preloadtravel_family_beach

Oavsett om du reser med ditt första barn för första gången, eller ditt femte barn för femte gången, är det alltid kymigt. Från packning till flygplanstoaletter – det finns massor av potentiella orosmoment.

Resa med barn – tips

Det finns dock saker du kan göra, som besparar dig åtminstone en del oro och bråk. Som att läsa vår lista till exempel. Den är en samling med 25 experttips från folk som rest med barn, både stora som små.

1. Gör det bara!

Att flyga med barn kanske känns som en övermäktig uppgift. Men kom ihåg att ni kommer komma fram,  och det kommer gå bra.

2. Ta det lugnt

Du har säkert dina egna små proffsknep när du befinner dig på flygplatsen. Du springer säkert genom avgångshallen som en vinthund. Men nu är det slut med det. Ta det lugnt och låt saker hända i sin egen takt. Det är inte längre du som bestämmer takten – vänj dig vid den tanken.

3. Packa inte för mycket

Kom ihåg att det mesta kan köpas utomlands. Det är kanske inte samma märke eller färg, men du kan hitta vad du behöver. Blöjor kan vara ett problem för somliga, som att till exempel ekologiska märken inte alltid går att hitta. Om du använder ett sånt märke så gör ett prov med ett annat innan du åker, för att se om lillen reagerar på något sätt.

4. Hotell eller lägenhet?

Hotell har många fördelar (måltider, rumsservice, barnpassning med mera) men hyreslägenheter innebär att du kan göra det mer till ditt eget hem. Och,här finns möjlighet för att  laga dina egna måltider vilket är bra om ditt barn är allergiskt. Eller om du bara vill spara lite pengar.

5. Boka smart

Om du kör på ett hotell

6. Märk barnen

📷 @ Kortbæk_travels

Om du är orolig för att tappa bort ditt barn kan du “märka” dem genom att skriva ditt namn och nummer på deras arm. På så vis kan du enkelt kontaktas om barnen kommer bort. Du kan också investera i en GPS-navigator. Sätt den på ditt barns fotled eller väska och följ honom/henne via en app.

7. Pool vs. hav

Även om du bor nära stranden kan det vara nice med en pool nära inpå. De flesta barn gillar att bada i havet, men det finns också de som avskyr det. En pool är perfekt för de små, som kan plaska runt, kyla ned sig och trötta ut sig.

8. Barnvagn vs. stroller vs. bärsele

Det här är ett klassiskt dilemma när man reser med barn – och det finns inget enkelt svar. Mycket beror på vart du ska. Är gatorna släta och fina, eller är det fullt av potthål och knaggliga grusvägar? Är det fuktigt eller relativt svalt och torrt? Vad är ditt barn van vid?

En bra mittemellan-lösning är en lättare vagn. De är enkla att resa med och kan tas med ända fram till gaten. De kan också fungera som temporära sängar för eftermiddags-lurar och de kan fodras med filtar och ett regnskydd vid behov. Och de funkar på nästan alla underlag.

9. Bilsäte eller ej?

Vissa kan inte leva utan dem, medan andra tycker det är galenskap att ta med en så stor sak för en förhållandevis kort vistelse. De kräver ett extra säte på flyget och är ganska utrymmeskrävande.

Men bilresor på plats blir å andra sidan mycket enklare. Om du måste ta med en kan det vara värt att investera i en kombovariant med säte och lätt vagn i ett, så att du inte måste ta med båda sakerna separat.

10. Packa smart

Din blöjväska kommer att räknas som handbagage, så se till att den innehåller allt du behöver, inklusive utrustning för en eventuell försening. Det inkluderar baby-servetter, blöjor, snacks med mera. Ta också med några tuggbara karameller för att hjälpa barnet att lätta på trycket under landning och start. Ett klädombyte är också bra, liksom plastpåse för smutsiga blöjor, hörlurar, leksaker, en kudde, extra batterier och en mediaspelare, till exempel surfplatta. Extra resetips: om det finns något utrymme över, fyll det med extra våtservetter – de behövs alltid.

11. Att packa barnmat

Många flygplatser tillåter babymjölk och babymat i säkerhetskontrollen, i behållare större än 100 ml. De öppnar ofta förpackningarna för kontroll, men det tar ingen lång stund och förstör inte innehållet. Det är dock värt att kontrollera om du verkligen får ta med mat och dryck åt barnet, bara för att vara säker.

12. Planera dina flighter

Försök förlägga dina flygresor kring sovtider. Kvällsflighter är ofta dyrare, men om du vill ha det så enkelt så möjligt välj ändå en sådan. Ett sovande barn är bättre än ett vaket barn – på ett flygplan. Om du ska göra en mellanlandning så se till att den inte blir för stressig – det är inte kul att hetsa genom en okänd flygplats med barn i släptåg.

Försök i den mån det går att göra resan med barnet till en del av semestern. Ge dig själv några timmar över, sträck på benen, gå på toaletter, ät, prata, lek och gör dig redo för nästa fas i resan. Och glöm inte att det bästa sättet att få billiga biljetter är att boka 53 dagar i förväg.

13. Researcha destinationen

Om du ammar är det värt att googla lite kring huruvida offentlig amning är okej eller inte på den plats ni ska besöka. Vissa länder är helt okej med det men i andra krävs det att du går iväg till ett avskilt rum. Om du är tveksam – fråga.

14. Research, research, research!

Det här är en tumregel både före och under resan. Behöver ditt barn visum? Behöver du ta med någon form av medicin, till exempel malariatabletter? Du vill inte stå där i sista sekunden…

15. Var är bästa sittplatsen?

PEOPLE_MOTHER_DAUGHTER_FLIGHT_AIRPORT

Var du kan sitta på ett flygplan med ett barn beror på vilket flygplan det handlar om. Vissa har bara extra syremasker ovanför vissa av sätena. Kolla med flygbolaget och fundera en stund över vad som är bäst för er. Att sitta i bortre änden av planet är bra eftersom ni stör färre personer. Det innebär också att du har toaletterna nära intill. Men ibland går inte stolarna att luta tillbaka lika mycket, och den bakre delen av planet kan också vara bullrigare.

Mitten av planet ger möjlighet att använda sätena precis vid mitten-toaletterna (på större flygplan åtminstone). Det ger mer benutrymme och du slipper ha personen framför dig i knäet när den ska sova. Det innbär dock också att du inte kan förvara något under framförvarande säte.

Främre delen av planet är ofta lik den bakre, men ofta stressigare och med mindre utrymme. Tänk också på om gång- eller fönstersäte är att föredra. Är utsikt viktigare än komfort och att enkelt kunna komma ut i gången?

16. Gör en provresa

Det här kan underlätta mycket för både dig och barnet. Gör en provpackning och –res till flygplatsen. Flygplatser är stressiga platser, så ditt barn kan uppleva det som jobbigt. Att då få öva en gång på förhand gör det lättare när det väl är “skarpt läge”. En annan bra idé är att göra en provflygning. Kanske en weekend någonstans inom landet? En kort flygresa innebär att ni får prova alla moment flygande normalt innefattar, men utan de långa flyg- och väntetiderna.

17. Är det billiga värt det?

Det kan vara frestande att köpa lågprisbiljetter när du har familj, men ha i betänkning att bolagen ofta flyger till mer avlägsna flygplatser, vilket innebär mer resande. Det kan vara värt att strunta i lågpris och betala lite mer för en enklare resa, plus att priset i slutändan kan bli detsamma om du räknar in extra transferkostnader etc. Men det finns inga definitiva svar – ibland är en lågprisbiljett klockren.

18. Tider på flygplatsen

Försök att minimera tiden ni spenderar i kö. En av de enklaste sakerna att göra är att checka in online om bolaget tillåter det. Då behöver ni bara droppa av väskorna och gå genom säkerhetskontrollen. Det finns inte sällan också ett familjeområde vid säkerhetskontrollen, där alla sitter i samma båt.

19. Avsätt GOTT om tid

Även om det är bra att undvika köer är det inte värt att hetsa för mycket. Lämna hemmet i god tid innan avresa. Om ni kommer tidigt till flygplatsen kan ni utnyttja lekområdet och låta barnen leka av sig lite. Ju mer energi de gör av med på marken, desto lättare blir de att flyga med.

20. Vad kan gå fel?

PERSON_WOMAN_DEVICE_LAPTOP

Lugn, det här är inte tänkt som ett stressmoment utan som en rationell genomgång av saker som skulle kunna hända och sätt att åtgärda dem. Det kan handla om bortglömt pass, missat flyg, magsjuka i luften och mycket annat. Att gå igenom en potentiell situation på förhand gör dig mentalt förberedd OM det mot alla odds skulle hända på riktigt. Gör därför en lista på allt som kan gå fel.

21. Förklara resan

Om ditt barn är ovant vid flyg, prata genom resan med dem på förhand. Låt barnet veta ungefär vad som kommer att hända och när. Berätta varför de måste ha bältena på sig och varför toan inte får användas alldeles innan landning. Många barn tycker flyg är spännande och roligt, så uppmuntra dem för all del.

22. Planera – men inte för mycket

Du vill självklart att dina barn ska ha roligt, men du vill inte åka på en resa där allt är schemalagt. Istället för att boka dussintals utflykter, skriv ned dem eller håll koll på dem i en app. momondo places stadsguider är tillgängliga för 14 städer och har över 200 tips, färgkodade efter situation och stämning. De är dessutom helt gratis och tillgängliga offline, inklusive kartorna. På så sätt behöver du inte använda mobildata för navigationen heller.

23. Meet and assist

Kolla om ditt flygbolag erbjuder så kallad meet and assist. Inte alla gör det, men många hjälper dig så gott de kan, från boarding till ankomst. Om du reser med fler än ett barn, eller ensam med ett barn, kan en sån tjänst många gånger vara en livräddare.

24. Håll dig lugn

Om ditt barn blir ett skrikande helvete vid precis fel tidpunkt, ta ett djupt andetag och försök hålla dig lugn. Det kan vara svårt men det är nödvändigt.

25. Njut också

TRAVEL_FAMILY_BEACH

Packa smart, stressa inte och gör resan till en del av semestern. Kom ihåg att allt kommer att ordna sig och att tanken med resan är att ni ska ha roligt!

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar