preloadCycle touring is a great way to get around the Lofoten Islands. The roads are mostly low lying and cycling friendly, skirting the coastline. The idea is to travel light and enjoy the stunning scenery as seen in this image of Reine.

I Norge finns många och långa cykelleder som tar dig förbi, över och genom landets höga berg, enorma fjordar och sköna skogar på ett tvåhjuligt äventyr du aldrig vill ska ta slut. Oavsett om du vill ta dig fram smidigt på en asfalterad väg som mestadels går nedför från en hög höjd, eller om du söker en större utmaning på slingrande vägar med grusunderlag, så kan du hitta det hos våra grannar i väst. Här har vi listat några av de bästa av de väldigt många lederna som finns att välja på vid cykling i Norge.

Hitta flyg till Norge

Rallarvegen – den populäraste sträckan för cykling i Norge

Tourists biking and beautiful landscape in Finse, Norway, on July 28 2019

Rallarvegen är Norges populäraste cykelled, och det är inte så konstigt med tanke på att den sträcker sig över 81 kilometer vackert bergslandskap. Vägen fick sitt namn på grund av rallarna som arbetade med att anlägga järnvägen på Bergenbanan som går mellan Oslo och Bergen i början på 1900-talet. Idag underhålls den av det norska järnvägsverket för att de ska kunna komma åt järnvägen, men sedan 1974 används den också som en oerhört populär rutt för de som vill ha sin cykelsemester i Norge.

Här tar sig över 20 000 cyklister fram varje år, och som på alla andra platser i Norge är det bäst att planera sin cykeltur under sommarhalvåret, med tanke på de hårda vintrarna landet kan ha.

Rallarevägen leder dig de över åtta milen från Haugastøl till Flåm, via Finse, Hallingskeid och Myrdal. Vägen tar dig igenom magnifika berglandskap med vacker utsikt och charmiga omgivningar, som vattenfall och glaciärer och sköna dalar med fjordutsikt. Under färden får du uppleva stora höjdskillnader, från den högsta punkten ungefär halvvägs fram över leden på 1 350 meter över havet ner till havsnivån i slutet av färden.

Leden är inte asfalterad, utan består på många platser av en välskött och lättcyklad grusväg, men vatten kan i vissa branta partier spola bort gruset på många ställen och lämna vägen i ett sämre skick, så var uppmärksam och försiktig på sådana platser.

Du måste inte vara expert för att ta dig fram på denna led, men lite erfarenhet är bra att ha i bagaget. De flesta väljer det ovanstående västliga hållet eftersom det gör att du mestadels får nedförsbacke. Men lite motstånd får man ju alltid räkna med, som nära Myrdal där det finns en brant backe med flera snäva kurvor där du måste vara på hugget. För en kortare utmaning på strax under två mil kan du ta tåget från Flåm till Myrdal och cykla tillbaka därifrån.

Hela sträckan går att klara av på en enda dag, men vi rekommenderar att cykla fram i lagom takt och njuta av utsikten och naturen under några dagar. För övernattning finns det hotell i Finse och Myrdal, men inte så många, så se till att boka rum i tid om du vill kunna vila ut i en varm, mysig säng.

Kystruta

Holberg Statue in Vagsallmenningen Square.Bergen. Hordaland. Norway.

Med hela 4 500 kilometer är Kystruta den längsta av de nationella cykelvägarna i Norge. Rutten går nämligen över hela Norges kust, från svenska gränsen nära Strömstad ända upp till ryska gränsen i norr. Här förekommer både lätt och svår terräng, men tanken är att du ska välja en sträcka utmed kusten som passar för din nivå, att ta hela rutten ändå upp i norr är bara något för den som är väl förberedd och har planerat för denna stora utmaning under en längre tid. Räkna inte med att kunna cykla utan avbrott längs hela kuststräckan heller på grund av fjordarna, det enda sättet att undvika långa omvägar runt dem är via färjor, undervattenstunnlar och broar.

Rutten går från Svinesund i söder, via Kristiansand, Bergen, Trondheim, och ända upp till Nordkap och Kirkenes. Den är uppdelad i fyra leder, från norr till söder. En bra sträcka för den som vill ha en lagom stor utmaning på en norsk cykel är att ta sträckan Svinesund till Bergen, eller Bergen till Trondheim.

Längs med färden får du se den vackra norska kusten och kan andas in frisk luft som ger dig kraften du behöver för att orka vidare. Planera gärna för ett par dagars aktiv cykling så att du kan njuta av den vackra utsikten och den härliga kustlinjen, som gör det till en minnesvärd upplevelse för alla cyklister här.
Längs vägen finns hotell belägna på fantastiskt vackra platser, till exempel Stalheim Hotel ungefär 12 timmar ifrån Bergen. Glöm inte att njuta av allt det vackra du har runt omkring dig medan du upptäcker hur härligt det är att cykla i Norge.

Sognefjellsvegen

Sognefjellet plateau, it is end of May and still a lot of snow, glacier in background, Jotunheimen N.Park

Om du under din resa i Norge befinner dig i Røros finner du dig i en charmig liten stad som har några av de äldsta trähusen i Europa, och som dessutom är en av Norges största regioner för närproducerat mat. En bra utgångspunkt innan man börjar cykla i Norge med andra ord. Här börjar Sognefjellsvegen, en krävande cykelrutt som inte är något för den oerfarne, som tar dig sydväst till Gudbrandsdalen, Sognefjorden för att sedan sluta vid kusten i Bergen.

Rutten börjar med nästan bilfria grusvägar och småvägar, och är längre fram en blandning av mindre trafikerade sidovägar och landsvägar med lite mer trafik. Rutten är inte markerad med skyltar förutom på korta sträckor, så se till att kolla upp vägen i förväg.

Cykelleden tar dig genom de vackra norska fjällen och flera nationalparker. Några höjdpunkter är när man får syn på de mäktiga bergskedjorna Jotunheimen och Hurrungane med sina höga, snöklädda toppar, och den vackra nationalparken Breheimen medan man passerar Loms kommun.

Rutten är inte bara lång, men också väldigt kuperad. Var förberedd på uppförsbackar bland annat medan du cyklar mellan Lom och Sognefjellet. På vissa sträckor utmed denna led är det dessutom långt mellan service- och campingplatser, så kolla och planera varje dagsetapp noga.

Med cirka 12 000 höjdmeter fördelat på 76 mil är detta en krävande cykelled som tar både tid och krafter. Använd gärna en elcykel för att göra de många uppförsbackarna lite lättare. Vill du ha en mindre utmaning kan du självklart välja ut en del av Sognefjellsvegen att cykla på, till exempel mellan Røros till Folldal, som är en av de lättare bitarna av rutten, med mycket lugn och vacker natur runt omkring, som du lätt kan klara av på en dag, och kanske till och med ha tid över till att vandra upp på en lokal bergstopp eller två. I Os och Tynset kan du hitta serviceanläggningar, matställen och övernattning.

Pilgrimsruta

Den 800 kilometer långa cykelleden från Trondheim i norr till Halden i söder via Oslo bjuder på många härliga upplevelser. Naturen är varierad med snöiga fjäll och stora utsikter över dalar och kulturlandskap. Rutten är inte skyltad från Trondheim till Lillehammer, men resten av sträckan är det.

Om du startar färden i Trondheim är det fjällvägar som väntar dig den första tredjedelen av resan. Städerna Dombås och Vågåmo har ruttens högsta punkter på över 1 000 meter över havet. Från Otta och söderut är det betydligt plattare terräng, förutom en lång stigning norr om Fåvang är det ganska lätt cykling som väntar resten av rutten. De mindre erfarna cyklisterna gör väl i att börja någonstans i denna sträcka, till exempel i Lillehammer, eller bara ta en dagstur den sista sträckan från Oslo till Halden.

Trafikförhållandena varierar här på Pilgrimsruta. Det mesta är på lugna småvägar med lite bilar, men på vissa platser cyklar du på vägar där det kan förekomma en hel del trafik. Stora delar av rutten är asfalterad, men en del av underlaget består av bra grusvägar.

Denna södergående rutt är enkel att planlägga så att den passar dina förhållanden. En tågstation finns alltid nära till hands, så möjligheten att planera en rutt där du cyklar delar av sträckan och åker tåg resten finns också.

Med undantag av fjällsträckorna i Trøndelag och Innlandet är du alltid nära bebyggda områden där du kan få mat och husrum. Observera att det inte finns några mataffärer de åtta milen mellan Oppdal och Dombås.

Finnmarksruta

Finnmark, June 2016. Shadow from the trees in the road.

För den som vill uppleva det nordligaste Norge har att erbjuda finns Finnmarksruta. Rutten börjar i Alta i norr, går lite söderut till Kautokeino, och svänger sedan österut mot Kirkenes vid ryska gränsen. Under de cirka 640 kilometerna cyklar du österut – eller västerut om du tar andra hållet – och passerar några av de mest fantastiska områdena och utsiktsplatserna i norr.

Den västliga delen av rutten går över Finnmarksvidda, där väder och vind är det som bestämmer om färden blir en tuff kamp eller en underbar upplevelse. Rutten är inte skyltad. Under stora delar av cykelleden finns det inte så mycket växtlighet, vilket ger en väldigt bra utsikt över det öppna, vackra landskapet. På andra platser skyddar skogen utmed vägen dig mot sol och vind.

Hela rutten är asfalterad, och det är inte mycket trafik i dessa nordliga breddgrader. Vinden kan dock blåsa på ordentligt, särskilt på den västliga halvan, så kolla gärna upp vindriktning och vindstyrka innan du börjar din färd. Cyklar du från väst till öst så finns det en lång uppförsbacke vid Finnmarksvidda, förutom det är hela sträckan ganska så platt och lättcyklad.

Tänk på att det kan vara långt mellan matbutikerna här, till exempel finns det ingenstans att köpa mat de 128 kilometerna mellan Kautokeino och Karasjok, så se till att alltid vara väl förberedd. Ska du cykla hela sträckan är det bra att ha erfarenhet av lättare cykelleder först.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar