulus-öppning i mitten som står för ett vackert ljusinsläpp och är ett riktigt populärt fotoobjekt. Phanteon är öppet för besök fram till klockan 19.00 med sista insläpp 18.30.
När du är färdig med besöket i Phanteon beger du dig till Forum Romanum där du kan se resterna av det som en gång var det antika Roms politiska, sociala, kommersiella, religiösa och juridiska centrum. Här fanns tidigare några av Roms främsta byggnader och monument, men dessa lämnades att förfalla i och med Romarrikets fall. Idag är Forum Romanum en av Europas populäraste turistattraktioner där du bland annat kan se rester av Saturnustemplet, Severusbågen och Castor och Pollux tempel.
Nu har det blivit dags att spana in Colosseum. Byggnaden är kanske Roms mest fotogeniska, så gillar du att fota är det nu du ska ta bilder. Har klockan hunnit passera 19.15 är Colosseums inre stängt för besök, men det räcker långt att se det utifrån.
Det börjar även bli dags att äta. Eftersom Colosseum måste upplevas även i mörker ska du inte bege dig alltför långt från området. Ett bra ställe att hitta mat på är därför Suburra som ligger cirka 800 meter från platsen. Passa där på att njuta av en riktigt härlig middag, toppad med ett glas italienskt vin. När maten är inmundigad beger du dig åter till Colosseum för att beskåda och fota den nu vackert upplysta byggnaden. Har du ork kvar beger du dig tillbaka till de centrala delarna av Rom då även Fontana di Trevi är vacker att se och fota i upplyst form. Om inte är det dags att bege sig till hotellet för att vila upp dig inför morgondagens äventyr.
Dag 2, morgon
Dag två inleder du med att besöka Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet. Museerna har gemensam entré och är väldigt populära, så även om de öppnar 09.00 behöver du vara på plats minst en timma innan öppning för att slippa köa halva dagen. När du sedan blir insläppt är en bra strategi att skynda dig fram till Sixtinska kapellet för att få se Michelangelos fantastiska fresker som pryder det kupolformade taket så ostört det går innan kapellet blir fullt med andra turister.
Du kan sedan gå tillbaka för att se övriga utställningar, bland annat så är Stanze di Raffaello en mycket sevärd del med fyra rum utsmyckade av konstnären Rafael. Då Vatikanmuseerna är tidskrävande att gå i får du räkna med att åtminstone hela förmiddagen går åt till detta. När du är nöjd med ditt museibesök är det dags för lunch.
Dag 2, eftermiddag
Efter lunch är det dags att utforska Petersplatsen och Peterskyrkan, och även här finns hur mycket som helst att se. Petersplatsen är en stor öppen plats placerad framför Peterskyrkan som är ritad av arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini och stod klar 1667. Det är med en enorm detaljrikedom och perfekta vinklar och proportioner han har gjort torget, och en imponerande kolonnad av 140 pelare rundar in torget där varje kolonn bär en skulptur av ett helgon.
När du är på Petersplatsen får du heller inte missa att kolla in Schweizergardet, det påvliga livgardet i dess orange/blå mundering. Vill du få en ännu bättre överblick över Petersplatsen ska du gå upp i Peterskyrkans torn, därifrån kommer du sedan få en härlig utsikt över Petersplatsen och hela Rom. Den första delen av tornet går att ta sig upp för med hjälp av hiss, sedan väntar 320 trappsteg för att helt nå toppen.
När du känner dig färdig med Petersplatsen är det dags och kolla in Peterskyrkan. Peterskyrkan sägs vara byggd på den plats där aposteln Petrus led martyrdöden år 64 efter Kristus, men den nuvarande katedralen började dock byggas först 1506 och stod klar 1626. Peterskyrkan är fylld av sevärdheter, här finns Michelangelos Pietá, den rikt utsmyckade och stora kupolen, Petrus staty, kryptan där Petrus tros vara begravd, Berninis målade fönster som avbildar Den Helige Ande som en duva och många andra konstverk och utsmyckningar. Här finns också ett bönerum dit bara troende får gå in för att söka Gud och stilla sig en stund.
När besöket i Peterskyrkan är klart är klockan troligen redan så mycket att det är dags att åter hitta något att äta. Du kan nu antingen välja att äta på en finare restaurang och avnjuta det i lugn och ro eller ta något snabbt för att hinna se mer.
Dag 2, kväll
När kvällspasset inleds bör du skynda du dig till Castel San’t Angelo där museet Musei Nazionale är inhyst. Museet har öppet till 19.30 så med lite tur hinner du in, om inte får du spara museibesöket till nästkommande dag. Museet användes ursprungligen som ett mausoleum för den romerske kejsaren, och har sedan hunnit med att vara en försvarsfästning och ett fängelse innan det blev ett museum. Idag kan du här se konstsamlingar, skulpturer och militärhistoriska föremål. När du kommer ut från museet får du heller inte glömma att kolla på Berninis vackra skulpturer som är placerade på Sant’Angelo-bron.
Nästa besöksmål blir Fontana dei Quattro Fiumi, som på svenska heter Fyrflodsfontänen. Fontänen är placerad på Piazza Navona och är även denna ett vackert verk skapat av Giovanni Lorenzo Bernini. Här finns också en antik obelisk som en gång i tiden stod vid Circus Maxentius vid Via Appia.
Klockan börjar nu bli mycket och det börjar bli dags att återgå till hotellet. Har du mycket ork kvar i kroppen kan du vandra runt ytterligare i centrala Rom och suga åt dig av stadens sköna stämning.
Dag 3, morgon
Under dag tre är det dags att knyta ihop säcken. Börja dagen med att fundera på om det finns något på din måstelista du ännu inte hunnit se eller om det finns någon plats du vill hinna med ett återbesök på, ägna sedan morgonen åt att besöka dessa platser. Vill du se påven vinka är ett tänkbart mål att vid lunchtid återvända till Petersplatsen, då påven varje söndag vinkar från sitt fönster och ibland säger några väl valda ord. Ett annat populärt besöksmål är Trastevere som är ett livligt område där det finns mycket att upptäcka.
Dag 3, eftermiddag
Under eftermiddagen är det dags att bege sig tillbaka till flygplatsen. Passa på att njuta av Rom så mycket det går medan du väntar på din transfer, kanske finns det citynära sevärdheter du ännu inte hunnit besöka? Det är nu du kan bocka av de sista punkterna du har kvar på din lista. Känner du dig redan nöjd med ditt besök kan du sätta dig på ett fik eller en uteservering och njut en sista gång av den härliga stämningen som finns i Rom.