preloadtheme_food_pastel_de_nata_gettyimages-868936092_universal_within-usage-period_44697.jpg

1. Pastéis de bacalhau

Ett populärt portugisiskt uttryck säger att det finns fler torskrecept än dagar på ett år. En basvara i det portugisiska köket är nämligen torsk (eller bacalhau) och kan till exempel strimlas och göras till läckra fishcakes, gyllene och knaprig på utsidan men mjuk på insidan. De kan serverar den som en förrätt eller tillsammans med ris eller sallad.

2. Bacalhau à brás

Skapandet av torskbaserade rätter innehåller en hel del kreativitet. Till exempel, om du sauterar strimlad torsk med lök och stavskuren stekt potatis, blanda sedan detta med oliver och persilja, så får du en rätt som kallas bacalhau à brás. Det är gott och lätt att sätta ihop, så dess popularitet kommer inte som någon överraskning.

3. Alheira de Mirandela

En klassiker bland rökt korv och chouriços (en typ av korv, vanligen gjord av fläskkött med naturligt skinn) Alheira skapades av judarna som en del av en plan att få den portugisiska inkvisitionen att tro att de var kristna. Idag har denna fläskfria  chouriços blivit en klassisk rätt, som ofta serveras med ett stekt ägg och strips.

4. Francesinha

Barn, här är hur du återuppfinner begreppet skink- och ostsmörgås: trippel ost. Lager efter lager av rökt kött, häll sedan på sås tills du är nöjd. Detta recept från Oporto är som en fransk Croque Monsieur som blivit tokig, detta motiverar dess namn (översatt som “lilla franska damen”) och dessa dekadenta smak.

5. Cozido à portuguesa

En traditionell gryta för köttälskare, denna maträtt innehåller kyckling, nötkött, fläsk och flertalet fläsk- och blodkorv. Detta rejäla köttiga extravaganza innehåller dessutom kokta morötter, bönor och kål. Det vatten som används för att tillgala alla dessa godsaker blir en närande buljong som du antingen kan dricka eller använda för att koka ris.

6. Caldeirada de peixe

Det finns en utbredd och riklig användning av fisk och skaldjur I det portugisiska köket. Lägg allt du kan få tag på i en gryta och du får caldeirada, en fiskgryta tillagad med flera olika fiskar och skaldjur, täckt av tomater och örter. Det är ett rikt, tjockt och näringsrikt slut efter en lång dag på stranden.

7. Amêijoas à Bulhão Pato

Gör dig själv en tjänst: ta en kall öl, sola dig i eftermiddagssolen, och beställ en portion av denna läckra delikatess. Denna musselbaserade maträtt är inte bara om den sega smakupplevelsen inuti skalet, utan och om att doppa brödbitar i den härliga såsen gjord på oliv olja, koriander, vitlök och ofta vitt vin. Perfekt som ett enkelt mellanmål med vänner.

8. Queijo da Serra

Demma Serra ost görs på fårmjölk, och har en skarp smal och sliskig konsistens. Av någon outgrundlig anledning är den nästan okänd utanför portugal. Den sträcker sig från mjuk och smörig till hårdare och med en mer intensiv smak, vilket gör ostälskare förtjusta.

9. Caldo Verde

Med täta framträdanden på fester som de traditionella portugisiska festligheterna för att hedra varje stads skyddshelgon, är Valdo Vere en soppa gjort på potatis, lök, grönkål och skivor av fläskkorv ( chouriços). Det är en perfekt komfortmeny och kan serveras som antingen en sen kvällsmat eller strax innan en huvudmåltid.

10. Sardinhas assadas

Kombinera havets fräschör med rökigheten från grillen, dessa kolgrillade sardiner är de mest typiska måltiden i Lissabon. Du kan äta det på restauranger men även ute på gatan, under Santo Antònio festligheterna i Juni. Oavsett om de är på toppen av en bit majsbröd, serverade med rostad paprikasallad eller kokta grönsaker så se till att dränka dem i rikligt med olivolja för att få den fulla upplevelsen!

11. Bolo do caco

Vitlöksbröd med en traditionell Madeira ö-twist. Detta platta, runda bröd tillagas i en basalt sten och kommer garanterat smälta din insida om den serveras varm och krispig. Vissa hamburgerrestauranger har börjat göra hamburgare med detta bröd för att utmärka sig, en bra idé och när du har provat det kommer du önska att du kommit på det först.

12. Arroz de Pato

Inget mindre än en ankrisotto med en krispig yta, tänkt av skivor med fläskchouriços. Innan den ställs i ugnen tillagas den till perfektion, vilket gör att den är mjuk och god när den når din mun. Med ett glas rött vin, är det en garanterad utomkroppslig upplevelse.

13. Pastel de Belém

theme_food_pastel_de_nata_gettyimages-868936092_universal_within-usage-period_44697.jpg

Pastel de Belém receptet skapades ursprungligen av katolska nunnor, och säljs i en arena nära Mosteiro dos Jerónimos, i Lissabon. Det debatteras hett huruvida den skiljer sig från den mer välkända pastel de nata, somliga tycker att det inte är någon skillnad alls, bara ett annat namn för att den säljs i Belém, för andra är den helt annorlunda, punkt slut.

Men tro oss, den är annorlunda. Den ÄR annorlunda! Nä, men seriöst. Du borde verkligen prova en själv och lösa den här frågan en gång för alla.

14. Torta de Azeitão

I portugal är äggbaserade desserter ganska vanligt, med flera regionala varianter. En känd är torta de Azeitão, en mjuk, svampig kaka som man stryker söt äggula på, sedan rullas den ihop till perfektion. Dessa tortas är en delikatess för sötsugna och ett måste om du passerar genom Azeitão.

15. Ovos mol de Aveiro

Om du tycker att något saknas i ditt liv, måste du prova ovos moles: söt äggulapasta inslagen i papperstunn kex i form av snäckskal. Även om det inte löser dina problem, kommer det garanterat att förgylla din dag. Något även den ökända 1800-tals författaren ECA de Queriós inte kunde förneka då han hade en referens till denna delikatess i sin novell The Maias, något som staden Aveiro (där receptet kommer från) är  ganska stolta över. Med goda skäl.

16. Pão de lo

Den egentliga portugisiska sockerkakan, är en populär dessert under jul och påsk och säljs mest i bagerier lindad runt ett stelt vitt papper. Mjuk, enkel och fluffig, pão de ló kan serveras med en skopa glass, eller ätas som den är.

17. Polvo à Lagareiro

Hur skulle vi kunna undgå att inkludera bläckfisk rätter i en lista över portugisiska delikatesser? Jag menar, hur? Bläckfisk (eller polvo) är så speciell att den äts under högtidliga tillfällen som julaftons middag. Det serveras också vanligtvis som en förrätt i de flesta fisk och skaldjurs restauranger, vanligtvis kall och tillsammans med lök, olivolja och persilja. Polvo à Lagareiro är ett rostad bläckfiskrecept, dränkt i olivolja och serverad med bakad potatis.

18. Arroz doce

Om det är en dessert din portugisiska mormor kärleksfullt skulle tillaga åt dig, så är det arroz doce: en rispuddik tillagad med citron med kanel strödd över. Den har den kryddiga varma smak som påminner dig om jul, födelsedagskalas och hem. Denna mysiga portugisiska godsak är trygghet serverad med sked, var så säker.

19. Queijadas de Sintra

Dessa äggbakverk tillverkas av färskost, och är en basvara från den underbara staden Sintra, endast  20 minuters bilfärd från centrala Lissabon. Om du besöker slottet eller bara tar dig en promenad genom skogen, glöm inte att stanna på bageriet och plocka med dig en sats queijadas, strödda med kanel för att göra saken ännu bättre.

20. Salame de chocolate

Bokstavligt talat en “choklad salami”, denna korvformade sötsak är lätt att göra och säljs i förpackningar i de flesta portugisiska stormarknade. Ett flertal länder i Europa påstår sig vara uppehovsland för denna delikatess, det enda som är obestridligt är att den person som bestämde sig för att blanda chockladpulver, smör, ägg och trasiga kakor var en kvinna (eller man) med visioner.

Hitta flyg till Portugal Hitta hotell i Portugal

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar