De norrländska markerna har ett skimmer av mystik över sig och en stillhet som nu för tiden är svår att hitta. Här i norr väntar Lappland, ett landskap känt för sin midnattssol som aldrig går ner under horisonten och som gör gråtrista dagar till ett minne blott. Den bästa tiden att uppleva midnattssolen är från slutet av maj till mitten av juli, och de bästa förutsättningarna finner du ovanför polcirkeln, i trakterna kring Abisko och Kebnekaise.
Jokkmokk – utforska den samiska kulturen
Om du är nyfiken på att lära dig mer om samernas kultur är Jokkmokk platsen för dig. Staden ligger strax norr om polcirkeln i hjärtat av Sápmi – Sameland – och utgör ett mecka för allt som har med samekultur att göra. Här kan du lära dig om samernas historia på Ájtte museum som dessutom har en restaurang och butik. Ta sen en shoppingtur på stan bland färgglada hantverk och smycken med samisk design, ofta gjorda av renhorn och silver.
Jokkmokk är även ett perfekt utgångsläge för den som vill upptäcka den omkringliggande naturen. Här trängs bärtyngda buskar och svampfyllda gläntor under hösten med källor, sjöar och floder, samt berg och vidsträckta kullar som gjorda för långvandringar. Kanske vill du också träffa en majestätisk ren öga mot öga? I så fall väntar renstugan Nutti Sámi Siida en 2,5 timmars körning bort.
Det lappländska köket – en smak av naturens överflöd
Vart du än befinner dig i Norrland kommer du stöta på oemotståndliga lappländska maträtter. Som du säkert förväntar dig utgörs dessa traditionella maträtter av de bästa råvarorna naturen har att erbjuda: nyfångad lax, färskt eller rökt renkött, en salig bärblandning av lingon, blåbär och hjortron samt den speciella lappländska potatissorten. Här kommer några restauranger som specialiserat sig på lappländsk mat:
Seskarö Wärdshus – Seskarö
Beläget på Seskarö mitt i Bottenviken välkomnar denna restaurang sina gäster med en mix av klassiska och moderna maträtter vilka alla är gjorda av färska ingredienser som är odlade, skördade, fiskade eller jagade i närområdet.
Restaurang CG – Luleå
Här finner du bland annat rostad röding, grillat renkött och traditionell ost från Jokkmokk på menyn, tillsammans med lokala delikatesser som Karljohansvamp och hjortron.
Hävvi i Glen – Åsarna, Jämtland
Se på när samiska kocken Elaine Asp trollar fram maträtter inspirerade av hennes barndoms stapelvaror som blodpalt, rökt renkött och bärkompotter. Elaine jagar och samlar själv in alla ingredienser och tillagar ofta maträtterna utomhus över öppen eld. Rätterna är inspirerade av årstiderna, och precis som dem befinner de sig i konstant förändring.
Restaurang Hulkoffgården – Haparanda
Denna restaurang ligger precis på den finska gränsen. Här får du chansen att njuta av gårdens eget nötkött, grönsaker och örter samt färskt renkött och fisk i en charmigt ombyggd lada. Ledorden här är hög kvalitet och fantastisk smak utan onödiga krusiduller.
Upptäck Restaurang Hulkoffgården
Kiruna – en av Sveriges nordligaste städer
Kiruna har ett långt förflutet och byggdes ovanpå ett rikt underjordiskt lager av järnmalm. Idag vilar gruvsamhället på världens största järnmalmsgruva, så stor att den hotar att sluka delar av staden. Till följd av detta planeras det att fysiskt flytta staden till säkrare marker drygt tre kilometer bort.
Så om du är på jakt efter en ideal utgångspunkt för att insupa den samiska kulturen, utforska det vackra landskapet, lära dig om gruvhistoria och se Kiruna i all sin prakt är detta en sommardestination för dig. Du kan även passa på att köpa lokalt samehantverk i Kirunabutiken Carl Wennberg.
Nationalparken Padjelanta – en mjukare sida av Lappland
Om Kungsleden och Sarek representerar de kargare och hårdare delarna av norra Sverige, är Padjelanta dess mjukare motsats med sina blomstrande alpina ängar. Om du är intresserad av växter och blommor får du inte missa att ta en tur till Virihávrre för att se vilda alpina orkidéer i dess naturliga miljö.
Ta även tillfället i akt att lägga märke till hur generationer av samernas renskötsel har format terrängen över Badjelánndas lummiga slätter. Du kan även vandra längs med Padjelanta-ledens 160 km (eller en bit av den) som löper från Kvikkjokk norrut fram till Ritsem.
Sareks Nationalpark – västra Europas sista vildmark
Sareks nationalpark i väst är en lekplats för naturentusiaster med sina glaciärer, berg, sjöar och strövande renar. Bestig toppen Bårddetjåhkkå, som trots sina 2 000 meters höjd bjuder på en behaglig vandring. Missa inte heller att besöka Ráhpavuobme, även kallad Sareks pulsåder, som erbjuder massvis av vandringsmöjligheter i en storslagen dal som formats av tidens tand och inlandsisens kraft.
I Sarek hittar du bara enkla övernattningshyddor var 10 – 20 km, vilka alla har sitt eget unika förflutna.
Kungsleden – 440 kilometer av orörd skönhet
Sedd som vandringsledernas vandringsled finns Kungsleden med sina 440 kilometer med på mångas bucketlist. Tacksamt nog kan denna majestätiska rutt, som spänner mellan Abisko och Hemavan i nordväst, enkelt brytas ner i flera mindre sträckor för vandrare som vill kunna njuta av naturen och de storslagna vyerna i sin egen takt. Populära startpunkter för en kortare vandring längs Kungsleden är Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan.
Längs med Kungsleden får du verkligen uppleva allt: Sveriges högsta berg Kebnekaise, forsar och sjöar, klippformationer så långt ögat kan nå samt ängar och en och en annan älg. Se bara till att vara väl förberedd om du ger dig ut på en längre vandring. Det är till exempel inte alla sträckor som har övernattningshyddor (oftast saknas de helt i mittendelen av leden) och du kommer antagligen inte heller stöta på många andra vandrare. På Kungsleden får du uppleva Sverige när landet är som vackrast i sin stilla prakt.
Höga Kusten – vandringsleden på UNESCOs världsarvslista
Längre söderut och längs med den västra kustlinjen ringlar sig Höga Kusten-leden med en fantastisk utsikt över Bottniska vikens öar och bukter. Denna 130 km långa led bjuder på vandring för alla nivåer och kan med fördel brytas ner i kortare sträckor då det skulle ta ungefär en vecka att vandra hela sträckan.
Med egenskaperna hos en sydlig kustled bjuder Höga Kustens vyer på en dramatisk skillnad gentemot de andra vandringslederna. Den guidar dig fram mellan finkorniga stränder, lummiga skogar och klippiga kustlinjer samtidigt som den sakta letar sig uppåt 300 meter över havet med en enastående bergsvy. Längs vägen får du flera chanser att ta ett dopp i havet, vandra genom gröna ängar samt uppleva Sveriges näst högsta vattenfall. Området bjuder även på konsthallar utspridda här och där, samt möjligheter till safari, fiske, kajakpaddling och cykling.
Tree Hotel – Sov bland fåglarna
Kanske har du läst om fenomenet och sett bilder på det, men har du någonsin själv sovit över på ett trädhotell? The Tree Hotel i Harads erbjuder sju olika rum ovan mark, som tagna ur en barndomsdröm. Har du alltid undrat över hur ett UFO ser ut från insidan? Eller kanske velat sova en natt i ett fågelbo? Här finns det ett rum för varje tillfälle. Ta med hela familjen och installera er i The 7th Room, eller njut av en romantisk weekend för två i The Cabin.
Hitta ett rum på Tree HotelSundsvall – Stenstad
Sundsvall ligger ungefär 50 km söder om Härnösand och är en annan svensk stad med lång historia. Redan år 1888 hade Sundsvall fallit offer för fyra förödande stadsbränder varpå staden återuppbyggdes alla fyra gånger. Efter den fjärde branden beslutades det äntligen att staden skulle återuppbyggas i brandsäker sten.
Dagens historiska centrum består av 51 kvarter och 600 byggnader helt konstruerade i sten. Besök Hirschka huset, Hedbergska, Hotel Knaust och Gustav Adolfs kyrka, vars konstruktioner vittnar om den tidens stenfrenesi.
Hitta ett rum på Hotel KnaustHitta ett hotell i norra Sverige