preloadtheme_food_pastel_de_nata_gettyimages-868936092_universal_within-usage-period_44697.jpg

Upptäck det portugisiska kökets dolda skatter. Från grillade sardiner till krämiga bakelser erbjuder portugisisk mat en perfekt blandning av hav och land. I denna guide presenterar vi autentiska portugisiska rätter som garanterat kommer att förföra dina smaklökar och inspirera din nästa kulinariska resa.

Portugisisk mat – en smakresa för alla sinnen

Portugisisk mat är en spännande blandning av enkla ingredienser som förvandlas till extraordinära kulinariska upplevelser.

Med influenser från både Medelhavet och Atlanten, samt kryddor från landets koloniala förflutna, erbjuder det portugisiska köket en mångfacetterad palett av smaker.

Från de nordliga bergstrakterna till de soliga stränderna i Algarve bidrar varje region med sin unika karaktär till landets rika matarv.

Här är 20 av våra favoriträtter.

1. Pastéis de bacalhau

Ett populärt portugisiskt uttryck säger att det finns fler torskrecept än dagar på ett år.

Torsk, eller bacalhau, är nämligen en basvara i det portugisiska köket och kan till exempel strimlas och användas i läckra fishcakes – gyllene och knapriga på utsidan men mjuka på insidan.

De kan serveras som förrätt eller tillsammans med ris eller sallad.

2. Bacalhau à Brás

Skapandet av torskbaserade rätter inom portugisisk mat rymmer mycket kreativitet.

Om du till exempel sautérar strimlad torsk med lök och stavskuren stekt potatis och sedan blandar det med oliver och persilja får du en typisk rätt som kallas bacalhau à brás.

Den är god och enkel att laga, vilket gör dess popularitet lätt att förstå.

3. Alheira de Mirandela

En sann klassiker bland Portugals rökta korvar och chouriços (en typ av korv, vanligtvis gjord av fläskkött med naturligt skinn).

Alheira skapades av judar som ett sätt att få den portugisiska inkvisitionen att tro att de var kristna.

Idag är denna fläskfria chouriço en klassisk rätt som ofta serveras med ett stekt ägg och strips.

4. Francesinha

Barn, så här återuppfinner ni skink- och ostsmörgåsen: trippel ost.

Lager på lager av rökt kött, toppat med rikligt med sås.

Detta recept från Porto påminner om en croque monsieur som blivit tokig – vilket också förklarar dess namn (som betyder lilla franska damen) och dess dekadenta smak.

5. Cozido à portuguesa

En traditionell gryta för köttälskare, denna maträtt innehåller kyckling, nötkött, fläsk och flertalet fläsk- och blodkorv.

Detta rejäla köttiga extravaganza innehåller dessutom kokta morötter, bönor och kål.

Vattnet som används för att tillaga alla dessa godsaker blir en näringsrik buljong som du antingen kan dricka eller använda för att koka ris.

6. Caldeirada de peixe

Det finns en utbredd och riklig användning av fisk och skaldjur i portugisisk mat.

Lägg allt du kan få tag på i en gryta och du får caldeirada, en fiskgryta tillagad med flera olika fiskar och skaldjur, täckt av tomater och örter.

Det är ett rikt, tjockt och näringsrikt slut efter en härlig dag på stranden.

7. Amêijoas à Bulhão Pato

Gör dig själv en tjänst: ta en kall öl, sola dig i eftermiddagssolen, och beställ en portion av denna läckra delikatess.

Denna musselbaserade rätt handlar inte bara om den sega smaken inuti skalet, utan också om att doppa brödbitar i den härliga såsen gjord på olivolja, koriander, vitlök och ofta vitt vin.

Perfekt som ett enkelt mellanmål med vänner.

8. Queijo Serra da Estrela

Serra da Estrela-ost görs på fårmjölk och har en skarp, smal och sliskig konsistens.

Av någon outgrundlig anledning är emellertid nästan okänd utanför Portugal.

Osten sträcker sig från mjuk och smörig till hårdare med en mer intensiv smak, vilket gör ostälskare förtjusta.

9. Caldo Verde

Med täta framträdanden vid fester, som de traditionella portugisiska festligheterna till ära för varje stads skyddshelgon, är Caldo Verde en soppa gjord huvudsakligen på potatis, lök, grönkål och skivor av fläskkorv (chouriço).

Det är en perfekt komfortmat och kan serveras som antingen en sen kvällsmat eller strax innan en huvudmåltid.

10. Sardinhas assadas

Kombinera havets fräschör med rökigheten från grillen – dessa kolgrillade sardiner är nämligen en av de mest typiska måltiderna i Lissabon.

Du kan äta dem på restauranger, men också ute på gatan under festligheterna för Santo António i juni.

Oavsett om de serveras på toppen av en bit majsbröd, med rostad paprikasallad eller kokta grönsaker, se till att dränka dem i rikligt med olivolja för att få den fulla upplevelsen!

11. Bolo do caco

Vitlöksbröd med en traditionell Madeira-ö-twist. Detta platta, runda bröd tillagas på basaltsten och kommer garanterat att smälta din insida när det serveras varmt och krispigt.

Vissa hamburgerrestauranger har börjat använda detta bröd för att sticka ut – en bra idé, för när du har provat det kommer du önska att du kommit på det först.

12. Arroz de Pato

Inget mindre än en ankrisotto med en krispig yta, tänkt av skivor med fläskchouriços.

Innan den ställs i ugnen tillagas den till perfektion, vilket gör att den är mjuk och god när den når din mun.

Med ett glas portugisisk rödvin är det en garanterad utomkroppslig upplevelse.

13. Pastel de Belém

theme_food_pastel_de_nata_gettyimages-868936092_universal_within-usage-period_44697.jpg

Pastel de Belém-receptet skapades ursprungligen av katolska nunnor och säljs i en butik nära Mosteiro dos Jerónimos i Lissabon.

Det råder livliga diskussioner om huruvida den skiljer sig från den mer välkända pastel de nata – vissa menar att det inte är någon skillnad alls, bara ett annat namn eftersom den säljs i Belém, medan andra anser att den är helt annorlunda, punkt slut.

Men tro oss, den är annorlunda. Den ÄR annorlunda! Nej, men seriöst: du borde verkligen prova en själv och lösa den här frågan om portugisisk mat en gång för alla.

14. Torta de Azeitão

I portugisisk mat är äggbaserade desserter ganska vanligt med flera regionala varianter.

Ett känd exempel är nämligen torta de Azeitão, en mjuk, svampig kaka som man stryker söt äggula på. Sedan rullas den ihop till perfektion.

Dessa tortas är en delikatess för sötsugna och ett måste om du befinner dig i Azeitão, söder om Lissabon – kanske på en portugisisk roadtrip?

15. Ovos Moles d’Aveiro

Om du tycker att något saknas i ditt liv, måste du säkerligen prova ovos moles: söt äggulapasta inslagen i papperstunn kex i form av snäckskal.

Även om det inte löser dina problem kommer det garanterat att förgylla din dag.

Något även den ökända 1800-tals författaren Eça de Queiroz inte kunde förneka då han hade en referens till denna delikatess i sin novell The Maias, något som staden Aveiro (där receptet kommer från) är ganska stolta över – med goda skäl.

16. Pão de lo

Den egentliga portugisiska sockerkakan är en populär dessert under jul och påsk och säljs ofta i bagerier, lindad i ett stelt vitt papper.

Mjuk, enkel och fluffig kan pão de ló serveras med en skopa glass, eller ätas precis som den är.

17. Polvo à Lagareiro

Hur skulle vi kunna undgå att inkludera bläckfisksrätter i en lista över portugisiska delikatesser? Jag menar, hur?

Bläckfisk (eller polvo) är så speciell att den till exempel äts vid högtidliga tillfällen som julaftons middag. Det serveras också vanligtvis som en förrätt på de flesta fisk- och skaldjursrestauranger, ofta kallt och tillsammans med lök, olivolja och persilja.

Polvo à Lagareiro är rostad bläckfisk, dränkt i olivolja och serverad med bakad potatis.

18. Arroz doce

Om det är en dessert din portugisiska mormor kärleksfullt skulle tillaga åt dig, så är det arroz doce: en rispuddik tillagad med citron med kanel strödd över.

Den har den kryddiga varma smak som påminner dig om jul, födelsedagskalas och hem. Denna mysiga portugisiska godsak är trygghet serverad med sked.

19. Queijadas de Sintra

Dessa äggbakverk tillverkas av färskost. Det är en basvara från den underbara staden Sintra, endast 20 minuters bilfärd från centrala Lissabon.

Om du besöker slottet eller bara tar dig en promenad genom skogen, glöm inte att stanna på bageriet och plocka med dig en sats queijadas. Gärna strödda med kanel för att göra saken ännu bättre.

20. Salame de chocolate

Bokstavligt talat en ”chokladsalami”, denna korvformade sötsak är lätt att göra och säljs dessutom i förpackningar i de flesta portugisiska stormarknader.

Flera länder i Europa hävdar att de är ursprungsland för denna delikatess, men det enda som är obestridligt är att den person som bestämde sig för att blanda chokladpulver, smör, ägg och trasiga kakor var en kvinna (eller man) med visioner.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar