preloaddest_italy_catania_theme_food_italian_breakfast_people

Det italienska är känt för sina fantastiska, färska råvaror. Och trots att den traditionella italienska frukosten vanligtvis är ganska liten så kan den variera rejält. Från den klassiska croissanten till köket smörgåsar och goda, mustiga kaffedrycker. I den här listan får du tips på 6 italienska bakverk, rätter och drycker som är perfekta när du vill avnjuta en god och mysig frukoststund på egen hand eller tillsammans med andra.

Hitta flyg till Rom

Upplev en äkta italiensk frukost med cappuccino

THEME_CAFE-COFFEESHOP_BREAKFAST_GettyImages-866290464

Det är inte svårt att förstå varför denna varma och välsmakande kaffedryck nästan alltid kommer på tal när man talar om italiensk frukost. Med lika stora delar av espresso och skummad och ångad mjölk har drycken blivit oerhört populär att dryck under tidiga morgnar i landet, och den intas oftast på stående fot. I Sverige dricker man gärna cappucinos lite när som helst under dagen men i Italien dricks den i princip aldrig efter klockan 10, inte heller efter en måltid. Cappucinon, som vi känner till den idag, sägs ha uppkommit i norra delen av Italien under 1930-talet. Men det dröjde ända till 1950-talet, innan espressomaskinen som man känner till den idag, började bli populär och användas runt om i världen.

Den traditionella cappucinon serveras varm, men nu för tiden kan man även hitta caféer som erbjuder både moderna varianter av den populära drycken med vispgrädde på toppen samt varianter som serveras kalla, ungefär som en iskaffe. Ibland kan man också stöta på cappucinos med olika smaker, som exempelvis karamell. Sättet som cappucinon serveras på kan också skifta kraftigt, vissa caféer erbjuder den goda drycken i höga glas medan andra serverar den i tjocka vita porslinskoppar, precis som man dricker den i Italien. Oavsett hur du väljer att förtära din cappucino så kan vi nästan lova att du kommer att älska den skummiga drycken lika mycket som vi gör.

I Italien tar man kaffe väldigt seriöst och det finns mängder av mysiga barer där du kan avnjuta en god kopp kaffe. Om du har vägarna förbi Italien, varför inte prova kaffet i någon av byarna längs med den italienska rivieran? Den nordvästra regionen Ligurien är fantastiskt vacker med massor av små städer och platser att upptäcka, helt perfekta för att avnjuta en krämig cappucino, gärna tillsammans med en god bok. Här kan du läsa dig mer om den italienska rivieran.

Lär dig mer om cappucinon och dess ursprung

DEST_ITALY_CATANIA_THEME_FOOD_ITALIAN_BREAKFAST_PEOPLE_GettyImages-1371196195

Den goda drycken har sitt ursprung i Italien och man brukar säga att kvalitén på kaffet bland annat beror på kvalitén på kaffekvarnen och maskinen som används under processen, samt baristans kunskap och slutligen även kaffebönornas kvalitét. Anledningen till att den främst används som frukostdrink i Italien beror på att den innehåller så mycket mjölk, vilket många tycker är för tungt att dricka efter en måltid. I stället har många i landet antagit vanan av att dricka sin cappucino endast under morgontimmarna.

Croissanten – ett av landets mest älskade bakverk

THEME_FOOD_ITALIAN_BREAKFAST_CORNETTO_CAPPUCCINO_GettyImages-1150766330

I Italien går frukostmaten under namnet prima colazione, och i den klassiska, italienska frukosten förekommer ofta olika sötsaker. Ett av landets mest älskade bakverk är den gyllenbruna croissanten, som vanligtvis är tillverkad av smördeg och formad i en vacker halvmåne. Croissanten gräddas i ugn och dess utsida har en lätt och frasig textur som känns luftigt att bita in i.

Trots att en croissant oftast bakas utan fyllning så finns det även mer moderna varianter av detta goda bakverk som är fyllda med choklad eller nutella. Vissa sorter som säljs i dag är dessutom toppade med grädde, strössel, chokladflarn eller strösocker. Oavsett om du föredrar den mer traditionella typen av croissanter, eller om du tycker om att utforska nya smaker och fyllningar, så kommer detta mumsiga bakverk att utgöra en härlig start på din dag.

Ett annat, liknande italienskt bakverk som påminner mycket om croissanten och som också ofta äts till frukost i Italien är cornetto, som betyder litet horn. Dessa luftiga godbitar är frasiga men smakar lite sötare än vad en croissant gör. En annan distinkt skillnad mellan de båda kakorna är att cornetton ofta är smaksatt med exempelvis citron, vilket är perfekt när man är sugen på något sött och syrligt på samma gång. I Italien avnjuts cornetton ofta tillsammans med en cappucino.

Avnjut en croissant eller cornetto på någon av Italiens vackra stränder

DEST_ITALY_POSITANO_THEME_HOTEL_FOOD_ITALIAN_BREAKFAST_GettyImages-920957304

Både croissanten och cornetton är perfekta att äta under en mysig långfrukost eller att ta med sig under en utflykt. Om du har vägarna förbi Italien får du inte missa den ultimata frukostupplevelsen, nämligen att packa med dig en croissant, cornetto eller något annat färskt, italienskt bakverk och ta dig ner till någon av landets stränder för att avnjuta en god frukost i solen. Här hittar du våra bästa tips på italienska stränder att besöka.

Upplev en klassisk italiensk frukost eller en cassata på ön Sicilien

THEME_FOOD_CASSATA_shutterstock-portfolio_328687826

Den vackra ön Sicilien inkluderar mycket varierade inslag i sin matkultur som har påverkats av de folkslag som tidigare levt här. Råvaror som aubergine och saffran har blivit självklara inslag i det sicilianska köket och även citrusfrukterna sägs vara fantastiskt goda här, främst på grund av Siciliens behagliga klimat. På den lilla ön äter och dricker man dock, precis som i resten av Italien, gärna kaffe och ett sött bakverk som croissant eller cornetto till frukost.

Trots att Sicilien till stor del har ungefär samma traditioner när det kommer till frukostmaten som fastlandet så är den vackra ön även känd för vissa lokala specialiteter, som exempelvis sin goda cassata. Dessa italienska kakor påminner om våra svenska sockerkakor och är ofta fyllda av frasiga rör med ricotta, frukt, nötter eller choklad, och på toppen hittar man ofta ett syltat bär. Detta bakverk går lika bra att äta till frukost när man är sugen på något sött som till efterrätt.

Många anser att matkulturen är en stor anledning att man vill resa till nya platser och du som vill uppleva Italiens kök och frukostvanor på landets övriga öar kan läsa vidare här.

Pane e panelle – en traditionell italiensk smörgås

THEME_ITALIAN-CUISINE_FOOD_SANDWICH_PANELLE-GettyImages-1043302470

Ibland är man sugen på en lite matigare frukost, och vad passar då bättre än en pane e panelle, som är en slags italiensk smörgås och som ibland äts till frukost i Italien. Panelle är särskilt vanliga i Palermo, Siciliens huvudstad, och består av små, riktig frasiga bitar tillverkade av kikärtsmjöl och persilja som serveras i bröd. Denna smörgåsliknande rätt säljs vanligtvis i olika gatustånd och många gillar att äta en pane e panelle tillsammans med lite pressad citron.

Panelle kallas även paneddi på Sicilien, och dess popularitet har snabbt spridit sig till andra delar av världen. Smörgåsen har till exempel blivit ett mycket populärt mål i Brooklyn, särskilt hos delen av befolkningen med sicilianskt ursprung. Eftersom panelle är billigt att framställa så har smörgåsen historiskt främst ansetts vara mat för de fattiga, men idag avnjuts den goda rätten av människor i alla åldrar och bakgrunder.

Espresso – en ytterligare populär frukostdryck i Italien

DEST_ITALY_THEME_FOOD_COFFEE_ESPRESSO_GettyImages-505334897

En annan mycket populär frukostdryck är den fylliga espresson som innehåller ett par centiliter starkt, högkoncentrerat kaffe samt ett lätt skum överst, även callat crema. Espresson dricks vanligen upp mycket snabbt och många tycker om att kombinera sitt kaffe med en italiensk småkaka.

Espresso, lungo och ristretton påminner mycket om varandra och därför tror många att de är i stort sätt samma kaffedryck men det finns faktiskt flera faktorer som skiljer dem åt, bland annat sättet man brygger dem på. En caffé lungo framställs med en högre andel vatten än espresso och till ristretton används mindre vatten än en traditionell espresso, och genom att anpassa hur mycket vatten som används under bryggningen, samt hur länge kaffet bryggs, så kommer man få fram ett espressokaffe med skilda smaker som delas upp i espresso, lungo och ristretto.

Espresson är mycket populär runt om i landet och i Italien betyder till och med ordet caffè just espresso. Beställer du en caffè på ett café eller bar kommer du därmed också att bli serverad en espresso. Att man dricker espresson fort beror enligt experterna till viss del på att den helt enkelt smakar bäst så, medan creman på toppen fortfarande kapslar in kaffearomerna. Att dricka kaffet snabbt på några minuter vid baren i stället för vid ett bord gör dock att man i många fall slipper betala extra för serviceavgiften som annars ofta förekommer i Italien, vilket inte är så dumt.

Besök ett kafferosteri i någon av de vackra, italienska kuststäderna

DEST_ITALY_TUSCANY_THEME_PEOPLE_KIDS_ICECREAM_CAFE_GettyImages-1389528642

I Italien finns det flera mysiga kuststäder. Utmed landets norra kust, till exempel i regionen Ligurien, finns det även gott om små, familjära kafferosterier och fik, vilket utgör en perfekt utflykt för hela familjen.

Planerar du en resa till Italien? Här kan du läsa mer om några av landets mest populära och vackraste kuststäder.

Latte e biscotti – barnens frukostfavorit

THEME_FOOD_ITALIAN_BREAKFAST_LATTE-BISCOTTI_MILK_BISCUITS_GettyImages-1226996099

Trots att italienarnas frukostvanor kan skilja sig åt mellan olika regioner så finns det en rätt som är mycket vanligt förekommande i Italien och som ofta dessutom råkar vara barnens stora frukostfavorit, nämligen latte e biscotti. Denna söta frukosträtt består av biscottis som doppas i mjölk. Biscotti är en liten, italiensk kaka som är mycket goda att äta tillsammans med en kopp te, kaffe, eller som i fallet med latte e biscotti, till mjölk.

Namnet kommer från de italienska orden bis samt cotto, som kan översättas till orden dubbel och bakad på det svenska språket. Betydelsen härstammar från kakornas tillverkningssätt, man bakar nämligen inte biscottis bara en gång, utan två gånger i ugnen. Detta bidrar till att kakorna blir lagom fasta och hårda i sin textur.

Biscotti di prato härstammar från norra Toscana och i ett grundrecept för biscotti använder man sig ofta av ingredienser som bland annat mandel, ägg och socker. Vill man äta dem på ett riktigt traditionsenligt sätt så kan man även doppa kakorna i ett sött vin. Biscottis kan också smaksättas med olika smaker som choklad, hallon eller jordgubbe, endast fantasin sätter gränserna. Vid jul är det också populärt att baka biscottis med saffranssmak.

En stor fördel med biscotti är att de håller sig fräscha under en lång tid, och historiskt sett så har en variant på de torra och goda kakorna tidigare använts som färdkost för resenärer och den romerska legionen. Idag är dock kakorna populära att äta i Italien till frukost tillsammans med ett glas mjölk eller till en espresso.

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar