Typisk spansk mat innehåller traditionellt sätt ingredienser som skaldjur, färska örter, olivolja samt de populära smårätterna som går under namnet tapas. Här är våra 6 bästa tips på goda och smakrika rätter, från pintxos i norra Spanien till den berömda paellan som har sitt ursprung i Valencia.
Spanska rätter du inte får missa
Här är några av Spaniens mest älskade rätter och vad som gör dem så omtyckta.
Vill du smaka på typisk spansk mat ska du prova den mastiga rätten paella

Paella anses nästan vara en nationalrätt för Spanien. Trots att rätten egentligen ursprungligen kommer från Valencia har den spridit sig över hela landet.
I de traditionella paellarätterna använde man ofta de kött- och grönsaksingredienser som fanns till hands och lade dem i pannan. Idag tillagas paella på olika sätt i många av Spaniens provinser. Den traditionella paellan innehåller dock grönsaker, kanin och spannmål.
Namnet paella hänvisar egentligen till den stekkastrull som rätten traditionellt tillagas i – en platt panna med två handtag och rund form.
Om du vill prova att laga paella hemma men inte har en paellapanna kan du istället använda en stekpanna med non-stickbeläggning, gärna några centimeter djup. Resultatet blir kanske inte exakt samma som en traditionellt tillagad paella i Spanien, men det ger dig en bra uppfattning om hur denna populära rätt smakar.
Den bästa paellan hittar du förmodligen i Valencia. Planerar du att besöka Valencia? I vår cityguide hittar du tips på nöjen och sevärdheter att ta del av i Spaniens tredje största stad.
Tapas och pintox – spansk mat i form av olika smårätter

Det går inte att tala om spansk mat utan att nämna tapas – de små rätterna som ofta består av blandade tilltugg och som har sitt ursprung i Spanien.
Oavsett om du är sugen på något litet till drinken, ett mellanmål eller en mer matig huvudrätt, så är tapas det perfekta sättet att upptäcka det spanska kökets alla smaker.
Namnet tapas kommer från ordet tapar som betyder att täcka något. En teori är att tapas uppstod när man tidigare täckte drycker med bröd. Det gjorde man för att hindra flugor och andra kryp från att komma åt vätskan.
Andra menar att man började servera små spanska maträtter till alkohol för att hjälpa gästerna att hålla nere alkoholintaget.
Oavsett varför tapas började serveras har det verkligen blivit ett oerhört populärt sätt att äta på. Både i Spanien och världen över. I Spaniens städer hittar du ofta mängder av trevliga tapasbarer.
Klassiska tapas kan innehålla marinerade oliver, nötter, ost, skinka och skaldjur. Ibland förekommer även rätter som paella och tomatsoppa.
Men tapasmenyerna kan variera beroende på säsong och vilken del av Spanien du befinner dig i.
Till exempel serveras i norra Spanien, som i Baskien, en variant kallad pintxos. Det är ofta bröd med tillbehör som skinka och fisk – medan de mer klassiska tapasrätterna är vanligare i södra delarna av landet.
Läs också: Våra tips på den bästa tiden att åka till Spanien
Missa inte det spanska bakverket churros

Du som gillar sötsaker får inte missa att smaka spanska churros.
Dessa friterade och krispiga bakverk är ofta doppade i choklad och man hittar dem lite varstans i Spanien, från etablerade restauranger med spansk mat till små kiosker.
Churros tillverkas ofta av vetemjöl, rullas i socker och friteras, vilket gör att den påminner svagt om en munk i både konsistens och smak.
Man vet inte exakt vilket ursprung churros har. Vissa säger att bakverket kom till Spanien från Kina. Andra menar att fåraherdar i Andalusien var först med att introducera det söta bakverket till resten av världen.
Oavsett hur Churros än kom till så förknippar vi dem ofta med just Spanien. Det avlånga bakverket har nämligen blivit något av en klassiker i landet.
Läs också: Upptäck lokala delikatesser och internationella smaker på Madrids fantastiska ”mercados”
Avnjut en god churros till frukost
Churros kan med fördel avnjutas till frukost, eller bara som ett lättare snacks medan du är på resande fot i någon av Spaniens vackra regioner.
Spanjorerna själva äter ofta churros till frukost eller som snacks. Det finns mängder av små bruna churroskiosker, eller churrerías som de egentligen kallas, lite överallt i landet. Många av dessa är endast öppna på förmiddagarna.
Smaka på en uppfriskande sangria

I det spanska köket finner du också den fruktiga och somriga drycken sangria.
Den goda drycken består oftast av rött vin, socker, kryddor som kanelstänger, någon form av bubbel, samt olika frukter som exempelvis citron, äpple eller persika.
Du som inte vill dricka alkohol kan enkelt byta ut det röda vinet till ett alkoholfritt alternativ.
Sangrian är perfekt att dricka en varm sommardag. Gärna på en mysig uteservering (till exempel under en helg i Madrid!) eller på en strandbar längs någon av de spanska kuststäderna.
Namnet sangria kan spåras så långt tillbaka som 1700-talet, och drycken sägs ha blivit döpt efter det spanska ordet sangre, som betyder blod.
Den klassiska sangrian består endast av ett få antal ingredienser. Idag finns det många barer och restauranger som har satt sin egen tvist på den söta och bubbliga fruktdrycken.
Vissa populära varianter inkluderar ingredienser som vattenmelon, björnbär och vitt vin. Oavsett vilka frukter och kryddor man väljer att ha i sin sangria, smakar den nästan alltid bättre dagen efter när ingredienserna har fått stå och dra i vätskan.
Olika sätt att avnjuta en sangria
Trots att den kalla och svalkande sangrian är perfekt att dricka under varma sommardagar, är det inte alla som vet att den även passar bra att servera varm i mugg.
Sangria är dessutom mångsidig och passar bra både till mycket spansk mat, inklusive skaldjursrätter, och till mindre tilltugg och desserter.
Avnjut en gyllengul tortilla de Patatas

Tortilla de Patatas är en spansk rätt som kan spåras flera hundra år bakåt i tiden till Navarra, som tillhör den norra delen av landet.
Denna mastiga potatisomelett har länge ansetts vara en betydelsefull rätt inom det spanska köket. Den serveras oftast som en del i en tapas eller annat lättare tilltugg, men den är också god att äta tillsammans med en tomatsallad.
Förutom potatis så innehåller den klassiska omeletten även ägg. Vissa väljer dock att även tillsätta lök i sin tortilla de patatas.
Omeletten tillagas därefter på medelvärme och steks ett par minuter på varje sida för att få sin vackra, guldgula nyans.
Denna goda rätt äts ofta i Spanien som både som en stadig frukost, till lunch, middag eller ett senare mellanmål.
Läs också: Ta en resa med trätåget på Mallorca från Palma till Sóller
Gazpacho – en svalkande grönsakssoppa

Den goda, spanska soppan gazpacho innehåller olika grönsaker och ingredienser som tomater, gurka och lök.
Soppan äts kall och serveras ofta i ett glas. Rätten är väldigt populär i Spanien och den kan ätas som både förrätt, dipp eller som ett mellanmål.
Gazpachon sägs ha sitt ursprung i Andalusien i södra Spanien, och den härstammar troligtvis från 1600-talet.
Under den här tiden blandade man ingredienser som till exempel vitlök och salt tillsammans med bröd och olja som stöttes samman i en mortel. Trots att gazpacho har förändrats en del med tiden så har soppan fortfarande kvar sin goda och karaktäristiska smak.
Soppan är riktigt god att äta som den är eller tillsammans med ett gott bröd. Vissa väljer att göra soppan lite matigare genom att tillsätta ingredienser som fisk och kött.
Man kan också experimentera med den klassiska soppan genom att tillsätta ytterligare ingredienser som citrus för att få till en spännande och frisk smak i soppan. Endast fantasin sätter gränserna.