Vad innebär en självriskförsäkring för hyrbil? Det är viktigt att vara skyddad om olyckan skulle vara framme – men vilka försäkringar behöver du egentligen teckna, och är det alltid nödvändigt att ha en självriskförsäkring? Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om denna typ av försäkring innan du hyr din bil.
Vad är en självriskeliminering för hyrbil?
En självriskeliminering för din hyrbil (eller en kompletterande hyrbilsförsäkring) täcker potentiella utgifter om det inträffar en olycka eller uppstår skador på hyrbilen. Ett hyresavtal kan innehålla ett självriskbelopp eller en hög självrisk som du måste betala om hyrbilen är med om en olycka, blir stulen eller skadad.
Hur mycket kostar självriskelimineringen för en hyrbil?
Självrisken när du hyr bil kan variera kraftigt beroende på biluthyrningsfirma, biltyp, platsen du hyr bilen på och villkoren i hyresavtalet. Självriskbeloppet anges vanligtvis i hyresavtalet och kan variera från några hundra till flera tusentals kronor.
Vad täcker självriskelimineringen för din hyrbil?
Beroende på villkoren kan försäkringen täcka en del av, eller alla kostnader, om olyckan är framme.
Hur fungerar det?
Det finns en rad olika försäkringar att ha i åtanke när du hyr din bil:
- Ansvarsförsäkring för tredje part: Denna typ av försäkring är obligatorisk och ingår alltid i bilhyran. Är du ansvarig för en olycka täcker den skador på andra personer och andra fordon.
- Helförsäkring, eller försäkring för trafik- och vagnskadereducering (CDW): Denna typ av försäkring täcker skador på hyrbilen och skyddar dig om den skulle bli stulen. Lägger du till helförsäkring täcks även skador på din hyrbil – så länge du inte orsakat dem genom uppenbart slarv och vårdslöshet.
- Olycksfallsförsäkring: Denna försäkring brukar också finnas tillgänglig som tillval. Om du redan har en svensk olycksfallsförsäkring kan du ta reda på om den även gäller vid bilkörning utomlands
- Bagageförsäkring: Denna försäkring är oftast inte nödvändig då din svenska hemförsäkring eller försäkringen kopplad till ditt kreditkort ersätter förlorat bagage.
I Sverige och Europa ingår nästan alltid trafikförsäkringen och helförsäkringen, men ta alltid reda på exakt vad de täcker innan du skriver under avtalet. Ska du hyra bil i USA ser villkoren ofta annorlunda ut:
- Du måste komplettera trafikförsäkringen med det utökade skyddet Liability Supplement/Addition (LIS).
- Bokar du din hyrbil från Sverige ingår oftast detta skydd, medan det medför en extra kostnad om du gör din bokning på plats i USA.
- Helförsäkring ingår ofta, men det kan ibland vara oklart exakt vad den täcker. Be gärna hyrbilsfirman om ett skriftligt förtydligande.
Behöver jag en självriskeliminering när jag hyr min bil?
Det beror på. Innan du tecknar en självriskeliminering bör du undersöka om denna typ av försäkring redan ingår i din hemförsäkring eller på ditt kreditkort. Även om det inte är jättevanligt att så är fallet när det kommer till hemförsäkringen är det ändå värt att ta reda på vad som gäller.
På vissa destinationer, exempelvis i Mexiko, måste du köpa en extra försäkring från en försäkringsleverantör eller ett hyrbilsföretag för att uppfylla de obligatoriska försäkringskraven.
Det finns andra situationer där du bör överväga extra försäkringar. Har du till exempel ingen egen bil och saknar privat bilförsäkring, eller om din privata försäkring endast täcker trafikförsäkring och inte helförsäkring eller kollisionsskydd, kan det vara värt att lägga till en extra försäkring.
Vilket är det bästa sättet att teckna en självriskeliminering?
Ett av de bästa alternativen för att täcka hyrbilens självrisk är att köpa din försäkring från ett tredjepartsföretag. Det är ofta billigare än att köpa ytterligare skydd från hyrbilsfirman.
Den enda nackdelen är att du först måste betala hyrbilsfirman och sedan begära ersättning från försäkringsbolaget om bilen skulle bli skadad.
Försäkring för trafik- och vagnskadereducering som ett alternativ
Biluthyrningsföretag erbjuder vanligtvis en CDW-försäkring för trafik- och vagnskadereducering när du bokar din hyrbil online och när du hämtar upp bilen. Genom att teckna denna försäkring kan hyrbilsfirman inte debitera dig för skador på hyrbilen. Tänk bara på att CDW vanligtvis inte täcker skador på däck och sidospeglar eller skador som uppkommer till följd av uppenbar vårdslöshet, exempelvis fortkörning eller rattfylla.
Sammanfattningsvis
Vi hoppas att den här guiden kan göra uthyrningsprocessen enklare för dig – oavsett om du ska hyra bil hemma eller utomlands på din nästa semester.