preloaddest_sweden_stromsund_gettyimages

Vandring i Sverige är ett förstklassigt sätt att komma ut på äventyr och uppleva naturen på nära håll. Vi tittar på de bästa lederna för både nyfikna nybörjare och erfarna proffs!

Vandring i Sverige och Abisko

long distance Hiker on the Kungsleden hiking Trail in Lapland - Sweden; Shutterstock ID 570649012; Purchase Order: SF-06928905; Job: ; Client/Licensee: ; Other:

Vandring i Sverige är för många synonymt med Abisko i Kiruna kommun, som är en nationalpark och ligger magiskt beläget en bit från riksgränsen. Den mest kända vandringsleden är Kungsleden som är 108 km uppdelad i etapper och räknas som medelsvår. För nybörjaren kan till exempel Björkliden till Kratersjön på 4,5 km vara ett bra alternativ, men samtliga leder bjuder på storslagna vyer, bad i fjällsjöar och ett minne för livet. Bäst tid att vandra är sommar/höst och du tar dig hit med bil, buss eller tåg.

Naturdrama på Höga kusten

Förutom den enastående utsikten över den vackra skärgården bjuder den dramatiska Höga kusten i Ångermanland på många alternativ för alla svårighetsgrader.. Här vandrar du året om i naturreservatet Kalottberg med världens högsta kustlinje på 286 meter över havet. Vandringslederna är åtta till antalet och för den som är sugen på mer krävande vandring är den 128 km långa Höga kusten-leden det självklara valet. En lättare variant är upp på Valkallen och passar för en dagstur med sina 4,7 km. Däremellan har du till exempel Världsarvleden eller det tekniskt utmanande Fäberget. Du tar dig hit med bil, buss, tåg eller flyg.

Lofsdalens panorama

I Jämtland ligger fjällbyn Lofsdalen som bjuder på fina vandringar, särskilt under höst och sommar då vädret är mest gynnsamt. Hit tar du dig med bil eller buss och här finns 12 leder att välja på varav många börjar i själva byn, och de allra flesta är tydligt markerade och lätta att följa. Det är terräng och underlag av olika slag med skillnader i höjd och en del våtmark.

Panoramaleden tar dig upp på fjället för utsiktens skull och är 4,2 km lång samt barn- och rullstolsanpassad. Den medelsvåra Hångtjärn är med sina 24 km mer utmanande med allt det bästa som Jämtland har att erbjuda, myrar, öppna kalfjäll och skog samt en hel del blåbär under säsongen. Sommar och höst är de bästa årstiderna.

Åre – inte bara skidort

Sveriges kanske finaste skidort Åre i västra Jämtland har tillika ett tal härliga vandringsleder om hösten där vinden kan bli ganska frisk emellanåt, så om du ska övernatta kan ett eget medtaget vindskydd komma väl till pass. Du tar dig hit med bil, buss, tåg eller flyg. Stigarna är upptrampade och tar dig säkert runt i fjällmiljön med en del höjdskillnader och en del plan mark. Vandring till utsiktstopparna Totthummeln, Mullfjället och inte minst Åreskutan kan räknas till de bästa och är upp till 8 km långa och medelsvåra. Ett annat tips med mysfaktor och lätt vandring är 1,2 km till Nalleklippan med en magisk utsikt och grillplats.

Orkidéer i Tänndalen

I Härjedalen ligger härliga Tänndalen på 720 meter över havet i närheten av Hamrafjället och Funäsdalen. Här finns åtta vandringsleder markerade med färg eller skyltar och du vandrar på fjäll, spånger, stigar och våtmark. Blomsterstigen är bland de lättaste med sina 2,5 km och bjuder på fjällblomsterprakt och orkidéer. Här är det bra att ha med sig myggmedel, då det är gott om våtmarker och bäst vandring på sommar och höst. Du tar dig hit med bil eller Snälltåget.

Vemdalens vatten och fiske

Hyr en stuga och ge dig ut på vandring längs någon av de 13 fina leder som hittas i Härjedalens Vemdalen som är finast på sommar och höst. Vill du rasta vid ett vattenfall med familjen kan du välja Fettjeåfallet, som med sina 4 km inte är jättelång men fantastiskt fin. Är du intresserad av vatten och fiske är turen till Oxsjön 20 km lång och räknas som svår. Du tar dig hit med bil eller tåg plus bussen Snöpendeln, och glöm inte att skaffa fiskekort om du ska fånga något med flugan!

Östersund – mitten av Sverige

Idylliska Östersund hittar du i mitten av Sverige och här finns vandringsleder som utgår från själva staden, utsökt beläget öster om Frösön i Storsjön. Hit kommer du med flyg, bil, tåg eller buss. Andra leder, som Bynäset, kallas ibland för Östersunds riviera och tar dig 7 km runt Frösön på medelsvår nivå och är bäst på sommaren. Bra att veta är också att det delvis är militärt område, varför du bör uppmärksamma förekommande gula varningsskyltar. Runt Östersund och Frösön ligger fjäll så mycket av lederna är ganska plana, men inte mindre vackra och varierande för det. Passa på att ta med kikare för att njuta av det extraordinära fågellivet också.

Hitta boende i Östersund

Padjelanta magiska nationalpark

Sveriges största nationalpark heter Padjelanta och gränsar till Norge i Lappland. Då parken saknar bilvägar är det till fots alternativt via helikopter som gäller för att ta sig till vandringslederna som varierar i längd från 5 km till 160 km. Men väl där blir belöningen vandring i en magisk miljö med fjällsjöar, öppna vidder med blomsterprakt och dalgångar. Här bör man vara beredd på snabba väderomslag även under den bästa säsongen som är våren, detta kan fördröja planeringen men också göra upplevelsen än mer minnesvärd.

Forsar och flora i Stora Sjöfallets nationalpark

Lappland är stort och norr om byn Saltoluokta hittas Stora Sjöfallets nationalpark, som tillhör världsarvet Laponia, där fjälltoppar trängs med forsar och en prunkande flora. Upplevelsen är storslagen vare sig det blir långvandring på 15 km av Kungsleden eller en kortare tur på 6 km långa Bietsávrre-Saltoluokta. För att komma hit tar du bil, flyg eller tåg, och upplever bäst vandring sommar och höst.

Storulvån och Jämtlandstriangeln

Du hittar Storulvån 5 mil från Åre, nära den norska gränsen i höjd med Östersund, och tar dig hit med bil, buss eller tåg. Den mest kända leden är Jämtlandstriangeln som är 47 km, som liksom de andra fem lederna är barnvänliga. Du går mellan bäck och sjö samt upplever dalgångar och toppar med panoramautsikt som gör sig bäst under sommar och tidig höst. Du tältar med fördel alternativt hyr in dig på någon av fjällstugorna.

Hemavan och Blå vägen

Knappt två mil nordväst om Tärnaby ligger Hemavan med sju natursköna vandringsleder för både dagstur och övernattningshajker. Bäst tar du dig till Hemavan med bil via Blå vägen, som anses vara en av de vackraste vägarna i Skandinavien, eller Lapplandspilen som går ända från Stockholm. Sommar och höst är de bästa årstiderna för äventyret. Den uppskattade Kungsleden löper 78 km härigenom och Tärnaleden är ett kortare alternativ på 7,5 km i fjällandskap när det är som bäst.

Helags – en av världens vackraste

1797 meter över havet ståtar fjälltoppen Helags, som betyder helig på fornnordiska, i Bergs kommun i undersköna Härjedalen och hit tar du dig med bil. National Geographic har utsett turen upp till toppen som nummer tre på listan över världens vackraste toppvandringar, och du tar dig upp de 12 kilometrarna på cirka sex timmar för att välförtjänt insupa den magiska utsikten. Vandring är finast på sommaren och tidig höst, då den rika floran och faunan kommer bäst till sin rätt.

Strömsund och det stora vattenfallet

I Strömsund på gränsen till Lappland kan hela familjen vandra 5 km till Hällingsåfallet som är ett av Sveriges största vattenfall, och tack vare vattnet växer gullmurkling och spindelmossa här som annars är sällsynta. Du tar dig hit med bil, buss eller inlandsbanan och vandrar bäst på sommar och tidig höst med lunch eller fika vid eld- och rastplatserna och njuter av vattnets drama, som också bitvis är osynligt då en älv rinner under marken i Sveriges största karstlandskap bestående av grottor och klippformationer. Vandringsleden Klumpiklumpen går du för att bland annat finna några av de längsta sandåsarna i landet och sträcker sig 4 km.

Vandring och bärjakt i Storuman

Storuman, i vidsträckta Lappland, ligger som många andra vandringsleder långt från civilisation och bjuder på lugn och naturlig harmoni, varför bil är det lättaste sättet att ta sig hit. Strandpromenaden är en välbesökt och uppskattad rutt på 2 km längs Luspvikens vattenbryn och här kan du också fiska och paddla eller ge dig ut på bärjakt under säsongen. Sommaren och hela hösten är fina på leden Hemavan/Tärnaby som är upp till 78 km lång och det mest populära valet.

