preloadA winding road along a steep and rocky coastline.

Irland, med sina hisnande landskap, charmiga städer och vänliga lokalbefolkning, erbjuder en idealisk miljö för ett episkt roadtrip-äventyr. Följ med oss när vi kartlägger den ultimata roadtripen på Irland, där varje vändning avslöjar en ny del av öns tidlösa skönhet.

A long, narrow rope bridge leads to lush, jagged cliffs overlooking the sea.
Stock photograph of the picturesque Ballintoy Harbour, Causeway Coast, Northern Ireland, UK on a sunny day.
A lighthouse located on the edge of a cliff surrounded by lush grasslands, with fog clinging along the ridges.


Så tar du dig till Irland

Från Sverige finns det gott om direktflyg till Irlands huvudstad Dublin. En tur- och returbiljett från Stockholm till Dublin kostar i genomsnitt 2 248 kr. Du kan också hitta direktförbindelser från Sverige till Nordirlands huvudstad Belfast.

För att starta din Irländska roadtrip i Galway är det bäst att hämta din hyrbil från Dublins flygplats och köra. Resan till västkusten tar ca 2 timmar.

Lämpliga bilar för din roadtrip i Irland

Two friends having fun during a car ride.

För den ultimata irländska upplevelsen är det bäst att hyra en
hyrbil för din roadtrip
som både är bekväm, pålitlig och har bra bensineffektivitet. Du vill också välja en bil som inte är för liten så att alla passagerare kan resa utan att känna att de sitter för trångt. Å andra sidan är det bäst att inte välja en bil som är större än nödvändigt för att du enkelt ska kunna ta dig fram på smala vägar och parkera på små parkeringsplatser. Det finns inga stora motorvägar på Irland!

Om du reser på sommaren rekommenderas luftkonditionering starkt och naturligtvis vill du se till att du skaffar en omfattande försäkring för din hyrbil. -

Bästa tiden att göra en roadtrip i Irland

Som ett brittisk-irländskt par som har rest mycket i både Nordirland (en del av Storbritannien) och Republiken Irland (ett separat land) vet vi att den bästa tiden för en roadtrip är under senvåren och försommaren (maj, juni och juli) och tidig höst (september och oktober).

Under dessa årstider får du uppleva varmare väder, färre folkmassor och längre dagsljus. På våren vaknar landsbygden till liv med spirande lövverk, medan du på hösten kommer att få uppleva naturens flammande färger och skördefester.

Tänk på att vädret på Irland kan vara oförutsägbart och att regn är ett vanligt inslag året runt. Den kallas inte den gröna ön för ingenting!

Beräkna din budget för bilresan

A sunlit row of colourful buildings lined with parked cars.
A car travels along a grassy cliffside with expansive ocean views.

Innan du spikar dina resplaner är det bra att veta hur mycket en roadtrip på Irland kommer att kosta. Här är några kostnader, baserade på jämförelser från hundratals reseleverantörer som hjälper dig att räkna ut din budget:

  • Genomsnittspris för en natt i ett dubbelrum på ett mellanklasshotell i Dublin: 208 € (2 300 kr)
  • Genomsnittspris för en natt på vandrarhem i Dublin: €129 (1 450 kr)
  • Genomsnittligt pris per dag för en hyrbil i Dublin: €63 (700 kr)
  • Kostnad för 1 liter bensin i Dublin: 1,74 € (20 kr) i juni 2024, enligt numbeo.com (du behöver ca. 4,7 liter för att täcka 100 km)

Baserat på en 5-dagars bilresa på Irland som täcker 489 km förväntar vi oss att kostnaderna kommer att ligga mellan 525 och 725 euro (5 700-7 900 kr) per person baserat på att två personer delar på kostnaderna, beroende på vilken typ av boende du väljer.

Roadtrip på Irlands västkust: 5 dagars resplan

Stäng
Hitta i närheten Dela plats Få vägbeskrivningar

Dag 1: Galway (en natt)

A lone boat moored in the bay lined with traditional buildings with brown roofs.
A talented musician sits on a street, playing a guitar in front of a microphone, wearing a colourful cardigan and bandana, captivating passersby with soulful melodies.

Livfulla och livliga Galway utstrålar en lite vild och bohemisk charm som perfekt kompletterar dess rika konst- och kulturliv och fantastiska mat- och musikscen.

I hjärtat av staden ligger det livliga 1700-talstorget Eyre Square, en livlig mötesplats som pryds av moderna skulpturer och träd, och Latin Quarter, där historiska stenklädda byggnader rymmer mysiga kaféer, små butiker och lokala konstgallerier.

Boende i Galway: hitta de bästa hotellen i Galway.

Dag 2: Loop Head (en natt)

A woman and her dog standing on the grassy plateau on top of the Cliffs of Moher.

Avstånd från Galway: 164 km - 3 timmar

Börja tidigt idag eftersom du stannar till på vägen för att se två av Irlands kolosser: det himmelska landskapet Burren och de majestätiska Moher-klipporna.

The Burren är en unik karstmiljö som är känd för sin karga skönhet och rika biologiska mångfald. Den särpräglade terrängen kännetecknas av stora vidder av kalkstensbeläggning, där djupa sprickor som kallas grikes skiljer platt toppade klipphällar åt.

Längs vägen ligger Cliffs of Moher, som reser sig dramatiskt över Atlanten och är ett av landets mest ikoniska naturliga landmärken. Dessa otroliga klippor sträcker sig cirka 14 km längs County Clares robusta kustlinje och når höjder på över 200 meter på sin högsta punkt.

En och en halv timme söderut ligger fantastiska Loop Head på Wild Atlantic Way, ett av de bästa sommarlovsresmålen i Europa.

Starta den berömda Loop Head Drive från Kilkee och du kommer att få uppleva en spektakulär resa längs kusten. Längst ut på halvön står den imponerande Loop Head-fyren byggd 1854 med en balkong 84 meter över havet, varifrån du kan se vågorna slå mot klipporna nedanför.

Boende i Loop Head: hitta de bästa hotellen i Loop Head, Kilkee.

Dag 3: Dingle (en natt)

A variety of nets thrown out in a dumpster on a sidewalk of a residential neighbourhood.

Avstånd från Loop Head: 150 km - 3,5 timmar (inkluderar en färja)

Idag är det dags att köra, med folksagor, legender och vattenfall för att underhålla dig längs vägen!

I badorten Ballybunion kan du ta en promenad uppför klipporna norr om staden för att upptäcka Druid's Lair, även känd som Scolt Na Dhrida. Denna plats är genomsyrad av folksagor och legender och förknippas med druiddyrkan och gamla keltiska ritualer tillägnade guden Mananann.

Ställ in satellitnavigatorn på vattenfallet Conor Pass, som är som vackrast på våren. Du kan vandra upp bakom vattenfallet för att få en fantastisk utsikt över de närliggande sjöarna. Själva passet är också en fantastisk bilresa längs mestadels enkelspåriga vägar omgivna av intressanta klippformationer och frodigt grönt landskap.

Boende i Dingle: Barr Na Sraide Inn är välbeläget och erbjuder ett varmt irländskt välkomnande.

Dag 4: Waterville (en natt)

An ancient stone edifice clings to a steep slope, commanding a view of the sea, while a stunning rock formation juts out in the water.
A herd of sheep peacefully grazes on a lush grassy area enclosed by a rustic stone fence, with a majestic steep rock formation in the background and the vast sea beyond.

Avstånd från Dingle: 109 km - mindre än 2 timmar

Idag kör du en del av den underbara Ring of Kerry, en naturskön kustväg genom lantliga kustbyar runt Iveragh Peninsula.

Ta dig till Kells, en pittoresk fiskeby, och därifrån vidare till Cahersiveen, där du kan utforska det gamla stenfortet Cahergall Stone Fort från 700-talet.

Ta sedan kedjefärjan från Reenard Point till Valentia Island. Här kan du besöka den charmiga rödvita fyren Valentia Island Lighthouse och den historiska Valentia Transatlantic Cable Station, där den första transatlantiska telegrafkabeln lades till Heart's Content i Newfoundland.

Missa inte möjligheten att följa Tetrapod Trackway och se fossila fotavtryck som är hela 365 miljoner år gamla, eller ta en båttur för att utforska Skellig Michael, hem för tusentals häckande lunnefåglar under de varmare månaderna.

Boende i Waterville: hitta de bästa hotellen i Waterville

Dag 5: Killarney (en natt)

People cross a brook on a stone bridge set in a valley nestled among rocky slopes.

Avstånd från Waterville: 92 km - mindre än 2 timmar

Idag är det dags för den sista etappen av Ring of Kerry innan du anländer till Killarney, det sista stoppet på din roadtrip på Irlands västkust.

Första anhalten är Caherdaniel, mest känt för Derrynane Beach och Derrynane House and National Park, en gång hem för den store befriaren Daniel O'Connell, den första irländska nationalistledaren som hade en plats i Westminster.

Derrynane Beach är ett paradis för strandälskare, med sin fina sand, klara turkosa vatten och spetsiga klippor. På sommaren är stranden perfekt för bad och du kan också hyra kajaker för att utforska kustlinjen.

Från Caherdaniel kör du till den mycket instagramvänliga byn Sneem innan du åker norrut till Killarney för att utforska de återstående sevärdheterna i Ring of Kerry, inklusive Muckross House, Ross Castle, Gap of Dunloe och Ladies View.

Boende i Killarney: The Ross ligger i stadens centrum och erbjuder gratis parkering.

Road trip Irland: Dublin till Walled City

Stäng
Hitta i närheten Dela plats Få vägbeskrivningar

Dag 1 & 2: Dublin (två nätter)

Three people looking around in a narrow alleyway.
An iron footbridge across a river with colourful buildings in the background.

Dublin är huvudstad i republiken Irland och har en komplex historia som präglats av vikingar, hungersnöd och krig. Stadskärnan har bevarat sin historiska charm med kullerstensgator, gamla kyrkor och majestätiska slott som väntar på att bli utforskade.

Dessutom är Dublin en partystad med en mängd saker att se och göra. Det här är några av våra favoriter:

  • Utforska det ikoniska Guinness Storehouse, där du kan lära dig mer om bryggningsprocessen och njuta av en pint Guinness.
  • Djupdyk ner i Dublins pulserande nattliv med ett besök på den berömda Temple Bar, där du kan njuta av pubhäng och levande irländsk musik.
  • Fördjupa dig i irländsk historia på Kilmainham Gaol Museum, ett före detta fängelse med ett fascinerande förflutet.
  • Beundra den historiska Book of Kells, som finns i Old Library och Long Room på Trinity College, Irlands äldsta universitet.
  • Upptäck historien om den irländska emigrationen på The Irish Emigration Museum, som ligger i Dublins Docklands.

Boende i Dublin: Schoolhouse Hotel erbjuder gratis parkering och ligger centralt.

Dag 3: Drogheda (en natt)

Aerial view of the Hill of Tara, an archaeological complex, containing a number of ancient monuments and, according to tradition, used as the seat of the High King of Ireland, County Meath, Ireland
A small path across a green lawn with mounds covered in grass.

Avstånd från Dublin: 87 km - mindre än 2 timmar

Norr om Dublin i Boyne Valley ligger några av Irlands mest berömda historiska platser, som alla ligger tillräckligt nära för att kunna besökas på en dag.

Börja vid Hill of Tara, en av Irlands mest mystiska platser. En gammal ceremoni- och begravningsplats, samt invigningsplats och säte för de höga kungarna på Irland under den tidiga kristna perioden. Över 142 kungar kröntes här.

En annan kulle, Hill of Slane, ligger 25 minuters bilresa norrut. Hill of Slane var en viktig ceremoniell plats före kristendomens ankomst och är känd för sin koppling till Saint Patrick, Irlands skyddshelgon.

Drygt 5,5 mil sydost ligger Newgrange. Platsen, som är med på UNESCO:s världsarvslista, ligger i Brú na Bóinne-dalen och är en neolitisk gånggrav av enorm historisk betydelse.

Newgrange och dess grannplats Knowth, som endast är tillgängliga via guidade turer, är äldre än de stora pyramiderna i Giza och erbjuder fascinerande insikter i Irlands forntida förflutna.

Slutligen kan du stanna till vid Battle of the Boyne Visitor Centre i Drybridge. Här kan du ta reda på mer om slaget som ägde rum 1690 mellan kung Vilhelm III:s och kung Jakob II:s styrkor under det williamitiska kriget på Irland.

Boende i Drogheda: Hitta de bästa hotellen i Drogheda.

Dag 4: Belfast (en natt)

A paved road by the dam beneath the rocky mountain range.
A fishing boat anchored on a river, with harbourfront historic buildings and a clock tower.

Avstånd från Drogheda: 193 km - 1,5 timmar

Idag kör du norrut till Belfast och passerar de vackra Mourne Mountains innan du korsar gränsen från Republiken Irland till Nordirland.

Belfast, som är Nordirlands huvudstad, har tagit sig ur sitt oroliga förflutna och blivit ett fängslande resmål och är utgångspunkten för den berömda kustvägen Causeway Coastal Route.

Börja din resa på Titanic Belfast Museum i Titanic Quarter, där du kan fördjupa dig i berättelsen om den legendariska oceanångaren och dess ödesdigra resa över Atlanten.

En annan sevärdhet som måste ses är Crumlin Road Gaol, Nordirlands sista kvarvarande fängelse från den viktorianska eran.

För en djupare förståelse av Belfasts senaste historia kan du ta en Belfast political taxi tour i en black cab. Du får utforska stadens kvarter, besöka fredsmuren och se de politiska väggmålningarna.

Boende i Belfast: hitta de bästa hotellen i Belfast.

Dag 5: Cushendall (en natt)

A stairway with a wooden fence on a lush mountainside with a view of a gushing waterfall on a steep gorge.

Avstånd från Belfast: 82 km - 1,5 timmar

Se till att komma iväg tidigt eftersom du idag har en fullspäckad resplan!

Först ut är den lysande Gobbins Cliff Path, 40 minuters bilresa upp längs kusten från Belfast. The Gobbins erbjuder en unik vandringsupplevelse längs den fantastiska kustlinjen med hisnande vyer, spännande broar och fascinerande grottor. Området är känt för sitt rika fågelliv, sin geologiska betydelse och sina unika arter.

Kör norrut i cirka en timme till Glenariff, känd som Queen of the Glens. Glenariff Forest Park har en härlig 3,2 km vattenfallspromenad som slingrar sig genom frodig skogsmark, förbi tre fantastiska kaskader och klara pooler.

Parken är hem för utrotningshotade arter som röd ekorre och irländsk hare. Längre leder, inklusive den 8 km långa Scenic Trail, erbjuder spektakulära vyer och observationer av vilda djur.

Slutligen kommer du fram till Cushendall, hem till den fantastiska Cushendall Beach. Cushendun Caves ligger i den södra änden av den halvmåneformade stranden och bildades för över 400 miljoner år sedan, gradvis formade av vind- och vattenkrafter.

Boende i Cushendall: hitta de bästa hotellen i Cushendall, Ballymena.

Dag 6: Ballycastle (en natt)

A hillside roadway by the sea with a barbed-wire fence along the grass field.
A kayaker paddles across a big ocean as the sun glistens on the waters.

Avstånd från Cushendall: 26 km - 30 minuter

Take the coast road north and be prepared for some spectacular scenery! Look out for signs for the Torr Head Scenic Route where you’ll pick up a steep and narrow road to the headland. Väl uppe på toppen kan besökarna njuta av utsikten och utforska resterna av ett forntida fort på udden och ett tullhus.

Det tar 20 minuter med bil till Ballycastle, som är känt för sin livliga hantverksmarknad, möjligheter till havskajakpaddling och Ballycastle Strand.

Boende i Ballycastle: hitta de bästa hotellen i Ballycastle.

Dag 7 & 8: Bushmills (två nätter)

Impressive interlocking basalt columns of the Giant's Causeway on the coast surrounded by cliffs.

Avstånd från Ballycastle: 24 km - 30 minuter

Först ut idag är Carrick-a-Rede Rope Bridge, som hänger nästan 30 meter över havet. Bron förbinder fastlandet med den lilla ön Carrickarede och du kan trotsa den spännande promenaden över bron och njuta av en kort kustvandring längs vindpinade klippor och slingrande stigar, med oavbruten utsikt över Rathlin Island och kustlinjen.

Nästa plats är en av våra favoritplatser i Nordirland, den lilla Ballintoy Harbour. Dess pittoreska charm gjorde den till en favorit bland dem som kände till den och under många år var det bara lokalbefolkningen som besökte den.

På grund av sin popularitet som inspelningsplats för en känd TV-serie har parkeringen blivit svårtillgänglig, särskilt under sommarmånaderna. Men om du tar dig bort från hamnen i någon riktning kommer du att upptäcka hemliga stränder, dolda vikar och fascinerande klippformationer, inklusive Elephant Rock i väster.

Dagens sista besök är Dunseverick Falls, som rinner från klipporna rakt ut i Atlanten, och Dunseverick Castle, ett fort på en udde och en gammal kunglig plats för det gaeliska kungadömet Dál Riada.

Dag åtta handlar om den mäktiga Giant's Causeway. Detta geologiska underverk, som är skyddat av UNESCO, består av över 40.000 sammanlänkade sexkantiga basaltpelare som bildades vid ett vulkanutbrott för ca 60 miljoner år sedan. Enligt den lokala legenden byggde jätten Finn McCool dessa pelare som en bro till Skottland.

Du kan promenera utmed pelarna som omges av havet eller ta någon av de fyra gratis vandringslederna med olika längd, som alla erbjuder olika upplevelser.

Alternativt kan du klättra uppför Shepherd's Steps och vandra längs toppen av Organ Pipes, sexkantiga pelare av stelnad lava som når höjder på nästan 40 fot och liknar piporna i en stor katedralorgel.

Bushmills, bara några kilometer längs kustvägen, är hem till det historiska Old Bushmills Distillery som grundades 1608, vilket gör det till det äldsta licensierade destilleriet i världen!

Boende i Bushmills: The Bushmills Inn var ursprungligen ett värdshus och är den perfekta platsen för att utforska den närliggande kusten.

Dag 9 & 10: Londonderry (två nätter)

Three cattle grazed on a verdant clifftop along the remnants of a stone fence against the ruins of a stone structure and the distant seascape.
Two rows of beautiful houses layered on a seaside hill.

Avstånd från Bushmills: 80 km - 1.5 hours

Inte långt från Bushmills ligger det medeltida Dunluce Castle. Ruinerna av denna historiska fästning, som en gång var säte för Clan MacDonnell, ger en inblick i det förflutna med berättelser om strider och belägringar.

Du kan njuta av en spektakulär utsikt över slottet från Magheracross Viewing Point på kustvägen eller besöka slottsområdet och ruinerna genom att korsa den lilla stenbron från fastlandet. Under slottet ligger den väldiga 300 meter långa Mermaid's Cave, som kan utforskas när du går ner för de 115 trappstegen!

Lite längre västerut ligger Portstewart, en charmig kuststad som ståtar med en lång strandremsa med blå flagga och storslagna vågor från Atlanten. Promenaden vid vattnet är kantad av oberoende butiker, inklusive den ikoniska Morelli's, Nordirlands favoritglassbar.

Fortsätt på kustvägen och stanna till i Downhill för att se det vackra Mussenden Temple. Templet är en arkitektonisk pärla från 1700-talet och tronar stolt på en dramatisk klippkant med utsikt över Downhill Strand (en annan inspelningsplats) och havet.

Härifrån är det en kort bilresa till den stora Benone Beach, en riktig dold pärla på Antrim-kusten. Med Umbras naturreservat och gräsbevuxna sanddyner i bakgrunden är området perfekt för en picknick eller promenad.

Körningen till Derry/Londonderry går förbi den mäktiga Binevenagh, som bildades av vulkanisk aktivitet för 60 miljoner år sedan. Binevenaghs höga klippor sträcker sig över en mil och dominerar det omgivande landskapet.

Om du har tid kan du köra Bishop's Road och stanna till vid Gortmore Viewpoint, där du har en fantastisk utsikt och en skulptur av Manannan Mac Lir, en lokal havsgud.

Tillbringa dag 10 med att utforska Derry/Londonderry. Denna historiskt betydelsefulla muromgärdade stad, som ligger vid floden Foyles strand, har ett rikt kulturellt och politiskt arv.

Two people are on a narrow asphalt walkway in the middle of a grass park along a thick cluster of compact buildings layered on a hill.

Derry grundades redan på 600-talet och har spelat en viktig roll genom historien. Det var en central punkt under "the Troubles", en period av konflikt i Nordirland från slutet av 1960-talet till slutet av 1990-talet. I dag är staden ett pulserande kulturellt centrum, känt för sina historiska landmärken, sitt livliga nattliv och sin varma gästfrihet.

Stadens mest ikoniska kännetecken är 1600-talsmuren, som är en av de bäst bevarade i Europa.

Staden är också hem för flera enastående museer, inklusive Museum of Free Derry, som berättar den gripande historien om regeringens förtryck, kampen för medborgerliga rättigheter och nedstigningen i konflikt.

Andra sevärda attraktioner är den rekonstruerade hantverksbyn från 1700-talet, det gotiska St. Columb's Cathedral och den moderna Peace Bridge som sträcker sig över floden Foyle och förbinder stadens centrum med Ebrington Square, ett tidigare militärt kulturarv.

Boende i Londonderry: No 8 The Townhouse har ett perfekt läge och utmärkta omdömen.

Sammanfattning

När du har avslutat din bilresa runt Irland kommer du att ha utforskat några av de mest hisnande destinationerna på den gröna ön.

Från de häpnadsväckande landskapen i Ring of Kerry och Antrim Coast till de pittoreska byarna i County Clare, och allt däremellan, kommer du att ha bockat av några av Irlands mest ikoniska sevärdheter från din bucket list och ha många värdefulla minnen.

Använd vår guide för att börja planera din irländska roadtrip idag och upplev den otroliga blandningen av kultur, historia och naturliga underverk på ön Irland.


Ansvarsfriskrivning: Hotellrekommendationerna i den här artikeln baseras på användaromdömen och författarens personliga val. Använd gärna vårt verktyg för hotellsökningar för att hitta det boende som passar dig bäst.

Om författaren

Izzy NichollsIzzy har skrivit om brittiska och europeiska road trips sedan hon och hennes man sålde sitt hus och gav sig ut på vägarna för över 5 år sedan. De har kört över 100 000 mil och älskar destinationer utanför allfarvägarna. Hemmet är deras 4×4 overland-lastbil och ett avlägset off grid-hus i Spanien. Izzy har skrivit för National Geographic, Saga Magazine och Touring Magazine.

Upptäck fler artiklar