preload

Vana resenärer vet att nattflyg ofta har ett oförtjänt dåligt rykte. Faktum är att det finns fler för- än nackdelar med att resa med ett nattflyg om du gör rätt prioriteringar och tar välgrundade beslut. I denna text går vi igenom vad ett nattflyg verkligen innebär och hur du kan avgöra om det passar din resplan för att få ut så mycket som möjligt av ditt äventyr.


Vad är egentligen ett nattflyg?

theme_plane-window_shutterstock-portfolio_1382996276_universal_within-usage-period_58951.jpg

Det finns ingen specifik gräns för exakt hur långt ett nattflyg är, och om sanningen ska fram är det ett ganska löst koncept som täcker avgångar på natten med landning under morgonen på destinationen i fråga. Så vad kan du då förvänta dig av ett nattflyg?

Eftersom det innebär att du reser över natten kan det vara värt att fundera över hur bra du sover på flygningar innan du bokar din biljett. Lyckas du inte klämma in ett par timmars sömn landar du istället trött och sliten med röda ögon vilket gett namn åt det engelska uttrycket för nattflyg: red-eye-flights.

Vilka är fördelarna med ett nattflyg?

theme_flight_airport_people_woman_gettyimages-1073817850_universal_within-usage-period_91719-2.jpg

Sitt dåliga rykte till trots kan det finnas många fördelar med nattflyg. Inte nog med att de ofta är billigare än flyg som avgår under dagen ger de dig möjligheten att anlända på din nya destination samtidigt som en ny dag gryr. Utöver detta finns det även en hel rad fördelar när det kommer till flygplatserna och flygplanen.

Eftersom färre reser under natten går det i regel snabbt att både checka in och gå igenom säkerhetskontrollen. Förutom att behöva trängas med färre resenärer i terminalerna finns det ofta mer plats ombord på själva flygplanet.

Har du tur kanske du får en hel rad för dig själv, eller i alla fall ett ledigt säte intill din plats. Färre medresenärer innebär även mindre ljud och spring till toaletten ombord vilket kan göra det enklare för dig att sova på ditt nattflyg.

Vilka är nackdelarna med ett nattflyg?

theme_people_man_airplane_flight_window_gettyimages-1148020488_universal_within-usage-period_98334.jpg

Nackdelarna med nattflyg är få, men kan vara riktiga deal breakers beroende på vem du frågar. Har du till exempel svårt för att sova ombord kommer du med största sannolikhet inte att ha en bra flygupplevelse och chansen finns att du landar groggy och trött. En annan störig bieffekt av detta kan vara en starkare jetlag som håller i sig längre.

För det andra finns risken att ditt hotell bara tillåter eftermiddagsincheckning vilket är frustrerande om du anländer trött och irriterad med dina väskor i släptåg. Du kan antagligen lämna ditt bagage i receptionen och utforska området medan du väntar på ditt rum – men det kanske inte är det första du tänker på när ögonen går i kors och du längtar efter en dusch.

Skulle du komma fram till att nattflyg inte är din melodi är det bara att avmarkera ”Visa nattflyg” under menyn ”Flygkvalitet” till vänster om resultaten när du söker efter flyg på momondo.

Så förbereder du dig inför ett nattflyg

Nattflyg eller inte – låt oss börja med en rad tips som kan förbättra din upplevelse ombord oavsett vilken tid på dygnet du flyger. När du förbereder dig inför ett nattflyg finns det dock en rad faktorer att ta hänsyn till som alla relaterar till sömn.

Boka en fönsterplats för att få extra stöd för huvudet och för att inte bli väckt av en kissnödig stolsgranne. Klä dig i bekväma, lediga plagg och ta med en extra tröja och strumpor om det skulle bli kallt ombord. Drick inte alkohol och koffein innan och under flighten och undvik helst att boka ett flyg med mellanlandning – det sista du vill göra när du väl lyckats somna är att behöva vakna och byta flygplan.

5 tips för en lyckad nattflygning

Om du vägt fördelarna mot nackdelarna och bestämt dig för att boka ett nattflyg finns det en rad råd som kan göra din resa så behaglig som möjligt. Här är 5 av våra bästa tips för en lyckad nattflygning.

1. Stressa inte

Detta är oftare lättare sagt än gjort, men att bäva inför ett nattflyg ökar bara stressen och ångesten som kan göra det svårare för dig att slappna av och sova ombord. Tänk bort det faktum att du ska flyga över natten och intala dig att det är ett vanligt flyg. Försök att inte gå runt och spänna dig både fysiskt och psykiskt i onödan innan din resa.

2. Använd stödstrumpor

Stödstrumpor kan minska risken för blodproppar under långa flygningar och hjälper till att hålla igång cirkulationen i benen. Jag använder stödstrumpor på alla långflygningar, inte bara nattflyg för att förebygga svullna ben och fötter (vilket ibland kan hålla i sig under flera dagar). Förutom hälsofördelarna kan strumporna motverka obehagligt spring i benen och göra din resa behagligare när du inte har en bekväm säng att ligga i.

3. Skippa elektronisk underhållning

Hur får man tiden att gå på ett nattflyg? Genom att sova! Det är i alla fall målet, så försök att inte ta med en hel drös skärmar som håller dig vaken med onödig exponering för blått ljus. Förutom att ha en uppiggande effekt tenderar vi att blinka mindre vid skärmanvändning vilket torkar ut ögonen – och som vi alla vet är flygplansluften redan torr som den är.

Utöver detta vill dina stolskamrater antagligen sova och ingen vill ha extra onödigt ljus i ögonen. Skulle du ha svårt att komma till ro finns det andra saker att ägna sig åt, som att lyssna på en lugn podd eller avslappnande musik.

4. Undvik ljus och ljud

Frustrerande oljud och starkt ljus är dina värsta fiender om du vill sova på ditt nattflyg. Se därför till att förbereda dig med en sovmask och öronproppar. Har du inga problem att sova med stora hörlurar är det ett bra alternativ då många av dem är ljudisolerande. Annars kan du välja att lyssna på klassisk musik som inte bara är lugnande utan även blockerar yttre ljud. Föredrar du tystnaden kan det vara värt att investera i ett par riktigt bra öronproppar.

✈️ Proffstips: Välj en sovmask av silke då det inte bara är det svalaste materialet utan även minskar inverkan då din hud och inte sliter på ditt hår.

5. Förbered dig mentalt

Nattflyg tar tid. Så förbered dig mentalt på att sitta ner under en längre tid. Genom att ha denna inställning redan från början kommer ditt nattflyg att bli mer uthärdligt, och kom ihåg att det främsta målet är att sova. Se därför till att vara så avslappnad och bekväm som möjligt redan från början då din fysiska komfort påverkar din mentala.

✈️ Proffstips: Många menar att resekuddar är slöseri med plats men jag har alltid med mig två för långa nattflyg: en som nackstöd och en för exempelvis en armbåge — väljer du uppblåsbara kuddar tar de dessutom inte upp extra plats i handbagaget.

Så sammanställdes denna guide

Jag flyger minst två gånger i veckan vilket gör att jag i genomsnitt bockar av 120 flygningar om året. Eftersom jag ofta flyger kors och tvärs internationellt tar jag många nattflyg vilket gett mig chansen att bli välbekant med dessa flyg som så många älskar att hata. I den här guiden har jag kombinerat mina många år av flygerfarenhet med momondos experttips och verktyg.


Vanliga frågor om långdistansflygningar

Vanligtvis. Eftersom flygpriserna bland annat drivs av efterfrågan, och de flesta föredrar att flyga under dagen, är nattflyg nästan alltid billigare. De lägre priserna är flygbolagens försök att locka fler resenärer ombord på nattflyg och frigöra efterfrågan under dagen. Om en rutt däremot endast avgår under natten kommer du sannolikt inte märka av några stora besparingar.

Ur ett besättnings- och utrustningsperspektiv är nattflyg precis lika säkra som andra flygningar. Det finns dock vissa potentiella risker för din personliga hälsa om du frekvent flyger på natten, särskilt om du inte lyckas sova ombord då det kan leda till hälsoproblem som högre blodtryck och viktökning. Det finns även en ökad risk för blodproppar på nattflyg då de oftast är extra långa och kombinerar många timmars stillasittande.

Om författaren

Brandon SchultzBrandon befinner sig på resande fot varje vecka och blir vän med herrelösa katter vart han än styr kosan. Det samma gäller för hundar … han tog bland annat med sig en ny fyrfota vän hem till USA från Amalfikusten. Han har skrivit sex böcker, besökt sex kontinenter (Antarktis står fortfarande med på reselistan) och skulle gärna äta glass sex gånger om dagen. Han bor i Brooklyn, New York, med sin partner och tre katter.

Upptäck fler artiklar