När man hör orden brittisk mat kommer man att tänka på klassiker som fish and chips och kanske utsökta scones med grädde och sylt. Båda är väldigt kända nationalrätter, men de kanske inte nödvändigtvis representerar maten i Storbritannien som helhet. De som har varit i Skottland har utan tvekan smakat på traditionell haggis med kålrot och potatis, men hur är det med Storbritanniens mindre kända rätter?
De bästa nationalrätterna i Storbritannien
Med olika lokala varianter på klassiska måltider, och några saker som importerats någon annanstans ifrån, har Storbritannien en mängd goda rätter för dig att smaka på. Från Skottlands excentriska middagskompositioner till norra Englands rejäla rätter, och inte att förglömma, den rustika maten från Wales som alla har stått sig genom tiderna. Vi har sökt igenom Storbritannien för att upptäcka de mest fantastiska och mindre kända rätter som du bara måste pröva.
15. Full English
Denna rejäla frukosträtt är så populär att den ofta serveras dygnet runt på restauranger och kaféer runt om i Storbritannien. Den här flottiga måltiden brukar bestå av stekt ägg, bacon, korv, svamp, bönor och rostat bröd och är en av de äldsta traditionerna i engelsk historia, med anor från 1300-talet.
Rätten varierar beroende på vart du åker. Ju längre norr ut mot Skottland du reser ingår blodkorv. Ibland serveras den även med hash browns och stekta tomater. Från små syltor till de mest eleganta restauranger – den här rätten kan variera i såväl storlek som kvalitet, men den serveras bäst rykande varm och sköljs ner med en kopp te eller ett glas apelsinjuice.
14. Welsh Rabbit
Vi vet hur det låter, lite som att någon har tillagat en söt liten kanin till lunch. Men trots namnet innehåller den här rätten inga kaniner och skapades heller inte i Wales! Istället är det rostat bröd med varm ostsås på. Alltså en gourmetliknande grillad ostmacka (eller toastie som den kallas här).
Den brukar serveras med Worcestersås och kan också garneras med cayennepeppar och paprikapulver eller med en sås med fyllig brittisk ale. Rätten är ett utmärkt lunchalternativ och är otroligt populärt på många pubar runt om i Storbritannien, så se till att provsmaka när du är ute och reser.
13. Lancashire Hotpot
Kanske en av de mest välkända, regionala rätterna som Storbritannien kan ståta med. Rätten skapades när kvinnor började arbeta på fabriker efter den industriella revolutionen och behövde laga en måltid till familjen som kunde lämnas i grytan på spisen hela dagen. Traditionellt sett tillagas den med får, men i dag består fyllningen av en lamm- och lökgryta som toppas med tunt skivad potatis.
Cornish lamb är också en populär variant av denna läckra, brittiska rätt som passar perfekt som söndagslunch för hela familjen. Och på tal om söndagslunch…
12. Söndagsstek
Stek är en förträfflig brittisk tradition som brukar serveras till söndagslunch när familjer samlas efter en hektisk vecka. Rätten som vanligtvis består av nötkött, rostad potatis, Yorkshirepudding, sås, ärtor och morötter kan givetvis avnjutas vilken veckodag som helst.
Rätten blev populär under 1400-talet under kung Henrik VII:s regeringstid när britterna åt mycket kött. Nötkött byts ofta ut mot kyckling eller fläsk – och givetvis kalkon under helgdagarna. På söndagar serveras stek på i stort sett alla pubar och restauranger i Storbritannien som gör skäl för sig.
11. Bubble and Squeak
Namnet på rätten må låta gulligt, men beskriver faktiskt hur det låter när den tillagas. Rätten görs av potatis- och kålrester som mosas samman till biffar och därefter steks i stekpannan. Vanligtvis serveras de som en sidorätt till frukost, men du kan (och bör) njuta av dem när som helst på dagen om du vill. Rätten är inte komplett utan ett krispigt, stekt ägg på, med äggulan som rinner ner, så att du kan njuta av alla smaker.
10. Shortbread
Även om det finns länkar tillbaka till 1100-talet tror man att Maria Stuart spelade en stor roll för denna härligt smöriga och sockriga kakas popularitet på 1500-talet. Det sägs att drottningen tyckte om godsakerna som var formade som underkjolar, men som nu bakas i många olika former. De är en basvara, inte bara i Skottland, utan i hela Storbritannien. Och de passar särskilt bra med en kopp te!
9. Cornish Pasties
Även om de finns i hela Storbritannien kan en äkta Cornish Pasty endast avnjutas i Cornwall, där den måste innehålla nötkött, potatis, kålrot och lök. Traditionellt serverades denna rätt som lunch till gruvarbetarna i Cornwalls många kol- och tenngruvor. Den tillagas av en robust pajdeg som är tjockare i ena änden, vilket gjorde att gruvarbetarna kunde hålla i pajen och sedan slänga iväg den smutsiga kanten mot slutet. Idag är det en ofta kopierad, men aldrig förbättrad, brittisk lunchrätt som serveras i hela landet med en variation av olika, men ändå utsökta fyllningar.
8. Scouse
Om du trodde att ordet ”scouse” bara var något man kallar en person från Liverpool blir du kanske förvånad när du får höra att ordet kommer från en lokal specialitet. Scouse, även känt som lobscouse, är en variation på norsk lapskaus. Det är ett slags gryta som har ätits i staden i hundratals år. Grytan innehåller nötkött, lök, morötter och potatis som tillagas i en fyllig buljong. Även om du inte hittar rätten på menyer utanför staden är den fortfarande populär på pubar och restauranger i Liverpool.
7. Curry
Mat från den indiska subkontinenten är extremt populär i Storbritannien – varianter på vindaloo och korma rankas bland landets mest populära nationalrätter. Vissa curryrätter sägs faktiskt inte ha härstammat från Asien från början, utan från Storbritannien där sydasiatiska kockar anpassade rätterna till sina brittiska restauranger. Till exempel balti och tikka masala samt tidigare nämnda vindaloo och korma, fast ingen vet med säkerhet. De bästa platserna att smaka på indisk, pakistansk och bangladeshisk mat på i Storbritannien är Glasgow, London, Birmingham och Bradford.
6. Whitstable-ostron, Kent
Varje år vallfärdar tusentals människor till Whitstable för att pröva stadens berömda saftiga och feta ostron som har plockats här sedan romartiden. De är fortfarande en viktig inkomstkälla för staden och de många människor som arbetar i ostronbranschen. Även om inhemska ostron är ganska svåra att få tag på, finns det lokalt odlade stenostron.
5. Eton Mess
Denna klassiska efterrätt med maränger, jordgubbar, vispgrädde och andra bär har sitt ursprung på Eton College i Berkshire och nämndes för första gången i skrift 1893. Det sägs att en klassisk pudding med jordgubbar, maränger och grädde tappades på golvet under den årliga cricketmatchen mot Harrow School. Hellre än att låta maten gå till spillo skopades blandningen upp i små skålar. Hurra, så uppstod Eton Mess och fick en given plats på den brittiska sommarmenyn.
4. Skotska ägg
Skotskt ägg – ett kokt ägg, inlindat i korvkött, panerat i brödsmulor och friterat – uppfanns på 1800-talet i Whitby, Yorkshire. Rätten har inte alltid bestått av den här kombinationen eftersom ägget från början var täckt av en krämig fiskpasta, istället för korvkött.
Man tror att denna delikatess, som ofta serveras med en dippsås av senap, fick sitt namn från William J. Scott & Sons, en restaurang som sålde dem. I dag kan man hitta dem överallt, från förpackade lådor på stormarknader till färskt tillagade munsbitar på bagerier och restauranger.
3. Toad-in-the-Hole
Denna utsökta blandning av korvar bakade i smeten till Yorkshirepudding är en rejäl rätt som uppfanns på 1700-talet när ugnspannkaka var populärt eftersom det var ett billigt sätt att få köttet att räcka längre. Rätten serveras oftast med sås och ärtor, men korvarna kan bytas ut mot annat kött, som nötkött, njurar och får.
Vissa tror att rätten fick sitt namn av en kock på en golfbana i staden Alnmouth, Northumberland. Under en tävling såg en golfspelare sin boll ploppa upp ur ett hål av en arg padda som sov där i. Det sägs att kocken skapade rätten med korvar som sticker fram ur smeten för att efterlikna detta roliga ögonblick.
2. Spotted Dick
Ännu en tradition som uppstod under den puddingstinna viktorianska eran. Denna porösa, kokta och ångade pudding innehåller talg istället för smör. Rätten som är smaksatt med citron fick sitt namn efter korinterna inuti som liknar prickar. Fast vi klandrar dig inte för att du kanske fick fel tankar om vad namnet antyder!
Rätten är inte särskilt söt, men det kan man ändra på med vaniljsåsen som brukar serveras tillsammans med puddingen. ”Dick”-delen av namnet tros komma från det förkortade, anglosaxiska namnet för pudding, puddick. Det första receptet kan spåras tillbaka till 1849, och även om rätten inte är lika populär i Storbritannien som den var då är den fortfarande en enastående nationalrätt.
1. Bakewell Tart
På 1900-talet förvandlades originalet Bakewell-pudding till en mindre godsak som vi älskar och känner till som Bakewell Tart. Det är en underbar kombination av pajdeg ovanpå lager av sylt och frangipane. Den brukar även garneras med mandelspån. Tarteletten, som kan serveras rund eller som en pajbit, äts ofta tillsammans med clotted cream. Det är inte en äkta Bakewell Tart utan körsbäret som placeras mitt på glasyren, och det är precis så vi vill att det ska vara.