Även om du redan vet exakt vad en mellanlandning innebär och vad som skiljer den från ett reseuppehåll, kanske du ännu inte har all information om hur du maximerar den extra tiden på flygplatsen och omvandlar den från en nackdel till en fördel.
Vad är en mellanlandning?
För passagerare innebär en mellanlandning att man under en kort tid byter flygplan på väg till sin slutdestination. Den normala tiden mellan flygningarna kan variera mellan inrikes- och internationella mellanlandningar, men principen är densamma: En paus på mindre än en dag är nästan alltid en mellanlandning.
Passagerare kan också lägga märke till att dessa ibland kallas anslutande flyg. Dessa definitioner ändras för flygbolagens anställda när mellanlandningar blir anslutningar med övernattningar, men passagerarna behöver inte ta hänsyn till denna skillnad. För den vanliga resenären är mellanlandning och anslutande flyg utbytbara termer.
Vad är skillnaden mellan en mellanlandning och ett reseuppehåll?
När en mellanlandning sträcker sig till en längre tidsperiod närmar den sig ett reseuppehåll. För inrikesflyg anses detta i allmänhet vara allt över 4 timmar, men internationella resrutter når vanligtvis inte reseuppehållsterritorium förrän pausen sträcker sig till 24 timmar eller mer.
I dessa fall förväntas passagerarna sällan stanna kvar på flygplatsen, utan de hämtar i allmänhet sitt bagage och åker till ett hotell innan de återvänder till flygplatsen för resten av sin resa. Reseuppehåll planeras vanligtvis av smarta resenärer som vill lägga in ett snabbt besök på en extra destination, men kan också planeras för mycket längre perioder.
5 tips på vad du kan göra under en mellanlandning
Om du har en mellanlandning i din resplan kommer här några experttips för att maximera denna tid och få ut det mesta av ditt extra flygplatsbesök.
1. Få koll på läget
Oavsett om din mellanlandning varar en timme eller fyra, är det första du bör göra på den anslutande flygplatsen att lokalisera nästa gate. Det är viktigt att veta om det tar fem eller trettio minuter att ta sig till den nya gaten så att du inte råkar missa ditt nästa flyg. Innan du shoppar, går på toaletten eller besöker en flygplatslounge bör du lokalisera nästa gate och beräkna hur lång tid det tar att ta sig dit.
2. Fördriv tiden med flygplanstricks
Många oroar sig för vad de ska göra på planet, men att hålla sig bekväm och hälsosam under en mellanlandning är lika viktigt. Lyckligtvis kan du använda de flesta av samma tips och tekniker på flygplatsen som på planet, så ta en titt på både momondos saker att göra på planet och
3. Ta en rundtur
Om du har någon timme över under en mellanlandning kan du ta en självguidad rundtur på flygplatsen, men planera först noggrant för att vara tillbaka vid din gate i god tid innan ombordstigning. Förutom shopping och restauranger finns det på de flesta flygplatser unik konst, och många har även historiska och kulturella utställningar.
4. Lämna flygplatsen
På internationella rutter med flera timmars mellanlandning bör du överväga att lämna flygplatsen. Om flygplatsen ligger nära en stad kan det vara värt att kolla in höjdpunkterna under några timmar, eller till och med bara titta förbi för en lokal bit mat.
5. Rör på dig
Vad du än väljer att göra med din extra tid under en mellanlandning på en flygplats, gör ditt absolut bästa för att inte tillbringa den sittande i en stol. Det mesta av obehaget, och även hälsoriskerna, med flygresor kommer från att sitta i samma sittande ställning i timmar i sträck, så utnyttja denna chans att ta en stretchpaus och reglera ditt blodflöde. Använd tiden till att röra på dig så mycket som kroppen tillåter, oavsett om det är inne på flygplatsen eller utanför.
Så sammanställdes denna guide
Som yrkesresenär flyger jag varje vecka, i genomsnitt 120 flygningar per år, och har gjort det i flera år. Mellanlandningar är kanske inte en daglig företeelse för mig, men de är definitivt veckovisa. Jag har kombinerat min erfarenhet av otaliga mellanlandningar med momondos experttips och verktyg för att skapa den här guiden åt dig.
Vanliga frågor och svar om mellanlandningar
Flygbolag och flygplatser kan införa egna minimikrav på väntetid och de flesta av dessa ligger kring 30 minuter. Det betyder dock inte att du är garanterad att hinna till din anslutning. Förseningar vid avgång är vanliga och gaten stänger i allmänhet cirka 15 minuter före avgång, så du kan lätt missa en anslutning med en så kort mellanlandning, även om dina två gater ligger bredvid varandra. Jag rekommenderar att du ger dig själv minst en timme för inrikesflyg och en och en halv timme för internationella mellanlandningar.
För inrikesflyg är en mellanlandning i allmänhet en paus på 4 timmar eller mindre. På internationella resor kan det ta upp till 24 timmar innan det kallas reseuppehåll, beroende på flygbolagets policy. I allmänhet är en planerad paus som är längre än så inte längre en ren mellanlandning, utan blir till ett reseuppehåll. Om du föredrar direktflyg kan du enkelt undvika mellanlandningar när du bokar med momondo genom att avmarkera ”Visa flyg med mellanlandningar” under alternativen för Flygkvalitet till vänster om dina sökresultat.
En mellanlandning varar aldrig flera dagar, men ett reseuppehåll kan göra det. Förutom när det gäller avlägsna destinationer med begränsade flygtider, sker ett så här långt uppehåll vanligtvis bara när en passagerare begär det, vanligtvis för att besöka en annan destination längs vägen. Betalande kunder kan organisera mellanlandningar som de vill och betala den extra kostnaden, men de flesta flygbolag tillåter inte längre gratis reseuppehåll när man bokar en biljett med bonusmil. Det finns dock undantag, så kontrollera med ditt flygbolag innan du bokar.