Flygplatser kan vara både överväldigande och förvirrande – men även lätta att ta sig runt på, och ibland riktigt underhållande. I denna flygplatsguide hittar du massor av tips och tricks som hjälper dig att navigera runt på flygplatsen som ett riktigt proffs.
Ankomst till flygplatsen
Du har bokat ditt flyg, packat dina väskor och momondos flygstatusverktyg bekräftar att ditt flyg är i tid. Nästa steg är att ta dig till flygplatsen.
Oavsett om du tar en buss, taxi, tåg eller har turen att få skjuts av en vän eller familjemedlem är det A och O att komma i tid. Med goda tidsmarginaler på flygplatsen kan du i lugn och ro hinna med ditt flyg utan stress och onödigt krångel.
Anländer du för sent missar du flyget – men är du alldeles för tidig kanske du får vänta på att incheckningsdisken ska öppna. Så hur gör man på flygplatsen för att komma i rätt tid? Generellt rekommenderar flygplatser och flygbolag att du anländer minst två timmar före ett inrikesflyg och tre timmar före ett internationellt flyg.
Ibland kan det vara värt att vara på plats ännu tidigare om du behöver checka in väskor eller om du reser under högsäsongen, på sommaren eller på populära flygdagar som måndag morgon och fredag eftermiddag när köerna ofta ringlar sig långa.
Incheckning och bagageavlämning
Har du en lång resa framför dig kan det vara smart att skriva ut en kopia om du planerar att resa med ett digitalt boardingkort. På så vis har du det tillgängligt även om du glömmer att ladda mobilen eller om batteriet dör i långa flygplatsköer.
Även om flygbolagens regler för handbagagestorlek kan skilja sig åt är Transportstyrelsens lista över vad som är förbjudet att ha med sig i handbagaget densamma.
Checkar du in bagage måste du även se till att det uppfyller ditt flygbolags regler för incheckat bagage. Glöm inte heller att väga väskorna du ska checka in innan du åker till flygplatsen.
Kom i god tid om du planerar att checka in dina väskor. Du kan visserligen spara tid om ditt flygbolag låter dig skriva ut bagagetaggarna och betala dina avgifter för incheckat bagage online, men du måste fortfarande ställa dig i kö för att lämna in din väska, oavsett om det är vid en självbetjäningsdisk eller en bemannad bagagestation. Dessa köer är ofta långa, särskilt i semestertider.
Att gå igenom säkerhetskontrollen
Säkerhetskontrollen kan vara den mest stressiga och oförutsägbara delen av att ta sig fram på flygplatsen. Det finns dock en rad saker du kan tänka på för att göra processen så smidig som möjligt.
- Packa rätt Se till att du inte har brandfarliga ämnen, vassa föremål och andra otillåtna saker i ditt handbagage.
- Ta även en extra titt i ditt barns väska så att hen inte packat ner en leksakspistol, en saftflaska eller andra föremål som inte tillåts i ett handbagage.
- Planera din klädsel och välj gärna skor, jacka och tröjor som lätt kan tas av och på vid kontrollen. Och tänk på att alltid ha på dig strumpor då golvet kan vara riktigt smutsigt i säkerhetsområdet.
- Lägg inte plånbok, pass, dyra klockor eller smycken löst i plastbaljan i säkerhetskontrollen. Lägg istället dina värdesaker i ett fack i ditt handbagage så att du inte riskerar att tappa bort något.
- Ha ditt boardingkort och ID redo utifall säkerhetspersonalen vill se det.
Tekniken har gjort det snabbare att ta sig igenom säkerhetskontrollen, men under populära reseperioder kan köerna bli riktigt långa. Det finns dock flera frequent flyer-program erbjuder snabbare genomgång genom säkerhetskontrollen.
Tidsplanering på flygplatsen
När du väl tagit dig igenom säkerhetskontrollen gäller det att hålla utkik efter vilken gate ditt plan avgår från och hur lång tid det tar att komma till gaten. Tänk på att det på stora flygplatser kan ta 15 till 30 minuter att ta sig från huvudterminalen till gaten.
Många resenärer väljer att gå direkt till gaten för att sätta sig ner och vänta medan de ser flygplan och människor komma och gå. Har du gott om tid kan du däremot välja att utforska vad flygplatsen har att erbjuda.
Med tiden har många flygplatser ökat sitt utbud av butiker, restauranger och barer. Är du på jakt efter souvenirer eller lokalt producerade presenter kan du ofta hitta det här. Populära flygplatser har ofta restauranger med menyer framtagna av kända kockar med lokalproducerade öl och spritsorter i barerna.
På Stockholm Arlanda (ARN) hittar du ett stort shoppingutbud med spännande butiker, samt lekplatser i varje terminal för de mindre passagerarna.
På Köpenhamns flygplats Kastrup (CPH) väntar även där ett stort taxfree-utbud, restauranger i världsklass och massvis av butiker. Här finns även lekplatser för de mindre i form av både kontrolltorn och färgglada trävagnar. Du kan du även sova på flera hotell i närheten av flygplatsen – ett av dem har exempelvis en egen gångpassage från lobbyn till Terminal 3. På stora, internationella flygplatser som San Fransisco (SFO) hittar du ännu fler faciliteter – vad sägs exempelvis om markerade promenadstråk och yogarum med lånemattor?
Många flygplatser bjuder även på både permanenta, ofta platsspecifika konstverk och tillfälliga konstutställningar, varav många är av museikvalitet. Det är inte heller ovanligt att stöta på livemusik och olika säsongsbetonade evenemang.
Med vissa typer av kreditkort, flygbolagsstatusar och olika medlemskap kan du bekvämt invänta ditt flyg i en lounge. Vissa lounger är även öppna för dem som köper ett dagspass.
Att vänta vid gaten
Vad kan du göra när du väntar på ditt flyg vid gaten? Det är ett ypperligt tillfälle att svara på meddelanden, läsa en bok, småprata med personen bredvid dig eller äta mellanmålet du köpte på vägen dit.
På vissa flygplatser kan du till och med använda en app för att få mat eller dryck från restauranger på hela flygplatsen levererad till dig vid gaten.
Du kan även ta tillfället i akt att organisera ditt handbagage så att sakerna du vill ha enkel tillgång till – som din dator eller surfplatta, mobil, hörlurar, vattenflaska, bok och så vidare – finns i väskan du förvarar under sätet framför dig.
Ombordstigning på planet
Boardingen börjar vanligtvis omkring 30 minuter innan ett inrikesflyg är planerat att avgå och 45 minuter till en timme innan ett internationellt.
Flygbolagen stänger boardingprocessen – och dörren till gångtunneln – minst 15 minuter före avgång, så se till att vara på plats i tid.
Flygbolaget kan boarda passagerare per zon, rad eller sittgrupp. Du hittar din tilldelade grupp på ditt boardingkort.
Ofta har passagerare i första klass och business företräde, följt av passagerare i premium-och ekonomiklass, med hänsyn till föräldrar som reser med små barn och alla som behöver assistans för att ta sig ombord.
När din grupp ropas upp ställer du dig i kö eller går till ingången för att skanna ditt boardingkort och visa upp ditt pass. Sen tar du gångtunneln till flygplanet, hittar din rad, lägger undan dina väskor och sätter dig ner.
Bagageutlämning
Reser du med incheckade väskor beger du dig till bagageutlämningshallen efter flygresan för att hämta upp ditt bagage. Din flygbolagsapp, kabinpersonalen eller informationstavlorna i ankomsthallen kan berätta vilket bagageband som levererar din väska.
Har du tur kan det kan ta så lite som 20 minuter för ditt bagage att dyka upp, men det dröjer ofta längre, särskilt för internationella flygningar.
Hur skapades denna guide?
Jag är en erfaren resejournalist, tillika en av de där udda resenärerna som verkligen älskar att tillbringa tid på flygplatser. Jag ser dem som moderna vägkorsningar fyllda med spänning, förväntningar, drama och allt annat som hör resandet till. Den här guiden bygger på kunskaper och erfarenheter som jag samlat på mig under mitt mångåriga arbete med att dokumentera flygplatsfaciliteter samtidigt som jag supptäckt världen, stad för stad.