preloadTraveler at airport holding United States passport in hand.

You probably already know you need to have a passport to travel internationally. But what about biometric passports, also known as e-Passports? Even if you don’t know what they are, chances are you already have one. Most countries, including the United States, currently issue biometric passports. Here’s how it works and how it can be really handy for your next trip.

Vad är ett biometriskt pass?

A smiling woman and a young child enjoy reading a book together while waiting in an airport lounge, sharing a moment of happiness together before the flight.

Ett biometriskt pass, eller e-pass, är ett pass med ett inbyggt datachip som innehåller dina personuppgifter. De här uppgifterna matchar informationen som finns tryckt i ditt pass, inklusive ditt foto.

Vilka biometriska data lagras på ett e-pass?

I Sverige lagrar e-passet ditt namn, födelsedatum och annan personlig information samt fingeravtryck och en biometrisk bild av ditt ansikte. Bilden kan användas med teknik för ansiktsigenkänning för att identifiera personer baserat på deras ansiktsdrag. Vissa länder inkluderar även ett irisigenkänningssystem i sina biometriska pass.

Är biometriska pass säkra?

Det korta svaret är ja, biometriska pass är säkra. Svenska e-pass har säkerhetsfunktioner som förhindrar hackningstekniken skimming som används för att stjäla data från magnetremsor eller datachip, exempelvis sådana som används i biometriska pass.

Hur vet jag om jag har ett biometriskt pass?

A stock photo of a US passport.

Alla biometriska pass har en internationell biometrisk symbol på omslaget. Symbolen är oftast tryckt i guld och föreställer en horisontell rektangel med en cirkel i mitten. Ser du den här symbolen på pärmen har du alltså ett biometriskt pass.

Behöver jag ett biometriskt pass?

Du behöver oftast inte ett biometriskt pass för de flesta internationella resor – men det finns undantag. För att resa in i USA på ett turistvisum behöver du till exempel ett e-pass. Tänk på att alltid dubbelkolla inresebestämmelserna i landet du reser till för att vara säker på att du har rätt resehandlingar.

Även om du inte alltid måste ha ett biometriskt pass kan det i många fall göra din internationella resa smidigare. Exempelvis har vissa internationella flygplatser automatiska gränskontroller i form av e-gates. Vid en e-gate skannas ditt pass med hjälp av biometrisk teknik för att verifiera din identitet och passinformation. Det här går ofta snabbare än den manuella passkontrollen vilket innebär kortare köer!

Följ skyltarna om du reser genom en flygplats med e-gates, och känner du dig osäker på vilken kö du ska välja kan du alltid fråga en anställd på flygplatsen för att se till att du hamnar vid rätt e-gate. På vissa flygplatser är det endast pass från vissa länder som tillåts använda e-gaterna.

Hur fungerar ett biometriskt pass?

Biometriska pass innehåller datachips som vanligtvis är placerade på sista sidan eller i omslaget. Dessa kan skannas elektroniskt vid gränskontrollen, vilket vanligtvis går mycket snabbare än en manuell kontroll av en tjänsteman.

I Sverige kan du fortfarande använda ditt pass som en giltig resehandling om ditt chip inte fungerar, men du kommer inte kunna gå genom e-gaten.

Vilka länder har biometriska pass?

A lovely receptionist hands a passport to a traveller while one submits his at the counter.

Enligt Internationella civila luftfartsorganisationen utfärdar över 140 länder och icke-statliga enheter som EU för närvarande e-pass. Vissa länder utfärdar både biometriska pass och ”vanliga” papperspass.

Använder Sverige e-pass?

Ja, alla svenska pass är biometriska pass. Det enda undantaget är provisoriska pass som utfärdats av en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. Eftersom de utfärdas så snabbt är de vanliga papperspass utan chip.

När började Sverige använda biometriska pass?

I Sverige började biometriska pass att användas 2005, och eftersom giltighetstiden för ett pass är fem år innebär det att alla nu giltiga svenska pass (förutom de provisoriska) är e-pass.

Hur skaffar jag ett e-pass?

I Sverige är alla pass e-pass, och det enda du behöver göra är att följa den vanliga passansökningsprocessen för att få ett biometriskt pass.

Kommer framtidens pass att vara helt virtuella?

Det kan mycket väl vara så att vi går mot en pappersfri framtid då det kommer till internationellt resande. Vissa länder testar redan resande med digitala dokument där resenärerna inte behöver använda sina fysiska pass. Informationen kan istället komma att kopplas till resenärens smartphone eller ansikte med hjälp av teknik för ansiktsigenkänning.

Även om vi kanske är på väg mot en papperslös framtid inom internationellt resande kommer det sannolikt att ta ganska lång tid att implementera tekniken över hela världen – så se till att du ha ett biometriskt pass!

Hur sammanställdes den här guiden?

Jag är en reseskribent som regelbundet reser utomlands. Därför håller jag alltid extra koll på internationella inresekrav, inklusive passkrav. För den här artikeln gjorde jag research kring e-pass på officiella webbsidor från Polismyndigheten och Internationella civila luftfartsorganisationen. .

theme_travel_airport_uk_person_luggage_gettyimages-1549250392

Om författaren

Stefanie WaldekStefanie Waldek är en frilansande rymd-, rese- och designskribent baserad i Saratoga Springs, NY. Hennes texter har bland annat synts på Space.com, Travel + Leisure, Condé Nast Traveler, Architectural Digest och House Beautiful. Som expert på flyg och expeditionskryssningar befinner sig Stefanie ofta uppe i luften eller ute till havs, antagligen på väg till Antarktis eller Arktis.

Upptäck fler artiklar