Det finns otroligt många olika typer av resor till vackra Tyskland. Hoppa på en båt och följ tyska floder genom landskapet för att få se den tyska naturen på nära håll eller lev storstadsliv i någon av Tysklands städer. Att åka till Tyskland är dessutom allt annat än svårt – här berättar vi hur du lättast gör för att ta dig till landet på andra sidan vattnet.
Res med bil till Tyskland
Från Sverige finns det flera olika alternativ om man vill resa med bil till tyska städer. Somna tryggt på färjan från Göteborg och vakna nästa morgon i Kiel i den norra delen av Tyskland eller res från Stockholm till Rostock och börja ditt Tysklandsäventyr från den sidan av landet. Från Malmö och Trelleborg går färjan över till Travemünde, Rostock och Sassnitz.
Vill du hellre resa från Sveriges sydligaste plats kan du enkelt ta färjan från Trelleborg eller Malmö och vara framme i Travemünde bara nio timmar senare. Från Trelleborg går också färjor till Rostock och Sassnitz.
Genom att ta någon av färjorna till Tyskland sparar du energi och många timmar på att inte behöva köra den första sträckan. I stället kan du vakna utvilad på plats i landet och vara helt redo för det fortsatta äventyret.
Res till Tyskland via Danmark
Från Göteborg går färjan direkt till den danska staden Frederikshavn längst upp på halvön Jylland, och därifrån är det bara raka spåret ner till Tyskland. Det danska landskapet är vackert och enkelt att köra igenom och blir en trevlig början på semestern i Tyskland. Färjan mellan Varberg och Grenå tar lite längre tid, men hjälper dig också att spara in värdefulla mil på resan.
Tysklands många vindistrikt
Rhendalen – Rheingau-regionen
När romarna kom till Tyskland förde de med sig kunskapen om vin och vinodling, och den kunskapen finns i allra högsta grad kvar än i dag. I distriktet Rhens bördiga sluttningar växer den populära druvan Riesling som är vida känd och omtyckt av världens alla vinkännare.
Att tillverka vin är och har alltid varit ett hantverk som ärvts genom generationer vilket på många vis gjort att vinerna genom kunskap bara blir bättre och bättre. I takt med att vinet lagrats växer nya smaker fram och varje årgång blir lite annorlunda än den förra.
I Rhenområdet finns mängder av pittoreska byar som producerar lokalt vin och det är alldeles särskilt spännande att besöka området under hösten. Under denna årstid när löven har hunnit skifta färg är det skördetid och många byar ordnar vinfestivaler som gör hela området till en fest. Varje årstid har naturligtvis sin alldeles egna speciella charm – och vinet finns alltid närvarande! Frågan är bara om du vill sitta utomhus eller inomhus när du har din vinprovning.
Koblenz
Där floderna Rhen och Mosel möts hittar vi staden Koblenz och dess sluttningar. Längs bergen kan man se vinodlingarna sträcka sig över kullarna och spana in sagolika slott som reser sig i fjärran.
Prova gärna att ta tåget till en by i närheten som heter Bingen, för att sen åka båt på floden på vägen tillbaka. På turen kan du se den fantastiska Loreley-klippan och se sjöjungfrun som sitter staty där.
Förr i tiden berättades sagan om hur hennes skönhet och sång lockade män rakt ner i fördärvet. Nu för tiden hörs inga sånger, men hennes fägring finns fortfarande kvar. Både tåget och båtturen går genom fantastiska landskap med böljande kullar och växtlighet.
I den gamla delen av Koblenz finns utmärkt shopping och det är trevligt att vandra runt bland de äldre gatorna. Här finns mängder med mysiga restauranger som serverar god tysk husmanskost. Ta gärna linbanan upp till fästningen Ehrenbreitstein och se de båda floderna mötas högt ovanifrån.
Rudesheim am Rein
I staden Rudesheim am Rein är det vinet som spelar huvudrollen, och många av de vingårdar som finns här är familjedrivna företag som funnits i många generationer. Det skapar på så sätt en väldigt genuin och mysig stämning i området.
Till Rudesheim am Rein kommer turister från hela världen för att njuta av de pubar och vinstugor som finns i staden. Den mysiga gågatan Drosselgasse är särskilt populär bland de kaffesugna, och är du på besök i staden så beställ gärna in en Rüdesheimer Kaffee vilket är den lokala drinken som innehåller Asbach Uralt-konjaken från destilleriet Asbach.
I området kring Rudesheim am Rein finns klostret St Hildegaard att besöka. Klostret byggdes redan under 1100-talet och nunnorna som bor där i dag tillverkar eget vin. En härlig utflykt blir det också om du tar linbanan upp till Niederwald. Under färden har du en makalös utsikt över hela Rhendalen!
Moseldalen
Tysklands äldsta vindistrikt heter Moseldalen och härifrån stammar den världsberömda Rieslingdruvan. Genom området rinner floden Mosel som med sina 55 mil tar sig genom en stor del av södra Tyskland – från Koblenz och hela vägen ner till Trier.
Att köra bil genom Moseldalen är det närmaste perfektion man kan komma. ingårdarna ligger uppradade längs hela dalen och det blir en resa genom ett både idylliskt och vackert landskap.
I Moseldalen finns det många vandringsleder att följa där den mest populära är den 365 km långa Moselstieg. Men oroa dig inte om det låter långt! Du behöver inte vandra alla de nästa 40 milen då leden är uppdelad i 24 etapper med olika svårighetsgrad och längd.
Cochem
I Cochem kan du hoppa på en äkta flodbåt och låta den transportera dig långsamt fram över vattnet. På vägen ser du medeltidsborgar som exempelvis Reichburg fylla ut landskapet bredvid vinodlingarna. Bredvid floden böljar gräset på kullarna fram och tillbaka och du kan se solen gå upp över horisonten.
I staden finns också en vacker strandpromenad som går längs med Moselfloden och här finns mängder med mysiga restauranger utmed vattnet. Som omväxling mot alla besök på vingårdar i området kan du i stället välja att åka en tur med linbanan som går hela vägen upp till utkikspunkten Pinnerkreuz där du har den mest fantastiska utsikten över området!
Reser du med barn kan det också vara en alldeles utmärkt idé att viga en dag åt Cochems Wild & Freizeitpark Klotten där det finns både åkattraktioner och en djurpark med europeiska djur.
Trier
Trier är Tysklands äldsta stad och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är ingen överdrift att säga att hela staden är fylld av gamla vackra byggnader med rötter från den gamla romartiden. Besök några av alla de katedraler, romerska bad eller slott som utgör kärnan i Tysklands äldsta stad. Har du det minsta lilla intresse för historia så är Trier staden för dig!
För att kunna pricka av ännu ett land på din semesterkarta kan du också bege dig de knappa fem milen över gränsen till grannlandet Luxemburg. Du är tillbaka lagom till lunchen.
Tyska maträtten att prova under semestern
Tysklands traditionella kök innehåller mycket kött av olika slag, och eftersom alla regioner har sin egen specialitet varierar maten från plats till plats. Ett säkert kort för att få tag i den äkta tyska husmanskosten är att leta upp en Biergarten – alltså ett värdshus där de alltid serverar husmanskost. I en Biergarten finns det också stor möjlighet att du kan få höra levande musik medan du njuter av din mat.
Du har säkert hört talas om bratwurst, sauerkraut och schnitzel, men det tyska köket har så mycket mer att upptäcka än bara de klassiska rätterna som många tänker på när man pratar om den tyska maten.
Currywursten är omåttligt populär är och finns att köpa på de flesta ställen som säljer snabbmat. Den är värd att prova och skiljer sig en hel del från den svenska korven med bröd som vi ofta äter på stående fot i Sverige.
Brezel och apfelstrudeln
Lika vanlig som croissanten är i Frankrike är brezeln ett frekvent förekommande inslag i Tyskland. Man köper brezel både som färskt bröd från bageriet på morgonen eller som ett snacks mitt på dagen, och under din resa genom Tyskland kommer du definitivt att stöta på många brezelstånd.
Apfelstrudeln är något för dig som gillar sötsaker. Från början kom apfelstrudeln från Österrike, men i dag räknas den som en väldigt typiskt tysk efterrätt.
Apfelstrudeln serveras antingen kall eller varm och gärna med vispad grädde eller lite kall vaniljglass vid sidan av. För att lyxa till det lite extra kommer den gärna in med lite pudrat florsocker på toppen när du beställer in den på en restaurang.
Saker att veta innan din avresa till Tyskland
Här hittar du den senaste uppdateringen om COVID-19
Som svensk behöver du ett pass eller nationellt ID-kort för att resa in i Tyskland.
Tänk på att gärna ha med dig kontakter om du ska resa runt på landsbygden. Mindre städer tar inte alltid betalkort, speciellt inte om beloppet du ska handla för är för litet, men euro som de använder i Tyskland är ju gångbart i många andra länder så det skadar inte att ha med lite extra kontanter i din reskassa.
Vädret i Tyskland
Eftersom landet är både stort och med olika typer av landskap varierar också vädret där efter. Naturligtvis är det mest sol och värme under sommaren, men landet är även ett populärt resmål under de andra årstiderna.
Tyska städer att förälska sig i
Lübeck
Den gamla klassiska staden Lübeck är alldeles utmärkt att åka till oavsett vilken årstid det är. I december fylls hela staden med jul och julmarknaden besöks årligen av många turister från olika länder.
I Lübeck vandrar du runt med en alltid närvarande medeltidskänsla i denna 1 000-åriga stad. Spendera gärna några timmar i Lübecks gamla stad, med vackra kullerstensgränder och sneda gamla hus. Glöm för all del inte att prova den världskända marsipanen från staden! Lübeck säljer årligen stora mängder marsipan, inte minst vid den årliga julmarknaden som pågår under stora delar av december.
På det klassiska caféet Niederegger finns hundratals varianter av den kända Lübeckmarsipanen, så det är bara att börja äta sig genom sortimentet för att hitta favoriten. Kombinera gärna med en kaffe och sätt digpå övervåningen för en mysig stund mitt i hjärtat av Lübeck.
Även sommartid är Lübeck en fantastisk stad att besöka. Ända sedan 1800-talet har badgästerna strömmat in till Lübeck varje sommar för att ta sig an den tyska badkultur som uppskattas över hela världen. Runt stadens bukt finns både vandrings- och cykelleder som leder dig till olika pittoreska byar i närheten. Landskapet som du går eller cyklar genom är fantastiskt vackert, med böljande fält och vita sandstensklippor.
Hiddensee
Är du sugen på ett riktigt äventyr under din semester i Tyskland borde du verkligen ta dig tid att åka ut till Hiddensee i Östersjön. Ön är inte stor men oerhört vacker med långa sanddyner och en strand som räknas till en av de vackraste och bästa i hela Tyskland.
På ön finns möjlighet att se ovanliga fåglar och många fågelskådare besöker ön för att få chansen att se just sin egen favorit.
Trots att det kanske verkar så på namnet så betyder öns namn Hiddensee inte alls ”den gömda sjön”, utan härstammar i stället från isländskan och ordet ”Hedinsey”, alltså Hedins ö och kommer från den norska sagokungen Hedin som kämpade om en skatt på ön.
På ön finns ingen biltrafik men det går alldeles utmärkt att ta sig fram med hjälp cykel eller till fots, eller varför inte prova på en tur på hästryggen genom det vackra landskapet?
Viktigt att tänka på om du hyr bil i Tyskland
Det är enkelt att köra i Tyskland som har många stora vägar och ett väl utbyggt vägnät, men det finns några saker som ändå kan vara bra att tänka på när du hyr bil i landet.
Motorvägen genom Tyskland heter Autobahn och kan ibland ha väldigt mycket trafik, och det är bra att vara ute i god tid om du planerar att vara framme vid ett speciellt klockslag. Lokalradion i bilen uppdateras ofta väldigt bra och frekvent om eventuella störningar på vägen.
Passa gärna på att åka på söndagar, för då är det långtradarförbud genom hela Tyskland.
Reser du genom Tyskland under vinterhalvåret kan det vara bra att känna till att dubbdäck är helt förbjudna på landets vägar.
Innan du ska köra in i lite större tyska städer behöver du köpa en miljödekal att sätta på din bil. Det har införts miljözoner i vissa större städer och därför är dekalen ett måste för att få lov att köra i staden. Dekalen kan du köpa här: