Grekland är ett av svenskarnas favoritresmål. Men hur mycket kan du om det här landet? Vi slår vad om att du kommer lära dig något nytt i den här artikeln, som är full av roliga fakta om Grekland.
Roliga fakta om Grekland – världens första demokrati
Grekland sägs vara demokratins moder. Ordet demokrati kommer från grekiskan och kan översättas till folkstyre eller folket härskar. Demokratin som skapades här kan härledas till 500 år f.v.t då de män som bodde i eller i närheten av Aten möttes och samtalade kring olika ämnen som till exempel krig och skatter. Under dessa möten var det viktigt att man kunde argumentera för sin sak, till exempel om priserna på oliver. När alla som ville säga något hade sagt sitt röstade man och den med flest röster vann.
Men demokratin i antikens Grekland såg inte ut som den gör idag. Demokrati på antikens tid inkluderade endast fria män. Slavar och kvinnor var inte inbjudna att delta i politiken. Knappast hur vi ser på demokrati idag, en det var så allt började. Denna filosofi spred sig senare under 1700 och 1800-talet till bland annat länder som Frankrike och USA. Senare under 1900-talet spred det sig även till Latinamerika och de forna kolonierna.
Det finns fler än 2000 öar
Grekland är verkligen ett örike. Här finns fler än 2 000 öar och ingen är den andra lik.
De största öarna är Kreta och Evia. Kreta är den största ön och ligger söder om fastlandet. Pratar du grekiska kan det vara svårt att förstå en person som kommer ifrån Kreta då de har en speciell dialekt. Evia är den näst största ön i Grekland och är förbunden till fastlandet via en bro vilket gör den lätt för turister att besöka destinationen. Det är en populär ö för befolkningen som bor i Aten då ön bara ligger åtta mil från huvudstaden.
Två andra av de 2 000 öarna är Kythera och Skopelos. Kythera kallas för kärlekens ö eftersom det sägs vara här som kärlekens och fruktbarhetsgudinnan Afrodite steg upp ur vattnet. Inte konstigt att det här är ett populärt resmål för förälskade par. Skopelos har också lockat till sig fler turister under de senare åren. Anledningen till det är att det var på denna ö som några utav scenerna från musikalfilmen Mamma Mia spelades in. Denna ö är också känd för sina många fruktträd och fina stränder.
35% av befolkningen bor i Aten
Greklands befolkning består av 10,7 miljoner människor, varav 9 utav 10 ser sig som greker. Bara i Aten bor det 3,1 miljoner människor. Men det är inte bara Aten som är populär bland grekerna utan städer i synnerhet. 80 % av den totala befolkningen bor nämligen i städer. Dock flyttar många ut och jobbar på någon utav öarna eller något annat turistmål under högsäsongen.
Befolkningen i Grekland minskar. De nådde sin befolkningstopp 2005 men sedan dess har befolkningsantalet sjunkit och alla prognoser visar att det kommer fortsätta att göra det. En anledning till befolkningsminskningen kan vara att det har varit brist på jobb i landet och många unga har därmed valt att söka sig utomlands för att hitta ett arbete.
Marmor, den vita stenen
Paros är en ö som ligger i det egeiska havet och som mestadels består av berg. Det är från denna ö som den vita marmorn sägs ha sitt ursprung. Grekland står idag för 10 % av världsproduktionen av den vita marmorn. Även ordet marmor kommer från grekiskan och betyder sten eller klippblock.
Paros är känd sedan antiken för sin vita marmor och mycket av den marmorn som finns i Grekland kommer från just denna ö. Marmorn användes till bland annat statyer och tempel. Den kända statyn Venus de Milo är gjord av marmor från Paros. Statyn finns inte längre i Grekland och vill du beundra den får du därför åka till Paris och besöka Louvren.
Akropolis = Högt belägen del av stad
Akropolis som många känner till är ett vanligt och populärt turistmål när man besöker Grekland. Men något du kanske inte vet är att Akropolis betyder ”högt belägen del av stad”, och det är ju precis det som den delen av staden var.
Roliga fakta om Grekland och oliver
Olivträd trivs otroligt bra i Grekland. Detta gör att landet är känt för den goda kvaliteten på oliver som produceras här. Det finns mer än 120 miljoner olivträd i landet. Det finns alltså i runda slängar tio gånger fler olivträd än människor. Grekland är mycket duktiga på att producera olivolja. Befolkningen konsumerar nästan 22 kilo olivolja per person och år.
Två sorters oliver som produceras i Grekland är kalamataoliver och khalkidikisoliver. Kalamataoliverna är svarta oliver som också kallas för kungens oliver. Dessa oliver används mycket i bröd och sallader. Khalkidikisoliver är gröna oliver som kommer från den norra delen av Grekland. Dessa är goda i fyllningar tillsammans med vitlök och fetaost.
Grekiskan, det äldsta skriftspråket i världen
Grekiskan är ett av de äldsta skriftspråken i världen som ännu används. Denna skrift är ursprunget till latin som senare kom att lägga grunden till många språk i världen, till exempel franskan och italienskan.
Den äldsta skrift man har hittat på grekiska är mer än 3 000 år gammal. Språket har man också hittat spår av på Cypern och längs Asiens västkust. Den klassiska litteraturen från Grekland är idag ett av Europas kulturarv.
De olympiska spelen började här
Det finns bevis för att det hölls ett olympiskt spel redan vid år 776 f.v.t. De olympiska spelen började i staden Olympia (det är från den staden som spelet har fått sitt namn.) Denna tillställning ansågs vara en högtid som hölls till guden Zeus ära. Man menade att människor och gudar hade slagits vid Olympia i flera år vilket gjorde platsen ideal förspelen.
Idag hålls dessa populära tävlingar var fjärde år och det gjorde de även på antikens tid. Det sägs att de olympiska spelen hölls i Olympia under tusen år. Innan tävlingarna startade förekom det ceremonier och böner för att hedra gudarna, framför allt Zeus som var gudarnas konung och himlens härskare.
En av de vanligaste grenarna var löpning och denna gren förekom i nio kategorier. Brottning och femkamp var också vanliga grenar. En av de grenar som inte finns med i dagens olympiska spel är pankration. Detta var en blandning mellan brottning och boxning däräst intill allt var tillåtet vilket även gjorde det till den farligaste grenen att tävla i.
Den femte dagen var spelens sista. Då väntades fest, prisutdelning och banketter. Vinnarna fick en krans av olivblad som var gjord av ett olivträd som var helgat åt guden Zeus. Vinnarna blev ofta sedda som hjältar när de återvände till sina städer. Många statyer som är gjorda vittnar om detta. En staty som finns kvar än idag är statyn som porträtterar Zeus och finns i Zeustemplet i Olympia. Statyn är idag ett av världens sju underverk.
Roliga fakta om Grekland – gör inte så här mot någon
I Grekland ska du inte visa handflatan åt någon. Detta är en förolämpning. Sätt inte upp handen för att symbolisera stopp. Det betyder något annat i Grekland och kommer ursprungligen från att man gjorde så för att kasta en förbannelse över någon man inte tyckte om. Visserligen kan nog många greker uppfatta att du inte menar något illa, och gesten brukar åtföljas av en rad glåpord och svordomar, så även om du skulle råka lyfta handen behöver du inte bli alltför förskräckt. Men det kan vara bra att känna till.
Världens soligaste land
Grekland är ett utav världens soligaste länder. Här skiner solen cirka 250 dagar om året. Det är ett av länderna i Europa som ligger på toppen av sollistorna. Grekland har något för alla. Intressant historia vi känner igen från skoltiden, vacker natur, god mat och fantastiska stränder.