Tack vare sin uppgift som knutpunkt i det gamla osmanska riket har Turkiets mat hämtat influenser från hela världen. Här finns en blandning av smårätter och mängder med olika typer av kebaber och lammrätter. Och vi har listat allt det bästa som du bara måste prova under din semester i Turkiet.
Turkisk mat
Det turkiska köket, även kallat det ottomanska köket, består av en mängd olika rätter med influenser både från mellanöstern och Medelhavet. I Turkiet är dagens middag en chans att umgås, prata och sitta länge vid samma bord och gå genom dagen.
Flera av det som idag klassas som klassiska turkiska maträtter kom från det persiska köket när Turkiet ingick i det gamla osmanska riket tillsammans med nuvarande Iran. Det är ofta på grillen som turkiska kötträtter tillagas och till i princip alla måltider äts vitt bröd och ofta ris.
Turkiets sju regioner
Turkiet består av sju större regioner och de har alla sina specialiteter när det gäller det turkiska köket. I Medelhavsregionen är till exempel fisk, skaldjur och grönsaker en viktig del av matlagningen, medan det i den Egeiska regionen odlas mängder med olivträd vilket har gjort olivoljan till en viktig beståndsdel. I Svartahavsregionen baseras maten ofta på ansjovis och majs och i Centrala Anatolien är området känt för sina bakverk.
Influenser från hela världen
Turkisk mat har fått influenser av stora delar av världen och många utav rätterna är framtagna i sultanens palats Topikapi i Istanbul. Istanbul har varit en viktig handelsplats vilket har gjort att landet har influerats från många olika håll runt om i världen. Många smaker och kryddor kom till Istanbul och fick sedan fäste i landet för alltid.
Turkiska meze med röror och aubergine
Meze är Turkiets variant av den spanska tapasen. När man äter meze beställs många olika smårätter in, och man delar ofta på alla rätterna runt bordet. Prova gärna de fyllda vinbladen, grillad aubergine eller kanske dolmas, som Karl XII blev så förtjust i att han tog med det hem till Sverige, bytte ut vinbladen mot kål och kallade dem kåldolmar. Precis som tapasen så finns det ett oräkneligt antal meze i Turkiet som dessutom tillagas på olika sätt beroende på var i landet du är. Meze består bland annat av en mängd olika röror med till exempel paprika, yoghurt eller tomat som huvudingrediens.
Turkisk mat: Imam Bayildi
Mezen Imam Bayildi består av auberginer som är både kokade i olivolja och fyllda med tomater, paprika, kryddor och lök, och är även väldigt populär i andra delar av Asien. Rätten härstammar från det osmanska riket och är så gammal som från 1600-talet.
Auberginen har en stor och viktig del i det turkiska köket, det beror både på att auberginen är väldigt lättodlad och hur enkelt dess kött suger upp alla smaker och kryddor från rätterna. Det sägs till och med att det finns över 100 olika recept som innehåller aubergine i Turkiet.
Döner kebap – bara en av alla kebaber
Ordet döner i maträtten betyder roterande, och namnet säger alltså att det är en roterande kebab du äter. Kebaben grillas på spett framför en eld och serveras sedan i tunt bröd, liknande tunnbröd eller pita tillsammans med grönsaker och sås. Kebab i olika former är väldigt populärt i Turkiet och äts både sittande på restaurang och i gatukök.
Frukosträtten menemen
Rätten menemen bygger på ägg och serveras ofta som frukost, lunch eller mitt emellan. Förutom ägg innehåller menemen tomat, kryddor och paprika, och det är en pågående diskussion om huruvida det bör vara lök i menemen eller inte. Rätten äts ofta tillsammans med en bit baguette eller libabröd.
Pide – Turkiets svar på pizzan, men ändå inte
Den enormt populära rätten pide påminner om det vi känner till som pizza, men pide är ett avlångt tunnbröd bakat i stenugn. Precis som på pizzan så finns pide med oändligt många olika fyllningar, men typiskt vanliga är de som innehåller ost, köttfärs, lök, tomater och paprika.
Vill du vara riktigt proffsig när du beställer in en pide så ska den önskas med ett rått ägg på toppen!
Köfte – som köttbullar
Egentligen kan man säga att köfte är Turkiets svar på våra svenska köttbullar men i stället för blandfärs så görs dessa traditionellt sett på lammfärs, även om det nu för tiden ofta tillagas med nötfärs. Beroende på var i Turkiet du befinner dig så finns det olika typer av den här rätten, så bara för att du beställer in köfte så betyder det inte att det alltid kommer smaka likadant.
Om du gillar köften du får in på restaurangen så kan det vara en bra idé att köpa med dig den speciella kryddan hem från någon av alla marknader du säkerligen kommer stöta på under din resa.
Den turkiska rakin
Det turkiska brännvinet raki görs av druvor, får sin smaksättning från anisen och påminner mycket om den grekiska motsvarigheten ouzo. Raki dricks både i Turkiet, Grekland och i några av länderna på Balkan, och precis som ouzon får rakin en vit färg när den blandas med vatten.
Inget att dricka snabbt trots litet glas
Rakin ska drickas iskall och inte för fort, och ställs ofta fram på bordet om det vankas fest eller firande. Det är dock viktigt att komma ihåg att trots att rakin serveras i små glas ska den inte drickas allt på en gång eller för snabbt, som vi kanske är vana vid i Sverige när något serveras i shotglas.
Det turkiska ölets moder – Efes
Turkiets stolthet när det kommer till ölmarknaden är utan tvekan det lokala ölet Efes, som står för en stor del av ölmarknaden i Turkiet idag. Efes är precis som raki väldigt populär och finns i princip alltid med när det är fest eller kalas.
Ölet är en ljus lager i grundformen, men fler sorter har tillkommit under årens lopp som till exempel den mörkbruna med kaffesmak eller den extra starka som har fått vodka tillsatt för att komma upp i en hög alkoholprocent.
Det turkiska kaffet
Det turkiska kaffet är väldigt sött, den lagas i en kanna med kaffepulver och vatten ihop och filtreras inte innan servering. Tillagningsprocessen gör kaffet både tjockt och ganska sumpigt men räddas upp av den enorma mängd socker som rörs i medan kaffet kokar upp. Kaffet i Turkiet serveras ofta i små koppar och till kaffet hör gärna en söt kaka eller någon form av godis till.
Baklava – det sötaste av det söta
Efterrätten och bakverket är verkligen synonymt med Turkiet och en väldigt populär rätt att äta efter middagen. Baklavan lär ha uppstått i Istanbul för länge, länge sedan i det ottomanska riket och är gjord på filodeg proppad med olika sorters nötter och honung.
Bakverket är väldigt sött och klibbigt och bör med fördel ätas så färskt som möjligt. Sätt dig gärna på ett café och beställ in både en bit baklava och en kopp turkiskt kaffe så kommer du definitivt att piggna till och ha energi för alla dagens äventyr.