preloadtheme_food_greek_gyros_gettyimages

Oavsett vad du normalt sett föredrar för typ av mat så tror vi att du kommer kunna hitta en grekisk maträtt som faller dig i smaken. I vår lista på grekiska maträtter hittar du alltifrån grekisk sallad till moussaka och tzatziki, men även mindre kända rätter som du kan passa på att testa. Smaka dig fram under din resa i Grekland. Kanske hittar du nya favoriträtter som du även vill prova på att laga hemma. Grekiska maträtter anses ofta höra till den bästa medelhavsmaten. I de grekiska maträtterna får råvarorna ta plats och ofta är ingredienserna lokalt producerade.

Hitta flyg till Grekland

Grekiska maträtter erbjuder något för alla smaker

De allra flesta som gillar sallader har nog någon gång smakat på grekisk sallad, eller i alla fall hört talas om det. I en äkta grekisk sallad hittar du ingredienser som krispig sallad, tomater, rödlök, fetaost, oliver och kanske även gurka och grön paprika. Denna rätt är den perfekta sommarmaten för en lunch på stan. Tänk dig en tallrik grekisk sallad på en uteservering med utsikt över medelhavet. Eller en ljummen sommarkväll på en mysig grekisk restaurang. Grekisk sallad är relativt enkel att laga själv när du väl är hemma från semestern.

Men inget kan få smakerna att sitta så bra som när du avnjuter den grekiska maträtten på plats i Grekland. Dofterna i luften och atmosfären runt omkring dig gör sitt för att höja smakupplevelsen. Den grekiska fetaosten och de grekiska oliverna är också något som måste upplevas på plats. Den grekiska salladen är väldigt vanlig och serveras antingen som egen rätt eller som tillbehör till en huvudrätt. Grekisk sallad har serverats på restauranger ända sedan 60-talet, då de första turisterna började åka på resor till Grekland.

Rätten kommer ursprungligen från området Plaka i Aten. Idag serveras grekisk sallad på restauranger världen över, men ingredienserna kan skifta något. Det finns några regler som den riktiga grekiska salladen bör följa. Till exempel så ska den inte innehålla salladsblad eller andra gröna blad, grönsakerna ska vara skurna i ganska stora bitar och fetaosten ska inte vara skuren i bitar utan den ska servas som en stor bit på toppen av salladen.

Moussaka

Även om du inte varit i Grekland ännu så är du kanske redan bekant med en del av de grekiska rätterna. Till exempel så har du kanske hört talas om Moussaka. Moussaka påminner om lasagne, men är gjort med aubergine och/eller potatis istället för pasta. Liksom lasagne innehåller den béchamelsås och fyllning med kött. Ofta innehåller rätten lammfärs. Att laga moussaka själv tar lite tid och är inte helt enkelt.

Därmed gör du rätt i att testa denna grekiska maträtt på plats i Grekland på en äkta grekisk restaurang. Du kommer troligen att få din moussaka serverad i en ugnsvarm liten rund form (där gäller det att vara försiktig och akta fingrarna!), med en bit bröd och eventuellt lite sallad på sidan. En varm moussaka sitter fint när du är hungrig efter långa timmar på stranden eller efter en äventyrlig dag med turistaktiviteter. Denna rätt går oftast även att få vegetarisk. Historien bakom rätten moussaka är inte helt känd, men man tror att den ursprungligen kom från mellanöstern i samband med att mat med aubergine som ingrediens började lagas. Även namnet tros vara av arabiskt ursprung.

Tzatziki

Tzatziki är en oerhört populär dippsås i Grekland och även långt utanför landets gränser. Många i Sverige gillar exempelvis att äta tzatziki som tillbehör under varma sommardagar. Då detta är en dipp så kanske den egentligen inte kan räknas som en komplett maträtt, men däremot serveras den väldigt ofta med bröd eller pitabröd och med grillat kött och grönsaker.

Tzatziki innehåller grekisk yoghurt, vitlök, gurka och olika kryddor. Den passar helt enkelt till väldigt mycket. Denna dipp är perfekt att avnjuta under varma sommarkvällar eller semesterlunchen på stan. Även om den är relativt enkel att tillaga själv så finns det inget som slår en fräsch och god tzatziki som blandats ihop på plats i Grekland. Tzatziki har en historia som sträcker sig ända till 1800-talet, då man började äta yoghurt tillsammans med örter. Ursprungligen kommer konceptet från mellanöstern, men det var i Grekland som den tzatziki vi äter idag föddes. Idag har rätten även introducerat den grekiska yoghurten till resten av världen.

Souvláki

I Grekland har man en förkärlek för grillad mat och de grekiska restaurangerna serverar ofta olika typer av spett med kött och grönsaker. Souvláki är en rätt för dig som gillar grillat kött som till exempel lamm, kyckling, nötkött eller fläskkött. Det är även en av landets mest kända rätter. Ofta serveras rätten i en pitarulle tillsammans med tzatziki, lök, tomat och ibland pommes frites och sallad.

Detta är en riktigt klassisk grekisk maträtt som du inte får missa att testa under din vistelse i Grekland. Souvláki brukar även gå bra hem hos barnen och andra som vanligtvis är lite kräsna och försiktiga när det gäller att testa nya maträtter. Souvláki är med andra ord en lättäten rätt som bör avnjutas minst en gång under din Greklandsresa. Enligt historiker har rätten en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Men det var inte förrän 1900-talet som den verkligen började bli populär i Grekland.

Gyros

Gyros är ganska likt Souvláki och innehåller också grillat kött. Samtidigt så påminner den även lite om den kebab som säljs i de svenska gatuköken. Köttet är tunt skivat och serveras med pitabröd, tomat, tzatziki, lök och ibland pommes frites. Gyros kan nog ses som lite av en nationalrätt i Grekland, och om du vill äta något snabbt och gott så är gyros en av de bästa grekiska maträtterna du kan välja.

De flesta restauranger och hak säljer någon form av gyros och det är både lättillgängligt och ofta relativt billigt. Om du varit ute på en sen barrunda och börjar känna dig hungrig så är gyros ofta det bästa alternativet att stoppa i magen innan du lägger dig för kvällen. Annars så funkar gyros utmärkt till både lunch och middag när du vill sätta dig ner och ta en paus från turistandet. Gyros utvecklades på 1900-talet efter andra världskriget och även om Turkiet också åt liknande rätter så var det i Grekland som den klassiska grekiska varianten föddes. Redan på 70-talet hade gyros blivit en snabbmatsfavorit i Aten och även i vissa andra länder, exempelvis USA.

Mezé

Om du beställer mezé när du är på en grekisk restaurang så får du in ett par grekiska smårätter och röror. Detta är det perfekta sättet att uppleva grekisk mat och nya smaker. Här kan du få smaka på spännande små rätter med fisk, kött, sallader och ostar samtidigt som du delar upplevelsen med resten av bordssällskapet. Grekiska mezé bidrar definitivt till en hög trivselfaktor runt bordet.

Om inte annat så är det en perfekt förrätt för dig som verkligen inte är rädd för att testa nya smaker när du är i Grekland. Kanske (eller troligen) så hittar du en ny favorit bland de utsökta smårätterna och rörorna. Man kan även säga att mezé är Greklands motsvarighet till spanska tapas. Tillsammans med lite vin och/eller ouzo så har du en bra början på middagen. Mezé kommer ursprungligen från balkanländerna.

Saganaki

Saganaki är en annan grekisk rätt som vi tycker att du borde testa under din vistelse i Grekland. Ofta så används en ost såsom Graviera, Kefalograviera eller Kefalotiri men även fetaost förekommer. Osten paneras i mjöl och steks på hög värme i en stekpanna. Saganaki är en ganska mättande rätt som ofta serveras som förrätt. Den stekta fårosten smakar fantastiskt gott på ett unikt sätt och serveras helst med pressad citron och en sallad. Namnet Saganaki är ordet för den lilla runda pannan med två handtag som rätten ofta serveras i.

Ouzo

Ouzo är något av Greklands nationaldryck och ingen resa dit är komplett utan den. Ouzo är en grekisk spritdryck som dricks iskall och ofta serveras tillsammans med mezé. Den började tillverkas i Grekland under mitten av 1800-talet. Drycken späds ut med vatten och får då en lite mjölkaktig färg. Den kan även drickas som en shot. Örter och anis ger ouzo den fina smaken som många tycker påminner om lakrits.

Galaktoboureko

Galaktoboureko är ett populärt bakverk i Grekland och är gjort på lager av filodeg och vaniljkräm. Sötsaken bakas i ugn och därefter tillsätts sirap. Man vet inte riktigt när detta bakverk växte fram i Grekland, men man tror att de första började säljas för cirka hundra år sedan.

Portokalopita

Portokalopita är en av de grekiska efterrätterna som du inte får missa att testa när du är i Grekland. Kakan är fluffig och smakrik och gjord på filodeg och kryddad med kanel och apelsin. Den serveras ofta med glass eller grekisk yoghurt. Även om den anses vara ganska enkel att tillaga själv så krävs det noga utmätning av alla ingredienser för att få till den ljuvliga smaken och konsistensen. Portokalopita kommer ursprungligen från Kreta men serveras idag på restauranger över hela Grekland.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar