preloadEGYPT_CAIRO_PERSON_BAKER_MAKING_FRESH_AISH_PITA_BREAD_FOOD

Du har säkert testat våra klassiska svenska varianter av mat som kebab, falafel och shawarma. Men under din resa i det nordliga afrikanska landet, som också är en del av mellanöstern med inflytande från båda i den kulinariska kulturen, kommer du att upptäcka egyptisk mat och dryck som är otroligt smakrik.

Hitta flyg till Egypten

Egyptisk mat

Känn den varma och välkomnande andan i landet känt för forntida underverk som pyramiderna och sfinxen medan du äter samma mat som i vissa fall har ätits och utvecklats under hundratals år. Här i vår lista hittar du flera exempel på mat, dryck och sötsaker du borde testa på vid ett besök i det varma landet.

Ta’meya, Egyptens falafel

Ingen lista över egyptisk mat skulle vara komplett utan tameya, en av landets mest berömda maträtter och Egypterns variant av falafel. Vid ett besök i det nordafrikanska landet är det snudd på obligatoriskt att prova rätten.

Istället för kikärtor används bondbönor för att göra tameya vilket resulterar i något som liknande biffar. Tahini, färsk persilja, korianderblad och lokala kryddor, är ingredienser som båda rätterna har gemensamt. Tameya äts ofta i pitabröd tillsammans med grönsaker men kan även avnjutas som en av smårätterna i en buffé eller direkt på tallrik i runda eller platta former.

Även om det inte är helt bekräftat vilket som kom först så är en vanligt förekommande teori att tameya uppfanns först i Egypten, och när rätten sedan spreds över andra delar av mellanöstern byttes huvudingrediensen bondbönan ut mot kikärtor för att bli den numera mer välkända falafeln.

Om man jämför tameyan med falafeln, som är populär i många andra länder i mellanöstern och även här i Sverige, så är den lite lättare och rikare på vätska och är dessutom grönare på insidan eftersom fler kryddor och örter används. Maträtten är faktiskt så vanlig att det inte ens är ovanligt att beställa in en McFalafel till frukost på en viss populär snabbmatskedja i Egypten.

Koshari

Koshari anses vara Egyptens nationalrätt, och det är inte förvånande med tanke både på rättens popularitet och hur gott det är. Maträtten består av en blandning av linser, makaroner, ris och kikärtor som ofta serveras tillsammans med tomatsås, friterad lök och vitlök- och vinägerdressing.

Koshari är en vegetarisk rätt som ingredienserna avslöjar. Rätten kan vara en variant av den indiska rätten khichdi som fördes till Egypten av brittiska soldater under tidigt 1900-tal. Namnet kan också komma från de judar som befann sig i landet och som gjorde maträtten populär eftersom den uppfyllde deras krav på mat som är kosher. Det är en billig maträtt som först serverades från gatuvagnar i Egypten till landets underklass, och än idag är det en populär, enkel maträtt som ofta säljs billigt, ibland i enklare restauranger där koshari är den enda rätten på menyn.

Mahshi – Egyptens dolmar

THEME_FOOD_LEBANESE_Sheikh_ al-mahshi_GettyImages-1305341660

Mashi är en mycket smakrik egyptisk rätt som ofta är vegetarisk. Men vissa varianter kan innehålla kött så vegetarianer gör bäst i att fråga innan de gör sin beställning.
Maträtten består av en grönsak, ofta aubergine, som är fylld med, paprika eller kålblad, med ris eller ibland kött. Riset är blandat med andra ingredienser som persilja, koriander, dill, tomatsås och kanel. Mashi är en variant av dolmar som är väldigt vanligt och populärt i andra länder i mellanöstern.

Ful Medames – en riktig klassiker bland egyptisk mat

När du kommer till Egypten är ful medames en rätt du bara måste testa för att riktigt ta till dig av den lokala kulturen. Maträtten är en grundpelare i landets matkultur och en basföda för många familjer. Dess ursprung sträcker sig troligen ända tillbaka till det forntida Egypten. Ful medames kan ofta köpas billigt från ett gatukök, och då är den populäraste varianten att det ligger i ett pitabröd du tar med dig i handen.

Huvudingrediensen består av kokta bondbönor och påminner en del av de bruna bönorna som är vår egen klassiker här i sverige. Den egyptiska varianten av ful medames äts ofta som frukost eller lunch med pitabröd och tahini. Ägg eller falafel är andra populära tillbehör.

Shawarma

Shawarma har blivit populärt även här i Sverige under den senaste tiden, vid sidan av sin ”förfader” kebaben. Men att äta shawarma i ett av dess hemländer är en helt annan upplevelse som du måste testa vid ett besök i Egypten. Shawarma är otroligt populärt i Kairo, men också i resten av Egypten och i flera andra länder i mellanöstern.

Shawarma består av tunt skurna bitar från köttet som grillas samtidigt som det roteras. Köttet serveras på olika sätt, som i pitabröd, på en tallrik tillsammans med pommes frites eller som en shawarmarulle där köttet är inlindat i bröd tillsammans med tillbehör som lök, tomat, gurka och tahinisås.

Shawarma, och även gyros, är varianter av kebaben som först dök upp i köken i det Osmanska riket under 1800-talet. Namnet kommer från det turkiska ordet çevirme, som betyder roterande eller snurrande.

Feseekh

En fisk som konserverats genom jäsning, som luktar riktigt illa, och som är älskad av vissa och hatad av andra av lokalbefolkningen. Nej, inte surströmming utan feseekh.

Feseekh har ätits av egyptier i tusentals år, ända sedan faraonernas tid. Man äter vanligtvis inte rätten tillsammans med potatis, som vår svenska strömming, utan serveras ofta med pitabröd och grönsaker. Fisken har fermenterats genom att torkas i solen för att sedan bli dränkt i saltvatten i en hel månad.

Precis som surströmmingen är feseekh inte något för alla, vissa älskar det medan andra knappt klarar av att ta en tugga. Varför inte testa själv och se vilken sida du hamnar på? Om du vågar vill säga. Fisken är en tradition som äts under firandet av Sham El Nessim, en egyptisk festival som markerar början på våren och som alltid firas på annandag påsk.

Molokhia

Molokhia (även Mulukhiyah) är inte bara namnet på en populär maträtt i Egypten, det är också namnet på grönsaken som är huvudingrediensen i rätten. Varianter både med och utan kött är mycket populära i landet.

Om du får se en tallrik med molokhia tror du kanske vid första anblicken att det är spenatsoppa, men konsistensen påminner mer om rabarberkräm. Vanliga tillbehör till den klassiska egyptiska rätten är ris och bröd. Fisk, kyckling eller kanin är också vanligt i de icke-vegetariska varianterna.

Under en period för ett tag sedan, närmare bestämt för över 1 000 år sedan, var Molokhia förbjudet att äta av vanliga medborgare eftersom härskaren ansåg att det var en kunglig rätt med afrodisiaka egenskaper. Förbudet blev i alla fall inte så långvarigt men än till denna dag finns det åtminstone en religiös grupp som fortfarande håller fast vid detta bud.

Idag används Molokhia också av många egyptiska mammor för att lära barn att äta grönsaker, eftersom det är en maträtt som gör det lätt att gömma finhackade grönsaker som morötter, broccoli, ärtor eller bönor. Ett finurligt sätt att få de små att uppskatta nyttig mat.

Karakade

Om du är i Egypten under den varmaste delen på året är det särskilt viktigt att du får i dig tillräckligt mycket vätska. En av de populäraste dryckerna landet har att erbjuda är karakade, te gjort på hibiskus som kan avnjutas antingen varmt eller kallt.

De enda ingredienserna i den populära drycken är vatten, hibiskusblad och lite socker eller honung. De flesta av blommorna plockas från oaserna utmed Nildalen och Nildeltat.

Karadade har druckits i landet sedan det forntida Egypten, där detta te användes för medicinska syften och ansågs vara värdigt faraonerna. Idag är det en vanlig dryck som många dricker till vardags men som också ofta serveras vid högtidliga tillfällen som bröllop och andra fester.

Karakade är rik på vitamin C och sägs göra nytta om man vill sänka blodtrycket. Drycken säljs ofta på kaféer, så varför inte beställa in en kopp och slå dig ner på uteserveringen när du behöver en paus från att gå runt i värmen? Vissa souvenirbutiker erbjuder också små koppar av drycken till sina besökare.

Erk Sous

Lakrits är populärt här i Sverige, och i Egypten är det däremot en dryck som är den mest populära formen av lakritsroten, nämligen erk sous. Den växer och skördas i de övre delarna av landet, och lakrits är faktiskt ganska bra för hälsan när det inte är blandat med allt socker och annat som finns i lösgodiset vi trycker i oss på lördagarna.

Erk sous är en kall, brunaktig juice som ibland säljs av gatuförsäljare som går runt med sin stora behållare och ett bälte fullt av glas för att kunna erbjuda en god och svalkande dryck till törstiga turister och lokala invånare i Kairo och andra stora städer i landet. Drycken är älskad av många egyptier, både rika och fattiga.

Vi som inte är så vana vid drycken kanske vill ha den lite sötare än den normalt är, vilket kan ordnas med lite socker. Erk sous har en historia på över 3 000 år och lakritsrot hittades till och med i Tutanchamons gravkammare.

Hawawshi

Hawawshi består av köttfärs intryckt i ett pitabröd som bretts med smör och sedan bakas. Som många andra egyptiska rätter är detta en maträtt som finns i flera delar av mellanöstern men som fått sin egen lilla twist här i Egypten.

Alexandria har dessutom en egen variant på rätten. Här lägger man inte köttet inuti färdigt pitabröd utan i degen. Detta gör att hawawshin känns mer som pizza än en fylld macka. Vissa lägger utöver det även på ingredienser som tomater, paprika och mozzarella så att det verkligen ser ut som en pizza.

Förutom att ha köttfärs som innehåll finns det många versioner av hawawshi, inklusive korv, tonfisk och pastrami.

Macarona Bechamel

Denna rätt passar bra att ha som tillbehör till den mesta andra maten, eller bara som en måltid i sig självt. Maträtten består av tre lager. I botten ligger ett lager av penne-pasta, som gett rätten den första delen av sitt namn. I mitten hittar vi en mix av malet nötkött, lök och tomatsås. På toppen ligger lagret som namngett den andra halvan, ett tjockt vitt lager bechamelsås.

När grytan är färdiglagad får det översta lagret en aptitretande gyllenbrun färg. Macarona bechamel är en mycket god måltid som inte bör missas vid ett besök i landet när man vill passa på att prova egyptisk mat i olika former.

Basbousa

En egyptisk klassisk sötsak med ursprung i det Osmanska riket är basbousa. Efterrätten kan hittas i många länder där det har olika namn, till exempel ravani i Grekland och Turkiet, nammoura i Libanon, och som sagt basbousa i Egypten.

Även om olika platser använder olika ingredienser är mannagryn basingrediensen man inte kan vara utan. Versionen man hittar i Egypten är ofta tunn och indränkt i sirap, med mjuk insida och toppad med mandlar och färsk grädde.

Harissa

När du läser harissa kanske du tänker på den röda chilipastan man använder i matlagning. Detta har dock inget med det att göra, utan detta är en efterrätt som är ganska lik basbousan. I Egypten säljs denna variant bara i Alexandria, landets näst största stad, och kommer ofta i par med en annan efterrätt med kokos som kallas bassima. Många Kairobor älskar dessa kakor och köper ofta hem en del åt familjen medan de är på besök i den stora hamnstaden.

Stella – Egyptens mest populära öl

Stella är det mest kända ölsorten i Egypten. Ölen har funnits i Egypten sedan 1800-talet, och därför är det favoriten för många egyptier och även för många besökande resenärer. Du kommer inte att hitta en enda bar i Egypten som inte säljer stella, och många har till och med ölmärkets logga på utsidan av sin bar eller affär.

Under en tid var ölens kvalitet tveksam och kunde variera mycket från fall till fall. Men kvaliteten har ökat och stabiliserats sedan företaget Al Ahram började producera ölen, som numera säljs i både burkar och flaskor.

Sobia

Sobia är en populär uppfriskande dryck i Egypten. Drycken kommer i olika varianter, men består vanligtvis av kokosmjölk, ris, risvatten, vanilj och socker.
Du kan naturligtvis beställa in sobia från kaféer, ibland med goda varianter som innehåller spännande smaker som mango- eller jordgubbsjuice, men du kan också köpa sobiapulver på en egyptisk marknad och göra drycken själv genom att helt enkelt hälla på vatten på pulvret och röra om.

Cru des Ptolmees

Cru des Ptolmees kan sägas vara ättlingen till vinet som drottning Kleopatra älskade. Det är ett färskt vitt vin som är som godast när det serveras kallt, och som gör sig bra tillsammans med fiskrätter. Vinet är en av favoriterna bland lokalbefolkningen i Egypten.

Auld Stag

När man tänker whisky är Egypten troligen inte det första landet man kommer att tänka på. Men Auld Stag är den bästa whiskyn som produceras i landet, och ett populärt val bland lokalbefolkningen och besökare. Auld Stag exporteras numera till många länder över hela världen.

Upptäck spännande mat från andra länder

Hoppas du blivit inspirerad att testa de lokala specialiteterna under ditt besök i Egypten. Att göra det ökar ofta ens förståelse för landets kultur och gör det lättare att sätta sig in i hur det vardagliga livet för invånarna kan se ut. Och så får man ju smaka ny och spännande mat och dryck, vilket aldrig är fel.
Se gärna våra liknande listor för andra länder och låt dig inspireras att åka till andra platser som Turkiet, Spanien, Grekland eller Tyskland.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar