preloadGERMANY_HIKE_PEOPLE_WOMAN

Klichébilden är att landet är stelt, effektivt och ordningsamt. Men det finns många andra sidor av Tyskland. Läs våra 13 korta fakta om Tyskland och upptäck saker du inte hade en aning om. Du kommer aldrig se på Tyskland på samma sätt igen.

1. Tyskland, Deutschland, Alemania, Germany, Niemcy … vad heter det egentligen?

Kärt barn vete tusan, men det finns många namn på Tyskland. Varför? Som så ofta går historien långt tillbaka, närmare bestämt till Romarriket då snofsiga italienare vandrade in i Rhenlandet i västra delen av landet. Beroende på vilka de frågade, blev svaret på vad landet hette. “De döva”, “grannarna” och “folket i skogen”, på dåtidens språk och dialekt. Hundratals år senare håller de flesta nuvarande länder fast vid de namnen. Är du osäker, så säg bara Deutschland.

2. Att fly från finkan är inte straffbart

Skyline of Berlin (Germany) with TV Tower at dusk

Så tidigt som 1800-talet erkände tyskarna den “mänskliga instinkten” att vilja vara fri. Därför gjorde man flyende ur fängelset till något icke straffbart. Detta omfattar dock inte brott som begås under själva flykten.

3. ”Sie liebt dich, yeah, yeah, yeah!”

Photo taken in Honartsdeich, Germany

De flesta musikfans vet att världens största band The Beatles började sin karriär i Hamburgs red light district, Reeperbahn, i början av 60-talet. Här lirade bandet på klubbar och bodde enligt uppgift bakom en bioduk. Till slut deporterades de av olika anledningar. Men då var de redan på god väg mot stjärnstatus.

George Harrison, även känd som ”The Quiet One”, skickades ur landet för att han var minderårig medan Paul ”The Cute One” McCartney och original-trummisen Pete Best slängdes ut misstänkta för mordbrand efter att de bränt upp en kondom.

Visste du förresten att en av Beatles favoritmikrofoner, den tyska Neumann U47, ursprungligen utvecklades åt Hitler?

4. Här startade världens första snabbmats-hak

Innan Inkariket ens hade startat invigdes Regensburgs taverna som idag är känd som Regensburg Korvkök (’Wurstkuchl’). Det gör det till världens äldsta fortfarande aktiva cookshop (snabbmats-restaurang), grundad 1146 efter Kristus!

Den första dokumentationen av korvtillagning är bara så gammal som 1800-talet, men nationens kärlek till korven – man gör över tusen olika varianter – kan inte ifrågasättas.

5. De har uppfunnit massor av saker

Concept photo of competition, strategy, winning, making a move and others.

De hårdjobbande tyskarna ligger bakom en lång rad revolutionerande uppfinningar, saker som i vissa fall helt skrivit om regelböckerna och i grunden förändrat samhället. Till exempel uppfann man det i USA populära spelet ”Chinese Checkers” , som inte har särskilt mycket med Kina att göra.

Bortom såna mer lekfulla uppfinningar ligger tyskarna också bakom bokpressen, ölbryggandet, bilar, cyklar, jetmotorer, zeppelinaren, Aspirin huvudvärkstabletter och mycket mer.

Den Marburg-födde ögonläkaren Adolf Eugen Fick uppfann 1888 de första optiska ögonlinserna, tänkta som ett alternativ till traditionella glasögon.

6. Youtuba inte härifrån

A young woman is using a laptop comfortably in the living room at home.

Spela på klubbar är en sak, men lägg inte upp videor från Tyskland på Youtube. Risken är nämligen stor att de tas ned. 61% av Youtubes topp 1000-videor har förbjudits från den tyska versionen av sidan. Ingen vet med säkerhet varför men misstankar har riktats mot den tyska musikorganisationen GEMA, som aggressivt driver copyright-frågor. Oavsett är det därmed lite svårare att få en viral videohit när du befinner dig i Tyskland.

7. Born in the USA?

A portrait of a woman smiling after enjoying a barbecue meal with her family outdoors.

Han föddes som Löb Strauss i Bayern, men vid 18 års ålder emigrerade uppfinnaren av de mest amerikanska byxor som finns – till USA. Han bytte namn till Levi och lyckades få patent på tekniken med nitar på de mest utsatta ställena på arbetsbyxor. När guldruschen startade i Kalifornien, blev behovet efter arbetsbyxor stort och Levi blev framgångsrik.

Trots att han flyttade innan genombrottet, är Levi Strauss älskad av invånarna i sin gamla hemstad Buttenheim. De öppnade år 2000 ett museum till hans ära. Även barnboksförfattaren Judith Kerr och målaren Lucian Freud flyttade utomlands, till England, och blev så framgångsrika att de ses som en integral del av brittisk kultur.

8. Oh, Tannenbaum

Photo taken in München, Germany

Varifrån jultraditionen egentligen kommer är inte helt säkert, men Martin Luther får ibland äran. De flesta är dock eniga om att traditionen började i Tyskland.

Med tiden lade folk till mer dekorationer och utsmyckningar, med ljusprydda granar bland annat. Idag är äkta ljus som tur är ovanliga med tanke på brandrisken.

9. Tysklands vackra natur är kriminellt förbisedd

Under avdelningen intressant fakta som inte alla känner till: tysk natur är otroligt vacker och få känner till det. Förutom klichébilder som gröna alpområden och tjocka böhmiska skogar finns det otroligt vackra landskap och nationalparker i Tyskland. Saxon Switzerland National Park är ett av dem, med bron Bastel över Elbe, som utmanar vilken annan bro som helst i världen om priset som den vackraste.

10. De är galna i fotboll

Two female team mates with soccer ball at urban sports ground

Ifjol somras vann man VM i fotboll och landslaget kallades ett av de ”bästa landslag som någonsin funnits”. Därtill var, och är, Bayern München ett av världens bästa klubblag, med Champions League-titel under bältet. Tysk fotboll har det ganska lätt just nu.

Bundesliga, högsta inhemska ligan, har Europas högsta snitt-publiksiffror och biljetterna kostar mellan 9 och 25 euro, bara en bråkdel av vad många klubbar i engelska Premier League tar. Därför reser allt brittiska fans till, till exempel, Dortmund för att stå i den svartgula klacken och få uppleva prima, tysk fotboll utan att bli ruinerade.

11. Broderskärlek? Ja, inom sporten.

Från Herzogenaurach i östra Tyskland kommer två av sportvärldens största sko- och klädmärken, grundade av varsin bror av samma familj. Efter att ha blivit ovänner över anklagelser i samband med andra världskriget sade bröderna Dassler upp kontakten med varandra och gick vidare och grundade varsitt företag på egen hand. Adolf “Adi” Dasslers hette Adidas och Rudolf Dasslers Puma. Snacka om hård syskonkonkurrens.

12. Öl? Ja men bara om den är ren

Tyskland har rykte om sig att vara välordnat och ingenstans märks det så väl som inom tyska bryggerier. Öl som inte bryggs efter renhetsföreskriften “reinheitsgebot”, får inte säljas. Det första tyskarna gjorde efter att de 1903 satt upp kinesiska handelsenklaven Qingdao var förresten att starta Tsingtao-bryggeriet. Så det där med öl är blodigt allvar.

Trots kärleken till ölet är tyskarna faktiskt bara två på listan över länder med högst ölkonsumtion per capita. Största ölhävarna är nämligen tjeckerna.

13. De uppfann magasinen!

Young woman relaxing in a plane and reading a magazine.

Som uppfinnare att boktryckarkonsten (Gutenberg) var det inte så konstigt att tyskarna också låg bakom magasinpublicering. 1663 utkom hamburgska magasinet “Erbauliche Monaths Unterredungen” (uppbyggliga månatliga diskussioner) med sitt första nummer, som världens första regelbundet publicerade tidskrift. Än idag är tyska magasinbranschen mycket stark – vem har till exempel inte sett Der Spiegel i kiosken på en flygplats?

Om författaren

Patrik EnlundJag har sålt alla mina saker och mitt mål är att se världen och leva livet. På bloggen Ett annat liv skriver jag om mina upplevelser och mitt mål är att inspirera och visa att ingenting är omöjligt. Ta en titt på Patriks blogg eller följ han på Instagram för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar