Den traditionella amerikanska maten är mycket varierad och det finns verkligen något för alla. Maten som blivit typisk här behöver nödvändigtvis inte ha sitt ursprung i landet men har blivit synonymt med kulturen. Människor från världens alla hörn av världen har tagit med sig inspiration från sina kök och tillsammans med det ursprungliga köket bildat något alldeles eget.
Traditionell amerikansk mat
Den traditionella amerikanska maten är mycket varierad och det finns verkligen något för alla.
Mac & Cheese, en amerikansk självklarhet
Mac and Cheese kan serveras som det är eller som ett tillbehör till en amerikansk barbecue (grill). Detta gör att Mac & Cheese både fungerar som vardagsmat och festmat, beroende på hur den serveras. Oavsett hur du väljer att servera den har du en enkel rätt som är populär både bland stora och små. Det var Thomas Jefferson, USA:s tredje president, som först introducerade rätten.
På den statliga middagen där Mac and Cheese serverades mottogs den inte direkt med öppna armar men sakta men säkert tog sig rätten in både i husen och på restaurangerna. Idag är Mac and Cheese en rätt synonymt med det amerikanska köket. Rätten är enkel och innehåller, som namnet själv säger, makaroner och ost. Makaronerna är tillagade och ugnsbakade tillsammans med ostsåsen. Det finns flera sätt att tillaga rätten, men allt du behöver utgå ifrån är makaroner och ost, sedan kan du snitsa till rätten med olika smaksättningar och andra inslag.
Munkar är inte bara för poliser
Bakverket som ofta förknippas med polisen i USA har egentligen inte alls sitt ursprung i USA utan någon helt annanstans. Men ursprunget spelar ingen roll då munkar alltid kommer att ha en plats i USA:s hjärta och vara en del av landets kultur och identitet. Munken, eller donut som den kallas i USA, finns i många olika typer. En donut är en sötsak som kokas och sedan friteras för att den ska få en krispig yta.
Det finns donuts med hål i, utan hål, med fyllning, utan fyllning, med topping, utan topping. Möjligheterna för detta bakverk är näst intill oändliga och du kommer garanterat att hitta en sort som faller just dig i smaken. Bakverket som har spritts sig över hela världen har till och med en egen dag i USA. Den första juni är det munkens dag och den ska man naturligtvis fira med att äta detta goda bakverk.
USA – Den fyllda kalkonens hemland
En viktig högtid i USA är Thanksgiving som firas varje höst och för många är USA starkt förknippat med just denna helg då majoriteten av det amerikanska folket äter den traditionella kalkonen. Den fyllda kalkonen äts oftast vid Thanksgiving och det är på grund av den högtiden som maträtten gjort sig känd. Thanksgiving firas till minne av de pilgrimer som kom till Plymouth i Massachusetts under 1620.
Här fick de hjälp av ursprungsbefolkningen med deras skördar och det sägs att de tillsammans anordnade en höstfest där det firades genom att äta just fylld kalkon. Idag är detta en av de mest omtyckta amerikanska traditionerna. Högtiden firas den sista torsdagen i november och festligheterna varar i fyra dagar. Den viktigaste delen av helgen är Thanksgiving-middagen med den fyllda kalkonen. Till kalkonen serveras gärna sötpotatis, en sås och lämpligen lite ugnsrostade rotsaker till det. Denna kalkonmiddag avslutas traditionsenligt med paj, vanligtvis pecanpaj eller pumpapaj.
Den amerikanska soppan clam chowder
Det finns en del olika typer av chowder-soppor men varianten gjord på musslor är nog den som är mest populär och den som symboliserar USA allra mest. Man tror att mussel-soppan skapades för att musslorna var det havsdjur som var lättast att få tag på. Det finns två typer av denna soppa.
Den ena varianten är gjord på grädde och den andra har en bas som består av tomater. Den variant på soppa som är gjord på grädde sägs komma från bosättare från England medan den på tomatbas sägs ha sitt ursprung i Italien eller Portugal. Under 1800-talet spreds soppan bland arbetarklassen och serverades på barer runt om i landet, vilket har lett till att rätten idag ses som amerikansk husmanskost.
USA:s mest kända bröd – the bagel
När man tänker på bagels går tankarna ofta till USA, kanske speciellt till New York. Det här är en härlig frukostmacka som kan serveras på en mängd olika sätt. Vanligast är färskost eller bagels med ägg och lax. Trots den starka kopplingen som detta bröd har till USA så har den sitt ursprung i centraleuropa, närmare bestämt Polen. Det var tack vare de judiska immigranterna som brödet spred sig till USA och blev en sådan bestående del av den amerikanska kulturen.
Efter att detta bröd kom till USA har receptet förändrats en del och den har delats in i två läger. Det ena kallas för en New York-bagel och den andra för en Montréal-bagel. New York bageln innehåller salt och kokas i vanligt vatten medan Montréal-bageln är sötare då den kokas i honungsvatten och degen inte innehåller något salt. Även om den sistnämnda kan tolkas som att den härstammar från Kanada hittar du båda varianterna i USA. Du får helt enkelt testa och se vilken som du gillar mest.
Så amerikanskt som äppelpaj
”Så amerikanskt som äppelpaj” är en fras man kan höra ofta runt om i USA. Det kan nämnas i samband med baseboll eller Thanksgiving. Man tror att bakverket kommer från de européer som bosatte sig i USA. Äppelpajen var nämligen känd i Europa innan den kom till USA. Äpplen var en viktig frukt som man tog vara på och gjorde både äppelpaj och cider av. Den amerikanska äppelpajen ser inte ut så som den traditionellt gör hemma i Sverige, i alla fall inte den nyare smulpajen.
Den amerikanska äppelpajen har en botten där det sedan läggs skalade och skivade äpplen som kryddas med kanel och socker. Det viktiga locket av kakdeg läggs därefter över äppellagret innan pajen gräddas i ugnen. Man vet inte riktigt när denna äppelpaj började förknippas så starkt med USA men det finns en misstanke om att det började under andra världskriget. När soldater som deltog i kriget blev tillfrågade om vad de saknade mest från hemlandet var standardsvaret “mamma och äppelpaj”. Efter denna trend blev bakverket lika patriotiskt som flaggan själv.
Buffalo wings – en typisk amerikansk mat
Denna kända amerikanska företeelse kom till när ett gäng killar en natt 1964 gick in på en restaurang som ägdes av en av deras mammor. Mamman hade stängt för kvällen men friterade snabbt några kycklingvingar hon hade över. Till kycklingvingarna serverade hon en dippsås och några selleristavar. Där och då föddes rätten buffalo wings. Killarna tyckte det var en fullträff och dagen därpå fanns rätten på menyn.
Det dröjde dock nästan 20 år innan buffalo wings hade fått genomslag i vidare kretsar. På 1980-talet började även andra restauranger se potentialen i kycklingvingarna, som innan dess mest hade setts som biprodukter av kycklingen, och det gick hem. I och med den starka dippen som serverades till rätten ökade även krogarnas försäljning av kall dryck. I samma veva som detta hände hade tv:n gjort sin entré i var mans hem och många amerikaner tyckte att det passade väldigt bra att titta på tv samtidigt som man åt buffalo wings.
Philly Cheesesteak – experimentet som gick hem
Detta var ett experiment som man verkligen kan säga lyckades. På 1930-talet i Philadelphia jobbade en man i en korvkiosk. Han var less på att dag in och dag ut sälja samma korvar så han började experimentera med det han hade i kiosken. Ur dessa experiment föddes rätten Philly Cheesesteak som kort och gott är en fylld baguette. Den ska, för att vara en klassiker, vara fylld med rostbiff, grillad lök och med ost på toppen.
Detta är näst intill en helig rätt för de som bor i staden Philadelphia. De välbalanserade smakerna är nyckeln i denna smörgås men också den så kallade ”the drip factor”. Denna “droppfaktor” handlar om hur fet smörgåsen är, det vill säga hur mycket fett som droppar från den, och här är målet att den verkligen ska drypa. Om den serveras i en papperspåse ska man kunna se fettet sila sig igenom påsen. Det som från början var ett experiment är idag ett självklart alternativ i en amerikanska snabbmaten.
En Cobb Salad är den amerikanska salladen
En Cobb Salad är kort och gott en trädgårdssallad men den har blivit en typisk rätt i USA. Det sägs att salladen skapades av en av delägarna på stjärnornas favoritkrog Hollywood Brown Derby på 1930-talet. En dag hade delägaren Robert Cobb arbetat hela dagen utan att äta och det började närma sig midnatt. Han gick då in i köket och började blanda ihop en sallad av det som han kunde skrapa ihop. Det han hittade i köket just den kvällen var bland annat ägg, avokado, kyckling och tomat. Till detta stekte han bacon och på toppen ringlade han över lite dressing. En Cobb Salad ska serveras med alla ingredienser uppradade bredvid varandra i en skål.
Lite mer S´mores
Denna kombination av ingredienser kan till en början verka lite märklig men denna sötsak är vanlig att slänga ihop själv vid en camping eller framför en lägereld i USA. Ta två grahamskex med en bit choklad och en grillad marshmallow emellan och du får något som verkligen inte går av för hackor. Ingen vet riktigt vad detta populära snack kommer från men alla verkar överens om att den är här för att stanna och nu sprider den sig till andra delar av världen, blanda annat till Sverige.
I vissa affärer i USA kan produkterna till s´mores till och med stå tillsammans för att du ska slippa irra omkring i butiken för att plocka ihop produkterna som du behöver kring din lägereld. Namnet s´mores är en lek med orden ”some more”, som betyder ”lite mer”, och visst är detta en godsak alla som smakat den vill ha lite mer av.