Att besöka Italiens huvudstad är att lära känna en av de äldsta kulturerna i världen, och de kända byggnaderna i Rom är många. Att känna sig som en gladiator i det romerska Colosseum, ett av världens sju underverk, besöka Vatikanen, gå genom Piazza di Spagna eller njuta av ett av de rikaste köken i världen. Det är lätt att förälska sig i staden och många säger att när du återvänder räcker inte förälskelse, du blir kär.
Den här listan över de bästa platserna att besöka i Rom hjälper dig att inte missa något i en av de mest otroliga städerna i världen. Känd som den eviga staden är Rom som ett friluftsmuseum med monument som är över 2 000 år gamla, barockfontäner av otrolig skönhet, hundratals gamla kyrkor, charmiga stadsdelar, museer med unika samlingar och framför allt traditionella restauranger för att prova på ett av de bästa köken i världen.
Att utforska de kända byggnaderna i Rom
Rom är en stad att ta sig runt i till fots. Många av sevärdheterna ligger på promenadavstånd från varandra och staden är överlag promenadvänlig. Även om det alltid är en bra tid att resa till Rom skulle vi undvika sommarmånaderna när den extrema värmen och de ibland väldigt långa köerna vid turistattraktionerna inte låter dig njuta av staden så som den förtjänar. Under sommaren rekommenderar vi dig i stället att utforska de italienska städerna med närhet till bad. Läs mer om italienska rivieran
Colosseum – symbolen för Rom
En av de första sakerna att se och göra i Rom är att gå och se Colosseum. I Centro Storico, det vill säga det historiska centrumet, i Rom ligger denna symbol för den eviga staden, ett av den antika världens underverk och en av få platser där du kan känna dig som en gladiator innan en kamp. Med en kapacitet för fler än 50 000 åskådare är Colosseum den största amfiteatern i den romerska världen.
Mycket blod spilldes på dessa arenor där de berömda gladiatorstriderna, djurshowerna och de romerska lekarna ägde rum, kamper som nästan alltid slutade i död. Tips är att åka hit en tidig morgon under lågsäsong för att slippa de längsta köerna. Är du riktigt morgonpigg är det förtrollande att se soluppgången över detta otroliga byggnadsverk som började byggas för nästan 2000 år sedan. Läs mer om Rom och andra italienska kuststäder.
Fontana di Trevi – en guldgruva till fontän
Denna spektakulära barockfontän från år 1762 förtjänar ett besök både på dagen och natten. Vi rekommenderar dig att ta dig dit redan i gryningen för att kunna njuta av Fontana di Trevi i lugn och ro. Det är ett imponerande konstverk som tar upp ett halvt kvarter med sina 20 meter i bredd och 26 meter i höjd. Naturligtvis lämnar ingen Trevifontänen utan att kasta i minst ett mynt.
Det är därför som det varje år plockas upp mer än en miljon euro från vattnet, pengar som används till välgörande ändamål. Legenden säger att du kommer att återvända till Rom om du kastar i ett mynt, och om du sedan kastar i ett eller flera mynt till finns det olika historier om vad som kommer att hända. Välj en historia som passar dig eller önska dig något helt fritt för att se om det går i uppfyllelse.
Pantheon – minnestempel med gigantisk kupol
Från Fontana di Trevi är det inte långt att gå till Pantheon, som byggdes år 126 e.Kr. Pantheon är den bäst bevarade antika byggnaden i Rom, från början var byggnaden ett tempel tillägnat mytologins alla gudomligheter men blev en kristen kyrka på 700-talet.
Under åren har många kända personer begravts här och byggnaden är idag mer ett minnestempel, här vilar bland andra konstnären Rafael och Italiens första kung Vittorio Emanuele. Besöket i Pantheon är gratis och det är öppet alla dagar i veckan. Ett tips är att komma mitt på dagen då solens strålar på ett magiskt sätt silas genom taköppningen, så kallad oculus, i den halvsfäriska kupolen.
Borgen Sant’Angelo – mausoleet som blev fängelse och påvarnas fristad
Borgen Sant’Angelo ligger vid floden Tiberns strand och byggdes som ett mausoleum för den romerske kejsaren Hadrianus, och är en annan plats som måste besökas i Rom. Denna säregna och märkliga cirkulära byggnad färdigställdes år 139, på toppen återfinns en staty av ärkeängeln Mikael. Under åren har borgen agerat både fängelse och påvlig tillflyktsort under invasioner.
Som kuriosa kan vi berätta att det finns en hemlig korridor som förbinder slottet med Vatikanstaten så att påven kunde fly i händelse av fara, men idag är borgen ett museum. Inne i byggnaden kan du besöka flera rum som användes som påvlig bostad, några celler och titta på vapensamlingar, men det bästa att göra när du är här är att ta spiraltrappan upp till den övre terrassen där du kan njuta av utsikten över staden och Tibern. Kom gärna efter mörkrets inbrott då borgen är vackert upplyst.
Det är också värt att nämna att du har mycket fin vy över Sant’Angelo-borgen från den vackert dekorerade bron med samma namn, eller från flodstranden. Om du tycker om känslan när du står där på stranden vill vi påminna dig om att Italien har många vackra stränder. Läs mer om de italienska stränderna.
Santa Maria della Concezione dei Cappuccini – döskallar på rad
Denna byggnad är inget för det räddhågsna. Under den katolska kyrkobyggnaden i närheten av torget Piazza Berberini finns en spännande krypta. Påven Urban VIII lät bygga kyrkan som nu tillhör kapucinorden. Kryptan under kyrkan innefattar ett ossarium, vilket innebär ett rum där ben från döda förvaras. Här har kapucinmunkarna anordnat skelettdelar från bland annat minst 4000 munkar i konstfulla mönster. På en plats har benen till och med lagts för att bilda ett konstverk som visar hur Jesus väcker sin vän Lasarus från de döda.
Forum Romanum – en svunnen tid i dalen
I dalen mellan kullarna Capitolium och Palatinen, där det från början bara var sumpmark, ligger det område där det offentliga och religiösa livet ägde rum i det antika Rom. Forum Romanum är tillsammans med Colosseum det största exemplet på det romerska imperiets storhet som kan ses än idag. Efter sin storhetstid föll Forum Romanum i glömska och så småningom begravdes det. Även om båda byggnadernas existens och läge var känt redan på 1500-talet var det först på 1900-talet som utgrävningar gjordes.
Som kuriosa kan vi berätta att sumpmarken på 500-talet f.Kr. dränerades genom Cloaca Máxima, ett av de första avloppssystemen i världen. Här finns mycket att se, så som olika tempel och andra byggnadsverk men också Via Sacra, huvudgatan i antikens Rom. Om du inte orkar gå runt på det stora området kan du hyra en segway för att ta dig fram. Dåtid möter nutid. I Italien finns många andra platser där dåtid möter nutid, bland annat på många av öarna. Läs mer om öar i Italien.
Trastevere –där tvätten hänger från bakongerna
Trastevere är ett av de mest kända kvarteren i Rom, längs Tiberflodens västra strand. Det är fullt av charmiga byggnader, hantverksbutiker och tavernor med en bohemisk atmosfär, vilket gör det till en av de vackraste platserna i staden.
Njut av en promenad på kullerstensgatorna, passera medeltidskyrkor och husen med balkongerna där tvätten hänger på tork och avsluta dagen med en pasta- eller pizzamiddag på en av de många restaurangerna du kan hitta i Trastevere. Ett bra alternativ för att lära dig mer om arkitekturen är att boka en guidad tur i kvarteret, eller så sätter du dig bara på något av torgen för att insupa atmosfären och titta på folk.
Vatikanstaten
I en enklav i Rom ligger mikrostaten Vatikanstaten vars yta endast uppgår till 0,44 murinhägnade kvadratkilometer. Det är här påven bor, och anledningen till att Vatikanstaten existerar är för att Heliga stolen som påven företräder ska ha möjlighet att vara oberoende och inte hamna under någon annan världslig makts styre. Vatikanstaten är sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvlista. Hit kommer du lättast till fots men det går också bra att åka buss eller taxi.
Peterskyrkan
Peterskyrkan är katolicismens största och viktigaste helgedom och ett besök här är oförglömligt. Om du inte vill att väntan på att få komma in i kyrkan också ska bli oförglömlig så är det värt att boka en guidad tur som erbjuder ”gå förbi kön”-entré. Väl inne i kyrkan finns det hundratals hörn att utforska men för oss är Michelangelos skulptur Pieta den mest imponerande.
Detta mästerverk i carraramarmor som du hittar i det första kapellet föreställer Jungfru Maria som sitter med sin döde son Jesus i sitt knä. I Peterskyrkan finns även många andra statyer, målningar och mosaiker, och även en hel del gravar varav de flesta finns under basilikan. Utöver påvar ligger till exempel svenska Drottning Kristina begravd här.
Om du undrar om det är värt att ta dig upp till kupolen så är svaret ja. De 510 trappstegen (eller 320 om du först tar hissen till takterrassen) kan kännas tunga men väl uppe på toppen väntar en enorm belöningen, du kommer att ha Rom vid dina fötter och det händer inte varje dag – såvida du inte är påve, förstås. På tal om påven, om du besöker Peterskyrkan en onsdag kan du gå till Markusplatsen för att lyssna på påvens predikan.
Vatikanens museer – världens främsta konstmuseum
Du kan inte sätta din fot i Rom utan att ägna några timmar åt Vatikanmuseerna, ett av de mest majestätiska museerna i världen. Här är det gratis entré sista söndagen varje månad – betala endast för den guidade turen som finns på engelska, spanska eller italienska. Boka i god tid innan eftersom antalet platser är begränsade. Här hittar du den främsta konstsamlingen i världen med antik, medeltid och barock konst.
Oavsett veckodag är detta ett av de mest välbesöka museerna i världen, vilket betyder är det kommer att vara mycket folk. Först och främst, se till att vara på plats minst en timme innan öppningstiden. Kön ringlar lång tidigt och går längs trottoaren utomhus. Om ni är flera i sällskapet är ett tips att skicka iväg en halva för att köpa lite fika, kanske en espresso och någon nybakad godsak, i kvarteren norrut medan andra halvan håller platserna i kön. Väl inne tar ni direkt sikte på Sixtinska kapellet, påvarnas privata kapell med de världsberömda freskomålningarna och Michelangelos takmålningar. Allt annat kan vänta.