Björnlandets nationalpark, Åsele

En fantastisk välbevarad urskog hittar du i Björnlandets nationalpark i Åsele i Västerbotten som ger den riktiga vildmarkskänslan, och hit kommer du enklast med bil. Alternativ på leder är allt från 2 till 12 km och är finast under sommar och höst. Här väljer du en eller flera av de sju vandringslederna av varierad svårighetsgrad och ligger över i någon av stugorna, om inte tält föredras. Tilläggas bör dock att man inte kan boka stuga i förväg, så här gäller först till kvarn. Lederna är rika på bär och är tydligt markerade.

Grövelsjön – ögonbedövande vacker

Grövelsjön ligger 4 mil norr om Idre, nära den norska gränsen, och har åtta finfina vandringsleder som passar både lätta dagsturer och mer utmanande flerdagarsvandringar med möjlighet till övernattning i fjäll- eller raststugor. Hit tar du dig med bil eller buss och på stigarna finns det en del rötter och stenar, men över lag är det lättframkomligt. Här hittar du den södra delen av Kungsleden som räknas som svår och är 34 mil lång, etappen är dock ögonbedövande vacker och vandras bäst på sommar eller höst.

Fulufjället och mäktiga Njupeskär

På gränsen till Norge i norra Dalarna ligger Fulufjällets nationalpark där du hittar det mäktiga vattenfallet Njupeskär, Sveriges äldsta träd samt urskog, myr och ett rikt djurliv. De åtta vandringslederna är anpassade för både rullstol och barnvagn, och även om det är smidigast att ta egen bil går det att hitta hit också med kollektivtrafik. Det finns tre Rösjöleder och är 9, 15 eller 20 km och leder till Njupeskär. Det går fint att övernatta längs leden och bäst är det under sommar och höst då naturens färger lyser som starkast och temperaturen är mest lämplig.

Idre solnedgång

För att uppleva den episka utsikten från 1131 meters höjd tar du toppturen på 6 km från parkeringen vid Gränjesåsvallen i Idre i Älvdalens kommun. Hit tar du dig bäst med bil på sommaren och hösten, och du bör vara beredd på att vaderna får något att bita i då det är ganska brant. Idre bjuder på åtta vandringsleder av varierande svårighetsgrad och längd mellan 6 och 18 km, men du får inte missa den lätta turen på toppen av Idre fjäll som endast är cirka 2 km och något som rekommenderas särskilt i solnedgång.

Bekvämt och äventyrligt i Umeå

Utanför Umeå vid Västerbottens kust ligger nio härliga vandringsleder och väntar på att bli upplevda av familjen eller den som är mer äventyrlig. Sommar och höst är finast och det är gott om eldstäder och vindskydd längs de flesta lederna som är markerade med färg och skyltar. Praktiskt nog börjar lederna i Umeå centrum och tar dig strax ut i vildmarken bland sjöar, myrar och berg. För familjen som vill gå 60 km kan Isälvsleden vara ett bra alternativ, och för den som söker lite mer äventyr rekommenderas den 85 km långa Lögdeälvsleden som slutar i Nordmaling.

Hitta boende i Umeå

Sarek – vandringarnas pärla

Sist, men absolut inte minst, finns Sarek nationalpark och Sveriges största högfjällsområde, och du tar dig lättast hit med bil från Kvikkjokk eller Jokkmokk. Detta är pärlan med all den enastående skönhet som Lappland kan erbjuda, med episka vyer från fjälltoppar och dalgångar, fjällsjöar samt bäckar som slingrande dekorerar landskapet och glaciärer och sex fjäll som är över 2 000 meter höga.

Du bör dock vara en erfaren vandrare med kunskap om karta och kompass för att klara Sareks fyra vandringsleder som är från 36 till 160 km långa. I nationalparken finns inga markerade leder eller vindskydd. Vädret och terrängen är varierande och kan ge dig en utmaning, men för den som kan navigera och planera en rutt kommer belöningen i form av en fantastisk naturupplevelse.

Om författaren

Fie KornumFie är innehållsansvarig på momondo. Hon älskar att ta med sin familj på resor till platser som är lite utöver det vanliga – några av hennes bästa reseminnen inkluderar en självguidad safari runt Afrika och utforskning av det gästvänliga Jordanien. Den senaste tiden har de flesta av hennes resor ägt rum i Danmark – i full fart på tandemcyklar över Bornholm eller på vandringar längs den vilda västkusten. Följ Fie på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar