Bland Albaniens sevärdheter hittar du både historiska monument och vackra naturattraktioner. Oavsett om du planerar en längre eller kortare semester i Albanien finns det sevärdheter som passar dig.
15 måsten bland Albaniens sevärdheter
Det finns många städer i Albanien som är värda ett besök. I huvudstaden Tirana hittar du exempelvis en bunker från kommunisttiden och i Durrës kan du besöka en antik amfiteater. Bland Albaniens semesterorter märks bland annat Dhërmi där du kan njuta av härliga bad på den albanska rivieran vid den fantastiska stenstranden Drymades.
Upplev osmansk arkitektur i Gjirokastra
Gjirokastra är en historisk stad som är en av Albaniens populäraste sevärdheter och vars gamla stadskärna är klassad som ett världsarv. Här hittar du vacker osmansk arkitektur med tidstypiska stenhus. Gjirokastra har därför fått smeknamnet stenstaden. Staden bär också tydliga spår från det osmanska stads- och lantlivet. Staden är belägen på en bergssluttning med ett ståtligt slott högst upp på kullen.
På väg upp mot slottet möts du i den gamla stadsdelen av trånga gator och gränder med trappor som klättrar upp för sluttningarna. Framme vid slottet bjuds du på fantastisk utsikt över floden Drinas dalgång och stadens omgivande landskap. Själva slottet är en stenborg från 1100-talet som idag bland annat fungerar som militärt museum.
Besök staden med tusen fönster
Berat kallas ofta för staden med tusen fönster då det första intrycket du får när du närmar dig staden är fönster och åter fönster. Berat är en av Albaniens äldsta städer och grundades redan på 300-talet f.Kr. under namnet Antipatrea. Staden som är byggd på sluttningen av en kulle har en väldigt speciell arkitektur, där alla hus är snarlika vita stenhus.
Detta är något som förstärker intrycket av att staden består av väldigt många fönster. Staden har ett vackert läge vid Osumfloden och berget Tomorris fot, vilket ger staden en helt fantastisk atmosfär. Längst upp på bergets topp ligger dessutom en medeltida fästning. Tar du dig upp dit bjuds du på helt fantastisk utsikt över staden och det omgivande landskapet. Bland de övriga sevärdheterna i staden märks bland annat en moské från 1400-talet, flera gamla kyrkor och de gamla kvarteren Mangalem och Gorica. Sedan 2005 finns Berat också med på UNESCO:s världsarvslista.
Besök ruinstaden Butrint
Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien, cirka 14 kilometer söder om Saranda. Staden tros vara 3 000 år gammal, men på platsen finns spår av 50 000 år gamla bosättningar. Sedan 1920-talet har det pågått arkeologiska utgrävningar på platsen och en mängd fynd har gjorts. Bland annat har byggnader från 800-talet f.Kr. hittats, en stadsmur från 400-talet f.Kr. samt en välbevarad antik amfiteater och ett antikt badhus. Staden hette ursprungligen Vouthroton, men bytte under romartiden namn till Buthrotum innan staden slutligen fick sitt nuvarande namn Butrint. Även Butrint finns med på UNESCO:s lista över världsarv.
Bada på den albanska rivieran
I en vik av Joniska havet hittar du staden Dhërmi och den fantastiska stenstranden Drymades, som är en del av den albanska rivieran. Stranden bjuder på kristallklart turkosblått vatten och är avdelad i två av en naturlig klippa. Vattnet vid Drymades är alltid lugnt och stilla, och stranden är alltid ren och välstädad. Det gör stranden perfekt för barnfamiljer som vill slippa de stora vågorna.
Under högsäsongen i juli och augusti kan det bli trångt på stranden när både turister och ortsbor vill bada, då kan ljudnivån också vara hög och nattlivet livat. Besöker du stranden utanför högsäsong är det istället lugnt här. Alla bekvämligheter du önskar finns vid stranden. Här hittar du duschar, toaletter, wifi, möjlighet att hyra solstolar och parasoll, gratis parkering samt ett flertal restauranger och barer.
Åk båt på Komansjön
Komansjön är en konstgjord uppdämd vattenreservoar där Shala-floden går ihop med Drin-floden. Sjön har kristallklart turkost vatten som gör sig riktigt bra på bild och som ger en fantastisk naturupplevelse i kombination med det omgivande landskapet. Reservoaren anlades mellan 1979 och 1988 och har sedan blivit en vacker sjö som inte alls ser konstgjord ut. På sjön går färjan Lake Koman Ferry som tar dig flodvägen från Komansjön till staden Fierza, en tur som tar cirka två och en halv timme. Det finns också mindre båtar att åka med som exempelvis kan ta dig till Valbona via Shalafloden. Till Komansjön tar du dig enklast med hyrbil från Tirana.
Shkoder
Shkoder är en av Albaniens äldsta städer och även utgångspunkt för många av de äventyr och utflykter du kan göra i norra Albanien. Staden grundades redan på 300-talet f.Kr. och har sedan dess gått igenom många faser under romerskt, serbiskt och turkiskt styre.
En av stadens största sevärdheter är slottet Rozafa från 200-talet f.Kr. I dag finns ett litet museum i slottet där du kan titta på illyriska mynt, osmanska vapen och personliga ägodelar från den lokalbefolkning som bott på platsen. I staden finns också ett historiskt museum där du kan titta på arkeologiska fynd och fotografier som speglar olika tidsepoker i stadens historia.
I staden finns även ett monument över Moder Teresa som stadsborna är väldigt stolta över. Moder Teresa var en nunna som kom från grannlandet Nordmakedonien och blev känd världen över för sitt stora välgörenhetsarbete och som 2016 blev helgonförklarad.
Besök den häftiga Blue Eye-källan
Blue Eye-källan är en av Albaniens populäraste turistattraktioner. Källan ligger i nationalparken Syri i Kaltër, som är det albanska namnet för Blue Eye. Reser du med bil ligger nationalparken cirka 30 minuter från både Delvina och Saranda. Till nationalparken kan du också ta dig med buss från Saranda. Du ska då åka med en buss som går i riktning mot Gjirokastra och kliva av vid Syri i Kaltër.
Framme vid nationalparken väntar en tre kilometer lång promenad genom en skog med platanträd och uråldriga ekar innan du kommer fram till källan. Framme vid källan möts du av vackert turkosblått vatten, vattenbrus och en riktigt rofylld stämning. Den 50 meter djupa källan håller en konstant temperatur på 12,75 °C och har bland besökare varit populär att ta ett svalkande dopp i. Nyligen infördes dock ett badförbud i källan, men hittills är detta något många besökare har trotsat så det är fortfarande en vanlig syn med turister som badar i källan.
Besök den sagolika byn Theth
Theth är en sagolikt vacker alpby, som ligger helt avskilt omgiven av en kuliss av mäktiga berg i en nationalpark som också går under namnet Theth. Det går att ta sig till Theth med bil, men det är extremt krävande. Du får räkna med krypkörning längs steniga och smala serpentinvägar, något som kan få även den mest vane bilisten att bli lite svettig. Det du istället kan göra är att välja att vandra till Theth från Valbona, kolla med ditt boende om de kan hämta upp dig där asfaltsvägen slutar eller boka en paketresa där hämtning och lämning ingår.
Väl framme i Theth möts du av otroligt vacker natur, en liten mysig gammal kyrka och ett gammalt försvarstorn från den osmanska tiden. Försvarstorn likt det i Theth var längre tillbaka vanligt förekommande i Albanien, men i dag är det i Theth ett av få som finns kvar och det i välbevarat skick. I Theth finns också ett litet etnografiskt museum som är värt att kolla in. Annars är det naturen kring Theth som är den stora attraktionen. Gillar du att vandra finns det goda förutsättningar för det här. Naturen kring Theth bjuder både på porlande fjällbäckar, små laguner och vattenfall. Planerar du bara att besöka Albanien en gång är Theth en plats du inte får missa.
Besök museet Bunk’Art i Tirana
Under kommunisttiden styrdes Albanien i nästan 40 år av diktatorn Enver Hoxha. Hoxha var paranoid och bar på en skräck för att landet skulle invaderas eller att ett kärnvapenkrig skulle bryta ut och uppförde därför runt 700 000 bunkrar runt om i landet. Målet var att det skulle finnas en bunker för varje familj. Flera av dessa har i dag gjorts om till museer. Den mest imponerande av dessa bunkrar byggdes för Hoxha själv och den politiska eliten i Tirana och är nu öppen för allmän beskådan. I Bunk’ Art-museet, som ligger i utkanten av Tirana, kan du i dag vandra runt på bunkerns fem våningar och kolla in dess olika rum.
På ett fascinerande sätt berättar bunkern om Albaniens förflutna som kommunistnation. Att gå i bunkern känns både overkligt, spännande och skrämmande. Eftersom bunkern tog tid att färdigställa dog Hoxha innan den var färdig och eftersom något krig aldrig utbröt under den tiden blev bunkern aldrig använd. Det är därför en orörd bunker du får beskåda.
Till Bunk’Art-museet tar du dig enkelt med buss från centrala Tirana. Kliv på en buss som går i riktning mot Linza och be chauffören att säga till när den är framme vid Bunk’Art. Intill museet hittar du även en linbana som tar dig upp till toppen av Datji-berget där det finns en nationalpark och där du får fantastisk utsikt över Tirana. En perfekt extra utflykt när du ändå befinner dig på plats.
- Adress: Rruga Fadil Deliu, Tiranë 1001Öppettider:
- Måndag – söndag: 09.30 – 17.00
Besök pyramiden i Tirana
Pyramiden i Tirana byggdes som ett museum som skulle hedra minnet av landets store kommunistledare Enver Hoxha. Museet öppnade 1988, tre år efter Hoxhas bortgång, och utformades av Hoxhas dotter Pranvera Hoxha, som jobbade som arkitekt, tillsammans med hennes man och ytterligare två arkitekter. Sarkastiskt har pyramiden kallats för ”Enver Hoxha-mausoleet”, även om syftet med byggnaden aldrig varit att skapa ett mausoleum. Redan 1991 när kommunismen föll avvecklades museet och pyramiden blev istället ett konferenscenter.
Under Kosovokriget 1999 blev byggnaden NATO-bas, 2001 flyttade en albansk TV- och radiokanal in sin studio i pyramiden och 2018 förvandlades pyramiden till ett IT-center för ungdomar. Pyramiden har också varit rivningshotad, men efter kraftiga protester fattades 2017 ett beslut om att pyramiden ska få stå kvar. Som sevärdhet gör sig pyramiden bra på bild och är ett måste att se när du besöker Tirana.
- Adress: 8RFC+7J, Tiranë 1001
Besök kulturpalatset i Tirana
Kulturpalatset i Tirana byggdes på order av Albaniens kommunistiska parti på torget Skënderbej. För att kunna bygga palatset revs både den gamla basaren (Pazari i Vjetër) och den historiska Mahmud Muhsin Bey Stërmasi-mosken. Det första spadtaget togs 1959 av Nikita Chrusjtjov, den dåvarande ledaren av Sovjetunionen. 1963 stod sedan Kulturpalatset färdigt sida vid sida med de sedan tidigare byggda nationalbiblioteket och nationalteatern för opera och balett. Palatset är byggt i typisk stalinistisk arkitektur och är därmed inte det vackraste palatset.
Vill du besöka palatset är det sällan turister släpps in, men har du biljett till något av de arrangemang som ordnas är du välkommen. Annars går det bra att beskåda palatset utifrån.
- Adress: Sheshi Skënderbej, Tirana 1000
Besök den romerska amfiteatern i Durrës
I Durrës, som är Albaniens största hamnstad och en av landets äldsta städer, har folk bott i närmare 3 000 år. Under andra världskriget utsattes staden för kraftiga bombningar och mycket av det gamla blev förstört. Något som finns kvar och i dag är stadens främsta sevärdhet är den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Teatern är den största på Balkan och i inträdesbiljetten ingår även ett besök på stadens arkeologiska museum.
Museet grundades 1951 och är Albaniens största arkeologiska museum, där du bland annat kan se en mosaik med namnet Durrës skönhet från 400-talet föreställande ett kvinnohuvud. Amfiteatern upptäcktes när markägaren grävde i sin trädgård och har sedan grävt ur steg för steg. Stora delar av amfiteatern har gått förlorade i svåra jordbävningar och av andra saker, men nu pågår ett projekt för att kunna bevara det som finns kvar. Eftersom det finns bostäder tätt intill amfiteatern går det i dag inte att gräva upp hela området för att söka efter ytterligare rester av det som en gång var. Men har du vägarna förbi Durrës är det absolut värt att stanna till och beskåda den teater som under sina glansdagar rymde 20 000 åskådare.
Besök Gjergj Kastrioti-Skënderbeu nationalmuseet, Kruja
Nationalmuseet Gjergj Kastrioti-Skënderbeu i medeltidsstaden Kruja är sedan invigningen 1982 ett av Albaniens mest besökta museer. Museet skildrar landets nationalhjälte Gjergj Kastrioti, som anses ha varit en av de främsta frihetskämparna i albansk historia. Kastrioti föddes i Kruja 1405 och blev senare en krigshjälte som 1444 befordrades till befälhavare för det albanska försvaret mot det Osmanska riket, en roll han hade fram till sin död 1468.
Tillägget Skënderbeu var något osmanerna gav honom genom att kalla honom för Iskender beg, som betyder fursten Alexander. Översatt till albanska blev det Skënderbeu. Namnet antas komma från en jämförelse med Alexander den stores militära skicklighet. Själva museet är byggt i Krujas slott, från 500-talet, och visar upp historiska föremål, dokument, bibliografier med mera. Du får också se Skënderbeus konsuls kontor, bibliotek och prinsarnas sal.
Lekursislottet, Saranda
På en bergstopp i Saranda hittar du resterna av Lekursislottet, ett slott som byggdes 1537 när Süleyman den store och hans styrkor invaderade Korfu. Han beordrade då även att detta slott skulle byggas så att han fick kontroll över Sarandas betydelsefulla hamn. Den fyrkantiga fästningen är ganska svårt skadad, men muren har lagats och de runda bastionerna i hörnen är hela. Invändigt finns endast ett rum bevarat där fragment av fresker från 1600-talet kan ses.
Slottet har under en längre tid hyrts av en privat entreprenör som driver en restaurang där som serverar albanska delikatesser. Är du intresserad av historia är slottet väl värt ett besök, om inte så för den fantastiska utsiktens skull. Från slottet kan du blicka ut över Saranda, det Joniska havet och även över den grekiska ön Korfu.
Besök den storslagna Osum-ravinen
I trakten av Çorovodë i södra Albanien hittar du Osum-ravinen, en stor kanjon som Osum-floden rinner igenom. Detta är en av Albaniens mest sevärda naturattraktioner och kan upplevas både uppifrån till fots eller nedifrån med kanot. På våren står vattnet högt och du kan utan problem paddla i kanjonen. Sommartid är vattennivån lägre och det passar bättre att gå, simma och bada i flodklyftan.
Durrës slott
I Durrës gamla stad hittar du ett slott från 400-talet. Slottet byggdes av den bysantinske kejsaren Anastasius. I och med det blev Durrës en av de starkaste befästningarna vid Adriatiska havet. Stora delar av slottet har genom åren gått förlorade i jordbävningar och liknande. Det som finns kvar idag är delar av de medeltida murarna och ett torn. Så sent som 1939 var slottet inblandat i ett krig. I flera timmar höll albanska patrioter stånd mot den italienska armén från slottet innan bepansrade fordon anlände och intog staden.