Med tanke på hur bekvämt och enkelt det är att åka tåg är det inte så konstigt att det är ett populärt transportsätt. Planerar du att ta med ditt husdjur på nästa tågresa finns det dessutom en hel del användbara tips och tricks att tänka på innan du åker. Med några få förberedelser kan du och din pälsbeklädda vän nå er destination både snabbt och smidigt.
Så tar du med ditt husdjur på ett SJ-tåg
Om du och ditt husdjur ger er av på en inrikesresa finns det stora chanser att ni reser med SJ. Med SJ är det fritt fram för dig att ta med dig ditt husdjur ombord även om det finns några regler att ha koll på. Om du reser med ett tåg där det inte finns möjlighet att boka sittplats gäller det att hålla utkik efter den djurtillåtna vagnen inne på tåget och symbolen ”Djur tillåtet” som du även kan se på utsidan av den designerade tågvagnen.
Att boka tågplats till ditt husdjur
Om du åker i klass 2 kan du boka en plats i den särskilda djurtillåtna vagnen i förväg. Reser med ett vanligt dagtåg får du ta med dig högst två sällskapsdjur utan kostnad, så länge de får plats på golvet vid din plats. Har du däremot ett större sällskapsdjur med dig behöver du köpa en extra biljett motsvarande priset för en ungdomsbiljett för sträckan ni reser. Samma regler gäller för SJ:s nattåg, men där har du även möjlighet att boka en hel liggvagnskupé om du reser med ett eller två djur för att göra turen så bekväm som möjligt.
Saker att tänka på inför ditt husdjurs första tågresa
Börja med en kortare resa
Om det är första gången ditt husdjur åker tåg är det bäst att starta med en lite kortare resa för att se hur det reagerar. En kortare tur kan vara ett bra sätt att få din fyrbenta medresenär att anpassa sig och bli mer bekväm med upplevelsen.
Ha mediciner nära till hands
I genomsnitt blir en av sex hundar åksjuka ombord på olika transportmedel, däribland tåg. Kanske har du redan märkt hur din hund tenderar att bli illamående i bilen? Då finns det risk att det samma gäller för tågresor. Se därför till att du har all nödvändig medicin nära till hands så att du är redo att underlätta för ditt husdjur om det skulle börja må dåligt. Om det här är första gången du ska ut och resa med din fyrbenta vän kan det också vara en god idé att prata med din veterinär för att informera dig om olika försiktighetsåtgärder.
Stäm av med veterinären innan resan
På tal om veterinärer så kan det vara värt att passa på att ställa alla frågor du kan tänkas ha eller diskutera vad du ska göra om ditt husdjur blir sjukt när ni är på resande fot (eller ja, tass). Kanske kan de rekommendera en medicin som kan hjälpa mot oroliga magar och andra åkommor utifall ditt husdjur skulle må dåligt.
Bunkra upp med förnödenheter
Även om er tågresa är kort det är viktigt att du packar ner alla viktiga saker som du och din fluffiga reskamrat kan tänkas behöva under resan. Se till att ta med tillräckligt med mat och vatten, samt välbekanta föremål som exempelvis en filt som luktar som och påminner om ditt djurs trygga hemmiljö.
Ta med ett par leksaker
Packa ner en eller två av ditt husdjurs favoritleksaker som underhållning under resans gång. Se bara till att leksaken inte låter för mycket då du inte vill störa dina medresenärer.
Glöm inte kopplet
Även om mindre djur oftast är som mest bekväma i sina burar under resans gång är det viktigt att alltid ha ett koppel nära till hands. Man vet aldrig när det finns tillfälle för dig och ditt husdjur att sträcka på benen ute i friska luften, plus att du antagligen kommer att behöva ett koppel på er destination.
Var beredd på att kliva av tåget
Detta låter som en självklarhet, men då det tar extra lång tid att kliva av tåget med ditt husdjur och er packning är det viktigt att du har stenkoll på ert slutstopp så att du i lugn och ro kan lämna tåget utan att stressa. När du reser själv spelar det inte så stor roll om du rafsar ihop dina saker i sista minuten och springer mot utgången. När du reser med ditt husdjur vill du däremot kunna stiga av tåget lugnt och försiktigt utan att det blir för mycket stim och stoj.
Packa smart
Eftersom du vill kunna ta dig fram så smidigt som möjligt gäller det att packa strategiskt. Försök att tänka framåt för att bestämma vilket sorts bagage du enklast reser med: blir det en rullväska, ryggsäck eller en axelväska? En ryggsäck kan exempelvis vara extra praktisk då du får fria händer att bära ditt husdjur och annan packning du tagit med dig.
Planera in toalettpauser
Under längre tågresor är det viktigt att ditt husdjur får chansen att gå på toa. Längs vissa tågrutter finns det möjlighet att kliva av tåget och ta små pauser. Ta reda på vad som gäller för er rutt så att du är beredd när tillfälle ges.
Välj en resa med tågbyten
Detta är kanske inte alltid det snabbaste valet, men genom att välja en resrutt med tågbyten får ditt husdjur chansen att sträcka på benen och gå på toa ute i det fria.
Låt ditt husdjur leka av sig innan ombordstigningen
Genom att se till att ditt husdjur gjort sig av med så mycket överskottsenergi som möjligt innan tågresan kommer ni båda få en behagligare tur. En trött hund mer benägen att somna vilket även minskar risken för onödig stress och rastlöshet när ni väl har påbörjat er resa.
Se upp för rulltrappor
Håll ögonen öppna efter rulltrappor om du reser med ditt husdjur i koppel istället för i en bur. Många djur tycker nämligen det är obehagligt med rulltrappor, och för att undvika att de fastnar i maskineriet kan det vara bättre att ta den vanliga trappan eller hissen.
Sätt er i den tysta kupén
Välj, om möjligheten finns, den tysta tågkupén. En stillsam miljö gör det enklare för ditt husdjur att slappna av och vänja sig vid resan. Dessutom är det oftast färre resenärer som sitter i den tysta delen av vagnen vilket gör det mindre sannolikt att du stör andra passagerare.
Sök efter tågresor på momondo
Har du bestämt dig för att åka tåg med ditt husdjur? Då kan du starta en sökning på momondo för att hitta den perfekta tågrutten.