Vårt grannland Norge har ett överflöd av sensationella landskap och vackra bilvägar. Kombinationen av välbyggda moderna vägar och vassa fjälltoppar, gigantiska fjordar, mäktiga glaciärer och vilda kuster är svår att slå. Sommaren är populärast tid då dagarna är som längst för bilkörning. Men vart åker man? Här får du tips på en två veckors roadtrip som verkligen passar in i beskrivningen best of Norway.
Hur tar man sig till Norge?
Vanligaste svaret på hur man tar sig till Norge för en bilsemester är nog med egen bil och då är E6:an från Göteborg till Oslo det populäraste valet. Det finns givetvis många andra vägar att köra in i Norge längs vår 163 mil långa gräns. Andra sätt är att flyga direkt till Oslo eller Bergen och hyra bilen där. Mer miljövänligt är att åka tåg till Oslo eller Narvik.
Bästa tid för en road trip i Norge
Sommaren är bäst tid för en lång bilsemester genom Norge. Perioden juni till augusti har de varmaste temperaturerna och flest timmar dagsljus vilket ger bra sikt på vägarna under hela dagens körning. Flera av de finaste vägarna i Norge är avstängda under vintern, särskilt de som går över fjäll.
Men självfallet bestäms den bästa tiden för en norsk roadtrip av vad man vill uppleva. Är det skidåkning eller norrsken som lockar bör man helst åka i februari-mars. Våren och hösten har vissa klara fördelar: med hälften så många besökare ute på vägarna är det ingen trängsel kring turistattraktionerna och dessa perioder har ofta mindre dyra hotellpriser.
Genom att använda mig av databaser från Weatherbase och Numbeo för resor har jag fått fram underlaget om väder, priser och andra lokala förhållanden vilket kan hjälpa dig att planera din resa på bästa sätt.
Passande bilar för din road trip i Norge
Var snäll mot dig själv och se till att ha lite extra utrymme i bilen om bilresan sträcker sig över flera dagar. Hyr en bil som är tillräckligt stor för att helst ha ett tomt säte över, sett till beräknat antal passagerare. Trångt i bilen påverkar ganska snabbt själva reseupplevelsen. Att hyra en bra och problemfri bil är alltid lätt i Norge.
Beräkna din road trip budget
Utgifterna kan lätt bli den minst trevliga delen av din roadtrip till Norge. Norge är som bekant ett ganska dyrt land att semestra i. Genom en planerad budget håller man koll på kostnaderna.
Biluthyrning
13 dagars bilhyra (i genomsnitt 1 055kr /dag): 13 715 kr. Man kan hitta billigare priser periodvis.
Boende
13 hotellnätter
- Finare mellanklass-hotell dubbelrum: Exempel 1 582 kr per natt x13 ger summan: 20 566 kr.
- Billigare alternativ (som vandrarhem) finns förstås. Exempel: 883 kr per natt x13 ger summan: 11 749 kr.
Bränsle
Hela resan som beskrivs är 246,5 mil och skulle kräva 268,68 liter för en mellanstor bil.
Om literpriset är 21,90 kr skulle det totalt innebära ungefär 5 885 kr.
Total kostnad
Totalkostnaden per person (utan mat) för 13 dagar om det är två som reser och delar kostnaden:
- 18 454 kr (totalt för två personer 36 909 kr) med dyrare boende
- 14 046 kr (totalt för två personer 28 092 kr) med billigare boende
Roadtrip Norge: från städer till öar
Dag 1: Oslo (1 natt)
Var bor man? Hotel Verdandi är ett mycket centralt och dessutom prisvärt hotell i Oslo.
Norges huvudstad har utvecklats med sjumilakliv de senaste femton åren. Oslo är idag en spännande storstad och utgör med sitt stora utbud av restauranger och nöjen en perfekt uppladdning inför bilsemestern. Operahuset, Vigelandparken, Akerhus fästning, Holmenkollen och vikingaskeppen i Vikingskipshuset (stängt, öppnar åter 2026) är stora sevärdheter. Det finns också museer i världsklass som Munch-museet och Norsk Folkemuseum som samlar många kulturhistoriska byggnader.
Har du tid kan du åka skidor både utför och på längden oavsett årstid i inomhusstadion SNØ. Även en båttur i Oslo-fjorden ger möjlighet att se staden från vattnet.
Dag 2 & 3 Bergen (2 nätter)
Körsträcka från Oslo: 47,9 mil (ca 8 tim)
Var bor man? Radisson Blue Royal ligger i världsarvet Bryggen, omgivet av historiska sevärdheter. Bekväma rum och en härlig frukostbuffé.
Vi inleder med att köra E134 över nationalparken Hardangervidda, den största högfjällsplatån i Europa vars oändliga vidder ligger ovanför trädgränsen. Riksväg 7 ger visserligen mer av Hardangervidda men E134 går förbi Heddal Stavkyrka, Norges största och mest välbevarade stavkyrka, en fascinerande medeltida katedral helt i trä med många fornnordiskt inspirerade utsmyckningar.
På väg till Bergen väntar storslagna fjordlandskap. Hardangerfjorden är kanske den mest berömda fjorden i Norge och hem för Norges vackraste fruktträdgårdar. Trakten är känd för sin speciella cider. Om du åker på vänster sida om Sørfjorden efter orten Odda kommer du till tillverkaren Aga Sider som ligger intill mycket ålderdomliga gården Agatunet med trähus från 1200-talet. Såsmåningom tar du färjan över fjorden vid Jondal. Missa inte sedan vattenfallet Steindalsfossen, där du kan gå på en stig bakom själva fallet.
Dagens mål är Norges andra stad Bergen, en kulturstad med mycket historia, gastronomi och imponerande omgivningar. Kvarteret Bryggen är känt för sina färggranna husfasader vid havet. Dess starka anknytning till Hansa-tiden gör kvarteret till ett av Norges världsarv och Norges mest besökta turistattraktion. Håkonshallen är en mäktig kungasal från 1200-talet. Bergbanan Fløyenbanan tar dig på fem minuter upp till stans närmsta fjäll och härliga utsikter över hela stan.
Vem vill inte förgylla sitt Instagram med att stå på den ikoniska utskjutande klippspetsen Trolltunga vid Hardangerfjorden? Många blir dock besvikna när de upptäcker att det är 10-12 kilometer mycket brant vandring uppåt för att komma dit.
Dag 4 Sogndal (1 natt)
Körsträcka från Bergen: 27,9 mil (ca 4 tim)
Var bor man? Hofslund Fjordhotell har en rymlig trädgård med pool intill Sognefjorden.
Börja med att köra väg E16 norrut från Bergen. Du passerar skidorten Voss och kommer snart till Nærøyfjorden, den kanske mest sevärda av alla norska fjordar eftersom flera mindre och trånga fjordar sammanstrålar i denna fjord. Hela området är klassat som ett världsarv genom sin unika karaktär. Du fortsätter genom Laerdalstunneln, världens längsta biltunnel med sina 24,5 kilometer, vilken brukar ses som en turistattraktion i egen rätt. Efter Laerdal åker man färja och passerar sedan Kaupanger stavkyrka. Du övernattar i Sogndal mitt i fjordlandskapet.
Nærøyfjorden är så speciell att det är läge att ställa bilen ett par timmar och ta en båttur med elektriska och toppmoderna båtar. Du kan också göra vad som kanske blir ditt livs tågresa på berömda Flåm-banan från Flåm.
Dag 5: Molde (1 natt)
Körsträcka från Sogndal: 42,5 mil (ca 8 tim)
Var bor man? Molde Fjordhotell balanserar på kajkanten i centrala Molde och har ljusa fina rum vända mot Romdalsfjorden.
Vägen över Sognefjellet är en av Norges högst belägna vägar och förstummande naturskön när vädret är bra. Du passerar rätt nära Galdöpiggen, Norges högsta berg (2 469 meter). Även efter Sognefjället ringlar vägen genom hisnande scenarior med djupa dalar och vilda fjäll. Landskapet ser ut som om det är skapat för en storfilm. Äventyret fortsätter på Ørnevegen, en serpentinväg som stiger rakt uppåt och är nästan en mil lång med alla sina svängar. Mellan Sylte och Åndalsnes börjar därefter en annan berömd sträcka genom pastorala Valldal, känd för sina jordgubbar. Sedan är det dags att ta sig nerför den legendariska Trollstigen – en annan extrem serpentinväg som klättrar ner i den svidande vackra fjälldalen Isterdalen. Trollstigen är inte farlig att köra bara man tar det lugnt. Har du tid kan köra in en bit på E136 in i Romsdalen. Här finns Europas högsta lodräta bergvägg. Dagen avslutas med att du tar färjan från Vestnes till den attraktiva staden Molde.
Dag 6 till 8: Trondheim (3 nätter)
Körsträcka från Molde: 25,2 mil (3 tim 30 min)
Var bor man? På Clarion Hotel Trondheim finns en satsning på design och arkitektur som paras med stora vyer över fjorden och staden.
Från Molde är det ett absolut måste om du gör en roadtrip i Norge att åka norrut till lilla kustsamhället Bud och därifrån följa kusten upp till Kårvåg genom att köra den berömda Atlanthavsvägen – en sträcka som engelska The Guardian kallat ”världens vackraste bilväg”. Denna väg som går på åtta broar över en serie trädlösa öar har använts i många reklamfilmer, särskilt i bilreklam. Troligen känns den välbekant redan första gånger du kör den.
Dagen slutar i Trondheim som grundades av vikingar på 900-talet. Staden har ett överflöd av historiska platser som katedralen Nidarosdomen, Kristiansstens fästning, Norges bäst bevarade historiska fort, Munkholmen, en liten ö med ett medeltida kloster som byggdes om till fängelse samt stadsdelen Bakklandet, vars anrika kvarter är omtyckta för sina färgstarka trähus och mysiga kaféer.
Dag 9: Helgleandskusten mot Brønnøysund (1 natt)
Körsträcka från Trondheim: 37,3 mil (ca 6 tim)
Var bor man? Corner Hotel är ett trevligt familjeägt hotell som är prisvärt och centralt beläget i Brønnøysund.
Det blir bara bättre. Norr om Trondheim väntar Helgelandskusten, ett av de områden i Norge som du kanske inte hört talas om men som du lär minnas som en av de absoluta höjdpunkterna efter du kört denna fantastiska kuststräcka.
Kustriksvejen på Riksväg 17 är en stundtals drömlik bilväg som börjar i Steinkjer och 65 mil senare slutar i Bodö ovanför polcirkeln. Med ständiga fjällmassiv inåt land passerar du små fiskebyar och vita sandstränder på en väg som ormar sig fram i ett ständigt varierande landskap. Denna dagsetapp tar dig till kustsamhället Brønnøysund som passar för övernattning.
Lätt att köra förbi, men ön Leka är något alldeles särskilt. Dess klart rödgula färg har inget med omgivningarna att göra. Faktum är att ön är en liten bit av Nordamerika som blivit kvar i Europa!
Norge har 18 dedikerade turistvägar, vägar som utsetts till landets vackraste samtidigt som man där satsat på formgivning och design vad gäller utsiktsplattformar, rastplatser och broarkitektur. Kustriksveien är självklart en av turistvägarna.
Dag 10 & 11: Helgelandskusten mot Bodö (2 nätter)
Körsträcka från Brønnøysund: 53,3 mil (7 tim 52 min)
Var bor man? Scandic Havet är ett modernt och bekvämt hotell med panoramautsikter som arrangerar flera sorters dagsutflykter.
I synnerhet norra hälften av Helgelandskusten har så mycket att uppleva att jag skulle rekommendera att stanna minst en extra dag här. Du kan till exempel ta en båt ut till de 6500 Vega-öarna för vandring och paddling i en makalös natur, omgiven av tusentals lunnefåglar. Båtarna ut hit utgår från Horn strax norr om Brønnøysund, där du övernattat. Omtalad är också det enorma berget Torghatten nära Brønnøysund, som har ett hål mitt i som solnedgången lyser genom. Missa inte heller Svartisens nationalpark med sin sällsynt vackra glaciär.
Utsikterna från fjället Rødøyløva på ön Rødøy slår nästan allt jag sett.
Dag 12 & 13: Lofoten (2 nätter)
Körsträcka från Moskenes till Svolvear på Lofoten: 12,4 mil (2 tim 13 min)
Var bor man? På utmärkta Thon Hotel Lofoten i Svolvear har man fina utsikter över hamnen och staden.
Från Bodö kan du bespara dig en hel del bilkörning om du tar färjan direkt till Moskenes på Lofoten. Lofoten är något av en värld i sig och bör inte missas. Man kan beskriva Lofoten som en ytterst dramatisk bergskedja som med otaliga spetsiga fjäll vandrar rakt ut i Nordatlanten för att längst ut bli en rad av öar. Inte bara de spektakulära landskapen lockar besökare hit. På Lofoten finns många aktiviteter att testa och mycket traditionell kultur kvar i de små intressanta fiskebyarna. För bilisten är det en lång njutning att köra på vägarna som ringlar fram mellan fjäll och hav.
Kaviar Factory är ett oanat bra museum för modern konst i Henningsvaer, en fiskeby byggd på öar och en stor turistattraktion i sig själv.
Slutsats
Det är faktiskt ren världsklass över Norges ständigt dramatiska landskap. En bilsemester i Norge blir därför något långt utöver det vanliga, en resa som passerar fjordar, fjäll, historia, kultur och oftast väldigt trevliga människor. Enda nackdelen jag kan komma på med Norge är prisnivån och så stor är ändå inte skillnaden. Och trots att denna guide innehåller mycket så finns det så mycket mer i Norge att upptäcka.