preloadTHEME_FOOD_TAPAS-CUISINE-GettyImages

Typisk spansk mat innehåller traditionellt sätt ingredienser som skaldjur, färska örter, olivolja samt de populära smårätterna som går under namnet tapas. Här kommer våra 6 bästa tips på goda och smakfulla rätter, från pintox som serveras i Norra Spanien, till den berömda rätten paella som har sitt ursprung i Valencia. Smaka också gärna den fruktiga, alkoholhaltiga drycken sangria som ofta förknippats med just Spanien. Här är rätterna du inte får missa under din resa!

Vill du smaka på typisk spansk mat ska du prova den mastiga rätten Paella

Paella in black pan with rice, shrimps, mussels, squid and meat, bowl with olives and vintage cutlery. Seafood paella, traditional spanish dish. Paella on rustic black wooden table. Selective focus

Paella ses nästan som något av en nationalrätt för Spanien och trots att maträtten egentligen kommer från Valencia så har den spridit sig över hela landet. I de traditionella paellarätterna tog man oftast det kött och de grönsaker som fanns till hands för tillfället och slängde i pannan, men idag tillagar många av Spaniens provinser den populära husmansrätten på sitt egna vis. Den traditionella paellan tillagas dock med grönsaker, kanin och spannmål.

Namnet Paella hänvisar egentligen till stekkärlen som man traditionellt tillagar rätten i, och som vanligtvis är utrustad med två handtag, en platt botten och rund form. Den bästa paellan hittar du förmodligen i Valencia, men du som vill prova att laga en egen Paella hemma, men som inte äger en Paellapanna kan istället använda dig av en några centimeter djup stekpanna med non-stickbeläggning. Resultatet blir kanske inte exakt detsamma som i en traditionell paella, tillagad i Spanien, men det ger dig en uppfattning om hur den populära rätten smakar.

Planerar du att besöka Valencia? I vår cityguide hittar du tips på nöjen och sevärdheter att ta del av i Spaniens tredje största stad.

Tapas och Pintox – typisk spansk mat i form av olika smårätter

Det går inte att nämna det spanska köket utan att tala om tapas, de olika smårätterna som ofta består av små blandade tilltugg och som har sitt ursprung i Spanien. Oavsett om du vill ha något litet att tugga på till drinken, ett mellanmål, eller som en mastig huvudrätt så är tapas det perfekta sättet att upptäcka det spanska kökets alla smaker.

Namnet Tapas kommer från ordet Tapar, som betyder ungefär att man täcker över något. En del säger att rätten uppstod förr i tiden, när man brukade täcka över drycker med bröd för att undvika att flugor och andra kryp skulle nå vätskan, medan andra menar att man serverade smårätter till alkoholhaltiga drycker för att minska gästernas alkoholintag genom att se till att de även åt lite mat mellan dryckerna. Oavsett vilket skälet än var till att man började servera tapas så har det verkligen blivit ett oerhört populärt sätt att äta på, både i Spanien och i resten av världen. I Spaniens städer hittar du vanligtvis mängder av trevliga tapasbarer.

Klassiska tapas kan innehålla marinerade oliver, nötter, ost, skinka och skaldjur. Ibland förekommer även rätter som paella och tomatsoppa. Maten som man hittar på restaurangernas tapasmenyer kan också skilja sig åt beroende på vilken säsong det är, samt vilken del av Spanien man befinner sig i. Den tapas som exempelvis serveras i norra delen av landet som området Baskien, kallas Pintox och innehåller ofta bröd med tillbehör som skinka och fisk, medan mer klassiska tapas oftast serveras i de södra delarna av landet.

Missa inte det Spanska bakverket Churros

Churros with hot chocolate at San Gines.

Du som gillar sötsaker får inte missa att smaka spanska Churros. Dessa friterade och krispiga bakverk är ofta doppade i choklad och man hittar dem lite varstans i Spanien, från etablerade restauranger till små kiosker. Churros tillverkas ofta av vetemjöl, rullas i socker och friteras, vilket gör att den påminner svagt om en munk i både konsistens och smak.

Man vet inte exakt vilket ursprung Churros har. Vissa säger att bakverket kom till Spanien från Kina medan andra menar att fåraherdar i Andalusien var först med att introducerad det söta bakverket till resten av världen. Oavsett hur Churros än kom till så förknippar vi dem ofta med just Spanien och det avlånga bakverket har blivit något av en klassiker i landet.

Avnjut en god Churros till frukost

Churros kan med fördel avnjutas till frukost, eller bara som ett lättare snacks medan du är på resande fot i någon av Spaniens vackra regioner. Spanjorerna själva äter ofta churros till frukost eller som snacks, och det finns mängder av små bruna churroskiosker, eller Churreria som de egentligen kallas, lite överallt i landet. Många av dessa är endast öppna på förmiddagarna.

Smaka på en uppfriskande Sangria

Typical Spanish drink

I det spanska köket finner du också den fruktiga och somriga drycken Sangria. Den goda drycken består oftast av rött vin, socker, kryddor som kanelstänger, någon form av bubbel, samt olika frukter som exempelvis citron, äpple eller persika. Du som inte vill dricka alkohol kan enkelt byta ut det röda vinet till ett alkoholfritt alternativ. Sangrian är mycket god och perfekt att dricka en varm sommardag, på en mysig uteservering eller en strandbar längst med någon av de spanska kuststäderna.

Uttrycket Sangria kan spåras så långt tillbaka som 1700-talet, och drycken sägs ha blivit döpt efter det spanska ordet sangre, som betyder blod. Den klassiska sangrian består endast av ett få antal ingredienser, men idag finns det många barer och restauranger som har satt sin egen tvist på den söta och bubbliga fruktdrycken. Vissa populära varianter inkluderar bland annat ingredienser som vattenmelon, björnbär och vitt vin. Oavsett vilka frukter och kryddor man väljer att ha i sin sangria så smakar den i princip alltid bättre dagen efter, när ingredienserna har fått möjlighet att dra i vätskan.

Olika sätt att avnjuta en sangria

Trots att den kalla och svalkande sangrian är perfekt att dricka under varma sommardagar så är det inte alla som känner till att den goda drycken även passar bra att serveras varm i mugg. Den goda drycken är dessutom mångsidig och passar att dricka till både skaldjursrätter såväl som till mindre tilltugg och desserter.

Avnjut en gyllengul Tortilla de Patatas

Tortilla de Patatas är en spansk rätt som kan spåras flera hundra år bakåt i tiden till Navarra, som tillhör den norra delen av landet. Denna mastiga potatisomelett har länge ansetts vara en betydelsefull rätt inom det spanska köket och den serveras oftast som en del i en tapas eller annat lättare tilltugg, men den är också god att äta tillsammans med en tomatsallad.

Förutom potatis så innehåller den klassiska omeletten även ägg. Vissa väljer dock att även tillsätta lök i sin tortilla de patatas. Omeletten tillagas därefter på medelvärme och steks ett par minuter på varje sida för att få sin vackra, guldgula nyans. Denna goda rätt äts ofta i Spanien som både som en stadig frukost, till lunch, middag eller ett senare mellanmål.

Gazpacho – En svalkade grönsakssoppa

Vegetarian Tomato Soup on Dark Wooden Background

Den goda, spanska soppan Gazpacho innehåller olika grönsaker och ingredienser som tomater, gurka och lök. Soppan äts kall och serveras ofta i ett glas. Rätten är väldigt populär i Spanien och den kan ätas som både förrätt, dipp eller som ett mellanmål.

Gazpachon sägs ha sitt ursprung i Andalusierna i södra Spanien, och den härstammar troligtvis från 600-talet. Under den här tiden blandade man ingredienser som till exempel vitlök och salt tillsammans med bröd och olja som stöttes samman i en mortel. Trots att receptet har förändrats en del med tiden så har soppan fortfarande kvar sin goda och karaktäristiska smak.

Soppan är riktigt god att äta som den är eller tillsammans med ett gott bröd. Vissa väljer att göra soppan lite matigare genom att tillsätta ingredienser som fisk och kött. Man kan också experimentera med den klassiska soppan genom att tillsätta ytterligare ingredienser som citrus för att få till en spännande och frisk smak i soppan. Endast fantasin sätter gränserna.

Hitta boende i Andalusien

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar