preloadgerman_restaurant_beer_woman_gettyimages

Tysk mat bjuder på mycket mer än bara de välkända tyska korvarna och andra klassiska kötträtter. En del av de tyska maträtterna är specifika för en viss region, medan andra äts över nästan hela landet. Passa på att smaka på några av det tyska kökets mest spännande rätter under din vistelse.

Tysk mat

I vår lista hittar du några av Tysklands främsta och godaste maträtter som vi rekommenderar att du testar under din resa. Sammanfattningsvis så kan man säga att tyskarna har en förkärlek för kött, potatis och kål, vilket också syns tydligt i vår lista av traditionell tysk mat.

Sauerbraten

THEME_FOOD_GERMAN_SAUERBRATEN_GettyImages-955306154

Man kan gott säga att sauerbraten är något av en nationalrätt i Tyskland. Denna köttgryta är gjord på mört nötkött som marinerats i vinäger och kryddor. Ofta har köttet legat i marinad i flera dagar för att det ska få den där extra goda smaken som förknippas med sauerbraten. Köttgrytan serveras ofta med rödkål och potatis och finns på de flesta restauranger i Tyskland. Så länge du inte är vegan eller vegetarian så borde du testa den traditionella saurbraten minst en gång under din resa till Tyskland. Rätten har en historia som sträcker sig ända till 1200-talet då rätten började bli väldigt populär i landet.

Hitta flyg till Tyskland

Bratwurst

THEME_GERMAN_BRATWURST_GettyImages-620928213

Bratwurst är en annan riktigt klassisk tysk maträtt som du verkligen borde testa under din vistelse i Tyskland. Du har kanske smakat någon variant av bratwurst i Sverige, men att äta en äkta bratwurst i Tyskland är något som bara måste upplevas på plats. Korven är en av de mest populära i Tyskland och görs på fläskfärs och blandade kryddor som kummin, koriander, ingefära och muskot.

Den serveras stekt eller grillad med korvbröd och ketchup och senap. Eftersom den är så enkel att äta har den blivit väldigt populär som gatumat, och den finns att köpa nästan överallt i landet. Namnet kommer från det gamla tyska ordet bräte som betyder finhackat kött. Bratwurst kommer ursprungligen från regionen Thüringen, nordöst om Frankfurt och har en historia som sträcker sig ända till 1400-talet. Idag har varje region i Tyskland egna varianter av sin bratwurst.

Hitta hyrbilar i Tyskland

Käsespätzle

THEME_FOOD_GERMAN_Käsespätzle_GettyImages-1316901019

Käsespätzle består av mjuka äggnudlar som är gjorda av vetemjöl, ägg och salt och serveras sedan med en stor mängd ost. En del tycker att rätten påminner om mac ’n’ cheese eller makaronipudding. Detta är en rätt som uppskattas av vegetarianer, men den serveras även som sidorätt till tyska kötträtter. Om du gillar ost så är det troligt att du kommer uppskatta denna rätt, som även kallas spätzle och är populär främst i södra Tyskland.

Currywurst

THEME_FOOD_CURRYWURST_GettyImages-678485944

En av de mest populära korvrätterna i Tyskland är currywurst. Den är populär som gatumat och är väldigt omtyckt av såväl lokalbefolkningen som bland resenärer. Rätten görs på fläsk och man äter den oftast tillsammans med bröd eller pommes frites samt med ketchup och currykrydda eller currysås. I Tyskland har rätten blivit så populär att det i landet finns ett museum som är dedikerat till just currywurst där du kan lära dig mer om den intressanta historien bakom rätten. Receptet till currywurst tros ha tagits fram någon gång under 1940-talet.

Spargel

THEME_ASPARAGUS_HOLLANDAISE

Spargel är det tyska ordet för sparris. Även om sparris inte är en unik grönsak för just Tyskland så är serveringssättet ganska unikt för landet. Här serveras den ofta med hollandaisesås och potatis, men det finns även andra varianter av rätten som förekommer på tyska restauranger runt om i landet. Säsongen för vit sparris pågår i Tyskland under mitten av april till slutet av juni, och under den perioden kan du nästan garanterat hitta spargel på de tyska restaurangernas menyer.

Hitta boende i Tyskland

Schnitzel

THEME_FOOD_AUSTRIAN_WIENER_SCHNITZEL_GettyImages-953134966

Även om schnitzel egentligen kommer från Österrike så tycker vi att rätten har en självklar plats på listan över den bästa tyska maten, den är nämligen oerhört populär i hela landet. I Tyskland serveras den ofta med citron, potatis och persilja, och själva schnitzeln är gjord på en stekt, panerad kotlett som fyllts med skinka och ost. Denna rätt är väldigt lättäten och går hem hos de flesta, så om du känner dig osäker när det är dags att beställa in mat så är schnitzel nästan alltid ett säkert kort. Även om du kanske redan ätit någon form av schnitzel hemma i Sverige så borde du verkligen testa att äta den på restaurang i Tyskland.

Eintopf

german goulash eintopf

Eintopf är en typisk tysk gryta med ingredienser som kött, buljong, baljväxter, grönsaker och potatis. Köttet kan vara antingen fläsk, kyckling eller nötkött, och denna tyska maträtt kan göras på lite olika sätt ofta beroende på i vilken del av landet du befinner dig i. I till exempel Kassel så påminner rätten om en irländsk gryta medan i Thuringen så görs rätten med exempelvis linser. Detta är en tysk maträtt som du definitivt borde testa när du är i landet.

Kartoffelpuffer

THEME_FOOD_GERMAN_KARTOFFELPUFFER_POTATO-PANCAKE_GettyImages-1313535028

Kartoffelpuffer är en sorts pannkaka gjord av riven eller mosad potatis med ägg, persilja och lök, och pannkakorna är runda och friterade med en krispig konsistens. Dessa potatispannkakor är goda att äta som sidorätt tillsammans med en huvudrätt med kött eller fisk, men även som efterrätt. Om du vill äta kartoffelpuffer som efterrätt kan du äta den med exempelvis äppelsås, blåbär, kanel och socker vilket är otroligt gott. Rätten växte fram under den andra hälften av 1800-talet och populariteten har därefter fortsatt växa. Om du gillar traditionella svenska pannkakor eller crepes så borde du verkligen testa kartoffelpuffer när du är i Tyskland.

Apfelstrudel

THEME_FOOD_AUSTRIAN_APPLE_STRUDEL_GettyImages-505397543

Denna ljuvliga efterrätt har egentligen sitt ursprung i Österrike, men är oerhört populär att äta även i Tyskland. Detta bakverk är gjord på smördeg som är fylld med söt äppelfyllning och florsocker på toppen, och efterrätten serveras antingen varm eller kall och tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass. Apfelstrudel har sina rötter i slutet av 1600-talet då det första kända receptet ska ha skrivits ned, så passa på att testa denna ljuvliga efterrätt när du är i Tyskland. Om du är ett fan av äppelpaj och gillar sötsaker i allmänhet så kommer du inte att bli besviken.

Maultaschen

THEME_FOOD_GERMAN_MAULTASCHEN_GettyImages-904154010

Maultaschen är en annan klassisk tysk maträtt som många tycker påminner om ravioli, förutom att den är större. Den består av flera lager pasta som fyllts med kött, lök och blötlagda brödsmulor. Därefter läggs kryddor och örter till innan de läggs i kokande vatten med buljong. Denna rätt är speciellt populär i den Schwabiska regionen och sägs ha uppfunnits av munkar under 1600-talet i samband med fastan. Idag görs rätten i många olika varianter, bland annat så kan man ha fyllningar med skinka eller spenat.

Brezel

THEME_PEOPLE_KID_GIRL_CHRISTMAS_MARKET_PRETZEL_GettyImages-611528744

Om du gillar de traditionella kringlorna, eller pretzels som de också kallas, så kommer du nästan garanterat att vilja testa brezel. Brezel är ett sorts tyskt bröd som bakas med en hel del salt, precis som pretzels, och är ett klassiskt snacks i Tyskland som finns att få tag på i både matbutiker och bagerier. Om du har möjlighet så försök få tag på en kringla på morgonen direkt från ett bageri. Då är den nybakad, färsk och varm – precis som den ska vara. Brezel är även det perfekta snackset att köpa med sig och äta på språng när du är på shoppingrunda eller ute och tittar på sevärdheter.

Sauerkraut

THEME_FOOD_BRATWURST_SAUERKRAUT_PRETZELS_DEST_GERMANY_BAVARIA_NUREMBERG_GettyImages-826917230

Sauerkraut är en av de mest populära rätterna bland den tyska maten. Det är fermenterad kål och otroligt gott och vanligt i det tyska köket. Den serveras ofta som tillbehör till de traditionella tyska maträtterna och har varit populär sedan 1600-talet. Dock så tror man att rötterna till rätten finns i Kina.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar