Restauranger i Barcelona finns det gott om. Det är en stor stad känd för god mat. Som turist är det lätt att hamna på samma ställen som alla andra besökare. Det är här vi på momondo kan hjälpa till. Nedan hittar du våra bästa tips på restauranger i Barcelona en bit bort från turisttrånga platser. Vill du ha annan information om Barcelona och vad du kan göra i staden ska du läsa vår reseguide.
Matkultur i Barcelona
Maten är en anledning i sig att besöka Barcelona. På tallrikarna serveras traditionell katalansk mat och andra spanska läckerheter. Samtidigt finns här även många restauranger med ett internationellt kök och andra med mer experimentella inriktningar. Med sin närhet till havet kommer mycket av maten därifrån men kött i olika former och vegetarisk mat erbjuds också. Frukost är ofta något litet att äta på väg till jobbet. Lunch är dagens huvudmål och äts efter siestan, vanligtvis när vi i Sverige dricker eftermiddagskaffet, och middag äts sällan innan 21.00 på kvällen.
Restauranger i Barcelonas centrala delar
EatMyTrip – en jorden runt-resa i brunchformat
På EatMyTrip ligger fokus på frukost och brunch. Restaurangen är belägen i närheten av tunnelbanestationen Girona. Ägaren Genia har skapat mat inspirerad från alla hennes resor i världen. Drick en Smoothie Colombia, ät en Chicken Thai Burger eller kanske en Romesco Turkish Eggs. Det finns också olika varianter på den obligatoriska brunch-pannkakan. Maten är mestadels vegetarisk och flera gluten- och/eller sockerfria alternativ erbjuds. Vill du bara fika hittar du även en uppsjö av olika sorters kaffe och bakverk.
La Cova Fumada – en anonym släktklenod
Familjeägda tapasbaren La Cova Fumada ligger på Carrer del Baluardi i stadsdelen Barceloneta. Här serverar syskonen Josep María och Magí Solé traditionella, enkla tapas tillsammans med sin mamma. Varken lokalen eller menyn har förändrats särskilt mycket sedan starten 1944, och restaurangen har bevarat känslan av det gamla fiskekvarteret på sin meny, där du hittar mycket fisk och skaldjur. På menyn finns även den unika rätten La Bomba. En rätt med hemligt recept som får både lokalbefolkning och turister att vallfärda till restaurangen.
El japonés escondido – japansk tapasbar
Restaurangen El japonés esconido är inte så undangömd som namnet antyder utan ligger centralt på Llauder 1, i närheten av Barcelonas akvarium och marina. Denna klassiska japanska izakaya är en plats där du kan koppla av, insupa atmosfären och njuta av sushi och andra japanska läckerheter. Izakaya kan sägas vara den japanska motsvarigheten till tapas vilket gör att restaurangen passar perfekt på platsen. Ett gammal lager har förvandlats till en trendig och mysig bar, med tydlig japansk stil, perfekt för en after work.
Frankie Gallo Cha Cha Cha – italienare med vedugn
Området El Raval har de senaste åren seglat upp som ett område med trendiga budgetmatställen. Ett av dessa är den populära restaurangen Frankie Gallo Cha Cha Cha. Här äter du med fördel stenugnsbakad pizza tillsammans med andra gäster vid långbord. På menyn hittar du även toskansk fylld foccacia av olika slag och ett mindre antal pastarätter. Förvänta dig inga vita dukar och tända ljus. Här är lokalen enligt ägarnas egen utsago designad för kaos och mottot att folk ska komma för att bete sig dåligt och äta gott. Glöm inte att boka bord!
Bar Mendizàbal – överraskande gatukök
Bar Mendizàbal må se ut som en enkel bar i ett gatuhörn i området El Raval men på andra sidan vägen ligger den tillhörande uteserveringen. Det finns även ett antal sittplatser inomhus. Trevlig personal och en meny med stor variation av tapas. De sägs servera de godaste patatas bravas i hela stan. Här träffas kompisgängen för tapas, mackor och öl men det verkar ändå alltid finnas plats för fler gäster.
Louro – okänd krog på La Rambla
Mot slutet av La Rambla ligger sedan över 100 år tillbaka El Centro Gallego de Barcelona. Det många turister inte känner till är att där även finns en restaurang, Louro, en våning upp. Det är inte helt lätt att hitta men när du väl har gjort det är det värt besväret. Grunden är traditionell galicisk mat, mestadels fisk- och skaldjursspecialiteter, men köket presenterar även några nyskapande rätter. Här äter du alltifrån sardintoast och potatisomelett till svamprisotto och kalvkind. Mycket populär restaurang hos Barcelonaborna men fortfarande relativt okänd för många turister.
Restauranger i Barcelonas utkanter
(Nya) Can Martí – god mat med utsikt
På berget Tibidabo, med utsikt över Barcelona ligger restaurangen Can Martí Promenaden uppåt går i den natursköna parken Collserola och är härlig i sig. Storstadens puls känns långt bort samtidigt som den bokstavligt talat finns vid dina fötter. Väl uppe på toppen kan du sätta dig vid dukat bord och äta en riktigt vällagad måltid. Främst serveras grillat kött men ett par vegetariska alternativ finns. Menyn ändras utifrån säsong men den hemlagade, rustika känslan är genomgående. Terrassen utomhus är öppen året om.
Café Les Filles – okänt matmecka
På en liten sidogatan till Diagonal ligger Café Les Filles och bakom den anonyma entrén överraskar restaurangen med både en mysig uteplats och en terrass. De har dessutom lyckats med konststycket att skapa en meny med något för alla. Här kan du beställa mat från världens alla hörn oavsett om du är vegan, köttätare eller bara äter fisk. Välj mellan exempelvis vegetarisk tikka masala, mezetallrik, thaicurry, laxburgare eller råbiff. Missa inte heller dessertmenyn med flera veganska alternativ. Les Filles serverar även brunch och är väldigt populärt så bordsbokning är ett måste oavsett vilken tid du vill äta.
Nuclo – iögonfallande matkonst
På restaurang Nuclo är detaljerna i centrum och du kommer att bli överraskad av smakkombinationerna, den spännande uppläggningen och hur något så litet kan smaka så mycket. Restaurangen är ritad av den japanska arkitekten Toyo Ito och ligger i Gran Via-området söder om Barcelonas stadskärna. I en lyxig atmosfär erbjuder kocken Jordi Narro en experimentell matlagning som även talar till ögat. Krabbravioli med skaldjurssuco, pilgrimsmusslor med sjöborrar och örtgrillad oxfilé är några exempel från kockens kreativa meny.
Alive – vegansk prisvärd pärla
En bit utanför centrum, i stadsdelen Les Corts, hittar du restaurangen Alive. Här beställer du lunch från ”mitt på dagen-menyn” eller väljer middag bland de många rätterna på a la carte-menyn. Vad sägs om vegansk ’Sirloin steak’ eller fondue på cashewost? Här hittar du även mer klassisk spansk mat som tapas och paella. Barnmeny finns och flera rätter går att få glutenfria. Familjär känsla, modern välsmakande mat och generösa portioner kan sammanfatta denna lite undangömda prisvärda restaurang.
Restauranger lite längre bort
Xalar – kändiskockens nya matparadis
Kocken Fran López, som ligger bakom två restauranger som belönats med varsin Michelin-stjärna, har nu öppnat ytterligare en restaurang precis söder om Barcelona. Namnet Xalar översätts närmast till ”att njuta” och det är målet att du ska göra till max här. På den stora terrassen som tillhör Hotel Boutique Donna, kan du sitta med fötterna i sanden och titta ut över havet samtidigt som du njuter av gastronomi av högsta kvalitet. Välj mellan en av de tre färdigkomponerade menyerna eller skapa din egen kombination av förrätt, varmrätt och efterrätt. Ett tips för att ta dig runt på ett smidigt sätt är att hyra bil.
Tres Macarrons – omgivningarna styr menyn
Den familjeägda restaurangen Tres Macarrons hittar du lite norr om Barcelona, i kustbyn El Masnou. Närheten till hav, till berg och till fruktträdgårdar formar menyn som skiftar efter säsong. Köksmästaren Miquel Aldana har sedan öppningen 2009 bedrivit ett kök med stor kreativitet, bra lokala produkter och förstklassig service tillsammans med sin partner Núria Orra. Välj mellan tre avsmakningsmenyer. Restaurangen har belönats med en Guide Michelin-stjärna.
La Fonda Europa – historisk lyx
Om du har möjligt att ta dig utanför stadens gränser finns en pärla till hotell och framför allt restaurang en halvtimmes bilresa norrut från de centrala delarna av Barcelona. I byn Granollers ligger hotellet La Fonda Europa med tillhörande restaurang med samma namn sedan andra halvan av 1700-talet. Här äter du mat i en historisk miljö som samtidigt är toppmodern. Maten är traditionellt katalansk och av hög kvalitet. Njut av soppor, någon av risrätterna som varierar beroende på veckodag eller den klassiska köttgrytan Capipota. Allt lagat långsamt och med respekt för råvarorna.