För många resenärer är flygplatslounger en viktig del av en avkopplande flygplatsupplevelse. De utgör en fristad mitt i resekaoset med gratis mat, dryck och ibland till och med wellnessbehandlingar – det vill säga förmåner som kan göra väntan innan flygresan till en trevlig, stressfri upplevelse.
Som passagerare kan du komma in i loungerna på många olika sätt: via din flygbolagsstatus, med en premiumbiljett som business eller första klass, oberoende loungemedlemskap och dagspass. Här är allt du behöver veta om flygplatslounger och hur du får tillgång till dem.
Vad är en flygplatslounge?
Ända sedan 1939, när American Airlines öppnade sin första flygplatslounge, har de varit ett viktigt inslag i många resenärers flygrutiner. Nu för tiden är utbudet betydligt större, och som resenär kan du välja mellan tusentals lounger på flygplatser runt om i världen. Det kan dock vara svårt att ta reda på hur du bäst får tillgång till dem.
Vissa lounger är anslutna till flygbolag medan andra drivs av kreditkortsföretag. Detta är en spännande ny nisch i branschen även om det inte finns ett enskilt kreditkort som ger tillgång till alla lounger. Det finns även lounger som säljer dagspass medan andra endast är exklusivt tillgängliga för de kunder som spenderar mest.
Sist men inte minst kan loungerna ha olika medlemsnivåer, olika regler för gäster och barn samt olika policyer för vem som släpps in under de mest populära klockslagen.
Olika typer av flygplatslounger
År 1939 presenterade American Airlines styrelseordförande C.R. Smith den innovativa idén att skapa ett utrymme för VIP-passagerare som kändisar, politiker och kända idrottare där de kunde koppla av i väntan på sina flyg.
Konceptet fick snabbt luft under vingarna och idag finns det tusentals flygplatslounger av alla de slag över hela världen. I takt med att efterfrågan har ökat har det även blivit enklare för resenärer att få tillgång till dessa eftertraktade utrymmen.
Lounger anslutna till flygbolag
Många stora inhemska och internationella flygbolag har sitt eget nätverk av lounger som vanligtvis påträffas på flygbolagens hubb-flygplatser och på större resmål.
Flygbolagsanslutna flygplatslounger har varit ett populärt alternativ för dem som föredrar att flyga med ett visst flygbolag. De flesta erbjuder gratis tillgång till flygplatslounger för sina mest värdefulla kunder (det vill säga affärsresenärerna). Detta innebär att passagerare i premiumklasserna (inklusive business och första klass) har störst chans att komma in i loungerna.
Alliansbaserade lounger
En annan kategori av flygplatslounger baseras på passagerarnas flygbolagsstatus i en allians av partnerflygbolag. Till exempel får passagerare med medlemsstatus på flygbolag som ingår i Star Alliance-programmet tillgång till över 1 000 flygplatslounger över hela världen. På samma sätt kan passagerare med status på OneWorld dra nytta av de nyaste loungerna, exempelvis eleganta Incheon på Seouls internationella flygplats som är en av cirka 600 lounger i alliansens globala nätverk.
Kreditkortsanslutna lounger
Passagerare kan också säkra loungeaccess genom premiumkreditkort. Detta är ett tillvägagångssätt som blivit allt populärare under de senaste åren. Kreditkortsföretag som Chase, American Express och CitiBank lockar högspenderande resenärer med tillgång till sina egna exklusiva lounger.
Oberoende lounger
Oberoende lounger, exempelvis de som erbjuds av medlemsprogram som Priority Pass, är ett annat alternativ för resenärer. Du kan köpa årliga medlemskap (med olika nivåer).
Vissa premiumkreditkort erbjuder dessutom medlemskap i oberoende lounger som en förmån för kortinnehavaren, utöver tillgång till deras egna kreditkortslounger (Det kan verka något förvirrande, vilket gör det värt att alltid undersöka olika alternativ innan du anländer till flygplatsen).
Tjänster och bekvämligheter erbjudna av flygplatslounger
I de flesta lounger kan man som passagerare förvänta sig ett urval av gratis mat och dryck (vanligtvis även alkoholhaltiga drycker), samt privata sittområden.
Utöver dessa grundläggande faktorer varierar tjänster och bekvämligheter kraftigt mellan olika lounger. Vissa lägger extra vikt vid maten och drycken som erbjuds med matupplevelser av restaurangkvalitet. På Chase Sapphire Lounge by The Club på Boston Logans flygplats kan passagerarna exempelvis beställa rätter av restaurangkvalitet à la carte eller koppla av med en signaturcocktail i en av de två barerna.
Förutom möjligheten att duscha utökar allt fler lounger sina erbjudanden inom hälsa och välbefinnande. Air France har till exempel tagit det hela ett steg längre med 20-minuters kostnadsfria ansiktsbehandlingar i vissa av sina internationella lounger. Vissa utvalda Centurion Lounges har ett helt spa, medan Peloton-fans kan klämma in en cykeltur i Capital One Lounge på Dallas-Fort Worths internationella flygplats.
Så får du tillgång till flygplatsloungerna
Hur passagerare får tillgång till flygplatslounger (och om de behöver betala) beror till stor del på vilken flygbiljett eller vilket kreditkort de har. Men passagerarna kan också dra nytta av oberoende loungemedlemskap som Priority Pass. Det finns även möjligheter att köpa dagspass för många lounger.
Tänk bara på att det finns en mängd olika begränsningar och undantag för dessa alternativ. Se till att dubbelkolla vad som gäller för att undvika att bli avvisad vid ingången (detta hände mig nyligen efter Deltas förvirrande ändringar av sina loungerestriktioner; mer om det nedan).
En biljett i premiumklass
Att ha en biljett i business class (eller högre) är ofta det säkraste sättet att komma in i en flygplatslounge. På vissa destinationer med resenärer som spenderar mycket pengar finns det till och med separata lounger för business eller första klass (Dubai är en sådan destination).
Ibland kan även en premium economy-biljett ge dig inträde till loungen beroende på vart du är på väg. Dubbelkolla med ditt flygbolag i förväg för att ta reda på vad som gäller.
Flygbolagsstatus och uppgraderingar
Elitstatus hos flygbolag är ett annat näst intill garanterat sätt att få gratis tillgång till flygplatslounger. Det blir dock allt svårare att få tillgång till loungen på detta sätt, så länge du inte spenderar stora summor på premiumbiljetter med ett enda flygbolag.
För att minska trängseln i vissa flygplatslounger har vissa flygbolag, framför allt Delta, gjort det svårare för vissa kortinnehavare att få tillgång till loungerna. Vissa förändringar har redan trätt i kraft medan andra införs 2025.
Passagerare som betalar för att uppgradera sin biljett till business eller första klass kan också få tillgång till loungen. Ibland erbjuder flygbolagen passagerarna möjligheten att uppgradera till en högre kabinklass före incheckningen. Beroende på priset kan detta vara ett bra sätt att dra nytta av gratis tillgång till flygplatsens lounge.
Kreditkort och loungemedlemskap
Passagerare kan också få tillgång till lounger via förmåner som kommer med vissa kreditkort. Denna typ av loungeaccess har blivit allt vanligare med tiden.
Faktum är att några av världens lyxigaste flygplatslounger är anslutna till kreditkort. Amex Centurion Lounges är populära bland resenärer för sina många bekvämligheter och exklusiva utrymmen. Även Capital One och Chase har förbättrat sitt loungeutbud under de senaste åren.
Inlösning av flygmil
De flesta flygbolag gör det möjligt för passagerare att lösa in sina flygmil mot dagspass eller loungemedlemskap. (Proffstips: I allmänhet räcker flygmilen längst när de används för att köpa biljetter, inte för att få tillgång till lounger).
Dagspass och andra alternativ
Loungerna på de flesta större flygplatserna erbjuder dagspass som ett alternativ för passagerare som annars inte har tillgång till loungen. Kostnaden varierar vanligtvis mellan cirka 400 och 1000 kr per person. Dagspass kan vanligtvis köpas i både flygbolagslounger och oberoende lounger.
Escape Lounges, med ett nätverk på över 20 lounger i USA och Storbritannien, erbjuder dagspass som kan bokas i förväg eller vid ingången. Om du skulle vilja passa på att sova en stund kan du överväga Minute Suites som finns på en handfull amerikanska flygplatser med små privata rum som är perfekta för att ta en tupplur eller koppla av.
Så får du gratis tillgång till flygplatsloungerna
Det finns ett antal alternativ för passagerare som vill dra nytta av den avkopplande miljön i en flygplatslounge utan att betala extra för inträdet. De bästa metoderna varierar dock stort beroende på vilken typ av resenär du är så se till att göra research i förväg. Ha din hemflygplats och andra flygplatser som du ofta reser till och från i åtanke. Beroende på vilka lounger de erbjuder kanske ett kreditkortserbjudande eller ett loungemedlemskap passar bättre.
Premiumkreditkort
Allt fler resenärer använder premiumkreditkort för att få tillgång till loungen.
American Express startade trenden när de öppnade sin första lounge för ungefär ett decennium sedan. Företagets nätverk av 1 400 lounger inkluderar exklusiva Centurion Lounges. Dessa lyxiga utrymmen lockar med både spa, duschkabiner och restauranger.
Capital One lanserade sitt Capital One Lounge-nätverk 2021 med en lounge i Dallas-Fort Worth och har sedan dess lagt till Washington Dulles och Denver på listan. Ett annat populärt val bland frekventa resenärer är Chases kreditkort.
För att få tillgång till dessa lyxiga lounger måste du dock vara beredd att öppna plånboken. Årsavgifterna för kreditkort kopplade till premiumresor ligger nämligen på omkring 5 000-6 000 kr (och uppåt). För frekventa resenärer som uppskattar den garanterade tillgången till exklusiva lounger kan det dock vara värt det.
Kreditkort anslutna till flygbolag
Flygbolagsanknutna kort är ett annat alternativ för att få tillgång till loungerna. Med SAS Eurobonus Amex Classic, Premium eller Elite får du exempelvis tillgång till SAS-lounger i Norden.
För resenärer som reser till eller inom USA har American Airlines ett Citi AAdvantage Executive World Elite Mastercard som med en årsavgiften på omkring 6 100 kr ger gratis tillgång till American Airlines Admirals Club för innehavaren av kortet, dennes närmaste familj eller två gäster. Det kan med andra ord vara ett bra alternativ för dig som ofta reser i grupp.
United är ett annat flygbolag som erbjuder kreditkort som gör det möjligt för passagerare att få tillgång till deras lounger.
Medlemsprogram
Passagerare kan också säkra loungetillgång via olika medlemserbjudanden, ibland även från själva flygbolaget. Detta är extra vanligt i USA där resenärer mot en avgift, vanligtvis omkring 5 000 kr eller mer, kan få loungemedlemskap. Priserna baseras ofta på passagerarnas statusnivå. Uniteds program börjar exempelvis med en årsavgift på cirka 5 700 kr.
Delta och American Airlines erbjuder liknande program. Tänk också på att vissa premiumkreditkort som är anslutna till flygbolag även inkluderar loungemedlemskap i sina årsavgifter.
Oberoende medlemsprogram ger passagerare ett enkelt och relativt prisvärt sätt att få gratis tillgång till flygplatslounger. Priority Pass är till exempel det största medlemskapet med över 1 400 oberoende lounger över hela världen. Det lägsta medlemskapet börjar på omkring 1 000 kr och följs av ytterligare två nivåer av alternativ.
Ett par sista tips för flygplatslounger
Det finns flera olika sätt att få tillgång till tusentals flygplatslounger runt om i världen. Men det innebär också att du som resenär måste navigera bland alla de olika restriktioner och krav som kopplas till kreditkort och/eller olika medlemskap vilket kan vara minst sagt tidskrävande. Det lönar sig därför att göra lite research i förväg så att du kan få ut så mycket som möjligt av din tid i loungen när du väl är på plats.
Hur skapades denna guide?
Jag har länge arbetat som resejournalist och flyger ofta i jobbet (och för nöjes skull) vilket gör att jag älskar riktigt bra flygplatslounger. Mitt favoritsätt att fördriva timmarna före en flygresa är att slå mig ner med min laptop och en cappuccino (eller ett glas vin). För att skriva den här guiden har jag tagit hjälp av mina erfarenheter från en mängd olika flygplatslounger, från de som erbjuder det nödvändigaste till de allra bästa (som min favorit hittills: en av Emirates business class-lounger i Dubai). Jag har också gjort omfattande research för att samla in den mest aktuella informationen om flygplatslounger.
Ansvarsfriskrivning: Priser och information är korrekta från och med 14.03.2024 och kan variera med tiden.