preloadFOOD_ALBANIAN_GRILLED_VEGETABLES

Albaniens mat är ett måste att testa om du ska resa till Albanien. I det albanska köket hittar du både soppor, grytor, grillat och friterat. Det finns helt enkelt något som passar alla smaker. Har du inte möjlighet att åka till Albanien just nu hittar du i den här guiden även många rätter som går bra att tillaga även i det egna köket.

Hitta flyg till Albanien

19 av Albaniens matfavoriter

Sarande, Albania A table setting in a restaurant.

Ska du besöka Albanien kan det vara roligt att testa de albanska rätterna på platserna de kommer ifrån. Du kan exempelvis testa fergesë e Tiranës mig peperka i Tirana, pashaqofte och qifqi i Gjirokastër eller tasqebap i de albanska bergsområdena. Eller varför inte testa flija på själva flijadagen den 17 mars? Möjligheterna är många.

Burek

Burek or borek, balkanian puff pastry with spinach.

Burek kan beskrivas som en matig paj och är otroligt populär som snabbmat, inte bara i Albanien utan även över hela Balkan och i vissa medelhavsländer och i delar av västra Asien. Rätten har sitt ursprung i Anatolien i Turkiet och tros ha fått sin spridning till Albanien och Balkan under det Osmanska rikets storhetstid. Även om rätten klassas som snabbmat kan själva tillagningsprocessen ta upp till två timmar.

Burek kan göras på många olika sätt med en stor variation av fyllningar. Vanligt förekommande är köttfärs, spenat, färskost eller potatis. Själva pajdegen görs av en tunn filodeg på vetemjöl, vatten, salt och matolja. Vid gräddning blir degen frasig. Samma deg kan användas till exempelvis bakverket baklava.

Dolma

Woman making dolmades, the traditional vine-leaf rolls filled with a spicy rice mixture, in Göreme, Cappadocia, Turkey

Dolma är på intet sätt en rätt som är unik för Albanien utan tros ha kommit dit under det Osmanska rikets storhetstid. Hur som helst är dolma en väldigt populär rätt i Albanien och den kan tillagas på flera olika sätt. Grunden är att man har en fyllning och något man vill fylla. Fyllningen är oftast gjord av en blandning av ris, köttfärs, vitlök, mynta och lök. Vanligast är att fylla vinblad, men du kan också fylla kålblad, en aubergine, en lök, en zucchini, en paprika eller en tomat. Rätten är närbesläktad med våra svenska kåldolmar och för även tankarna till 70-talets populära köttfärsfyllda paprikor.

Fërgesë

Tave dheu

Fergesë är en av rätterna som ses som Albaniens nationalrätt, och rätten finns faktiskt i två versioner. Den ena är fergesë e Tiranës mig peperka (gryta från Tirana) som är gjord på paprika och är helt vegetarisk och fergesë me melçi, som kommer från norra delen av landet och är gjord på lever. Fergesë e Tiranës mig peperka serveras ofta som tillbehör, medan fergese me melçi ses som en huvudrätt. Exakt hur gammal rätten är är det svårt att hitta någon uppgift på, men att det är en traditionell albansk rätt som funnits med länge råder det ingen tvekan om.

Fileto pule me pana dhe kerpudha

Chicken legs with champignon sauce on wooden table

Fileto pule me pana dhe kerpudha är en god kycklingrätt som tillagas av grillad kycklingbröstfilé och med gräddsås och svamp. Rätten äts ofta tillsammans med pasta, men kan också serveras med ris eller något annat liknande tillbehör. Rätten är också populär som antipasti, en förrätt som kan ätas utan något annat till. Exakt var rätten har sitt ursprung är oklart, men den omnämns som en specialitet i Saranda så kanske är det därifrån den kommer.

Flija

Flija är en albansk pannkaksrätt som är väldigt populär i landet. Rätten består av flera crêpeliknande lager som penslas med grädde. Rätten serveras sedan med gräddfil och smör eller honung och grekisk yoghurt. Den 17 mars varje år infaller den officiella flijadagen då familjer bjuder in sina släktingar för att äta flija, ungefär som vi gör på vår våffeldag. Att tillaga Flija är enkelt. Det du behöver är mjöl, vatten, smör, yoghurt, ägg, olja, nötter och salt.

Sen blandar du ingredienserna till en smet liknande vår pannkakssmet. Vid tillagningen används ett speciellt lock som kallas för saç och som sedan placeras över en stor panna som i sin tur placeras över något som bäst kan beskrivas som en grill på marken. Själva saçen är nyckeln till den jämna temperaturen för att få flijan helt perfekt. Utöver Albanien är flija även populärt i grannlandet Kosovo. Flijas ursprung är svårt att spåra, men rätten tros ha sitt ursprung i de albanska bergsområdena.

Gjellë

A group of friends share a joke and a laugh over a sophisticated meal at an Auckland restaurant

Gjellë (gryta) är den vanligaste lunchrätten i Albanien. Grytan består av kött som kokats långsamt och länge tillsammans med grönsaker som paprika, gurka, aubergine, tomater och utvalda baljväxter. Vanligtvis tillagas gjellë i en lergryta eller i en sauterpanna. Rätten serveras ofta tillsammans med en sallad gjord på färska grönsaker som tomater, gurka, paprika, lök och oliver. Grytor har kokats sedan urminnes tider. Exakt när och var i Albanien gjellë uppfanns är svårt att finna någon information kring.

Jani me fasule

Served traditional hot beans soup with corn bread, garlic and olive oil. Vegetarian healthy dish, vegan food

Jani me fasule är en soppa gjord på vita bönor. Grytan går snabbt att tillaga och kräver mycket få ingredienser och passar lika bra att äta såväl mitt i veckan som under helgen. Soppan är inte bara populär i Albanien utan äts i stora delar av östra Europa och i Grekland och Turkiet, men rätten bär då andra namn. Under den fattiga kommunisttiden åts soppan flitigt eftersom den både var billig och mättande. De ingredienser du behöver är vita bönor, tomatpuré, lök, köttbuljong, olivolja, färsk oregano, paprika, vatten, paprikapulver och salt. Svårare än så är det inte att få till en riktigt god soppa.

Paçe

Unrecognizable woman stirring soup in a saucepan while making lunch.

Paçe är en traditionell albansk gryta som görs genom att man kokar ett får-, get-, gris- eller nöthuvud. Huvudet kokas tills att köttet släpper från benen. Köttet samlas då ihop och kokas sedan tillsammans med vitlök, lök, svartpeppar, vinäger och grönsaker som morötter, selleri, lök, persilja och lagerblad i den buljong som uppstod när huvudet kokades och tillsammans med en redning gjord på smör, mjöl, vitlök och tomatsås. Grytan serveras sedan vanligtvis med ris. Paçe tros ha sitt ursprung i Armenien och sedan spridit sig via Turkiet vidare till bland annat Grekland, Albanien och Nordmakedonien.

Papare

Papare är ett enkelt tilltugg som äts till frukost eller som mellanmål. Papare tillagas av överblivet bröd som börjar kännas torrt och tråkigt. Brödet kokas i vatten med ägg, smör och Gjize (saltad ostmassa). När allt är klart får brödet en knaprig konsistens. Själva namnet papare sägs komma från det engelska ordet paparazzi. Rätten har relativt ungt ursprung, men exakt när och var den uppstod är oklart.

Perime ne zgare

Albanerna gillar att grilla. Perime ne zgare är samlingsnamnet för grillade grönsaker. Ofta grillas grönsakerna på spett, men kan också grillas var för sig. Grönsakerna passar utmärkt att äta tillsammans med kött och någon god sås, men funkar även att äta som de är.. Bland de grönsaker som grillas märks bland annat tomat, lök, paprika, aubergine, zucchini och svamp.

Petulla

Albanian traditional food dessert petulla in a pan with oil cooking process

Petulla är en rätt som görs med en frityrsmet gjord på vete- eller bovetemjöl som rullas till bollar och friteras i stekpannan. Bollarna serveras sedan tillsammans med fetaost och hallonsylt. Bollarna kan också rullas i strösocker eller honung eller doppas i olika dipsåser.

Pilaff

Traditional Central Asian delicious dish Plov prepared by local people, Chon-kemin Valley, Chui, Kyrgyzstan - June 17, 2021

Pilaff är ris som har brynts i olivolja och sedan kokats i buljong tillsammans med kryddor. Grönsaker kan sedan tillsättas till pilaffen om du vill ha den vegetarisk. Vill du inte det kan du utöver grönsakerna tillsätta kött, fisk eller skaldjur. Pilaf är en rätt med persiska rötter och som har nått Albanien via Turkiet och Grekland.

Pashaqofte

Pashaqofte är en sorts soppa som har sina rötter i Gjirokastër och som innehåller små köttbullar. Soppan är färgstark och näringsrik och har även en utsökt smak. Basen görs på morötter och potatis kokta i buljong. Till den basen tillsätter du sedan miniköttbullar gjorda av köttfärs eller kalkonfärs, ris, lök och örter och kryddor.

Qifqi Gjirokastër

Qifqi, Traditional Albanian Deep-fried Rice and Egg with Herb, Gjirokastra, Albania

Qifqi Gjirokastër är en traditionell albansk maträtt som har sitt ursprung i staden Gjirokastër. Rätten består av risbollar som görs av en blandning av kokt ris, uppvispade ägg, torkad mynta, salt och peppar. Bollarna steks sedan i olivolja. Bollarna äts ofta tillsammans med en grönsallad eller en ajvar relish. Till detta dricks ofta ett glas dhallà, en dryck baserad på yoghurt, salt och vatten. Rätten är en utmärkt vegetarisk rätt som passar alla. Bollarna är även goda att äta som snacks.

Qofte fërguara

Meatballs and  French fries in plate in Galataport in Istanbul, Turkey.

Qofte fërguara kan beskrivas som albanska köttbullar. Köttbullarna görs antingen av lamm- eller nötfärs, men kan ibland även göras på kycklingfärs. Färsen blandas med fetaost, vitlök, lök, ströbröd och myntablad och kryddas sedan med salt, peppar, oregano och ibland även med kanel. Smeten formas sedan till bollar, biffar eller korvar. Dessa friteras därefter i olja i en stekpanna och serveras tillsammans med pommes frites, rispilaff eller rostade grönsaker. Till detta serveras även en yoghurtbaserad dipp. Förutom Albanien är rätten också populär i Kosovo. Rättens rötter går att finna i det turkiska köket och det inflytande mellanöstern har haft på regionen.

Speca me Glizë

Stuffed pepper. Baked peppers with rice and meat and basil on a dark concrete background.

Speca me glizë är paprikor fyllda med keso. Det finns snarlika rätter där paprikorna är fyllda med kött, ris och grönsaker. Rätten går då under annat namn, exempelvis speca me mbushur som innehåller paprika, ris, lök och kött eller utan kött om du vill ha den vegetarisk. Exakt ursprung för rätten är svårt att spåra, men liknande rätter är populära i flera medelhavsländer.

Tarator

Bulgarian tarator sour milk soup on wooden table

Tarator är en kall soppa baserad på yoghurt och gurka och påminner en hel del om den grekiska såsen tsatsiki, ytterst få ingredienser skiljer dem åt. Soppan har sitt ursprung i Bulgarien, men är populär även i Makedonien, Turkiet och i Albanien. Den kalla soppan är perfekt att servera under varma sommardagar då man varken har lust att tillaga eller äta något varmt.

Tasqebap

Tasqebap är en gryta som kokas på lamm- eller nötkött, väl mogna tomater eller tomatsås, lök, vitlök, vin, mjöl, lagerblad, olivolja, salt, peppar och oregano. Grytan påminner lite om gulasch och äts frekvent i bergsområdena i Albanien, där den tros ha sitt ursprung. Grytan äts året runt, men smakar allra bäst under den kalla årstiden.

Tavë kosi

Close up of a skillet pan with Tavë kosi, Albanian casserole with veal, in a restaurant in Pristina, Kosovo

Tavë kosi är en annan rätt som klassas som nationalrätt i Albanien. Rätten är gjord på lammkött som bakas i ugnen med en mix av yoghurt, ägg och en redning gjord på mjöl och smör. Rätten kan också göras på kyckling, då får den namnet tavë kosi me mish pule. Även om rätten har sitt ursprung i Elbasan i Albanien är den även populär i Grekland, Nordmakedonien, Kosovo och Turkiet. Rätten går då ofta under namnet Elbasan Tava efter den albanska staden Elbasan.

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar