preloadTHEME_PEOPLE_FOOD_DINNER_FRIENDS_GettyImages-909204364-1.jpg

Ett av de stora glädjeämnena med att vara på resande fot är att få äta ute. Att välja restaurang, sätta sig vid ett dukat bord, få maten serverad och dessutom slippa diska efteråt. Utöver detta har du chans att prova mat du kanske själv inte lagar eller ens hört talas om. Det är semester det.

Maten på Cypern är på många sätt medelhavsmat, med mycket olivolja, sallader och färska örter, men har påverkats av europeiska, asiatiska och afrikanska länder. Halloumi är landets stolthet men här äts också mycket grytor, röror och meze, de olika smårätterna som alla runt bordet delar. Restauranger finns det gott om i hela landet och här kommer ett smakprov på några.

Hitta flyg till Larnacia

Cypriotisk matkultur

Grandparents toasting with grandson at lunch at rustic traditional house in mediterranean village

Det cypriotiska köket har samma rötter som öns befolkning vars ursprung är grekiskt och turkiskt. Här äts mycket grillat och grytor med huvudingredienser som lamm, gris eller fågel. Mest känt utanför landets gränser är nog halloumin som främst görs på får- eller komjölk. Trots att Cypern är en ö äts förhållandevis lite fisk. Framstående ingredienser och smaker är bland annat mynta, yoghurt och persilja.

Andra vanliga smaker är citron, vitlök, basilika, kardemumma, dragon och kanel. När det kommer till efterrätter erbjuds på ofta baklava eller bara yoghurt med honung. På Cypern odlas mycket frukt såsom apelsin, persika och granatäpple. Här odlas också druvor, både inhemskt och internationella sorter, och det produceras olika sorters vin, exempelvis starkvinet Commandaria.

Att äta på restaurang på Cypern

View from above of tourists having Mediterranean food and toasting with drinks at traditional restaurant

För det första, specialkost är inte lika lätt att få på restaurangerna här som i Sverige. I områden med mycket turister är det enklare men utanför turiststråken kan du inte räkna med att det finns exempelvis glutenfritt bröd eller laktosfri yoghurt. Kranvattnet i Cypern är drickbart och går alldeles utmärkt att laga mat med men turister råds ändå att dricka köpt vatten då detta smakar bättre. Bordsbokning i förväg är inte så vanligt på restaurangerna på Cypern men generellt sätt uppskattas det. Vanligtvis lämnar du dricks på 5–10% av notan om servicen varit bra, men det är inget krav.

Restauranger på Cypern i och omkring hamnstaden Larnaca

Fresh whole fish on ice, for sale.

Larnaca är den tredje största staden på Cypern och ligger på sydöstkusten. Här samsas ivriga shoppare, soldyrkare och matälskare på strandpromenaden som är full med butiker, kaféer och barer. I ena änden av Finikoudes-promenaden ligger det medeltida slottet som från början byggdes för att skydda staden men som sedan fick verka som fängelse. Nu finns det ett litet museum inuti som är värt ett besök mellan måltiderna.

Hitta boende i Larnaca

Vlachos Tavern – familjärt och lokalt

Tzatziki sauce and traditional greek dishes. Top view

Utanför Larnaca vid hotell Sandy Beach ligger tavernan Vlachos med cypriotiska delikatesser. Detta är en familjeägd restaurang där du ska beställa in meze för att prova allt och lite till. Hit kommer både lokalbefolkning och turister för att äta sig mätta. Se till att du är ordentligt hungrig när du kommer hit. Portionerna är generöst tilltagna, servitörerna är uppmärksamma och maten vällagad. Perfekt för både små och stora sällskap. Firar du till exempel födelsedag med en större grupp är det bra att boka bord i förväg.

Ithaki Garden Restaurant – en undangömd pärla

Lady enjoying her food served with half a plate of meat and the other half salad. She is sat at the table with her friends in the restaurant on their holiday.

Mitt i centrala Larnaca ligger denna restaurang på en bakgård. Känslan är att du sitter i någons trädgård och äter din middag, inte att du befinner dig mitt i en livlig stad. Träden är behagligt upplysta och tillsammans med blommorna och fågelsången runt omkring skapar de en stämningsfull miljö. Restaurangen är perfekt för en middagsdejt. På kvällarna blir det ofta fullt så det kan vara en god idé att boka bord om du vet med dig att du vill äta en viss tid. På menyn finns framför allt grekisk mat.

Restauranger i och omkring Ayia Napa

Young man eating delicious sushi with chopsticks at outdoor restaurant. Sashimi, nigiri, unagi sushi, tuna, salmon, wasabi

Turistort nummer ett på Cypern är utan tvekan Ayia Napa som ligger på den östra sidan av ön. Hit kommer tonåringar från hela Europa för att festa på någon av de många klubbarna som finns här. Ayia Napa är dock mer än bara en partystad. Här finns många charmiga restauranger och ett skönt strandliv.

Hitta boende i Ayia Napa

Flames Restaurant and Bar – cypriotisk mat på bästa sätt

Den här familjedrivna restaurangen specialiserar sig på hemlagad cypriotisk mat. De två bröderna Theo och Peter öppnade Flames 1989 och har sedan dess drivit detta med grundtanken om att ge sina besökare både god mat och bra service. På menyn hittar du kött, fisk och veganska specialiteter. Välj mellan en mellanstor eller stor portion. Utöver lokal mat finns det lokala viner att dricka till maten. Missa inte heller att beställa någon av de hemlagade efterrätterna. Denna restaurang passar större sällskap och barnfamiljer. Här finns till och med en lekyta för barn. Restaurangen är populär så det kan vara bra att boka bord, särskilt om ni är många.

Sage Restaurant and Winebar – exklusivt i partystaden

Close-up of waiter holding bottle and serving red wine during dinner at luxurious gourmet restaurant

I hjärtat av Ayia Napa ligger Sage, en restaurang som imponerar redan när du står utanför med där namnet står i skrivstil på den stora lysande skylten på väggen. När du kliver in möts du av ett rum i neutrala toner med ljusa trägolv och pelare i borstad metall. Här ligger vita linnedukar på borden men känslan är mer modern än traditionell.

Detsamma gäller maten där det kulinariska teamet på Sage sätter sin egen prägel på den traditionella medelhavsmaten. Välj bland förrätter, pasta, fisk och skaldjur, kött och fågel eller vegetariskt. Här finns även en barnmeny. Sage är en cool, elegant och exklusiv restaurang som utöver ett stort urval av rätter på menyn har en sommelier på plats för att dig råd utifrån den utmärkta vinlistan. Här serveras även lokal öl som det är värt att prova.

Restauranger i och omkring Pafos

Composition for aperitifs and buffet service with octopus, potatoes and tomatoes in vinagrette with strawberries on display. Production in Tuscany, Italy

Staden Pafos, som ibland också stavas Paphos, är belägen på sydvästra Cypern. Enligt sägnen föddes den grekiska gudinnan Afrodite här. Kuststaden är ett omtyckt resmål med ett rikt historiskt förflutet. Området kring Pafos har över 50 kilometer kust och här ligger restaurangerna som ett pärlband med fantastisk utsikt.

Hitta boende i Pafos

Porto Antico Restaurant Lounge Bar-Café – Fine dining i ladugården

Seafood salad and glass of wine

I en gammal ladugårdsbyggnad i den lilla byn Peyia (Coral Bay) utanför Pafos ligger Porto Antico som nyligen renoverats till en modern, sofistikerad restaurang. Denna familjedrivna pärla bland restaurangerna i området är fortfarande inte så känd även om populariteten ökar för varje år. Läget är otroligt och här har du förstklassig utsikt över solnedgången i bukten när du sitter på uteserveringen.

Bord finns även inomhus. Kocken, som då och då går ut och hälsar på gästerna, lagar omsorgsfullt traditionell medelhavsmat med en cypriotisk touch. Maten är varierad och även vegetarianer kan få något gott serverat. Det finns ett bra urval av viner och öl, inklusive ett alkoholfritt öl, samt en trevlig drinklista. Servicen är utmärkt med uppmärksam personal som verkar trivas på sin arbetsplats.

Koutourou Ouzeri – chic och enkel på samma gång

THEME_FOOD_MEDITERRANEAN_HALLOUMI_GettyImages-1096350678.jpg

Med känslan av att kliva in i någons stora kök välkomnar denna restaurang dig mitt i centrala Pafos. Den är inte enorm och blir full väldigt snabbt men med sin rustika vintagecharm, vällagade mat och spännande inredning är den här restaurangen verkligen värd ett besök. Här berättar rätterna en modern historia som tar dig genom det bästa av det cypriotiska köket.

På menyn finns bland annat japansk sallad, ugnsbakade oliver, kryddiga ostdips, bakade morötter med yoghurt och koriander, ugnsbakad halloumi med honung, räkor i öl samt lammkorv med kryddig ost och tomater. Allt fräscht och skickligt tillagat i all sin enkelhet. Många vegetariska alternativ finns. På kvällen erbjuds två sittningar och det är bra att boka bord här.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar