Flippin Burgers, Hamburgare
Ska du äta hamburgare i Stockholm är det inget snack om saken, det är Flippin som gäller i huvudstaden. Det amerikanskinspirerade burgerhaket har varit oerhört populärt sedan de slog upp portarna 2012. Grundaren Jon Widegren sakande ett ställe med burgare av kvalité, han åkte helt enkelt till USA för research och kom sedan tillbaka och gav Stockholm vad han själv saknat: ”enkla burgare utan tjafs”.
Burgarna på Flippin Burgers är rejäla, saftiga och enligt återkommande besökare mycket prisvärda. Flippin har valt ett koncept som uppenbarligen älskas av gästerna. Brödet som är helt ekologiskt levereras färskt varje dag och köttet kommer från småskaliga producenter. Restaurangen är liten, charmigt amerikansk. Utan bordsbokning och med ett oerhört bra rykte är Flippin nästan alltid fullt.
La Vecchia Signora, Italienskt
Med mat och dryck från regionen Piemonte i norra Italien och en gedigen vinlista har kvartersrestaurangen La Vecchio Signora, eller ”Den gamla damen” som namnet betyder på svenska, intagit positionen som Stockholms bästa italienska restaurang. Restaurangen ligger på Åsögatan på Södermalm och här är det mysigt, charmigt, trångt och rustikt.
Stockholmarna verkar älska sin italienska mat då La Vecchio Signora ofta är fullbokat. Här serveras flera olika genuina Italienska rätter med den rätta touchen. Hur låter till exempel kalvragu tillagad med vitt vin, tomat, mjölk och salvia. Kanske prova en barolobräserad oxkind eller risotto med gorgonzolakräm? På menyn hittar du också den vita Albatryffeln som regionen Piemonte är känd för.
Roppongi, Sushi
Är du ute efter mer än bara en rulle sushi ska du inte titta längre bort än Roppongi på Kungsholmen. Restaurangen som började som ett hål i väggen på 90-talet är idag en härlig matupplevelse för den som vill äta sig genom Japan. Med sushin som huvudnummer har Roppongi tagit steget längre med uppfinningsrikedom.
Roppongis varianter av sushi sträcker sig över en hel kategori av överraskande ingredienser som till exempel flamberad lax, snökrabba och kimchimajonnäs. Förutom sushi finns även flera japanska varmrätter med teriyakigrillad laxfilé som ett av flera exempel. I ljusa välkomnande lokaler med plats för runt 40 gäster kan du avnjuta Japans läckerheter. Roppongi erbjuder också dagens lunch på veckodagar.
Frantzén, 3 Michelin-stjärnor
Det här är Sveriges första restaurang med tre stjärnor i anrika Guide Michelin. Den tredje stjärnan kom så sent som förra året. Denna lyxkrog låg tidigare mysigt i Gamla Stan men flyttade 2017 till Norrmalm, in i en renoverad byggnad från 1800-talet. Restaurangen har exklusivt nog enbart plats för 23 gäster.
Det här är inte restaurangen för vem som helst, men vill du ha en upplevelse utöver det vanliga har du kommit rätt. Frantzén är en lyxkrog där den gastronomiska upplevelsen står i centrum, maten skapas som konstverk. Priset följer därefter, restaurangen har ett fast meny och pris på 3 200 kronor per gäst. Men här snackar vi alltså fine dining med lyxiga råvaror i säsong av högsta internationella klass.
Orkidé Thai Restaurang, Thai
Det har sags att det är svårt att i Sverige komma de thailändska smakerna närmare än på Orkidé i Stockholm. Restaurangen har tidigare blivit utsedd till Europas bästa thairestaurang av ”Asian Curry Awards” i London. Det säger väl något. Här kan du äta dig genom de klassiska thailändska rätterna som Pad thai och currys med olika styrka, wokade nudlar, stekt ris eller en klassisk papaya-sallad. Orkidé lär vara en av stans mest klassiska thairestauranger och har funnits i Söderhallarna mitt på Medborgarplatsen sedan starten 1992. Inredningen på Orkidé är elegant men har de där små detaljerna som ger en perfekt känsla av Thailand. Hit kommer alla typer av gäster, även barnfamiljer.
AG, Köttrestaurang
Är du köttälskare är det här restaurangen för dig. Det är liksom hela AG:s idé – bra kött. Med en nästan lite hemlig ingång på Kungsholmen och cool inredning med råa stengolv och möbler i brunt läder sätter AG direkt avtryck som en restaurang med hipp bistrokänsla i industrimiljö. Och det är köttet som står i fokus. Kött, kött och kött. AG själva påstår att de har Sveriges bästa porterhouse, clubsteak och entrecote. De hängmörar allt sitt kött själva och i köttkylen vid entrén hänger stycken på rad. AG har en skön atmosfär och passar för alla som vill hänga i en avslappnad miljö och avnjuta goda kötträtter med hög kvalitét. Sveriges bästa köttrestaurang? Ja, det tycker åtminstone de själva. Nu är det upp till dig att avgöra!
Farang, Vegetariskt och Asiatiskt
Asiatisk mat i lyxig miljö det är vad du kan förvänta dig av ett besök på Farang. Här tas du med på en smakresa till Sydostasien utöver det vanliga. Grundarna av Farang har en bakgrund från lyxkrogar i både England och New York och i en gammal industrilokal i Vasastan låter de dina smaklökar dansa iväg till Malaysia, Vietnam, Thailand och Indonesien – samtidigt. Är du ett stort fan av asiatiskt kommer du inte bli besviken. Maten lagas med många örter, grönsaker och kryddor, både med kött och vegetariskt. Hela konceptet med Farang är att maten delas av gästerna runt bordet, på traditionellt asiatiskt vis. Farang passar både små som stora sällskap och har även lunchservering.
Abyssinia, Vegetariskt, Etiopiskt
Ett besök på Abyssinia är en exotisk resa till en matkultur fjärran från vår egen. Den här enkla Etiopiska kvartersrestaurangen var först med att erbjuda afrikansk mat i Sverige och här får du kulturen på köpet med allt vad det innebär. Som gäst på Abyssinia äter du med händerna och alla äter från samma fat på traditionellt vis. Maten serveras med brödet Injera istället för bestick.
Det finns mycket att välja på menyn och gott om vegetariska alternativ. All mat tillagas på specialimporterade veteslag och kryddor från Etiopien vilket ger en äkta afrikansk smakupplevelse. Torkade ärtor i mild gurkmejasås, kokta linser och grön chili med vinaigrettesås, lamm i kryddstark sås och kycklinggryta är bara något av det som kan upplevas på Abyssinia.
Maestro, Grekiskt
Längtar du efter lite grekisk känsla och Tzatziki, Souvlaki och Moussaka? Maestro är en mindre och familjeägd restaurang på Södermalm i Stockholm med charmig och mysig känsla. Ägarna har varit krögare sedan 1984 och vill åt den äkta grekiska känslan. Låt dig förföras av de grekiska smakerna och förflyttas i den kulinariska värden till medelhavets stränder.
Souvlaki på majskycklingfilé, vegetarisk moussaka med aubergine, zucchini och örtmarinerad färsk blandsvamp eller grillad bläckfisk som har långkokats i rödvin, ja vad du än är sugen på är Maestro en garanterad härlig smakupplevelse i fin miljö. Maestro satsar på som de säger själva ”okomplicerade råvaror” av hög kvalitet tillagade med passion, omsorg, kärlek och kunskap.
Shanti, Indiskt
Shanti har idag flera restauranger i Stockholm, deras första restaurang på Södermalm är ett måste om du gillar autentisk indisk mat. Många menar att Shanti erbjuder den bästa indiska maten som går att hitta i Sverige. Shantis ägare Nahid Hassan har tidigare vunnit pris som bästa europeiska currykock. På Shanti kan både vegetarianer, veganer och köttätare hitta sina indiska favoriter. De traditionella indiska smakerna som till exempel Paneer, Masala och Tandoori tillagas med både grönsaker, kyckling, lamm och fisk. Att äta på Shanti är en helt indisk upplevelse från början till slut. Maten serveras i en mysig miljö med multikulturell musik.
Tabbouli, Libanesiskt
Sugen på Meze? Alltså Libanesiska smårätter. Ja, då ska du bege dig till någon av Tabboulis tre restauranger i City, på Kungsholmen eller Södermalm. Ett tips är att prova någon av avsmakningsmenyerna för att få en helhetsupplevelse av libanesiska smaker. På Tabbouli får du mängder av val. Finmalen paprika och valnötter marinerad i olivolja, Labneh – libanesisk kryddad yoghurt, saltat och marinerat lufttorkat oxkött, vegetariska vinbladsdolmar, spenatpiroger eller libanesiska köttbullar. Vattnas det inte i munnen så säg! Men det är inte bara maten som påminner om Libanon. Restaurangerna går i rött med fina detaljer, tunga gardiner, grandiosa takkronor och mysiga lampor.
Xarcuteria, Spanskt tapas
Gillar du idén av att beställa in flera små rätter och dela dem med resten av sällskapet runt bordet? Då är konceptet med tapas för dig. Stockholms bästa tapas-ställe? Svårt att avgöra men Xarcuteria är definitivt med i fajten. Det är en avslappnad liten tapasbar på Kungsholmen med enkla träbord, vinhyllor och kakelväggar. Tanken är att återge känslan från tapas-barer i Barcelona eller Madrid. Friterad grissvål, friterad korv, patatas bravas och flamberad anklever är bara ett litet urval av läckerheterna på menyn. Det finns dessutom ungefär 40 olika sorters mikrobryggt öl att välja mellan. Det är bröderna David och Douglas Tikka som driver restaurangen, inspirationen tog de med sig från Spanien och Italien där de reste runt och besökte de små kvartersbarerna.
Wedholms fisk, Fisk och skaldjur
Kanske en av Stockholms mest kända restauranger, en institution helt enkelt. Älskar du fisk kan du givetvis inte missa Wedholms på Nybrokajen. Det är en restaurang med skön atmosfär och en kulinarisk resa för fisk- och skaldjursfantasten. Här serveras allt från sjötunga Meuinère och fricassé med champagnesås till lättrimmad lax med gräddstuvad potatis. Havets läckerheter står alltid i centrum och tillagas av färska råvaror på gediget vis. Wedholms Fisk har kallats ”svensk matlagningskonsts mest kompromisslösa fanbärare”. Ett tungt epitet att bära, men dem gör det med den äran och kan troligtvis kalla sig för Sveriges bästa fiskrestaurang.
Oaxen, lyxkrog
Den kända restaurangen som startades på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård 1994 flyttade till Djurgården i Stockholm 2013. Där har den gastronomiska resan fortsatt och nu finns det både en krog och en bistro. Krogen är en lyxrestaurang och har två stjärnor i Guide Michelin. Här finns ungefär 30 sittplatser och en gedigen avsmakningsmeny där råvaror från naturen och hållbarhet står i centrum. I bistron är det mer avslappnat med okomplicerade rätter som du kan dela med ditt sällskap. Bistron passar för både avkopplande luncher, mysiga bruncher eller sköna kvällsmiddagar. Nya Oaxen ligger vackert vid vattnet i en gammal renoverad byggnad där den marina känslan är genomgående.
Aji y Ajo, Sydamerika
Har du hört talas om maträtten Ceviche? Inte så konstigt om du inte har det. Perus nationalrätt har nyligen gjort intåg på den svenska matscenen tack vare krögaren Franjo Pravdic som förra året flyttade från Hökarängen in till Söder med sin restaurang Aji y Ajo. Restaurangen är Sveriges första ”cevicheria”. Ceviche är rå fisk som marineras i limesaft, rödlök och chili. Franjo mottog året efter öppningen av restaurangen priset som ”årets smaksättare”. Vill du testa något nytt då ska du definitivt bege dig hit för ceviche. Värt att prova är Ceviche Mixto, vit fisk med lime och passionsfrukt eller Ceviche Pulpo som är bläckfisk med röd chili. Det finns också fler rätter på menyn än bara ceviche – men den Sydamerikanska specialitén är ju ett givet huvudnummer.