Oavsett om du redan älskar polsk mat eller om det här blir din introduktion till det polska köket bjuder vi på en genomgång av några av Polens populäraste maträtter. Guiden är perfekt för dig som ska resa till Polen och vill utforska den lokala matkulturen eller för dig som på hemmaplan vill få tips på nya spännande rätter att själv tillaga och testa.
Polsk mat för både vardag och fest
Det finns många polska maträtter värda att testa. Korv är en matvara från Polen som är riktigt populär och som finns i en uppsjö av varianter. Men vill du få grepp om det polska köket på riktigt är det den polska husmanskosten du ska testa. Givetvis finns det en hel del rätter som påminner om de svenska och rätter du känner igen från andra länder i Europa, men det finns också mycket som är unikt för det polska köket.
Barszcz
Barszcz är en härligt röd rödbetssoppa som är en variant av den ukrainska soppan borsjtj. Utöver den polska varianten förekommer egna varianter av borsjtj både i länder som Ryssland, Belarus, Armenien och i Estland och Lettland. Det som skiljer den polska barszcz från den ukrainska borsjtj är att den polska i de flesta fall är helt vegetarisk och görs även utan vitkål som ingrediens.
Men har du ätit borsjtj och tyckt om det så kommer du med all säkerhet att gilla även barszcz. Soppan kan också varieras utifrån tycke och smak, så vill du addera exempelvis kött till den är det inga problem. Namnet borsjtj/barszcz har blivit förknippat med rödbetssoppa, men namnet används även för andra sursmakande soppor som inte innehåller rödbetor, men sedan länge är den rödbetsbaserade borsjtj/barszcz den vanligast förekommande.
Bigos
Bigos är en kålgryta bestående av i huvudsak surkål, men också av kryddig korv och fläsk eller bacon. Den kan också tillagas med viltkött och svamp. Grytan ses av många som Polens nationalrätt och är riktigt välsmakande. Utöver redan nämnda ingredienser består den också av lök, svart- och vitpeppar, lagerblad och en gnutta vin.
Bigos serveras ofta i en brödskål, en skål gjord av ett bröd, men kan också ätas på tallrik som en vanlig soppa. Rätten tros ha medeltida rötter och antas ha introducerats i Polen av judar från den portugisiska regionen Alentejo. När de kom till Polen tros de ha ersatt rättens ursprungliga ingredienser med regionala produkter. Rätten tillverkades då med en gammal procedur där ingredienserna läggs in, något som även görs i dagens bigosrecept där bacon och kål läggs i lager.
Czarnina
Czarnina är en traditionell polsk soppa som även kallas för svartsoppa, grå borsjtj, anksoppa och ankblodssoppa. Soppan görs vanligtvis på ankblod och fågelbuljong, men det förekommer även att soppan görs på hönsblod, kaninblod eller grisblod. Soppans söta och sura smak kommer från balansen mellan socker och vinäger.
Andra ingredienser är bland annat plommon- eller päronsirap, torkade plommon, päron eller körsbär, honung och äppelvinäger. Receptet kan variera beroende på var i Polen du befinner dig. Soppan är även vanlig i Belarus och Litauen och har likheter med den svenska svartsoppan som görs på gåsblod och framför allt serveras i Skåne under Mårtensafton. Czarnina serveras ofta tillsammans med kluski, nudlar, makaroner, dumplings eller kokt potatis.
Golabki
Golabki är en rätt som har flera motsvarigheter i de europeiska köken, som till exempel de svenska kåldolmarna eller turkiska dolma. Den polska versionen görs av kokta kålblad som lindas runt en fyllning av fläsk- eller nötfärs som blandas med hackad lök, ris och svamp. Rätten kan också göras på fågel- eller lammfärs eller helt vegetariskt.
I Polen serveras Golabki ofta som julmat och i samband med festligheter som exempelvis bröllop. Namnet Golabki påminner om det polska ordet för duva, en del tror därför att rätten fått sitt namn för att den liknar en duva i formen. Andra menar istället att rätten har fått sitt namn från det persiska ordet kalam som betyder kål eller dess gammalarmeniska motsvarighet kalamb. Enligt den teorin har namnet senare förpolskats tills det blev det duvlika namnet Golabki.
Golonka
Golonka är det polska namnet för den rätt som i Tyskland kallas för Eisbein och i Sverige för fläsklägg, det vil säga en benbit där köttet sitter kvar. Medan vi svenskar äter fläsklägg tillsammans med rotmos äts den polska golonkan för det mesta tillsammans med surkål och senapskräm, men äts också tillsammans med potatis och grönsaker. Flera varianter av golonka förekommer i Polen, det kan vara rökt golonka, färsk golonka eller honungs- eller ölglaserad golonka.
Kielbasa
Kielbasa är det polska namnet för korv och korv äts det i mängder i Polen. Det finns också väldigt många olika korvsorter, men det som är gemensamt är att nästan alla är gjorda på fläskkött och att de nästan alltid är kryddade med vitlök. Det förekommer dock även korvar gjorda på biff, kalkon, lamm, kyckling och kalvkött. Bland de olika polska korvsorterna finns bland annat:
Kabanos – en tunn lufttorkad korv med kumminfrön.
Krakowska – en rökt korv, wiejska, en U-formad lantkorv.
Weselna – en U-formad rökt korv som äts vid festligare tillfällen.
Kaszanka – en blodkorv som är släkt med den svenska blodpuddingen.
Myśliwska – en rökt korv som påminner om kabanos men är mycket tunnare.
Kielbasa biala – en vit okokt korv som ofta används i soppor.
Kluski
Kluski är ett samlingsnamn för alla typer av dumplings. Vanligtvis är polska kluski utan fyllning men finns i många olika utföranden med olika ingredienser som bas. Ibland kan även nudlar och pasta gå under namnet kluski, speciellt om de serveras som en del av en soppa. Några av de kluskisorter som finns är:
Kopytka – görs av potatismos, mjöl och ägg och påminner om italienska gnocchi men har formen av en djurhov.
Kluski leniwe – görs på färskost, mjöl och ägg och är sötade med socker. Brukar oftast vara diamantformade med ett rutmönster ovanpå.
Kluski slaskie – är runda och platta med ett litet hål eller en grop i mitten. Är gjorda av potatismos, potatismjöl och ägg och serveras med sås.
Kluski czarbe – är en variant av kluski slaskie men där även riven potatis tillsätts, något som ger den svarta färgen.
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy är en rätt som påminner om wienerschnitzel där basen utgörs av en panerad fläskkotlett eller fläskkarré. Köttet skärs först i cirka 2,5 cm tjocka bitar som sedan plattas till med en kötthammare. Bitarna marineras sedan i mjölk och lök, därefter doppas de först i mjöl och sedan i en ägg- och kryddblandning innan de paneras med ströbröd och steks i stekpanna. Rätten serveras sedan med grönsaker, coleslaw och potatismos. Kotlet schabowy tros ha sitt ursprung på 1800-talet och nämns för första gången i en kokbok från 1860.
Lazanki
Lanzanki är en rätt som har sina rötter i mitten av 1500-talet och det Polsk-Litauiska samväldet som Kung Sigismund I av Polen regerade över. Eftersom Kung Sigismund I hade en italiensk fru förde han in italienska rätter till landet. Lazanki är därför en polsk pastatyp, som även förekommer i Litauen och Belarus, som görs av vete-, råg- eller bovetedeg och som har inspirerats av den italienska förlagan lasagne, som också har stora plattor.
Lazanki har därför fått ett namn som starkt påminner om just lasagne. Degen kavlas ut tunt och skärs upp i rektanglar eller trianglar som sedan kokas. Rätten serveras tillsammans med smält fläskfett, vegetabilisk olja och gräddfil. I Polen är det även vanligt att äta rätten tillsammans med stekt eller syrad kål och små bitar av korv, kött eller svamp.
Oscypek
Oscypek är en rökt ost gjord av saltad fårmjölk. Osten görs uteslutande i Tatrabergsregionen i södra Polen, där fårnäringen är omfattande. Osten är en stekost som steks i stekpannan och som ofta serveras med tranbärssylt. Den första kända ostproduktionen i Tatrabergen skedde redan under 1400-talet och det första kända receptet på Oscypek är från 1748.
Pampuchy
Pampuchy är en typ av ångkokt dumpling eller munk med oval form. De kan antingen vara söta och fyllda med till exempel sylt eller frukt eller salta och fyllda med sås eller kött. Traditionellt serverades rätten i norra Polen både som ett mellanmål och som en huvudrätt. Rätten äts varm med sås om det är den salta varianten och med gräddfil, socker eller frukt om det är den söta varianten. Okokta Pampuchy finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker i Polen om man inte vill göra den från grunden. Precis som med många andra rätter finns det även lokala variationer av Pampuchy.
Pierogi
I hård konkurrens med bigos benämns pierogi ofta som Polens nationalrätt. Rätten består av polska piroger som kan vara fyllda med i stort sett vad som helst. Det kan exempelvis vara kött, surkål, frukter, keso eller bovete. Rättens ursprung är omtvistat, men föregångaren till pierogi, eller dumplings, tros ursprungligen ha kommit från Kina till Europa under medeltiden. I Polen äts pierogi året runt, men har en särskild plats på julbordet och vid andra festligheter. De polska pirogerna kan vara både salta, kryddiga och söta. Därför kan de både vara förrätt, huvudrätt eller efterrätt.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane är en polsk variant av potatispannkakor. I Sverige har vi raggmunkar, potatisplättar, rårakor, potatisbullar och rösti, som alla är varianter av potatispannkakor. Placki ziemniaczane påminner mest om rårakor och rösti och serveras ofta med något av följande: köttsås, knaperstekt fläsk, gulasch, gräddfil, äppelmos, svampsås, keso, fårost eller fruktsirap. Rätten har en dokumenterad historia som sträcker sig ända till 1600-talet då den tillverkades vid de polska klostren. Även ett recept finns nedskrivet från den tiden. Under 1800-talets ekonomiska krisår fanns inte alltid bröd att tillgå, placki ziemniaczane fick då även ta brödets roll på bordet.
Polskie Nalesniki
Polskie nalesniki är polska pannkakor som påminner en hel del om våra svenska pannkakor, då de också är tunna. Det som skiljer dem åt är framför allt hur de brukar serveras. I Polen rullas vanligtvis pannkakorna ihop fyllda med både salta och söta fyllningar och kan serveras både som huvudrätt och som efterrätt. Fyllningarna kan bestå av sylt, bär eller frukt tillsammans med ost eller kvarg mixat med socker. Det finns också mer crepeslika fyllningar som stekt kyckling, stekta grönsaker, köttfärs, spenat, potatis, korv, skinka och kål.
Rosol
Rosol är namnet på en traditionell polsk soppa som är väldigt populär och också väldigt enkel att göra. Soppan baseras på köttbuljong som kokas samman med vatten, kål, grön selleri, purjolök, lök och kyckling. Vill man variera soppan går det att byta ut kycklingen mot exempelvis nötkött, kalvkött, hönskött, kalkonkött eller rådjurskött. Det viktiga är att aldrig tillsätta fläskkött eftersom buljongen då blir grumlig. Detsamma gäller också om du kokar upp soppan för hastigt. Soppan kan också göras helt vegetarisk. och är väldigt populär att servera både till vardags och under familjemiddagar eller bröllop, ofta tillsammans med capellinipasta.
Wątróbka wieprzowa z cebulką
Wątróbka wieprzowa z cebulką är en så enkel rätt att den enbart består av stekt lever med lök. Till detta serveras oftast potatis eller bröd. Rätten serveras varm men kan också ätas kall som fyllning i bröd. Den polska kryddningen sägs vara något utöver det vanliga och något som lyfter levern till en helt ny nivå. Att äta lever är något som är riktigt bra för hälsan då den innehåller både järn, zink, koppar och folsyra.
Zapiekanka
Zapiekanka är en polsk snabbmatsrätt som även är känd som polsk pizza. Rätten består av en rostad baguette eller något annat långt bröd. Till fyllning använder man sedan sauterad svamp och ost. Det förekommer också zapiekanka med annan fyllning, exempelvis skinka. Rätten serveras varm med ketchup och har sedan 70-talet hört till en av Polens populäraste rätter när det kommer till street food och är absolut något du bör smaka när du besöker Polen.
Zrazy
Zrazy är besläktat med det vi kallar för rullader. Den polska varianten har sitt ursprung under det Polsk-Litauiska samväldet på 1500-talet. Rätten är därför populär även i Litauen och i närliggande Belarus. Både Polen och Litauen hävdar idag att de är ursprungsnation för rätten. Namnet är definitivt polskt men det kan mycket väl vara så att rättens ursprung finns i Litauen.
Klassiska zrazy är gjorda av tunna skivor nötkött, kryddade med salt och peppar, och fyllda med grönsaker, ägg, svamp och potatis. Numera fylls de med allt möjligt som exempelvis bacon och pickles. När rulladerna är fyllda stängs de med tråd eller tandpetare, steks i olja och kokas sedan tillsammans med en gryta med lök, selleri, kryddor och fond. Inför servering tas tandpetarna/tråden bort, rulladerna toppas därefter med lite mjöl eller gräddfil och äts tillsammans med såsen från kokningen och smulad kasha bestående av bovete och korn. Zrazy kan också göras på kalv- eller fläskkött.
Zurek
Zurek är en soppa som görs av syrat rågmjöl (liknande surdeg) och av bitar av fläskkorv eller rökt korv, alternativt bacon eller skinka. Receptet varierar beroende på var i Polen du befinner dig. Soppan kan ätas på två sätt; på tallrik tillsammans med kokt potatis eller i en skål gjord av ätbart bröd. Befinner du dig i Podlaskie-regionen i nordöstra Polen serveras ofta zurek tillsammans med hårdkokta ägghalvor.
I polska delen av Schlesien-regionen i södra Polen hälls soppan vid servering över en tallrik potatismos och i Subcarpathia i sydöstra Polen finns en zurek som istället för på syrat rågmjöl görs på fermenterade havregryn. Allra vanligast är det att zurek äts vid påsk, men det går bra att äta soppan även under andra delar av året.