Något som ofta kommer på tal när man pratar om Australien är alla de ovanliga och farliga djur som är unika för landet. Många menar att uppkomsten av dessa sällsynta arter har att göra med kontinentens isolerade läge som förhindrat nya arter att ta sig dit. Detta har tvingat djuren i Australien att utveckla nya, kreativa sätt att skydda sig mot varandra.
Oavsett anledning huserar några av världens farligaste djur i Australien, men även de mest bedårande varelserna du kan föreställa dig, inklusive över två tredjedelar av världens alla pungdjursarter, koalor och de farliga men ack så söta tasmanska djävlarna. Låt oss hälsa på några av arterna du kan stöta på när du besöker detta fantastiska land tillsammans med några spännande fakta om djuren i Australien.
Farliga djur i Australien
Det är svårt att lista djuren i Australien utan att börja med den mest eftertraktade informationen: Australiska djur man bör akta sig för, med allt från giftiga till direkt livsfarliga arter. Här kommer ett gäng invånare du gör bäst i att undvika på din resa i landet Down Under.
Box jellyfish
Många blir förvånade över att det dödligaste bland djuren i Australien är en liten, ljusblå, transparent varelse som flyter runt i vattnet. En box jellyfish, även kallad havsgeting eller boxmanet, är ett av de giftigaste djuren i världen och du har störst chans (eller snarare risk) att stöta på dem i Australiens norra delar från oktober till maj. Det är otroligt smärtsamt att bli bränd av denna manet som har ett gift som paralyserar offret och dess nervsystem. I värsta fall leder detta till andningssvårigheter döden via hjärtstillestånd på bara några minuter.
Livräddare i Queensland utbildas för att hantera dessa situationer och utrustar sig med bland annat vinäger för att mildra brännskadorna och förhindra att mer gift utsöndras.
Blåringad bläckfisk
Den blåringade bläckfisken med hemvist i stilla havet är ett av de giftigaste djuren i Australien – dess miniformat och gladlynta, psykedeliska färger till trots. Giftet från en blåringad bläckfisk sägs vara mer än 1 000 gånger starkare än cyanid, och en enda bläckfisk kan ha ihjäl över 25 människor på bara några minuter. De tenderar att gömma sig i korallrev, klippsprickor, bland bråte på havsbotten eller i gamla snäckskal.
Skulle du någonsin befinna dig öga mot öga med denna färgsprakande varelse gör du bäst i att hålla dig lugn och dra dig tillbaka så fort du kan. Bettet från bläckfisken är dessutom ofta helt smärtfritt, vilket gör att du kanske inte ens märker av att du blivit biten. Som tur är sägs den blåringade bläckfisken bara bita när den känner sig hotad, och det har inte förekommit några registrerade dödsfall orsakade av den sedan 60-talet.
Saltvattenkrokodil
Det finns uppskattningsvis över 100 000 saltvattenkrokodiler i Australien. De flesta av dem håller sig nära flodmynningar, men har även hittats ute i havet och i vissa ovanliga fall i sötvatten. Dessa reptiler trivs allra bäst i ”croc country” som börjar strax söder om Gladstone, vid Boyne River, och sträcker sig hela vägen upp längs den återstående östkusten i Queensland. Dessa krokodiler är enorma, aggressiva och är kända för att sluka djur av alla storlekar – till och med människor. Det är dock relativt ovanligt att människor attackeras, men var försiktig om du rör dig i närheten av deras territorium.
Dessa krokodilers dödligaste manöver är känd som en ”death roll” som används för att desorientera bytet. Krokodilen rycker ut offret i vattnet, och om djuret (eller människan) kämpar emot, snurrar krokodilen sin kropp under vattnet, för att ytterligare förvirra sitt byte. Detta leder till att bytet tappar andan och får svårare att göra motstånd vilket gör det till en enklare måltid för krokodilen.
Tapianer
Dessa giftsnokar, särskilt inlandstaipanen, är de giftigaste ormarna på planeten och trivs som handen i handsken i Australiens ökenlandskap. Giften från en enda orm är tillräckligt kraftfullt för att ta livet av 100 människor. Tapianer jagar visserligen däggdjur, men som tur är riktar de främst in sig på mindre byten som möss och råttor. Trots att dessa ormar är de mest giftiga är de inte de dödligaste eftersom de sällan kommer i kontakt med människor. Faktum är att ingen människa har dött av ett tapianbett sedan 1955 tack vare det framtagna motgiftet. Det mest skrämmande med dessa ormar är dock hur snabbt de attackerar: En tapian kan bita dig upp till åtta gånger i en enda attack.
Den allra dödligaste giftsnoken i Australien är kusttapianen. Denna tapian anses vara den tredje giftigaste ormen i världen, men ses samtidigt som den dödligaste ormen i Australien eftersom den mer frekvent kommer i kontakt med människor än dess motsvarighet inåt landet. Dessa ormar förekommer oftast längs Australiens östkust, från New South Wales till Queensland, och är som mest aktiva under dygnets första timmar, förutom under värmeböljor då de föredrar att jaga på kvällen.
Svarta änkan
Den australiska svarta änkan, eller redback-spindeln, är en av de mest giftiga spindlarna i landet och finns i hela Australien. Nuförtiden är det, tack vara motgiftet som funnits sedan slutet av 1950-talet, osannolikt att dö från ett bett av svarta änkan. Det är dock extremt smärtsamt och mycket riskabelt om du befinner dig långt bort från läkarvård.
Det är endast honan som är giftig och hon är i regel tre gånger större än hanen. De gillar att bo på varma, vindstilla platser, och det är relativt ovanligt att stöta på dem eftersom de föredrar att hålla sig nära boet. Skulle du ha oturen att möta en redback är det därför sannolikt att du råkat gå in i deras nät av misstag. Så se upp med var du sätter fötterna!
Unika australiska djur
Tack vare Australiens isolerade läge har landets djur tvingats till anpassning för att kunna överleva. Detta har i sin tur lett till en drös varelser som är unika för kontinenten. Du behöver bara veta var du ska leta för att hitta dem.
Wallabies
Dessa gulliga pungdjur kan lätt förväxlas med Australiens nationaldjur kängurun. Wallabies är dock mindre, med kortare bakben vilket gör det enkelt för dem att manövrera genom skogsområden. De har även en starkare färg än sina större motsvarigheter. Du lär med största sannolikhet få syn på dessa härliga varelser längs vägarna utanför de större städerna, samt skuttandes omkring mellan vingårdarna i Hunter Valley i New South Wales. Dessa krabater stod en gång i tiden högt på listan över utrotningshotade arter, men tack vare ansträngningarna från lokala projekt och regeringen finns det numera gott om wallabies i landet.
Det finns nära 30 olika sorters wallabies i hela Australien, inklusive shrub wallabies, rock wallabies och brush wallabies som alla grupperas efter deras naturliga habitat där lite större wallabies vanligtvis är mer sociala och och lever i grupp. Wallabies är vegetarianer, och en typisk festmåltid består av blommor, mossa och ormbunkar.
Vombater
Vombater, eller wombats som de kallas i Australien, är några av landets sötaste djur, och ser ut som minibjörnar med sina gulliga små ansikten. De väger i regel mellan 20 och 35 kilo och kan bli upp mot 90 cm långa. Vombater tillhör Australiens stora grupp av pungdjur som fritt strövar över landet. De bär sina små i påsen, som sitter baktill istället för på magen för att förhindra att smuts tar sig in.
Vill du försäkra dig om att det finns vombater i närheten kan du hålla uppsikt efter deras karakteristiska, kubformade spillning. Du har störst chans att stöta på vombater i Cradle Mountain på Tasmanien och vid Blue Mountains utanför Sydney. Det är dock osannolikt att du hittar dem utanför djurparker eller nationalparker då de främst är aktiva på natten.
Quokkas
Quokkas är några av de absolut gulligaste djuren i Australien och du hittar dessa leende små skapelser på Rottnest Island strax utanför Perth. Deras små ögon och nallebjörnsöron är bedårande, men det är deras glada lynne och fräcka små leenden som gör dem helt oemotståndliga.
Det häftigaste med quokkas är hur de, som om de själv vore turister, strövar över ön utan rädsla. Anledningen till deras avslappnade inställning är att de inte har några naturliga fiender på Rottnest Island och därför oblygt struttar omkring. De tillbringar sina dagar med att äta kvistar, löv och olika sorters gräs.
Även om quokkas är utåtriktade och söta är det dock viktigt att inte ge dem människomat och att inte stressa dem då de försvarar sig genom att bita om de känner sig hotade.
Näbbdjur
För den som aldrig sett ett näbbdjur kan det vara svårt att föreställa sig denna udda varelse. Med sin näbb, blanka päls som glänser i vattnet, långa svans och tassar med simhud har näbbdjuret ett utseende som platsat i vilken sagobok som helst.
Detta australiska däggdjur som lägger ägg och bäst beskrivs som en hybrid mellan en utter och en anka är även giftigt och anses vara ett av de mest ovanliga djuren i världen. Du har störst chanser att stöta på näbbdjuret i deras naturliga habitat på flodstränderna längs Australiens östkust såväl som på Tasmanien. Du kan även hitta dem i reservat som Taronga Zoo i Sydney, Koala Sanctuary i Brisbane och Healesville Sanctuary nära Melbourne.
Utrotningshotade djur i Australien
Oavsett om du besöker öknen eller regnskogen finns det ett stort urval bland djuren i Australien som både lokala myndigheter och organisationer arbetar hårt för att skydda, inklusive dessa krabater:
Långfotad kängururåtta
Detta bedårande pungdjur finns mestadels i sydöstra Victoria och längs gränsen till New South Wales vilket gör att arten drabbades hårt av skogsbränderna 2019 och 2020 då en stor del av deras livsmiljö förstördes.
De få långfotade kängururåttorna som överlevde har spelat en enorm roll i återhämtningen av de skadade områdena genom att sprida svampsporer i sin avföring vilket hjälpt till att återupprätta växtligheten. Avverkning och olika rovdjur har också lett till det minskande antalet långfotade kängururåttor av vilka det endast uppskattas återstå 2 500 exemplar i det fria.
Jätteflygfalang
Dessa nattliga däggdjur med mjuka fluffiga öron och långa svansar tar sig under kvällarna fram i trädkronorna i New South Wales, Queensland och Victoria och vilar under dagen upp sig i ihåliga träd.
Även jätteflygfalangerna påverkades svårt av skogsbränderna som förstörde en stor del av deras revir och bara under de senaste 20 åren har antalet djur minskat med 80% som ett direkt resultat av skogsavverkning. Än så länge har de inte listats som utrotningshotade, men experter förutspår att de tyvärr kommer finnas med på listan inom åren som kommer.
Myrpungdjur
Myrpungdjuret, även kallat numbat, livnär sig helt och hållet på termiter och kan äta upp till 20 000 om dagen. Det finns bara två naturligt förekommande populationer kvar av myrpungdjur i Australien i den sydvästra delen av Western Australia. Nya populationer har dock införts i South Australia och New South Wales med förhoppningen att de ska få fäste och föröka sig. Det uppskattas att det endast finns omkring 1 000 myrpungdjur kvar i landet till följd av avskogning av deras naturliga miljö och attacker från rovdjur. Sedan 1970-talet beräknar man att antalet myrpungdjur minskat med hela 99%.
Kända australiska djur
Australien må vara hem åt många unika djur, men det finns ett gäng arter som är berömda i hela världen. Här kommer några av dem.
Kängurun
Detta studsande pungdjur är Australiens nationaldjur och antagligen landets mest kända djur. Det finns en mängd olika typer av känguruer i Australien, inklusive red kangaroos, western grey kangaroos, eastern grey kangaroos, black wallaroos och antilopine kangaroos. Australiens kängurur är världens största pungdjur med praktexemplar som väger över 90 kilo och mäter två meter på bakbenen. Du hittar känguruer över hela landet, men några av de bästa platserna att få syn på dem inkluderar Murramarang National Park längs sydkusten i New South Wales, Bonorong Wildlife Sanctuary i Tasmanien och Currumbin Wildlife Sanctuary på Queenslands Gold Coast.
Koalan
Koalan är ett av de mest ikoniska djuren i Australien, och dess björnlika utseende till trots tillhör de gruppen pungdjur. Du hittar koalor i eukalyptusskogarna i Eastern Australia, och fullvuxna koalor kan utan problem äta hela två kilo eukalyptusblad på en enda dag. De är dessutom otroligt kräsna och vägrar äta något annat. Tyvärr anses koalorna vara utrotningshotade till följd av att deras revir förstörts av avverkning, skogsbränder och torka.
I stället för att besöka dem ute i det fria finns det mängder av reservat runt om i landet du kan ta dig till för att få en komplett koalaupplevelse, som Lone Pine Koala Sanctuary i Brisbane, Currumbin Wildlife Sanctuary längs Gold Coast och Kangaroo Island Wildlife Park i South Australia.
Den tasmanska djävulen
Den tasmanska djävulen är en av de få och största köttätande pungdjuren att överleva i världen. De kunde tidigare hittas över hela Australien men i takt med att deras revir förstörts återfinns de nu på Tasmanien, vilket även är platsen de härstammar från.
Spännande information om den tasmanska djävulen är att de har en käke så kraftfull att den kan krossa mänskliga ben. De har även ett otroligt högt skrik vilket förr i världen övertygade europeiska bosättare att de var omgivna av demoner i vildmarken. De har även förmågan att, precis som andra pungdjur, lagra fett i svansen. En fet svans är därmed ett tecken på en mätt och välmående djävul.
Tasmanian Devil Conservation Park i Taranna, på den tasmanska halvön, är en av de bästa platserna att besöka om du hoppas få se en livs levande tasmansk djävul.
Andra unika upplevelser i Australien
När du rest land och rike runt i jakt på Australiens ovanliga djur finns det massor av andra platser och saker att uppleva. Ta en titt på vår lista över de bästa platserna att besöka i Australien och planera din perfekta semester. En av de häftigaste upplevelserna i landet är att spana in de rosa sjöarna som får sin spektakulära färg tack vare interaktionen mellan saltrikt vatten och gröna alger. Reser du med familjen får du inte heller missa att ta en titt på vår lista över familjedestinationer i Australien.