Norge är kanske inte känt för sitt kök men har mycket att erbjuda sina besökare i matväg. Den typiska maten i Norge är som så många andra länders mat påverkad av klimatet i landet.Norska maträtter har många likheter med svensk, dansk och även isländsk mat men det norska köket består också av några unika rätter och sätt att tillaga mat på. Norsk gastronomi innefattar lätt och enkel, men också mycket välsmakande mat.
Den sticker inte ut genom starka smaker och den typiska norska maten är ofta smaksatt med smör, salt och peppar även om smaksättare från skogen såsom lingon och enbär används flitigt. Norsk gastronomi kännetecknas främst av att den är rik på fisk och skaldjur. Kungen av typisk norsk mat är lax, men även torsk, valkött, kungskrabba eller viltkött som älg eller ren. Häng med på en matresa i vårt grannland Norge!
Havsmat i Norge
Norsk mat består till stor del av det som havet har att erbjuda. Med en av världens längsta kuster och ett väldigt rent hav är det lätt att förstå varför fisk och skaldjur blivit så populärt i Norge.
Fiskeboller: bollar av fisk i vit sås
Det finns stora likheter mellan våra svenska fiskbullar och norska fiskeboller. Fiskeboller är traditionellt avlånga bollar gjorda på färsk torsk eller kolja som serveras i en vit sås. Såsen är väldigt enkel med smak av muskot, och fiskbullesåsen äts tillsammans med kokt potatis, knaperstekt bacon och rårivna morötter.
Det sägs att polarforskaren Roald Amundsen, känd för att ha korsat Nordvästpassagen för ungefär 100 år sedan, hade med sig fiskeboller på sina expeditioner. Idag smaksätts fiskbullarna på alla möjliga sätt, till exempel med curry.
Valstek: fisk som inte smakar fisk
Ju längre norrut i Norge vi reser desto oftare hittar vi det på menyn, valsteken. Valkött var en av norrmännens basföda i åratal, särskilt i tider då det var ont om viltkött. Idag finns detta kött på flera av landets restauranger och på hamnmarknaderna, och anledningen till att det kallas kött/stek/biff är att valens kött är mer likt landlevande djur än andra vattenlevande. Norge har under lång tid kontrollerat valfångsten. Det uppskattas att cirka 100 000 valar lever i norska vatten och fångst av cirka 1 300 exemplar är tillåtet årligen. Därför är Oslo och andra städer i landet några av de få platserna i världen där du kan prova en biff av detta kolossala djur.
Lax: kungen av norsk mat
Norge var pionjär inom laxodlingen på 1970-talet och idag är lax som föds upp i norska fjordar känd för att vara den bästa i världen. Det är också något som exporteras globalt, den norska laxen exporteras till fler än 100 länder och är känd för sin rena smak. Norrmän äter laxen på alla tänkbara sätt, bland annat stekt, kokt, rökt och gravad.
Laxen kan sägas vara kungen av norsk gastronomi och kan ätas till frukost, lunch, mellanmål eller middag. Ibland är den huvudmålet, ibland som en sidorätt eller en del av ett smörgåsbord som i Sverige. Den vanligaste laxrätten är rökt lax även om det också finns andra sorter. Ett exempel på det är gravlaks (gravad lax), där laxen gravats i en blandning av salt och socker ett par dagar innan den ofta kryddas med dill eller andra örter.
Tørrfisk: en uråldrig maträtt
Tørrfisk är fisk, oftast torsk, som torkas i sol och vind. Det är en norsk tradition som går tillbaka till 1100-talet, särskilt på öarna Lofoten och Vesterålen i den norra delen av landet. Namnet torsk har sitt ursprung i gammalnorskan, vars ord ”turskr” betyder just torrfisk. Tørrfisken spelade en grundläggande roll under vikingaexpeditionernas tid och följde med som proviant under långa sjöresor.
Kungskrabba: havets läckerhet
Längs den långa norska kusten är det inte ovanligt att hitta krabba på restaurangmenyerna. Dessa kungskrabbor är enorma och kan väga upp till drygt tio kilo. Faktum är att det i vissa områden i de norra delarna av landet finns arrangerade turer så att du själv kan fånga en krabba i havet och sedan ta den till bordet. Det är krabbans ben och klor som främst äts eftersom insidan av skalet är praktiskt taget tomt. En del äter krabbköttet på grillspett, varvat med grönsaker.
Mat på land i Norge
Även om det är fisk och skaldjur som är den vanligaste maten i Norge äts det också mycket vilt och mycket lamm.
Kjøttkaker: norsk pannbiff
Kjøttkaker är den norska varianten av svensk pannbiff eller köttbullar. Till formen är kjøttkaker en blandning av just pannbiff och köttbullar, med en lite större och oval form. Denna typiska norska maträtt är enkel och god och serveras ofta med brunsås, kokt potatis och morötter eller gröna ärtor. I Norge hittar du kjøttkaker som gourmeträtt på restauranger men den lagas även hemma som vardagsmat, så har du tur blir du bjuden på rätten hemma hos någon norrman.
Köttet är oftast nötkött men fläsk eller lamm används också. För de som jagar är till exempel älgfärs också vanligt att använda. Färsen blandas med vete- eller potatismjöl, och vissa recept lägger till majsmjöl, ströbröd, mjölk och ägg till degen. Kryddningen är vanligtvis mild men många kockar experimenterar med smaksättningen.
Lapskaus: köttgryta på lika många sätt som det finns kockar
Lapskaus är en traditionell norsk gryta gjord på nötkött eller lamm med rotfrukter och grönsaker, och grytan smaksätts med örter och kryddor. Det finns även versioner med fläsk och skinka, och den kan göras med färskt kött eller med rester av kokt kött.
Grytan tillagas med morötter, lök och rotselleri och äts med bröd. Liksom alla grytor är receptet inte unikt utan både beredning och ingredienser kan variera beroende på vem det är som lagar den. Den finaste och dyraste lapskausen är den som är gjord på färskt nötkött medan de billigaste är de som är gjorda på överblivet fläskkött. Lapskaus är en värmande gryta att njuta av särskilt under vintern.
Fårikål: Norges nationalrätt
Fårikål är en norsk lammgryta med kål som är populär under de kallare höst- och vintermånaderna. Det är typiskt att förbereda den första när hösten är i antågande och slakten av lammet börjar.
Fårikål ses av många som Norges nationalrätt och har till och med sin egen dag i kalendern, där Fårikåldagen firas i slutet på september varje år. Receptet har sitt ursprung i Vestlandet, en region som gränsar till Atlanten, och har sedan spridits till resten av landet. Vilka huvudingredienserna i denna rätt är går att gissa på namnet, får och kål, och så mycket längre än så är inte ingredienslistan. Lägg till kokt potatis så har du hela rätten.
Sodd: värmande buljongsoppa
Vill du prova några traditionella soppor i Norge bör du prova sodd. Det är en köttsoppa med potatis och morötter som äts lika mycket till vardags som på fest. Denna klara soppa innehåller traditionellt köttbullar gjorda på lamm- eller nötkött, och om du besöker Norge under de kallare tiderna på året kommer denna rejäla måltid definitivt att värma dig. På momondo kan du läsa vår Norgeguide för att inspireras inför din resa. Läs mer här.
Finnbiff: norsk renskav
Ursprunget till finnbiff är från Lapplandsregionen i Norge, Sverige och Finland. Finnbiff kallas också renskav och är precis detsamma som vår svenska variant. Något som är mycket exotiskt i många andra länder är vi vana vid i Skandinavien, men missa inte att prova denna rätt i Norge. Finnbiff är en utsökt renköttsrätt som blandad med svamp och lingon på många sätt representerar det norska köket när det inspirerats från den egna naturen på bästa sätt.
Klassiska norska bakverk och godsaker
Låt oss även utforska sötsakerna som serveras till fika eller till efterrätt i Norge.
Lefse: norskt tunnbröd
Detta enkla tunnbröd görs traditionellt under högtider som jul och nyår eller fester som bröllop, men proceduren eller ingredienserna kan variera något. Inledningsvis görs en deg från vilken man rullar bollar som plattas ut och sedan steks i en stor panna.
Degen är gjord på mjöl, potatis, smör och mjölk eller grädde. De tillagas i en stekpanna och kräver speciella redskap för att vända dem från ena sidan till den andra, och när den är klar är det vanligt att man äter den ihoprullad som en tortilla. Under åren har det även utvecklats en sötare variant av detta bröd som kallas tynnlefse. Det är samma bröd men rullat med smör, socker och kanel vilket resulterar i en mjuk och läcker dessert.
Krumkake
Norska krumkaker är spröda, söta, rullade våffelkakor som traditionellt avnjuts i Norge under semestern. De är gjorda med ett krumkakejärn, som liknar ett våffeljärn, och präglar ett vackert mönster på våffelstrutarna. Nu för tiden görs dessa godsaker i olika former beroende på vad du ska ha dem till. Krumkakorna formas till strutar, rullrån och skålar.
Skolebrød eller skoleboller
Skolbröd heter som det gör för att det förr var vanligt att elever hade med sig det i lunchlådan till skolan. Det var – och är fortfarande – också en klassisk bulle att baka inför brödförsäljning i just skolor. Bullen ser mer ut som en fylld munk än ett bröd och görs genom att sötjästdeg formas till bullar, fylls med en slät och gyllengul vaniljkräm och sedan gräddas i ugnen. Därefter toppas den med glasyr och doppas i riven kokos. Idag är det ett vanligt fikatillbehör, och vem vill inte äta både en och två av dessa godsaker?