Interrail i Europa är något många drömmer om att göra. Ett enkelt, roligt och miljövänligt sätt att upptäcka hela den fantastiska kontinenten med stor bredd av mat, kultur, historia och arkitektur. Den här guiden hjälper dig på vägen ut i världen.
Priser för ungdomar och vuxna i andra klass:
Ungdom 12-27 år, andra klass
- 4 valfria dagar på 1 månad 185 Euro.
- 5 valfria dagar på 1 månad: 212 Euro.
- 7 valfria dagar inom 1 månad: 251 Euro.
- 10 valfria dagar inom 2 månader: 301 Euro.
- 15 valfria dagar inom 2 månader: 370 Euro.
- 15 resdagar i följd: 332 Euro.
- 22 resdagar i följd: 389 Euro.
- 1 månad i följd – alla dagar är resdagar: 503 Euro.
- 2 månader: 548 Euro.
- 3 månader: 677 Euro.
Vuxen 28+, andra klass
- 4 valfria dagar på 1 månad 246 Euro.
- 5 valfria dagar på 1 månad: 282 Euro.
- 7 valfria dagar inom 1 månad: 335 Euro.
- 10 valfria dagar inom 2 månader: 401 Euro.
- 15 valfria dagar inom 2 månader: 493 Euro.
- 15 resdagar i följd: 443 Euro.
- 22 resdagar i följd: 518 Euro.
- 1 månad i följd – alla dagar är resdagar: 670 Euro.
- 2 månader: 731 Euro.
- 3 månader: 902 Euro.
Det finns också möjlighet att köpa ett Interrail som bara gäller i ett enda land med obegränsat antal resor. Passar utmärkt om du vill spendera mer tid i något av dina favoritländer istället för att kuska runt över flera gränser.
Var köper jag mitt reskort för Interrail i Europa
Du kan köpa ditt Interrailkort online och sedan skickas det med post till dig. https://www.interrail.se är den svenska sidan där du kan köpa Interrail och få hjälp av kundtjänst.
Måste jag boka eller kan jag bara hoppa på
Vissa tåg kan bli fullbokade när du reser med Interrail i Europa och vissa tåglinjer kräver en bokad sittplats. Reserverad sittplats ingår inte i Interrail. Reserverad sittplats krävs på de allra flesta snabbtåg och nattåg. De allra flesta regionaltåg kräver ingen reservation. Det är viktigt att du kollar upp innan du hoppar på tåget hos respektive tågbolag vad som gäller.
På tåg med krav på reserverad sittplats måste du ha med dig en fysisk platsbiljett för att få åka med. Detta kan enkelt lösas någon eller några dagar innan avgång med respektive tågbolag. Det är också möjligt att ringa Interrails svenska kundservice så hjälper de dig. Vet du exakt vilka dagar och vilka tåglinjer du ska åka kan de köpa och skicka de reserverade platsbiljetterna till dig.
Köper du ett ”Interail Premium Pass” ingår alltid sittplats men du måste ändå göra själva reservationen vilket kan göras genom Interrails kundservice.
Kan jag åka nattåg med mitt Interail?
Ja, det går utmärkt och det är smart också. Du sparar ju en natts boende och vaknar upp i en helt ny stad eller ett nytt land nästa morgon. Kom ihåg att de allra flesta nattåg kräver reserverad plats. Antingen i vanligt sittvagn, i liggvagn eller i så kallad sovvagn. I liggvagnarna finns oftast 4-6 britsar som fälls ut från väggen. Det går bra att åka i liggvagn med både första och andra klass Interrail.
Vill du sova extra bekvämt finns det som kallas för sovvagn. Oftast med en, två, tre eller fyra sängar. En tågkupé i en sovvagn med bara en säng för en person benämns som ”special” eller ”singel” och är bara tillgänglig för dem som har Interrail första klass. Dubbelkupén med två sängar är tillgänglig för alla med första klass och ibland även för dem som har andraklass-biljett. Kupén med tre och fyra sängar kallas för ”T3” och ”T4” och är tillgänglig för alla typer av Interrail.
Mat och dryck på nattågen
Reser du med Interail i Europa i sovvagn är det vanligt att en enklare frukost ingår. Vad gäller liggvagn ingår oftast en flaska med vatten och hos några få tågbolag kan du även få frukost. De allra flesta nattågen har en tågvärd där det går att köpa mat och dryck. Vatten, öl, kaffe, te och snacks erbjuds på de flesta tåg. Större varma måltider förekommer bara på vissa tåglinjer.
Är det säkert att åka nattåg med Interrail i Euopa
Du bör vara klok och ha extra koll på ditt bagage då kupéer oftast inte går att låsa. Se till att ha dina värdesaker och värdehandlingar som pass och biljetter nära dig där du sover. Ett tips är att skaffa en liten väska för detta ändamål. För ditt större bagage kan det vara smart att skaffa en stålkabel med hänglås så du kan låsa fast väskan i bagageräcket.
Tips för nattåget
Ha bekväma kläder som är sköna att sova i. Reser du i sittvagn är öronproppar och mask över ögonen ett måste och det kan ju vara skönt att ha även om du reser i ligg- eller sovvagn. Det går att köpa på några av tågen eller delas till och med ut gratis av tågpersonalen.
Åk färja med Interrail
Interail har samarbete med flera färjebolag runt om i Europa. Med ditt Interrail-kort kan du åka med några av dessa åka helt gratis och med andra få rabatt. Ett hett tips är Grekland där företaget ”Blue Star Ferries” kör båtar från fastlandet och ut till många av de vackra öarna. Med Interrail-kort åker du med gratis. Andra bolag där ditt Interrail gäller med rabatt eller ibland gratis är ”Balearia” i Spanien, ”Finnlines” som kör mellan Finland, Sverige och Tyskland, ”Fjord Line ferries” i Norge och Danmark och ”Grimaldi Lines” som kör mellan Grekland, Spanien och Italien.
Kart-tips för din Interrail i Europa
Ladda ner gratis-appen ”Maps Me”. Här finns alla världens kartor tillgängliga offline. När du har tillgång till internet zooma in på området du planerar att besöka, ladda ner och sedan har du tillgång till kartan även utan wifi. Perfekt när du kommer till en ny stad när du reser med Interrail i Europa och inte vet var du är eller var du ska. Det går utmärkt att söka på hotell, restauranger och tågstationer även i offline-läget.
Packlista – Vad får du inte missa att stoppa ner?
När det kommer till kläder under en resa med Interrail i Europa är vi alla olika vad och hur mycket vi vill ta med oss. Men utgå från den säsong du reser under och kom också ihåg att Europas klimat skiljer sig åt och det kan snabbt skifta i både väder och temperatur. Ta helt enkelt med kläder efter väder. Din bästa investering är en bra regnjacka som inte väger för mycket – en så kallad skaljacka. Förutom kläder då? Ja, det finns ju en hel del smarta grejer som är lätt att glömma. Här är våra tips:
- Passet. Även om du reser inom EU eller bara Schengen-området är det alltid bra att ha ditt pass när du reser.
- Sköna skor. Det kommer bli mycket tid på både gående och stående fot.
- Internationell adapter för eluttag.
- Powerbank för att kunna ladda smartphone eller musikspelare när du ej har tillgång till eluttag.
- En liten första hjälpen-väska med det nödvändigaste som skavsårsplåster, plåster, sax, bandage och tabletter mot huvudvärk och inflammationer.
- Flera betalkort som du förvarar på olika ställen ifall ett blir stulet eller borttappat.
- Solglasögon.
- Hänglås med kod eller nyckel för att kunna använda skåp på hostels.
- Kortlek.
- Våtservetter. Skönt att ha när du inte hinner ta en dusch.
- Ett sy-kit med nål och tråd. Om favorittröjan får ett litet hål som sprider sig är det smidigt att kunna laga.
Budget för Interrail i Europa – Backpacking eller Flashpacking
Nu ska vi komma ihåg att det här är Europa och inte Sydostasien. Även för en riktig all-in backpacker kostar det en del pengar att resa runt. Här kommer prisexempel för de två största utgifterna, mat och boende.
Boende på din Interrail i Europa
Boende i sovsalar på billiga hostel kostar runt 18-40 euro per natt beroende på storlek på sovsal, kvalitet på boende och hur centralt det är. Kom också ihåg att vissa städer är dyrare än andra. Ett rum som kostar 15-18 euro i Östeuropa kan gå för uppemot 30 euro i till exempel Paris eller Rom.
Mat
Här går det att kapa kostnader om du inte vill sitta på restaurang varje kväll under din resa med Interrail i Europa. I de flesta länder i västra Europa hittar du gatustånd som säljer kebab, pizza, korv och fyllda smörgåsar för runt 5-7 euro. Vill du kapa kostnaderna rejält rekommenderas att laga din egen mat på hostels. Det går att handla från 60 euro på en vecka. Går du istället på restaurang får du räkna med att lägga mellan 15-25 euro per person per måltid för mat och dryck. Samma sak gäller även maten – Östeuropa är billigare.
Daglig budget för din Interrail i Europa
Alla är olika i våra förväntningar och krav under en resa med Interrail i Europa. Så detta prisexempel bör tas med en nypa salt. Men om du går all-in backpacker och bor billigt, lagar mycket av din egen mat och verkligen håller koll på slantarna går det att leva för 45-70 euro per dag. Såklart varierar detta från dag till dag. Bor du lite flådigare och äter mer mat ute på restauranger får du givetvis räkna med att spendera mer pengar än så.
Tre vackra sträckor du måste se på din Interrail i Europa
1. Korsa Alperna med ”Bernina Express”
Det här är definitivt ett av de häftigaste sätten att ta dig över alperna. Bernina Express går från Chur i Schweiz till Tirano i norra Italien. Tåget ringlar sig förbi de enorma bergen och genom fantastiskt vackra dalar med grönska och vatten. Under resans gång passerar tåget 55 tunnlar och 196 broar. Högsta punkten är 2 253 meter över havet. Vad väntar du på?
2. Härliga utsikter längs medelhavet
Från Milano via Genua och österut på rivieran är en sträcka du inte borde missa. Berg som sluttar rakt ner i det blåa Medelhavet, flera små mysiga byar som till exempel Manarola med sina många hus i flera olika glada färger. Tåget går längs kusten och kanske är det till och med den vackraste kuststräckan med tåg i hela Europa.
3.Upplev Harry Potters värld – på riktigt
I Skottland finns en riktigt vacker tågsträckning mellan Fort William och Mallaig. Den som tagen ur en saga, och då skojar jag inte. Det var här som filmskaparna filmade Hogwartsexpressens resa i Harry Potter. Även om du inte är ett fan är viadukten Glenfinnan godis för ögat. Bron har 21 valvbågar och kikar du ut kan du se hela tåget svänga över bron. Det omgivande landskapet är grön med sina böljande kullar.
FAQ: Interrail i Europa
Andra tågresor du inte får missa
Gillar du att åka tåg bör du också spana in vår artikel om de vackraste tågsträckorna i Sverige här.
Vad är egentligen Interrail i Europa?
Det är ett samarbete mellan Europas tågbolag. Om du köper ett Interrailkort kan du åka tåg med det hos fler än 30 av de största bolagen i 30 länder i Europa.
Vilka länder ingår i Interrail Global Pass?
”Interrail Global Pass”, som det heter, kan du använda i Belgien, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.
Vad kostar Interrail i Europa?
Det finns olika prisklasser beroende på hur gammal du är. Du räknas som ungdom om du är 12-27 år och vuxen om du är 28-59 år. Barn upp till 11 år åker gratis tillsammans med vuxen (max två barn per vuxen). Som senior från 60 år och uppåt åker du lite billigare än vuxenpris.
Det finns olika biljettyper. Du kan välja om du vill ha ett visst antal valfria resdagar inom en visst antal dagar eller om du tillexempel vill ha obegränsat åkande. I Interrailkortet ingår alltid en utresa och inresa till Sverige.