Eftersom Kanada är världens näst största land finns det många olika sorters mat, och det finns också många varianter av de olika rätterna. Gör din semester i det stora nordliga landet till en kulinarisk resa, testa lokala specialiteter och hitta mycket gott att mumsa på. Med vår guide kan du hitta kanadensisk mat som är specialiteter i olika provinser och städer att testa på din resa.
En sorts mat i Kanada du bara måste testa är poutine
Många tycker att poutine borde vara Kanadas nationalrätt. Rätten skapades i Quebec på 1950-talet, och även om det fortfarande är i den provinsen den är populärast har rätten under årens gång blivit en favorit i hela landet. Populariteten har nu även spridit sig utanför Kanadas gränser till andra delar av världen.
Poutine består av krispiga pommes frites, tjock skysås och ost som är tillagad så att den gnisslar så där härligt. Rätten äts ofta som den är, men varianter där man lägger på fläsk, bacon eller rökt kött serveras på olika platser. Vid ett besök i Kanada är detta en rätt du bara måste testa minst en gång. Den brukar vara lättillgänglig till ett billigt pris, särskilt i provinsen Quebec.
Tourtière
Tourtière är ännu en favorit som är populärast i Quebec, men som du kan hitta över hela landet. Detta är en smakrik köttpaj som förr mest förknippades med julen, men nu äts den året om på de flesta platser. Rättens historia går tillbaka ända till när Quebec var en fransk koloni och fyllningen består av kalvkött och fläsk kryddat med salt, peppar, kanel och kryddnejlika, men kan variera mellan olika regioner eller till och med från familj till familj.
Butter tarts
Får det lov att vara en kaka? Butter tarts är inte särskilt komplicerade men väldigt goda ändå och görs genom att fylla degen med smör, socker och ägg. Andra varianter innehåller också russin, valnötter eller pekannötter. De här små sötsakerna är något man saknar långt efter att man kommit hem, om du inte lär dig att baka dem själv vill säga.
Butter tarts var vanligt förekommande bland de kanadensiska pionjärerna där det tidigaste receptet man hittar kommer från en kokbok från provinsen Ontario år 1900.
Nanaimo Bar
Här är något för den som älskar sötsaker. Nanaimo Bars har fått sitt namn från staden Nanaimo i provinsen British Columbia, där dess popularitet spred sig efter andra världskriget. Bakverket har tre lager: en botten av kaksmulor och kokos, ett mittenlager av tjock vaniljkräm och ett tunt lager choklad på toppen. Även om det finns andra varianter är detta klassikern du måste testa.
Beaver Tails
Om du på din resa i Kanada får syn på en skylt där det står att Beaver Tails är till salu så bli inte förskräckt, det är inte riktiga bäversvansar. Beaver Tails är nämligen ett friterat bakverk som påminner om en bäversvans till formen och storleken.
Tänk dig nu storleken på det bakverket och täck toppen med choklad, jordnötssmör, grädde och jordgubbar eller något annat sött och smaskigt. Det är så gott, varmt och kladdigt det kan bli, men också en riktig sockerchock.
1978 satte Pam och Grant Hooker för första gången upp ett stånd vid en festival i Ottawa med det friterade bakverket täckt med kanelsocker. Denna söta kanadensiska favorit kan numera hittas på flera platser i världen.
Rökt kött från Montreal
Detta rökta kött påminner om pastrami, men har sin egen touch av influenser från kanadensisk mat. Rökt kött från Montreal är det underbart goda resultatet som uppstår när bringa har saltats och kryddats på de lokala kockarnas speciella sätt innan det röks till perfektion.
Köttet serveras vanligtvis i en sandwich av rågbröd tillsammans med senap, men det kan också användas som topping på poutine. Den montrealska stilen att röka kött introducerades någon gång i skiftet mellan 1800- och 1900-talet av judiska immigranter från Östeuropa.
Montreal-bagel
Montreal har flera specialiteter och deras egen prägel på bageln är ett av dem. Det här är inte som en bagel från vare sig New York eller Sverige. I Montreal kokar man bageln i vatten med honung så att det blir en söt variant, och så är den lite tunnare. Inte så ovanligt för oss svenskar kanske, men den största skillnaden är att de bakas i vedugn vilket gör att brödet blir riktigt krispigt och är ofta toppad med vallmo- eller sesamfrön.
Bageln kommer ursprungligen från Polen och kom till Montreal med judiska immigranter, precis som mycket annan mat som började ätas i området. Det första bagelbageriet öppnades i Montreal 1919 av Isadore Shlafman och Hyman Seligman.
Caesar-cocktail
Denna kan sägas vara Kanadas nationalcocktail. En Caesar-cocktail görs av vodka, clamato juice (en dryck med tomatjuice och buljong av musslor), tabasco och Worcestershiresås. Det smakar faktiskt mycket godare än det låter, och passar utmärkt att testa till en brunch en ledig dag när det mest ansträngande man har att göra är att strosa runt och shoppa.
Drycken uppfanns 1969 av restaurangägaren Walter Chell i Calgary i provinsen Alberta och är numera en favorit hos många kanadensare.
Saskatoonbär
Saskatoonbär växer i provinsen Saskatchewan och har gett namn åt staden Saskatoon i samma provins. Namnet har sitt ursprung i Cree-ordet misâskwatômina. Bäret är en favorit bland ursprungsbefolkningen som lärde de nykomna immigranterna att överleva de brutala vintrarna i regionen.
Bäret användes förr som smaksättare och konserveringsmedel för torkat kött, och idag används de söta bären med lite mandelaktig smak i pajer, sylt, vin, cider och mycket annat. En paj fylld med detta bär är en närapå magisk upplevelse.
Bannock
Bannock är lika gott som det är mångsidigt. Det är ett enkelt bröd att laga till som var en grundpelare i kosten hos Kanadas ursprungsbefolkning och gjordes av mjöl man fått från majs, rötter och trädsav.
Moderna tolkningar inkluderar tjocka, bakade varianter och friterade, krispiga versioner som är mjuka och fluffiga på insidan.
Hodge Podge
Denna enkla men smaskiga maträtt kommer från provinsen Nova Scotia. Det är stuvning eller soppa som vanligtvis innehåller färskpotatis, ärtor, gröna bönor och morötter. Grönsakerna stuvas tillsammans med smör, salt och peppar och ett vanligt tillbehör är nötkött på burk.
Namnet Hodge Podge kommer ursprungligen från den engelska termen hotch-potch som betyder en blandning av något, så många tar sig friheter och slänger i vad de har när de gör rätten hemma i köket.
Lobster rolls från Nova Scotia
Med så stora kustlinjer som Kanada har är det inte konstigt att havsspecialiteter finns med bland kanadensisk mat man måste prova. Av alla specialiteter som finns att välja på rekommenderas särskilt lobster rolls från ö-provinsen Nova Scotia. Hummern läggs i bröd och serveras vanligen med pommes frites.
Nova Scotia kan inte skryta med att ha uppfunnit lobster rolls. Rätten hamnade på restaurangmenyer för första gången under det sena 1920-talet, men då inte i Kanada utan i USA. Med tiden fick rätten sin egen prägel i det nordliga landet och en variant som faktiskt uppfanns i Nova Scotia hade namnet McLobster och kom från en populär snabbmatskedja 1993 i staden Antigonish.
Peameal bacon
Bacon är såklart inget unikt för Kanada, men denna variant är en lokal specialitet. Peameal bacon görs av benfri fläskkotlett som skärs upp i små bitar och kryddas och rullas i majsmjöl, vilket ger den sitt speciella gula utseende. Detta är en god variant av bacon som är ganska olik den vi oftast har i Sverige. Den är inte särskilt knaprig utan köttet har mer saft kvar i sig, och denna baconsort började produceras i Toronto i början av 1900-talet.
Lönnsirap
Blir det mer kanadensiskt än lönnsirap? Lönnlövet pryder ju till och med deras flagga. Sirapen kan användas i matlagning och bakverk, och i Kanada är det också vanligt att göra godispinnar av sirapen. En klassiker från Kanada som kan användas till mycket alltså.
Chips med ketchupsmak och andra ovanliga smaker
Är du sugen på chips? Vad sägs om chips med ketchupsmak? Det är en av flera chipssmaker som du bara kan hitta i Kanada. Vi kan inte lova att du kommer att älska dem, men många kanadensare gör det i alla fall.
Det finns också chips som har kanske ännu lustigare smak, som till exempel All Dressed med lite av varje på som namnet antyder, till exempel salt, vinäger, grillkryddor och ketchup i en salig blandning. En annan variant är chips med smak av poutine (se tidigare i listan).
Isvin från Ontario
När druvorna frös under vintern i provinsen Ontario 1984 skördade man och pressade dem som de var i deras frusna tillstånd. Denna upptäckt ledde senare till troféer och att Kanada etablerades som världens största producent av isvin. Det var långt ifrån det första isvin som producerats, inte ens det första i Kanada, men det blev ett av de bästa.
Upptäck spännande mat från andra kulturer
Hoppas att du blivit inspirerad av denna guide och att du ser fram emot all god mat som väntar dig på din resa till Kanada. Om du vill läsa liknande guider har vi det till andra länder också, som Turkiet, Spanien och Grekland.