preloadBeautiful curly Hispanic female traveler putting her personal belongings into two trays. She is standing beside a Caucasian female security worker. She has light brown hair and she is wearing a white shirt and blue jeans.

Något av det mest irriterande på resan kan vara att stå i en lång kö för att ta sig genom säkerhetskontrollen på flygplatsen. Särskilt när man blir tagen åt sidan för kontroll. Som tur är behöver det inte bli så. Med de här råden från vår expert kan du ta dig genom säkerhetskontrollen snabbt och problemfritt.



Packa smart och klä dig rätt för säkerhetskontrollen.

514d6813db5bfa110be02c6ba3c18ad2

Du tar dig snabbare genom flygplatsens säkerhetskontroll om du gör det enkelt för säkerhetspersonalen att göra sitt jobb för att hålla flygplatsen fri från farliga föremål som explosiva ämnen och vapen. Packa inte för mycket i ditt handbagage ifall det behöver öppnas, kontrolleras och sen packas om. Se till att du lätt kan plocka ur elektronik och necessär om det skulle behövas. Och ha på dig ytterkläder och skor som du enkelt kan ta av.

Med en bokning kan du snabbare gå genom säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Ett alternativ som kanske inte är så välkänt är den kostnadsfria möjligheten att boka sin plats i säkerhetskontrollen. Det är en tjänst som erbjuds på 20 flygplatser i Nordamerika och Europa, såsom Seattle, Denver, New York (JFK), Orlando, London (Heathrow), Amsterdam, Berlin och Rom. Genom att boka plats i en särskild säkerhetskontroll kan du spara mycket tid.

Kom dit i tid. Eller tidigare.

Det verkar kanske lite ologiskt, men för att ta sig genom säkerhetskontrollen snabbare kan du behöva vara på flygplatsen tidigare än planerat. När fler reser, särskilt i samband med högtider, festivaler och särskilda evenemang, kan det också vara långa köer till TSA PreCheck. Kolla på flygplatsens hemsida eller sociala medier för information om när det är som flest resenärer och se om du kan ta dig genom säkerhetskontrollen vid en lugnare tidpunkt.

Använd din väntetid vid säkerhetskontrollen på ett klokt sätt.

65ba50287010b6320f343abd38e42e0a

Du kan använda en del av väntetiden till att kolla dina mejl och beklaga dig tillsammans med andra passagerare. Men det är bättre att ägna tiden åt att se till att du har koll på boardingkort och legitimation samt att du och dina tillhörigheter är redo att gå genom säkerhetskontrollen. Lägg necessären högst upp i handbagaget, ta av dig ytterkläder och töm fickorna så att du slipper gå igenom skannern flera gånger.

Men var inte för snabb.

Många tömmer fickorna och lägger innehållet i en back vid säkerhetskontrollen och skickar in plånböcker, mobiltelefoner, smycken, lyckobringare och andra små föremål genom röntgenmaskinen.

Gör inte så. Värdesaker kan enkelt plockas upp, medvetet eller ej, av fel person på andra sidan bandet (särskilt om kön till skannern blir lång) och du kanske glömmer att hämta ett viktigt föremål.

Kolla upp vad man får göra och inte göra i säkerhetskontrollen

354908524d2a98720ee8620d78943955

Även den mest erfarna resenären kan göra fel när det gäller vad man får och inte får ta med sig i handbagaget. Vapen och explosiva ämnen, även leksaksvapen, är förbjudna. Men vad gäller för basebollträn, golfklubbor, transbärssås, levande humrar eller djurhorn? På Trafikstyrelsens hemsida kan du få svar på många av dina frågor om vad du får ta med dig i handbagaget.

Var trevlig. Men skämta inte om bomber.

Det är inte för skojs skull man jobbar som säkerhetskontrollant. Det är krävande att leta efter vapen, explosiva ämnen och andra förbjudna föremål. För att inte tala om att man varje dag träffar resenärer som ofta är stressade och otrevliga. Man kommer långt med ett vänligt ord, ett leende eller ett kort samtal med säkerhetskontrollanten, vilket gör att det kan gå snabbare om en väska måste öppnas eller om en visitering blir nödvändig.

Gå genom alternativa säkerhetskontroller.

64cfdb8883453a26345e7b79e78174c3

På vissa flygplatser måste du gå genom en särskild säkerhetskontroll för att ta dig till avgångshallen som ditt flyg avgår från. Men på många andra kan du ta dig till alla terminaler, avgångshallar och gater när du väl har tagit dig genom säkerhetskontrollen. På samma sätt som du under säkerhetsgenomgången ombord på flyget blir påmind om att kontrollera om närmaste nödutgång finns bakom dig ska du även kolla vilken säkerhetskontroll som är bäst för dig. Det kanske är en där kön inte är så lång?

Använd flygplatsens webbsida eller app för att se var alla kontroller ligger, vilka tider varje kontroll är öppen och vilka som ger premium-resenärer särskild service.

Kolla väntetiden för de olika kontrollerna.

Innan du beger dig iväg till en annan kontroll eller ber din skjuts att släppa av dig på ett särskilt ställe utanför flygplatsen i hopp om att hitta en kortare kö kan du kontrollera väntetiden för kön till säkerhetskontrollen som vissa flygplatser lägger ut.

Så tar du dig igenom säkerhetskontrollen även om du inte ska med ett flyg.

075e87d4e12e64bdc896ed90b2bc3d71

Varje flygbolag har sin egen policy, men om du ringer i förväg eller kontaktar flygbolaget via dess hemsida kan du få tillstånd att följa med ett barn eller en annan resenär som behöver extra hjälp. Var beredd på att fylla i ett formulär i förväg, ta med ett giltigt ID-kort till flygplatsen och gå igenom säkerhetskontrollen.

På många flygplatser i USA är det enkelt för passagerare utan biljett att ansöka om ett tillstånd till gaten för att ta sig in på den säkra sidan av flygplatsen för att möta upp ankommande resenärer, tillbringa mer tid med någon innan den ska flyga eller shoppa och äta i terminalerna. Flygplatser i Seattle, New Orleans, Orlando (Terminal C), Detroit, Tulsa i Oklahoma, Ontario i Kalifornien och flera andra erbjuder den här möjligheten. I de flesta fall kan du ansöka om tillstånd online i förväg och när säkerhetskontrollanterna har godkänt din ansökan får du en bekräftelse via mejl, ofta tillsammans med en QR-kod att visa upp tillsammans med ditt ID-kort i en särskild säkerhetskontroll.

Hur skapades denna guide?

Jag är en erfaren resejournalist, tillika en av de där udda resenärerna som verkligen älskar att tillbringa tid på flygplatser. Jag ser dem som moderna vägkorsningar fyllda med spänning, förväntningar, drama och allt annat som hör resandet till. Den här guiden bygger på kunskaper och erfarenheter som jag samlat på mig under mitt mångåriga arbete med att dokumentera flygplatsfaciliteter samtidigt som jag upptäckt världen, stad för stad.

Om författaren

Harriet BaskasHarriet är en prisbelönt journalist som är lyckligast på en flygplats eller ett udda museum. Hennes berättelser om flygplatser, flygresor och reseindustrin har setts på NBC News, CNBC, The Points Guy och andra i andra medier. Hon ligger bakom bloggen Stuckattheairport.com och är författare till nio böcker. När hon inte befinner sig på resande fot är hon hemma i Seattle och gör sig redo inför nästa äventyr.

Upptäck fler artiklar