preload

Packar du resväskan en vecka i förväg? Eller är du typen som alltid är ute i sista minuten? Oavsett vilket kan det vara en utmaning att få med sig rätt saker på resan – men det behöver inte vara stressigt att packa!

Med hjälp av verktyg som momondos handbagageguide med storleks- och viktbegränsningar kan det vara lättare att förbereda sig inför flygbolagens alla regler och bestämmelser samtidigt som du lyckas få med dig så mycket som möjligt. Oavsett vart du är på väg kan du göra packningsprocessen så mycket smidigare med hjälp av vår guide till att packa smart från ett reseproffs.


Mina topp 16 tips till att packa smart

Har du dubbelkollat att dina väskor håller sig inom flygbolagets vikt- och storleksgränser innan du reser? När du är säker på att du har rätt storlek på ditt bagage kan du ta en titt på mina experttips för att packa smart inför din nästa resa.

1. Ha koll på reglerna

Allt fler flygbolag tar ut olika avgifter för incheckat bagage, och ibland även för handbagage. Det gäller därför att ha koll på vad som ingår i din biljett och hur mycket varje extra väska kommer att kosta. momondos sida över flygbolagsavgifter ger dig en snabb översikt över olika bagagekostnader för många flygbolag så att du vet vilka avgifter du kan förvänta dig på flygplatsen.

Du kan även använda dig av denna guide innan du bokar om du vet hur mycket du vill ta med dig. När du gör en flygsökning på momondo kan du använda verktyget avgiftsassistans högst upp på sidan. Ange bara antalet väskor du planerar att resa med för att se totalkostnaden för dina sökresultat. Detta kan även justeras efteråt med filtret på vänster sida av resultaten.

2. Håll dig inom gränserna

Att behöva packa om väskorna vid incheckningsdisken för att du har överskridit viktgränserna är både frustrerande och potentiellt pinsamt – men att överskrida storleksgränserna är en helt annan sak. Om din resväska är för stor kommer du sannolikt att dra på dig en hög bagageavgift. Om ditt handbagage däremot är för stort kan det komma att klassas som ett incheckat bagage – vilket också för med sig extra avgifter.

För att undvika obehagliga överraskningskostnader och förseningar på flygplatsen kan du använda momondos smidiga Carry-on-checker för att se om dina väskor håller sig inom flygbolagets specifika storleksgränser. Du behöver inte ens mäta någonting själv – appen gör det åt dig med hjälp av telefonens kamera. Ärligt talat är det ganska kul!

3. Prioritera ditt handbagage

Även om du checkar in en väska bör ditt handbagage alltid innehålla några essentiella saker.

Ta med dig alla resedokument och mediciner i ditt handbagage ombord, men packa smart och lägg även ner ett par mångsidiga plagg utifall du skulle behöva vänta länge på ditt bagage (eller om det i värsta fall kommer bort!).

Jag packar alltid ner det jag absolut kommer att behöva under den första resdagen i mitt handbagage tillsammans med värdefulla smycken och elektronik.

4. Förbered dig för säkerhetskontrollen

Förbered dig genom att göra din laptop lättillgänglig så att du snabbt och lätt kan ta ut den framme vid bandet. Ha även alla mediciner på samma ställe utifall ytterligare granskning begärs av säkerhetskontrollanterna. Se även till att förbereda dina vätskor i den tillhandahållna plastpåsen. Om du är osäker på vad du får packa ner kan du förbereda dig genom att läsa på om vad som är tillåtet i handbagaget på flygbolagets hemsida.

5. Packa realistiskt

Det kan vara frestande att packa en massa extra ”för säkerhets skull”, men försök att fokusera på vad du faktiskt kommer att behöva. Oftast är det inte nödvändigt att ta med massor av underhållning på semester (såvida du inte reser med små barn) och du behöver knappast ett par skor per dag.

Se över din resplan och gör dina val utifrån inplanerade aktiviteter, och inte baserat på vad du kanske kommer att göra. Detta sparar utrymme i din resväska samtidigt som det hjälper dig att enklare hitta det du letar efter när du befinner dig på resande fot.

6. Planera dina outfits

Om ditt främsta mål är inspirerande FOMO-inlägg på Instagram kan du för all del packa ner iögonfallande kläder för roliga fotograferingar. Är du inte en aspirerande influencer behöver du däremot inte packa ner hela garderoben. Genom att packa smart och mindre kan du organisera ditt bagage bättre. Välj gärna en klädesbas med neutrala färger som kan mixas och matchas för att skapa många olika outfits.

Proffstips: Genom att strategiskt återanvända några av dina plagg i kombination med andra kommer du inte behöva packa ner en helt ny outfit för varje dag.

7. Använd packpåsar

Om det är omöjligt för dig att packa mindre kan packpåsar hjälpa dig att komprimera dina plagg och spara utrymme i väskan. Även om du inte tenderar att packa för mycket kan jag fortfarande rekommendera packpåsar för att hålla koll på alla dina saker – du kan ha roligare på semestern än att rota runt i en rörig resväska i jakt på badkläder.

Packpåsar kan också vara praktiska på flygplatsen om din väska väger för mycket – det är bara att dra ut en av påsarna från en väska och lägga den i en annan.

8. Rulla ihop dina kläder

Oavsett om du använder packpåsar eller inte kan du prova att rulla ihop dina kläder för att maximera utrymmet. Genom att packa inför resan med denna teknik kan du förhindra onödiga skrynklor samtidigt som du sparar plats i resväskan.

Genom att rulla dina kläder kan du maximera ditt packningsutrymme och göra plats åt andra föremål i din väska.

Detta är en bra sista-minuten-strategi om du inte hinner införskaffa packpåsar innan resan.

9. Packa på hjul

Visst, weekendväskor är snygga, men personligen använder jag alltid en rullande väska både för incheckat bagage och handbagage, oavsett hur kort resan är. Ibland krävs episkt långa promenader genom terminaler för att komma fram till rätt gate, och för mig är det inte värt slitet att kånka ett otympligt handbagage över axlarna – särskilt inte om jag därefter ska sitta i ett ett potentiellt obekvämt flygplanssäte.

Proffstips: När du väl kommer fram kanske du behöver gå ännu mer med ditt bagage – exempelvis till hotellet, transferbussar eller kollektivtrafik. Då kan det vara skönt att även ha ett incheckat bagage på hjul. En bonus är att hjulen dessutom håller dina tillhörigheter ett par centimeter över marken och smutsiga ytor.

10. Fyll dina skor

Jag ser alltid till att fylla mina skor av två viktiga skäl: 1. Jag älskar skor. 2. Jag föredrar att packa smart och spara plats. Dina skor löper större risk att bli klämda och hoptryckta i resväskan om du inte lägger något i dem. Jag fyller alltid mina skor med strumpor, underkläder, baddräkter och andra plagg som inte blir skrynkliga. På så vis kan jag skydda mina skor och spara plats i väskan.

Proffstips: Du kan stoppa små accessoarer i skorna eller skydda dina souvenirer i dem under hemresan.

11. Lägg dina skor i en påse

Dina skor har promenerat över allt från badrumsgolv och gator till trottoarer och alla möjliga platser som du aldrig skulle lägga dina rena kläder på. Skydda innehållet i din resväska genom att packa ner dina skor i en separat påse (det är också superpraktiskt för att förhindra att sand sprids i väskan efter resor till stranden). Du kan hitta speciella skopåsar för ändamålet, annars fungerar det minst lika bra med en plastpåse.

12. Ta med en extra väska

Med allt från ett sista dopp i poolen innan du åker till flygplatsen till plötsliga regnskurar finns det en mängd anledningar till att du kan vara blöt precis innan du ska packa. Om du inte har tid att vänta på att dina kläder ska torka kan en extra väska eller tygkasse förhindra att resten av dina plagg blir blöta i resväskan. En extra väska utgör också praktisk förvaring för smutsiga plagg som du vill hålla avskilda från resten av din packning.

13. Säkra dina vätskor

Undvik läckor i bagaget genom att säkra alla typer av vätskor du packar ner. Här är det okej att överdriva – det är mycket som står på spel! Undvik gärna glasflaskor då de har större chans att gå sönder, och försök att inte ta med stora behållare med vätskor och krämer då de tar upp onödigt mycket plats. Ta med så mycket du behöver i behållare i resestorlek gjorda i ett hållbart material som inte kan krossas.

Proffstips: Det är inte alltid dessa behållare håller 100 % tätt, så tejpa gärna igen dem, eller lägg ner dem i förseglade påsar när du packar.

14. Lämna lite extra plats

Om du packar din resväska till bristningsgränsen har du ingen plats över för souvenirer. Även om du inte planerar att shoppa loss kanske du vill ta med dig några små presenter hem så försök att ha lite tomt utrymme i väskan. Även om du använder en resväska med hårt skal kan det däremot vara bra att inte lämna för mycket ledigt utrymme i den då det gör att risken ökar att väskan skadas av omild behandling.

Proffstips: Om du vet med dig att du har en tendens att köpa för mycket souvenirer och annat smått och gott kanske du vill packa ner en liten extraväska av tyg som kan användas för att skydda dina spontana inköp i resväskan.

15. Skriv en packningslista

Gör en checklista över allt du vill ta med dig för att packa smart, snabbt och säkert. Det ger dig chansen att tänka över dina val och hjälper dig att komma ihåg saker du kanske annars hade glömt.

Att snabbt checka av listan i sista minuten säkerställer att du verkligen har fått med dig allt du behöver.

En annan stor fördel med en packningslista är att du kan använda den för att dubbelkolla att du inte lämnar kvar något på din destination när det är dags att åka hem igen. Glömmer du att packa ner något innan din resa kommer det vänta på dig när du kommer hem, medan saker du glömmer på semestern ofta är borta för alltid.

Proffstips: Om du reser ofta kan du packa smart med en huvudlista över saker du ofta behöver för varje resa. Därefter kan du snabbt och enkelt lägga till föremål som du behöver.

16. Märk din väska

Du kanske redan har märkt din väska så att du direkt känner igen den på bagagebandet eller för att förhindra att andra tar den av misstag – kanske med ett färgglatt band eller med klistermärken. Tänk dock på att ge din väska mer identitet än så. Skulle ditt bagage komma bort är det väldigt användbart om din väska är märkt med personlig information, som ditt namn och telefonnummer. Detta är saker du antagligen inte vill annonsera på stora bagagelappar utan istället kan inkludera på en papperslapp inuti väskan.

Så sammanställdes denna guide

Jag har rest veckovis med ett hektiskt schema under flera år och besöker jämt och ständigt nya destinationer med varierande klimat, kulturer och seder inom och utanför landet. Detta har lärt mig att packa smart och snabbt utan att ta med för mycket. Denna omfattande packningserfarenhet har därefter kombinerats med momondos experttips och verktyg för att skapa den här guiden.


Vanliga frågor om att packa smart

Mitt främsta råd är att ta med nya strumpor och underkläder för varje dag, tillsammans med minst fyra plagg för den nedre halvan av kroppen och fem toppar som kan mixas och matchas för att skapa olika outfits. Variera dina alternativ utifrån aktivitet (behöver du byxor eller en långkjol till middagen, eller kan du ha shorts på dig varje dag?) och lägg till lager efter behov för olika temperaturer och väderomslag. Packa ner ett par bekväma vardagsskor och ett par ”finare” skor för att vara på den säkra sidan. Om utrymmet tillåter kan du självklart lägga till fler alternativ för olika outfits, väderförhållanden och aktiviteter.

Affärsresor kräver ofta flera olika klädbyten per dag – en business-outfit för dagen och något mer avslappnande för kvällen – vilket gör det till ett måste att packa smart om du har begränsat med utrymme, särskilt eftersom kostymer och andra arbetstillbehör tar extra plats. Spara plats genom att subtilt återanvända de plagg du kan. Standardplagg kan matchas om för att skapa nya outfits och neutrala kostymer kan bäras på nytt med olika skjortor och blusar för att skapa en helt ny helhetsbild – allt som kan återanvändas bör återanvändas om du har begränsat packningsutrymme. Var omsorgsfull när du packar ner dina arbetskläder och prioritera deras plats i resväskan – de är trots allt anledningen till din resa.

Om författaren

Brandon SchultzBrandon befinner sig på resande fot varje vecka och blir vän med herrelösa katter vart han än styr kosan. Det samma gäller för hundar … han tog bland annat med sig en ny fyrfota vän hem till USA från Amalfikusten. Han har skrivit sex böcker, besökt sex kontinenter (Antarktis står fortfarande med på reselistan) och skulle gärna äta glass sex gånger om dagen. Han bor i Brooklyn, New York, med sin partner och tre katter.

Upptäck fler artiklar