preloadFOOD_GREEK_SOUVLAKI

Ett av de bästa sätten att utforska en ny destination på är genom dess matkultur. Cypern är känd för sin rika kulinariska tradition och här hittar du en mängd goda rätter som du inte ska missa under din resa. Vi listar landets topp 12 traditionella maträtter så att du vet vad du ska beställa under din semester på Cypern.

Hitta flyg till Cypern

Utforska Cypern genom traditionell cypriotisk mat

Young elegant friends having gourmet lunch with view at rustic mediterranean restaurant on mountains

Cypern är ett populärt resmål i Medelhavet och känt för sina långa sandstränder och sköna temperaturer. Cypern har en unik matkultur med rika smaker som har influenser från både det grekiska, turkiska och det italienska köket. Matkulturen hör till medelhavsköket och har flera likheter med köket i andra medelhavsländer. På Cypern är det dock smakfulla rätter med färska råvaror som står i centrum samt flera kötträtter som inspirerats av grannländerna.

Grundläggande ingredienser i cypriotisk mat är bland annat zucchini, potatis och okra. Kryddor som är vanliga att använda är koriander, kummin och mynta. Upplev landets kultur och historia genom dess traditionella rätter. Här listar vi landets topp 12 traditionella rätter som du inte vill missa under din semester på Cypern.

1. Haloumi

Grilled halloumi cheese with herbs

Osten haloumi är en av Cyperns absoluta största stoltheter när det kommer till landets nationella maträtter. Osten har en alldeles unik och säregen mjuk textur som är gummiliknande och har en distinkt salt smak. Osten kan serveras på en mängd olika sätt och hittas i en mängd maträtter i Cypern. Osten har blivit populär då den trots sin fettmängd är ett hälsosamt alternativ till många andra europeiska ostar då den tillverkas helt utan konserveringsmedel. Detta gör att osten alltid serveras färsk då den har en kort hållbarhetstid.

På Cypern serveras grillad haloumi ofta som en förrätt på landets tavernor och restauranger, men du kan även hitta osten i flertalet sallader som serveras som huvudrätter. Du hittar även rätter som inspirerats av Italiens kök då Cypern hörde till Italien under en större del av 1500-talet. Bland annat är ravioli fylld med haloumi en populär variant. Osten kan idag endast produceras på Cypern för att få kallas för haloumi och har producerats på ön sedan antiken. Ta dig tillexempel till byn Pyrga där du hittar ett område som heter Halloumaes till ostens ära.

2. Moussaka

Traditional Greek potato and meat casserole with cheese - moussaka, dark background. Greek cuisine concept.

Moussaka är lika viktig för det cypriotiska köket som lasagne är för det italienska köket. Rätten liknar även lasagnen i hur den tillagas, men har en helt annan smak och i stället för lasagneplattor är det skivor av äggplanta som används som rättens bas. Rätten består av äggplanta som är fylld med biff- eller lamm-kött tillsammans med ost. Tillsammans med olika kryddor läggs ingredienserna i lager över varandra och avslutas med en Béchamelsås innan den bakas i ugnen till en krämig konsistens.

Rättens ursprung tros komma från arabvärlden då man har hittat ett recept på Moussaka i en arabisk kokbok från 1200-talet. Variationer av rätten finns även både i det turkiska och det grekiska köket. Du kan hitta denna traditionella rätt på nästan varje traditionell restaurang eller taverna på Cypern. Bäst anses rätten vara i byn Sotira som anses vara experter på denna traditionella medelhavsrätt. Missa inte denna populära rätt när du väljer bland mat på Cypern.

3. Cypriotiska gyros

Gyros with chicken and vegetables

När du hör ordet gyros är det kanske framförallt det grekiska köket som du kommer att tänka på, men denna rätt är även enormt populär och grundläggande i det cypriotiska köket. Denna rätt är populär i gatukök världen över och består av fläsk eller kyckling tillsammans med grönsaker som serveras i bröd. På Cypern hittar du både de klassiska grekiska gyrosen och den cypriotiska varianten.

En cypriotisk gyros serveras i ett cypriotiskt pitabröd som skiljer sig från den grekiska varianten. Fyllningen är dock densamma och består av fläsk eller kött samt sallad, potatis, lök och tomat och såklart medelhavsfavoriten tzatziki. Landets mest populära gatukök för gyros hittar du i orten Paphos och den närliggande regionen med samma namn. Rätten har sitt ursprung i Grekland och blev populär i gatukök världen över under 70-talet. Du hittar även flera vegetarianska varianter på cypriotiska gyros vilket gör rätten till en perfekt snabblunch för alla smaker. Den vegetarianska varianten har enbart grönsaker men kan även innehålla ost.

4. Kleftiko

Traditional Greek kleftiko, an oven-baked lamb stew with potato, olive oil, onion, carrot, garlic and herbs, served with lemon and ouzo

En av de mest populära maträtterna när det kommer till cypriotisk mat är Kleftiko. Detta är en matig och mättande gryta som gjorts på lamm och rödvin. Lammköttet tillagas i flera timmar i en ugn vilket gör att köttet är riktigt mört och smälter i munnen när du äter rätten. Köttet serveras tillsammans med potatis och kryddas med lagerblad och oregano. Rätten anses vara mycket hälsosam då köttet tillagas i ugn under så pass lång tid i stället för att grillas som många andra av de traditionella kötträtterna.

Rätten anses även vara mer hälsosam för äldre då den minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För att få en riktigt traditionell upplevelse kan du ta dig till en taverna eller restaurang som tillagar Kleftiko i traditionella lerugnar. Dessa restauranger hittar du på den cypriotiska landsbygden medan restauranger i större orter ofta använder moderna ugnar. Enligt sägnen kommer rätten från tjuvar i bergen som stal boskap från byborna och kokade köttet genom att gräva ner det i improviserade utomhusugnar där det kokades under lång tid under eld för att inte upptäckas.

5. Souvlaki eller Souvla

meat skewer with herbs, lime and pita bread

En annan traditionell cypriotisk kötträtt är Souvlaki som är ett slags grillat kött. Rätten görs på lamm, kyckling eller fläsk och grillas över en kolgrill under längre tid. Då det ofta är en gruppaktivitet att grilla rätten är det ofta något som serveras under större middagar med familj och vänner. Oftast serveras rätten med andra mindre rätter som sallad, potatis eller grillade grönsaker.

Souvlaki består av mindre bitar av kött medan rätten Souvla har större köttbitar som grillas. Köttet marineras under 24 timmar innan det grillas och är populärt även under högtider som påsk eller bröllopsfiranden. Vanligtvis dricker man den traditionella cypriotiska likören Zivana tillsammans med Souvlaki, men det är även populärt att matcha med den grekiska Ouzon. Om du inte har turen att bli inbjuden till en högtid eller festlighet med lokalbor som tillsammans tillagar Souvlaki eller Souvla kan du hitta rätten på många lokala restauranger. Du kan även äta Souvlaki tillsammans med tzatziki och potatis serverat i pitabröd från flertalet snabbmatsrestauranger.

6. Koupepia

Den cypriotiska maträtten Koupepia är nog inte särskilt främmande för de flesta svenska resenärer. Rätten är mycket lik svenska kåldolmar och serveras ofta på meze-restauranger som en av de mindre rätterna. En blandning av köttfärs, lök, ris och kryddor fylls i färska vinblad och kokas i ugn med vatten och olivolja. Rätten är särskilt populär uppe i bergen på Cypern där du även hittar flera vinodlingar.

Här kan du med fördel smaka på denna traditionella rätt tillsammans med cypriotisk yoghurt och lokalt vin. En liknande variant av denna rätt är Gemista som har samma ingredienser som Koupepia men i stället för att fylla vinblad med dessa ingredienser fylls istället urholkade paprikor eller tomater med köttblandningen. Detta är ett populärt alternativ på den traditionella rätten för dem som inte tycker om vinbladens säregna smak.

7. Louvi

Louvi är cypriotiska bönor och är en grundläggande ingrediens i det traditionella köket. Bönor har en särskild plats i matkulturen på Cypern då de historiskt sett äts under perioder av fasta. Bönorna finns i en mängd olika rätter som hör till den traditionella matkulturen på ön. Bland annat kan bönorna kokas med kål eller potatis och serveras som en matig och kryddstark gryta.

Rätten är även populär bland många vegetarianer då den innehåller mycket protein, men tillskillnad från många av de traditionella cypriotiska rätterna kan ätas utan kött. Rätten är historiskt sett även något som cyprioterna äter under sommarmånaderna då temperaturerna på ön kan nå upp till 40 grader. Då man anser att det är svårare att äta tyngre rätter med kött under varma dagar är bönrätterna en särskild cypriotisk sommarmåltid som ger energi under hela dagen utan tröttheten av kötträtter. En variant på Louvi är att servera bönorna med tonfisk vilket du kan se i flera av öns kuststäder.

8. Baklava

Baklava as an orange image background

En av landets mest populära desserter är utan tvekan Baklava. Denna mycket söta dessert serveras ofta som dessert tillsammans med cypriotisk kaffe eller té. Bakverket är gjort av lager av söt deg och krossade nötter, framför allt pistagenötter, tillsammans med honung eller sirap. Bakverket har en lång historia vid Medelhavet och kan spåras tillbaka till romarriket.

Du hittar versioner av Baklavan i flera av medelhavsländerna, både i Grekland och bland länder i mellanöstern. Varje land har sin egen särskilda variant av Baklavan vilket gör den speciell och annorlunda att smaka på när du är på Cypern. Här är det vanligt att man använder kanel och citronjuice under tillagningen av Baklavan vilket ger den en unik smak och doft. Desserten är framförallt något som tillagas på norra Cypern så för att smaka på den traditionella varianten av denna nationaldessert är det till landets norra delar du ska ta dig.

9. Tirokafteri

Flatlay of Greek feta cheese dip, Tirokafteri, with roasted olives, Italian garlic, red onions or shallots, drizzled with olive oil and garnished with lemon thyme. Top down view.

Tirokafteri är en slags röra som ofta serveras som en förrätt eller snacks på många restauranger. Röran är mycket kryddstark och innehåller fetaost, vitlök, yoghurt, chili och olivolja. Chilin gör att detta är en mycket stark förrätt och inte något för den som inte tycker om kryddstarka smaker. Ofta serveras denna röra tillsammans med bröd på de lokala tavernorna.

Avnjut gärna tillsammans med bröd och ett glas Zivania innan din måltid. Om du däremot vill ha en mindre kryddstark rätt är röran tzatziki ofta möjligt att beställa på cypriotiska restauranger. Denna grekiska röra består av yoghurt, gurka och vitlök och är betydligt mer mild än den traditionella tirokafteri, men minst lika populär som dipp eller förrätt på cypriotiska restauranger. Rörorna är även ofta del av meze-serveringar vilket är ett populärt sätt att äta på många cypriotiska restauranger. Ofta används rörorna som ett komplement till andra nationalrätter som gyros eller souvlaki.

10. Loukoumades

Homemade lokma served with honey, nuts and cinnamon on black dish

Baklavan är inte den enda efterrätten du ska se till att smaka på när du är på Cypern. En annan traditionell och typisk cypriotisk rätt är Loukomades som är en slags friterad boll av deg med mycket söt smak. Degen är gjord av mjöl och salt och är sedan doppad i honungssirap och kanel. Desserten friteras i het olja och serveras varm.

Tack vare den boll liknande formen och den lilla storleken kan du lätt få en liten sötsak tillsammans med ditt kaffe eller dessertvin, men Loukomades serveras ofta i en skål för att dela med dina övriga middagsgäster. Desserten har en mycket lång historia vid Medelhavet och kan spåras tillbaka till de allra första olympiska spelen som ägde rum 776 f. Kr. Vid dessa spel serverades de honungssöta degbollarna till vinnarna, och har därför en alldeles särskild plats i både grekisk och cypriotisk historia.

11. Makaronia tou fournou

A portion of delicious pastitsio served on a plate

Den ugnsbakade pastarätten makaronia tou fournou är lätt att missta för Moussaka vid första anblick då rätterna ser mycket lika ut, men har distinkt olika smak. Medan Moussakan är gjord med äggplanta är makaronia tou fournou gjord på makaroner, kryddat kött och béchamelsås. Rätten täcks sedan av haloumi-ost och bakas i ugn tills den har en mjuk textur och rik smak. Rätten är mycket lättäten och populär bland småbarn.

Om du reser med barn som är petiga när det kommer till mat är detta en perfekt rätt att prova på Cypern. Rätten kallas även ibland för pastitsio. Rätten har sitt ursprung under tidigt 1500-tal och har fortsatt att vara en grundläggande rätt i det cypriotiska köket. Du hittar liknande rätter runt om medelhavet, bland annat den egyptiska macarona bechamel, den albanska pastice, och den turkiska firinda makarna. Användningen av haloumi i receptet är dock helt unikt för Cypern och är vad som utmärker rätten från andra medelhavsvarianter.

12. Pilafi purgouri

Easy bulgur pilaf (pilavi) with tomatoes in a ceramic bowl on a dark background top view. Turkish cuisine, vegan food.

En av Cyperns populära frukosträtter såväl som sidorätter är pilafi purgouri. Rätten består av bulgur som kokas tillsammans med mjölk till en slags gröt. Till detta är det vanligt att man lägger till honung eller socker för att få en lätt sötma till rätten.

Om du vill prova en klassisk cypriotisk frukost är detta ett perfekt tillfälle för att smaka på pilafi purgouir. En annan populär variation av rätten är att koka rätten med tomatpuré, lök och makaroner och servera den tillsammans med souvlaki eller olika skaldjursrätter. Något som gjort rätten populär både som frukostmat och som sidorätt är att den är mycket hälsosam och innehåller under 150 kalorier men hela 8 gram fibrer per portion.

Drycker att smaka på under resan till Cypern

Traditional Greek coffee

På Cypern hittar du inte bara ett fantastiskt kök med traditionella maträtter utan även flera traditionella drycker som är unika för ön. Den mest kända drycken är utan tvekan Cyperns lokala Zivania som är en slags cypriotisk brandy som endast destilleras på ön. Denna alkohol är klar i färgen och har en lätt smak och doft av russin. En annan traditionell dryck på Cypern är dessertvinet Commandaria som framställs i landets Commandaria region vid Troödos bergens sluttningar.

Vinet har en något högre alkoholhalt än traditionella vin och har en historia som kan spåras tillbaka på ön till ungefär 800 f. Kr. Detta gör dessertvinet till världens äldsta vin som fortfarande är i produktion. Testa det gärna tillsammans med någon av de söta traditionella cypriotiska desserterna. När du är på Cypern får du inte heller missa att smaka på det cypriotiska kaffet. Detta kaffe är mycket starkt och serveras med skum på toppen och med kaffesumpen i botten på koppen.

Upptäck andra härliga matdestinationer i Europa

Preparing Paella on the beach

Europa har en mängd olika matdestinationer som är ett måste att besöka särskilt för foodie-resenärer. Om du vill hålla dig kring medelhavet är Grekland en annan destination som är känd för sitt goda traditionella kök. Grekiska maträtter består bland annat av dolmades, taramasalata och grekisk moussaka. En annan destination i södra Europa som bjuder på ett rikt kök är Spanien. Bland den typiska spanska maten hittar du bland annat paella, churros och tortillas. Ännu längre västerut hittar du Portugal som bjuder på en mängd läckra portugisiskarätter. Bland annat kan du smaka på francesinha, acorda och prego under en resa till Portugal.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar