preloadA close-up image of a woman seated in an aeroplane, her eyes peacefully shut in a serene expression.

När vi reser får vi tillgång till fantastiska nya platser och upplevelser – men själva resan kan ofta kännas skrämmande för personer med funktionsnedsättningar eller reserelaterad oro. Ett första steg mot att hantera dessa känslor är att acceptera rädslan – för att sedan sakta men säkert hantera den på ett skonsamt sätt och njuta fullt ut av resan.

Genom att leva med Retinitis Pigmentosa (RP), en genetisk ögonsjukdom som leder till gradvis synnedsättning och slutligen blindhet, har jag insett att det inte handlar om att överkomma rädslan i en handvändning, utan att steg för steg möta och omfamna den.

theme_flight_airplane_airport_gettyimages-849281668_universal_within-usage-period_81012
A man wearing casual attire, carrying a backpack and dragging a suitcase, walks along a walkway leading to a railway station.
2a079171bc3ebd41fac7f2b9145ae2ce
© Morten Bonde

Förstå den reserelaterade oron

Det är fullt naturligt att känna sig ängslig när man reser med en synnedsättning. När vi reser måste vi ju konstant navigera och orientera oss i nya miljöer – vilket kan vara utmanande för den med begränsad syn.

Utan visuella referenspunkter kan även enkla saker som att hitta till gaten eller tolka skyltar kännas som en svår uppgift.

Rädslan har ingenting med mod att göra; den lyfter snarare fram alla de extra lager av planering och tillit som krävs för ett tryggt resande. Ett första steg är att erkänna dessa känslor för dig själv och omfamna dem för att så småningom kunna resa med självförtroende och medkänsla för dig själv.

Genom att praktisera mindfulness och noga förbereda mig har jag lärt mig att resandet kan skapa utrymme för både äventyr och förmågan att upptäcka och känna medkänsla för sig själv.

Efter många års resande i rollen som senior art director för LEGO Group och internationell föreläsare har jag samlat mina erfarenheter och skapat en guide med små, praktiska steg mot att hantera reserelaterade rädslor och skapa trygga upplevelser präglade av support och nyfikenhet.

8 tips för att utmana din reserädsla

Gemensamt för alla dessa tips är att du kommer längre om du är öppen med din situation. Ibland kan det vara svårt att berätta för främlingar om särskilda behov eftersom det kan trigga känslor av otillräcklighet. Det första steget på din resa är att övervinna den här utmaningen. Ju mer öppen du är om dina behov desto lättare blir det att resa.

A man seated inside an aircraft looks at the scenic sunset through the window.

1. Noggrann förberedelse och tydlig kommunikation

Jag kontaktar alltid flygbolaget innan min resa för att informera dem om mina behov. Det flesta flygbolag erbjuder assistans och det är viktigt att ordna med detta i förväg Min erfarenhet är att en tillräckligt tydlig kommunikation oftast ger mig supporten jag behöver – från incheckning till boarding.

Dagarna innan resan ser jag till att meditera och föreställa mig hur jag vill att resan ska gå. Jag ser framför mig hur jag anländer till flygplatsen, checkar in och tar mig genom säkerhetskontrollen.

När jag går igenom de olika scenarierna tar jag djupa, lugna andetag för att vänja min kropp vid idén. På så sätt är jag bättre förberedd på att lugnt hantera situationerna när de uppstår i verkliga livet.

2. Teknologi och appar

Teknologi är en fantastisk resurs att ta till på resande fot. Förutom att ladda ner flygbolagets app för att få flyguppdateringar använder jag min smartwatch för snabb tillgång till mitt boardingkort. Det gör hela processen på flygplatsen smidigare, och istället för att leta efter ett utskrivet boardingkort skannar jag helt enkelt min klocka.

Min smartwatch har också ett navigationssystem som är till stor hjälp inne på flygplatsen. Jag får beskrivningar direkt i klockan vilket hjälper mig att enkelt ta mig till gaten eller bagageutlämningen om jag reser utan assistans. Detta gör mig mer självständig och mindre beroende av andra när jag vistas i okända miljöer.

Du kan använda vilken smartwatch som helst med GPS, men jag föredrar min Apple Watch eftersom jag redan har en iPhone och de två enheterna fungerar i synk med varandra. Du kan självklart experimentera med olika klockar för att hitta den som bäst passar dig. Tänk bara på att dessa lösningar är beroende av internetanslutningen och andra strukturella förhållanden på flygplatsen.

Beautiful curly Hispanic female traveler putting her personal belongings into two trays. She is standing beside a Caucasian female security worker. She has light brown hair and she is wearing a white shirt and blue jeans.

3. Ha tålamod vid säkerhetskontrollen

Det är alltid lite stressigt att ta sig igenom säkerhetskontrollen, och för den som är blind krävs det extra tålamod. Så fort jag kommer fram till kontrollen meddelar jag personalen att jag behöver extra assistans och mer tid för att följa instruktionerna. Jag har märkt att en positiv och tålmodig inställning gör de flesta villiga att hjälpa till.

Jag minns särskilt en resa till London där säkerhetspersonalen inte var vana vid resenärer med synnedsättning och först inte förstod mina behov. Jag förklarade lugnt situationen och efter ett kortare samtal dök en manager upp för att hjälpa mig. På det stora hela var det en upplevelse som påminde mig om vikten att hålla mig lugn och kommunicera tydligt.

4. Ombord på planet

När jag går ombord på planet vill jag först och främst komma till ro, hitta min plats och få pejling på omgivningen. Kabinpersonalen är ofta väldigt hjälpsam och förklarar gärna var nödutgångarna är, hjälper till med säkerhetsbältet och visar hur andra faciliteter fungerar. Jag passar även på att fråga om hur jag tar mig till toaletten och andra saker som kan vara bra att veta.

Jag minns en flygning där en ur personalen lade märke till min käpp och tog extra tid på sig att förklara hur jag kunde ta mig runt i planet. Den upplevelsen bevisade hur viktigt det är att berätta om sina behov, visa tillförlit och ställa frågor för att ta del av viktig information och bättre klara sig själv under flygningen.

5. Mindfulness och lugn och ro under resan

Som mindfulnesscoach vet jag hur viktigt det är att vara medveten om nuet, särskilt i stressiga situationer. När jag känner att pulsen stiger inne på flygplatsen eller i säkerhetskontrollen kämpar jag inte emot känslan utan låter den vara. Jag ser det hela som en signal att mitt sinne är i konflikt med den rådande situationen. Det jag upplever i nuet. I stället för att göra motstånd mot det som är omfamnar jag det hela och observerar min kropps reaktion utan att döma.

Med varje andetag återvänder jag till mitt inre lugn och förankrar medvetandet i kroppen – känslan av mina fötter mot marken, mina händer och ljuden omkring mig. Genom att acceptera det som är kan jag få en rofylld upplevelse. Jag skapar inre frid i yttre kaos och släpper taget om motståndet så att kropp och sinne kan hitta tillbaka till ett naturligt, harmoniskt tillstånd.

Jag har tagit fram den guidade meditationen ”Just being here now” som kan hjälpa dig att utforska och öva på metoden. Du kan lyssna på fler guidade meditationer här.

A woman closes her eyes as she takes a nap in an airplane seat beside a woman using a smartphone.
morten-bonde-airport-2
© Morten Bonde
A male passenger in a window seat falling into slumber with headphones over his ears during a flight.

6. Var öppen för att bli hjälpt

Även om jag värdesätter min självständighet har jag lärt mig att ta emot hjälp när den erbjuds. Flygbolags- och flygplatspersonal är ofta uppmärksamma och hjälpsamma och upplevelsen blir ofta bättre när jag också har en öppen och tacksam attityd.

Jag minns en gång när jag hade landat och letade efter mitt bagage och en medpassagerare spontant erbjöd sig att hjälpa till. Hans vänlighet påminde mig om att det finns människor i vår närhet som gärna kommer till undsättning, och att det är okej att ta emot en hjälpande hand.

7. Anpassa dig till destinationen

När jag anländer till min destination tar jag den tid jag behöver för att orientera mig. Jag ber hotellpersonalen om en rundtur för att lära mig var allt finns. På så vis kan jag snabbare bekanta mig med omgivningarna och ta mig runt med mer tillit till mig själv.

Det brukade vara svårare för mig att hitta rätt på hotell och liknande platser, men genom att använda min GPS och kommunicera med personalen får jag informationen jag behöver. Den här förberedelsen ger mig friheten att röra mig fritt och utforska platsen på mina egna villkor.

8. Ha koll på dina saker

Det är alltid viktigt att ha koll på sina tillhörigheter, men för en blind person är det ännu mer relevant. Jag ser alltid till att ha min ficklampa, käpp och solglasögon nära till hands i en liten väska.

Utöver detta följer jag en fast rutin och lägger alltid mina saker på samma ställe i ryggsäcken så att jag direkt hittar rätt när jag behöver något. Det är ett bra sätt att spara både tid och energi.

Jag minns en gång när jag blev av med min mobil inne på hotellrummet. Eftersom möbleringen var mörk och belysningen dämpad tog det ett bra tag innan jag hittade den. Det var en stressig situation som enkelt kunde ha undvikits om jag lagt mobilen på en utvald plats i rummet, istället för att slumpmässigt lägga den ifrån mig. Men man lär sig av sina misstag, och misstag gör att man blir klokare.

”From Hopelessness Street to Possibility Road”

Det kan kännas extra utmanande att resa som blind, men med rätt förberedelser, teknologi, en positiv inställning och mindfulness blir det möjligt att ta sig igenom upplevelsen och känna sig trygg i sig själv.

Med hjälp av tydlig kommunikation, rätt verktyg och ett öppet sinne när det kommer till att ta emot hjälp blir det mycket enklare att ta sig an resan både självsäkert och självständigt. Det handlar nödvändigtvis inte om att överkomma rädslan och obehaget förknippat till resan, utan snarare att utmana sig själv att möta känslan, tillåta den och omvandla den till lärdomar.

Våra svårigheter kan lära oss saker om oss själva, och mina utmaningar hlär mig hela tiden nya sätt att anpassa mig. De påminner mig om att motgångar utgör en möjlighet att växa och utforska världen, oavsett vilka hinder som väntar.

Saker jag har lärt mig

Min synnedsättning och mitt praktiserande av mindfulness har lärt mig att behålla lugnet när jag ställs inför något oväntat. Förmågan att finna innre lugn i yttre kaos är något jag delar med mig av med mina klienter, på mina föreläsningar och under workshops. Det är även det jag skriver om i min bok Sentenced To Blindness – Now what?

För mig handlar resandet inte bara om att komma fram till destinationen, utan även om att vara närvarande längs hela vägen och ta sig an utmaningar med ett öppet och lugnt sinne. Jag kallar det att ta sig från ”Hopelessness Street to Possibility Road”, det vill säga från hopplöshetens gata till möjligheternas väg.

Vem är Morten Bonde?

Morten Bonde är en mindfulness-instruktör, coach, TEDx-föreläsare och före detta senior art director för LEGO Group. Att leva med Retinitis Pigmentosa (RP), en genetisk ögonsjukdom som orsakar gradvis synförlust och leder till blindhet, har fundamentalt förändrat hans sätt att se på livet.

Hans resa handlar om att lära sig att tillåta och acceptera sina rädslor och att inte se dem som ett hinder – utan delar av en större, rikare upplevelse. Med hjälp av mindfulness och personliga erfarenheter hoppas han kunna uppmuntra andra till att resa genom livet på ett öppnare, mer medvetet och självsäkert sätt.

morten-bonde-profile-picture
© Morten Bonde

Om författaren

Morten BondeMorten Bonde är en blind mindfulness-instruktör, coach och föreläsare med målet att hjälpa andra finna inre balans, ta sig an begränsande föreställningar och se utmaningar i livet från ett nytt perspektiv. Som tidigare Senior Art Director på LEGO Group har han besökt jordens alla hörn och själv fått erfara hur det är att resa med en funktionsnedsättning.

Upptäck fler artiklar