Här listar vi sex underbara vindistrikt i Portugal. För att vara ett litet land så har Portugal överraskande många vinrankor. Det finns totalt 13 olika vinregioner om man räknar med de exotiska öarna Madeira och Azorerna.
Varje region har sin egna imponerande samling viner, så ju fler man besöker desto bättre är det ju. Du kan antagligen inte pressa in alla 13 på en och samma resa (om du inte vill dö av eufori), så vi har tagit på oss att välja ut de sex bästa portugisiska vinregionerna du kan besöka just nu. Du behöver inte oroa dig för att missa de andra – på så sätt har du ju en god ursäkt att komma tillbaka.
Dourodalen
Dourofloden rinner upp i Spanien, och flyter sedan makligt fram tvärs igenom Portugal och kulminerar vid Portugals näst största stad, Porto. Längs med dess väg ger den näring till såväl vinrankor som olivträd medan den korsar soldränkta landskap och sömniga små byar.
Själva dalen är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och är dessutom världens äldsta avgränsade vinregion. Det är helt enkelt ett vindistrikt i Portugal du bara måste besöka. Den är även hem till det söta, starka Portvinet. Smaka på det vid en av Dourus bästa vingårdar (så kallade quintas), somQuinta de Santa Eufemia — en familjedriven vingård som ligger en timmes bilfärd från Porto och som är välkänd för sin varma gästfrihet och en förkärlek för att göra saker på det traditionella sättet (som att trampa vindruvor med fötterna t.ex.!) Eller prova på Quinta do Pego, en egendom uppe på en kulle, som erbjuder hotellövernattningar, och där du kan njuta av det prisbelönta Portovinet och den overkligt vackra utsikten medan du slappnar av i poolen.
Att bruka jorden i Dourodalen är inte det lättaste – vinstockarna odlas i skiffer, på branta kullar med konstgjorda terrasser, i svåra väderleksförhållanden. Men det hårda arbetet ger utdelning. Douro skapar exceptionella, unika viner och de böljande landskapen är lika bedövande vackra oavsett om du beundrar dem från land eller från ett kryssningsfartyg på floden.
Minho
Du vet känslan när man sitter i solen en het eftermiddag och längtar efter något svalt, fruktigt och friskt? I Portugal har de vin för det. Det kallas vinho verde.
Vinho verde betyder bokstavligen ”grönt vin” – med grönt i betydelsen ungt. Vem visste att omoget vin kunde vara en bra sak? Vinho verde tenderar att vara lätt och friskt med en flörtig antydan av bubblighet.
Bege dig till den historiska provinsen Minho – det vindistrikt i Portugal som är störst – för att avnjuta drycken på dess hemmaplan. Minho har en stor mängd vackra vingårdar du kan beundra. Besök Quinta da Aveleda, med dess romantiska trädgårdar fyllda av ruiner och vinodlingar, och Quinta de Soalheiro för att få chansen att smaka på dess prisbelönta Alvarinho-viner.
Medan du är i Minho rekommenderar vi att du besöker några av de charmiga städerna och historiska platserna som Guimarães, Portugals medeltida huvudstad, eller Braga, med dess populära vallfärdskyrka Bom Jesus do Monte, som bjuder på en bedövande vacker utsikt när du väl har besegrat den 577 steg höga barock-trappan.
Alentejo
Alla strandälskare och surfare drar sig till södra Portugal på sommarsemestern. Där är Algarve ett utmärkt alternativ för att kombinera solbrännan med goda viner. Alentejo är ett annan trevligt vindistrikt i Portugal.
Själva regionen är stor och lantlig, med vidsträckta veteåkrar, korkträd och olivträd så långt ögat kan nå. Det heta medelhavsklimatet bidrar till flera lättdruckna viner, i synnerhet röda. Regionen har blivit en internationell kändis först under de senaste årtiondena, men dess historia av vinodling sträcker sig ca 3000 år tillbaka i tiden.
Vingårdar som Adega José de Sousa och Herdade do Rocim producerar till och med en typ av vin som kallas Vinho de Talha. Det tillverkas i stora lerfat med hjälp av en teknik med anor som sträcker sig tillbaka till romarriket.
Om du blir hungrig när du utforskar regionen, så rekommenderar vi att du parar ihop ditt röda alentejovin med någon av regionens uppskattade traditionella rätter – som exempelvis ”porco preto”, saftigt fläsk från friströvande iberiska svarta grisar.
Hitta ett flyg till närbelägna Faro
Dão
Oroa dig inte om du inte har hört talas om Dãoregionen – den tillhör inte någon av de mest kända, men det innebär bara att det finns desto fler (vin)skatter att upptäcka.
Vinstockarna i dãoregionen växer på högre höjd, omgivna av de skyddande bergen på alla sidor, vilket ger ett perfekt tempererat klimat. Om du uppskattar kryddiga viner med en bra syra så är du på rätt plats.
En av Dãoregionens bästa druvor är Touriga Nacional, ett fylligt, strävt vin med rik arom som ger flera röda Dãoviner sin sammetslena elegans.
När du ändå är i Dão-området rekommenderar vi ett stopp vid Paço dos Cunhas de Santar or Quinta do Cabriz. Vingårdarna har välrenommerade restauranger där varje droppe vin paras ihop med gastronomiska höjdpunkter. Glöm inte bort att lämna plats för desserten!
Sintra
Portugal gör dig aldrig besviken, till och med huvudstaden ligger i en vinregion! Storlissabon har nio underregioner som ägnar sig åt vinodling och vart och en av dem har sina egna utmärkande egenskaper.
Om du måste välja en enda, föreslår vi Colares. Denna lilla underregion ligger i Sintra-Cascais nationalpark, med Sintras sagoslott på ena sidan och pittoreska fiskebyar längsmed kustlinjen på den andra.
Vinrankorna växer direkt på sanden här, vilket ser märkligt ut, men det ger ett fantastiskt resultat – i likhet med de kraftiga beska rödvinerna som blandas av Ramisco-druvorna.
Förorterna har expanderat så mycket att Colares vingårdar numera är begränsade till 50 hektar. Det är en smidig dagsutflykt från centrala Lissabon. Stöd gärna regionen genom att boka en vinprovningsupplevelse vid någon av de lokala producenterna såsom Adega Regional de Colares or Adega Viúva Gomes.
Madeira
Du lär väl knappast behöva övertalas för att vilja besöka en frodig, tropisk ö. Men det måste du göra för att besöka detta vindistrikt i Portugal. Vi kommer ge dig ytterligare ett skäl att åka hit: Madeiravin. Efter portvinet, är madeiravinet Portugals mest berömda vin. Det finns en mängd olika sorter, från söta till torra, och vart och ett av dem är säreget tack vara den unika vinframställningsprocessen.
Men hur tillverkas det? Vinet placeras vanligtvis i kärl av rostfritt stål där det hettas upp till 45-50 grader C under minst 3 månader, för att sedan få vila i ytterligare minst 3 månader. De madeiraviner som har allra högst kvalitet genomgår inte den konstgjorda uppvärmningsprocessen, utan tunnorna får i stället ligga och värmas i solens hetta – ibland så länge som 20-100 år. Om du vill prova några fina madeiraviner på din resa, föreslår vi ett besök vid Blandy’s Wine Lodge, mitt i centrala Funchal, och Vinhos Barbeito (bara 20 minuters bilfärd från centrala Funchal) när du besöker Madeira.
Om unika, utsökta starkviner inte räcker för att locka dig till att packa väskorna så… Tja, det finns ju alltid frodiga vulkanlandskap, exotiska frukter och fantastiska stränder också. Ta dig till öns norra spets för att ta ett dopp i någon av de naturliga poolerna vid Cachalote, med kristallklart vatten. Poolerna ligger inkilade mellan dramatiska vulkaniska klippor. En annan höjdpukt är att sola på någon av sandstränderna vid den historiska staden Machico.